web analytics
Ghiduri

Am luat viza SUA. GHID: Cum se desfășoară interviul pentru obținerea vizei SUA

Sunt fericitul deținător al permisului de a cheltui sume nejustificat de mari de bani pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Sau, cum vă place vouă să spuneți, am viză SUA. Totul s-a petrecut azi dimineață, după orele 09:00, atunci când m-am prezentat la sediul de departe al Ambasadei pentru interviul pe care îl programasem acum vreo 5 zile. O să revin cu un articol pe larg despre cum se obține viza, ce acte îți trebuie pentru a lua viza SUA și toate celelalte detalii, dar hai să vă zic cum s-au desfășurat lucrurile acolo.

Ideea e așa. În momentul programării pentru viză pe care eu am făcut-o online am avut posibilitatea să îmi aleg ziua și ora interviului de la Ambasada SUA. Am ales 28 decembrie ora 09:00, sfatul lor era să te prezinți acolo cu 20 de minute mai devreme, eu am ajuns cu 30 de minute mai devreme. Și se procedează astfel:

1. Te așezi la coada care se formează, organizat în fața porții de acces. La capătul ei vei fi procesat de un angajat român. Ți se cere pașaportul, ești căutat pe un tabel, iar un cod de bare este lipit pe pașaport. Ești trimis mai departe, în fața intrării. Noi am fost doi, eu cu prietena mea, ambii cu aceeași treabă.

2. Exact în fața ușii de acces în Ambasada SUA un alt angajat român vine și îți verifică bagajele cu o hârtiuță pe care o presează de geantă, rucsac și tot ce ai la tine. Pleacă pentru câteva zeci de secunde cu ea în interior pentru rezultate (cred că e verificarea urmelor de explozibil de pe haine, bagaje etc) apoi ești invitat la intrare. Treci printr-un scanner precum cele de la aeroport și lași la intrare toată aparatura electronica, genți voluminoase, orice dispozitiv de înregistrare audio/video.

3. Ieși din prima încăpere, parcurgi 20 de metri prin curtea Ambasadei SUA și intri în clădirea where the magic happens. Ești procesat de la intrare de un angajat, tot român, care îți cere pașaportul și foaia de confirmare pentru interviu. Le scanează și primești un bon de ordine cu care te vei duce pe rând la:

a. primul ghișeu în care un angajat român îți cere pașaportul și foaia de confirmare. Singura întrebare pusă a fost: ”Unde mergeți? Ce relație este între voi?”

b. al doilea ghișeu în care ești amprentat. Nu ca pe vremuri, cu tuș, ci punând pe rând degetele de la ambele mâini pe un scanner. Angajatul american știe limba română, totul merge uns.

c. al treilea ghișeu unde se desfășoară interviul propriu-zis pentru viză. Am auzit o sută de mii de povești cu oameni care au venit cu mii de foi, acte, dovezi, căcaturi. Noi am avut doar adeverința de la angajator cum că avem contract pe perioadă nedeterminată. Am fost amândoi în fața unei doamne care vorbea română și discuția a fost cam așa:

Ce relație e între voi?
Suntem cuplu!

Aha. Unde vreți să mergeți în Statele Unite?
În New York!

În ce scop?
Să vedem orașul.

Când vreți să mergeți?
În martie-aprilie.

Aha. Și… cine plătește pentru excursie?
Noi, din fonduri proprii.

Aha. Cunoașteți pe cineva în Statele Unite, aveți prieteni sau rude acolo?
Nu!

Ce faceți aici în România. Ce meserii aveți?
Suntem jurnaliști.

Bun. Viza a fost aprobată, pașapoartele vor veni cu un curier la dumneavoastră în două-trei zile!
Mulțumim! O zi bună!

Ura și la gară! Nu mi-a cerut acte de proprietate pe case, mașini sau motociclete. Nu mi-a cerut nimic în plus față de documentele obligatorii pentru viza SUA, cele pe care le puteți găsi menționate pe site-ul lor. Rămâne acum să vedem pe ce perioadă am primit viza. M-ar deranja să fie doar pe 6 luni, nu m-ar deranja să fie pe 5 sau 10 ani.

bronx

9 comentarii

 • Buna,am completat formularul online insa poza nu a fost corespunzatoare,l am incheiat oricum si as vrea sa merg cu fotografiile separat,oare este ok?ei acolo zic ca nu ar fi problema dar ma gandeam…

  • Nu e problema. Am vazut o multime de alti oameni care si-au facut pozele la ambasada daca a fost nevoie.

 • “Rămâne acum să vedem pe ce perioadă am primit viza. M-ar deranja să fie doar pe 6 luni, nu m-ar deranja să fie pe 5 sau 10 ani.”

  Cum adica? N-ai aplicat pentru viza de turist de 3 luni?

   • Gata, scuze ca te-am speriat. :)) M-am informat putin. Presupun ca ai aplicat pentru viza B2, care se da pe maxim 10 ani. Stiam ceva de 3 luni pentru ca am vrut sa plec cu work & travel unde se da viza J1 care e pentru maxim 4 luni.

    • Sa faci si un update cand primesti viza, chiar sunt curios pe ce perioada primesti. Crezi ca s-ar putea sa tina cont de faptul ca sunteti jurnalisti si sa va dea pe o perioada mai scurta/ lunga?

     • n-are legatura, nu am aplicat pentru viza de jurnalist. Din cate stiu, din cate am auzit de la altii, cel mai des o dau pe 5 sau pe 10 ani. Totusi stiu si cazuri in care viza de turist a fost data pe 6 luni.

      bine, n-ar fi mare tragedie nici pe 6 luni, oricum nu o sa am bani sa merg de doua ori in america.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.