web analytics
Diverse

Maradona și un Ferrari negru. Sau două

Mă apucasem să scriu despre povestea acelui Ferrari negru al lui Maradona pe care vi l-am arătat pe Facebook. E o poveste funny, însă în documentare am dat peste una mai tare din punctul meu de vedere. Dacă acel Ferrari Testarossa îi era oferit lui Maradona după titlul mondial din 1986, vopsit din roșu (singura culoare în care erau vândute mașinile Ferrari în acel moment) în negru, nici doi ani mai târziu Maradona primea un Ferrari negru și mai tare. Cum? Așa!

Maradona avea contract cu Napoli până în 1989, dar în 1987 Guillermo Coppola, impresarul argentinianului, a venit cu ideea renegocierii înțelegerii. Până la urmă Maradona transformase clubul, câștigase un scudetto, merita ceva mai bun. Negocierile porniseră la meciul din Liga Campionilor, din primul tur, cu Real Madrid. Însă pentru că Napoli a pierdut dubla (1-1 acasă și 2-0 în deplasare), președintele Corrado Ferlaino începuse să se gândească dacă e oportună cheltuiala importantă cu noul contract al lui Maradona.

Totuși, norocul forțat al argentinianului s-a numit AC Milan. Berlusconi era nervos pentru că nu câștiga trofee și îl voia pe Maradona. Puțin teatral, Maradona spunea mai târziu că ”știam că nu puteam juca pentru nicio altă echipă din Italia în afară de Napoli. De ce? Pentru că fanii m-ar fi ucis. Și pe mine, dar și pe cel care m-ar fi cumpărat. Asta i-am spus lui Berlusconi când l-am văzut. I-am spus că dacă face transferul ar fi trebuit ca amândoi să părăsim Italia”.

Totuși, în toamna lui 1987 Berlusconi l-a convocat la discuții pe Coppola și i-a spus că vrea să dea orice, doar să îl aducă pe Maradona la AC Milan. Fără să știe cât câștiga argentinianul la Napoli, Berlusconi a promis că îi dă un salariu dublu, un apartament în cea mai bună zonă din Milano și orice mașină își dorea fotbalistul.

Și aici intervine rolul presei, că tot v-am spus de-a lungul anilor multe despre felul în care poate fi folosită presa. Maradona a povestit că un jurnalist, prieten cu el, ”a auzit” despre oferta lui Berlusconi. A auzit, da? Jurnalistul a auzit, a scris la gazetă, iar în ziua publicării președintele lui Napoli i-a transmis lui Coppola că e de acord cu toate pretențiile lui Maradona. ”Am semnat în condiții de trei ori mai bune decât ne propusesem atunci când am deschis discuțiile”, își amintea argentinianul. Ce înseamnă asta? Un contract valabil până în 1993 cu un salariu de 5 milioane de dolari pe an, plus alte aproximativ 2 milioane de dolari care veneau din publicitate și drepturi de imagine. Pe lângă astea, Ferlaino i-a făcut personal un cadou. I-a dus acasă un Ferrari F40 negru, singurul din lume la acel moment. Povestea e în autobiografia lui Maradona: Maradona: The Autobiography of Soccer’s Greatest and Most Controversial Star.

Sunt multe semne de întrebare cu privire la acel F40 negru. În primul rând pentru că în 1987 Ferrari abia se pregătea să lanseze F40. Tuttosport scria că F40 a fost mașina despre care Maradona spunea că nu i-a plăcut pentru că nu avea casetofon și tapițerie pe uși. Chiar și cu aerul ăsta de legendă, istorisirea e tare. Mai mult, impresarul Coppola povestea recent că acel F40 a fost cumpărat de el în culoarea roșie pentru vreo 450.000 de dolari, a mai plătit vreo 150.000 de dolari pentru a fi vopsit în negru, apoi l-a convins pe Ferlaino să îl cumpere cu un milion de dolari și să i-l dea lui Maradona drept cadou. O mică ”maradonă”, cum ar veni.

Abia despre acest F40 negru se spune că ar fi fost o premieră mondială. Pentru că modelul Testarossa, tot negru, pe care îl avea Maradona era al treilea din lume, după cele pe care le aveau în posesie Silvester Stallone și Michael Jackson.

3 comentarii

  • In acea perioada la Napoli Maradona era asemenea unui ZEU care se plimba printre muritori, omul si-a dorit doar o mica personalizare a masinii, nexagerata si fara pretentii de seic (diamante, aur, piele de piton si alte excentritati), adica o culoare exterioara pe placul sau si un casetofon pentru enterainment pentru a putea asculta si el muzica cand se afla la volan… Merita sa ascultati (vizionati) emisiunea lui Radu Banciu facuta cu ocazia mortii marelui Diego Armando Maradona (o gasiti pe youtube) in care face o descriere extraordinara a personajului in sine si sa mai adaugati si declaratia lui Emir Kusturica: „E ultimul personaj. Un film despre Cristiano Ronaldo? Nu, n-are nimic de povestit!”

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.