web analytics
Diverse

Lansarea “Campionii creează campioni”, cartea lui Hagi

Am fost invitat, deși le-am menționat că mi-am depus demisia de la ProSport, la evenimentul de lansare a cărții ”Campionii creează campioni”. Așa că am sacrificat meciul Stelei cu Bucharest United, mi-am angajat fotograf, m-am urcat în mașină și m-am dus la Constanța, la Hotel Iaki. Am participat la eveniment, m-am urcat apoi în mașină și am condus prin întuneric, lapoviță și gropi pe A2, înapoi spre București.

Acum, iată câteva idei de la evenimentul de lansare.

În primul rând, pentru cei care așteptau detalii, nu e o carte despre Hagi. Nu e despre viața lui, nu e despre cariera lui, nici măcar despre viața de după ce s-a lăsat de fotbal. Este un ”concept tehnic”, așa a insistat el să îi spună. Sau, ca să citez din Gică Popescu, e un manual în care Hagi și-a pus priceperea în ale antrenoratului și pe care o pune acum la dispoziția oamenilor din fotbal interesați.

”Campionii creează campioni” e un soi de culegere în care cei interesați pot găsi scheme de antrenament, desenate concret pe foaie. Pot găsi programe de antrenament, pot găsi felul în care sunt organizate lucrurile la Academia Gheorghe Hagi, de la copii până la cea mai mare grupă de juniori.

”Această carte a fost scrisă cu gândul la viitorul fotbalului românesc”, așa începe textul de pe prima pagină. Și tind să îi dau dreptate, în ciuda caterincilor ieftine care au fost făcute. Hagi consideră că metoda lui a dat roade (și a cam dat) și vrea să le explice și altor interesați cum se face treaba asta cu Academia. A, că suntem noi niște sălbatici și că privim orice gest de altruism cu suspiciune, asta e altceva.

Am scris ieri pe Facebook. În sală erau spre o sută de oameni, cu tot cu staff-ul Viitorului și cu jucătorii de la prima echipă. Și, în fața acestor oameni, Hagi s-a apucat și a vorbit mai bine de jumătate de oră, spre 45 de minute, despre toate lucurile din carte. Adică despre metode de antrenament, despre strategie, despre principiile jocului, despre program, chestii de specialitate. Evident, unii și-au pierdut interesul, alții stăteau pe telefon, alții vorbeau între ei. Nicio secundă, în condițiile astea, Hagi nu și-a pierdut avântul. Omul e obsedat de sportul ăsta, o spun în cel mai bun mod posibil, doar asta visează. Asta pentru cei care se întreabă cum a reușit Hagi și cum nu reușesc vedetele tinere ale fotbalului românesc. Păi, Hagi visa fotbal 24 de ore din 24 și când era în activitate, nu dădea follow pe Instagram și nu petrecea ore din noapte cumpărând bilete de avion pentru asistentele TV pe care să le bombardeze mai apoi după ce le cumpăra o geantă. 😉

Și ultima, tot legată de felul în care trăiește Hagi fotbalul. Acum vreo zece ani, cred, pe când eram producătorul general al Recursului Etapei – emisiunea moderată de Ovidiu Ioanițoaia – am rămas într-o duminică noapte după o ediție în care fusese Hagi invitat. Am ieșit pe trotuar, emisiunea era făcută la studioul Antenelor, și stăteam de vorbă cu dl. Ovidiu despre felul în care au mers lucurile. Ieșit din studio, Hagi a venit lângă noi și a început să discute despre ce nu apucasem în emisiune. O oră am mai stat, deși era trecut de miezul nopții, ascultându-l pe Hagi vorbind, perioadă în care dl. Ovidiu a băgat vreo 10 Kent lung.

Nu am cerut și nu am detalii despre posibilitatea achiziționării cărții. Cei interesați pot întreba la Viitorul, pe FB lor eventual.

Artean pe telefon, Roberto Carlos de România ațipise
Marco Dulca și Cosmin Matei, geană pe discursul lui Hagi
Regele la microfon
Domnul Scutariu, în mulțime
Unii dintre fotbaliștii Viitorului au stat la coadă la autografe

7 comentarii

  • De pe site-ul Viitorul: “Cartea “Campionii Creează Campioni” va putea fi achiziționată începând de săptămâna viitoare din magazinul oficial al clubului situat în Complexul Academiei Hagi.”

  • sunt curios daca vei lua cu tine in mormant obsesia pentru blatistul agramat. care ok, stie fotbal. dar il explica de plangi cand il auzi. viitorul in mod normal, “intr-o tara ca afara”, cum tot visati :)) era in liga a 2, acum cativa ani, trebuia sa retrogradezi de vreo 2 ori. sa nu mai zic cum a promovat… ca iar vorbesc singur. Vezi doar partea frumoasa a marului? in interior nu vrei sa te uiti, niciodata? sunt sictirit de tot ce inseamna familia hagi la fel cum sunt si de clanul becalii.

    • Ca să vezi cât ești de imbecil… Băi, cap de cretă, nu putea face nici în zece vieți tot ce a făcut dacă nu era inteligent și bine pregătit. Un sclav și un nerealizat, așa cum sunt convins că ești, și ca tine mulți prostălăi mai sunt, nu-l merită pe unul ca Hagi. Marș în neant, nulitate!

  • Da, maistre! Noi am mai atins subiectul asta aici, despre faptul ca cei care reusesc in sport, mai ales in ultimii 35-40 de ani, sunt de-a dreptul posedati de meseria lor. Foarte rar sunt dintre cei mai talentati, mai dotati de natura (sa ne imaginam unde ar fi ajuns un Danut Lupu daca ar fi avut incapatanarea, educatia si forta de munca a lui Hagi, nebunia lui), insa toti sunt niste workaholic-i notorii, niste oameni pe care rar poti sa-i deviezi de la menirea lor din momentul ce o descopera, din momentul in care “se trezesc”. Multi dintre ei gasesc puterea de a face “saltul” catre marea performanta, paradoxal, din anumite defecte sau neajunsuri. Un Messi care nu a crescut in inaltime mai mult decat un adolescent de 12-13 ani, un Cristiano care cerea mancare pe strada fiind sarac lipit, alti multi sportivi cu mari probleme de sanatate in copilarie sau care au crescut in familii incomplete; toti astia construiesc cu tenacitate, caramida cu caramida, cariere stelare, difuzand emotii, spectacol, explozii si descatusari atunci cand ajung in varf!..
    Din pacate, da, suntem inca o tara de cocalari, de oameni care mai degraba se sperie sau sunt suspiciosi daca te oferi sa-i ajuti gratis…., etc, etc.
    PS: N-as putea niciodata sa scriu despre Hagi si familia lui asa cum a facut colegul Stiucan, chiar daca pe alocuri am putea spune ca are o oarecare dreptate… Tac si inghit tot felul de derapaje de la oamenii care mi-au oferit vreodata momente de extaz real, chiar daca indirect. Hagi ramane Regele si tocmai de aia imi dores f mult ca si Ianis sa sparga anumite bariere si sa confirme pe masura calitatilor lui.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.