web analytics
Turism

Lucruri pe care vreau să le fac până mor. Sau până devin adult responsabil

destinatii

Sună a clișeu de bloggeriță urâtă de fashion, însă chiar s-a conturat în cazul meu în ultimii ani o listă cu lucruri pe care vreau să le fac. Și despre care am constatat că îmi sunt mai accesibile acum decât erau cu zece ani în urmă, financiar vorbind, doar că acum nu prea am timp. Adică vine perioada în care în loc să mă gândesc că e mișto să plec o lună de zile cu motocicleta în pustiu, eu mă gândesc că poate mă apucă vreo durere în perioada asta sau poate că mi se cariază vreun dinte. Am 29 de ani, estimez că mai am 10 ani în care pot să fac lucrurile astea.

Iată-le, în nicio ordine specială. Cum mi-au venit:

1. Un Moscova – Vladivostok și retur cu Trans-Siberianul la clasa a 3-a

Dacă se aliniază planetele într-un mod favorabil s-ar putea ca vara asta să-l tai de pe listă. Nu mi se pare nimic mai mișto decât un drum cu trenul pe cea mai faimoasă rută din lume. Varianta rusească, nu mă interesează deocamdată Mongolia sau China. E cam așa treaba: șase zile dus, adică vreo 9-10.000 de kilometri într-un tren care străbate rusia de la vest la est, de la Moscova la Vladivostok, la Oceanul Pacific. Apoi la fel la întors.

Și nu oricum. Într-un vagon de clasa a treia, adică unul necompartimentat în care încap, din câte știu, 52 de persoane. Putere!

2. O vizită în Coreea de Nord. Și repede

Și repede, până nu se duce fiecare cocalar din România acolo. Asta pentru că, într-o foame de bani de proporții, nord-coreenii au deschis granița pentru turiști și jegoșii de englezi s-au dus să își târâie bășinile în tururi organizate și pe acolo. Din păcate, nu se poate face nimic în afara programului stabilit înainte, însă simpla plimbare pe acolo mi se pare tare de tot.

3. O vizită de minimum o săptămână în New York.

Teoretic, e planificată pentru începutul lui martie. Adică am vize, am cazări, urmează să am și biletele de avion. Problema e că e atât de scump încât până acum, în faza de planificare, sunt la a doua majorare considerabilă a bugetului. Majorare doar pe hârtie, că banii nu-i am.

În fine, sunt atât de multe lucruri mișto la NY încât nici nu mă mai obosesc să le spun pe aici. Dar n-o să ratez cartierele, toate, nici metroul, nici hot-dogul de pe stradă, nici un restaurant cu cel puțin o stea Michelin, nici Central Park, nici, nici, nici.

4. București – Drumul Oaselor – Siberia – Magadan cu motocicleta.

E atât de ieftin de făcut încât aș pleca la vară dacă aș avea motocicleta potrivită pentru așa ceva. Nu cred că e ceva mai hard-core pe lumea asta în adventure-touring decât Drumul Oaselor, adică porțiunea de câteva mii de kilometri de Siberia până în Magadan. Sigur, punctual găsești pe glob trasee mai solicitante, însă câteva mii de kilometri de drum dificil nu există decât acolo. Evident, pofta mi-a făcut-o seria ”The Long Way Round”, planul e pus la punct, mai lipsește un BMW F650 Dakar din 2003.

5. O vizită de minimum 10 zile în Noua Zeelandă.

E inutil să mai precizez motivele, nu? Noua Zeelandă e cel mai frumos loc de pe pământ, indiscutabil. Plus o vizită în Hobbiton, adică acolo unde a fost filmată acțiunea din startul trilogiei Stăpânul Inelelor. Biletele de avion sunt scumpe ca naiba, plus că parcă e greu cu viza, le e teamă să nu rămâi pe acolo.

6. Un survival camp în Alaska.

Am văzut acum mulți ani o emisiune în care, din câte mai rețin, niște grupuri erau puse să supraviețuiască cu minimum de unelte și de resurse de hrană în zone izolate din Alaska. Și atunci mi-a încolțit dorința de a face același lucru. Și o să fac asta.

7. Alaska – Los Angeles – New York pe motocicletă.

Nimic mai tare decât să zbori la Fairbanks, sa te urci pe o motocicletă de touring și să cobori prin Canada, pe coasta de vest a Statelor Unite până la Los Angeles, apoi spre est către New York. Ar fi probabil cea mai scumpă dintre toate chestiile pe care le am în plan, însă partea bună e că are grad de dificulatate easy și o pot face și la 40 de ani.

5 comentarii

  • Nu sunt de acord cu Sergiu. Bryant Park este foarte mic, practic este un palc de copaci intre cladiri, undeva prin spatele Bibliotecii de pe 5th Ave. Am fost pe Empire si pe One World, ultimul iti ofera o priveliste absolut superba. Ia ferry pana in Staten Island, e gratis, trece aproape de Statuia Libertatii si ai ocazia sa vezi Mannhattan de pe apa. Merita sa intri in Waldorf Astoria, The Plaza si in Central Station, noi am luat si un autobuz din Port Authority Terminal si am vazut NY de pe malul celalalt al raului Hudson, de le Boulevard East. Plus ca viteza cu care merge autobuzul prin stramtul si lugrubul Lincoln Tunnel este fascinanta. In final, o plimbare pe jos, pe 5th Ave, face toti banii.

    • “Nu sunt de acord cu Sergiu. Bryant Park este foarte mic, practic este un palc de copaci intre cladiri, undeva prin spatele Bibliotecii de pe 5th Ave.”
      Tocmai asta mi s-a parut tot farmecul, o oaza de liniste intre skyscrapers. Fiecare cu parerea lui acum.

  • In New York du-te (si) in Bryant Park. Mie mi-a plăcut mai mult decât Central Park, poate si ptr ca am avut asteptari prea mari de la el.
    Ptr vedere de sus, alege Rockfeller Center (Top of The Rock) in detrimentul Empire State. E clar mult mai spectaculoasa. De obicei sunt cozi mai mici si e si mai ieftina cu 2$ 😀 Muzeul de pe Ellis Island e iar foarte misto( e inclus in biletul ptr Statuia Libertatii), m-a impresionat cel mai mult, prezinta filme cu istoria imigrarilor in US, au chiar si baza de date pe care o accesezi gratuit ptr a vedea daca ai vreun stramos plecat pe acolo 😀

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.