web analytics
Diverse

Jurnaliști fără demnitate la GSP. Sau de ce fotbaliștii nu dau doi bani pe oamenii din presa sportivă

prosportgsp

Din mai 2006, atunci când am călcat pentru prima dată într-o redacție a unui ziar de sport, și până azi nu am făcut nici cel mai mic compromis în meseria asta. Deși mulți dintre cei cu care am lucrat au făcut. Într-o zi voi scrie tot ce știu…

Dincolo de introducere, vreau să vă dau un exemplu care ilustrează perfect legitimitatea comportamentului dezgustător pe care oamenii din fotbal îl au față de jurnaliștii din presa sportivă. În toamna lui 2013, ProSport și Gazeta Sporturilor iau decizia de a o bana definitiv pe impresara soție de Reghecampf pentru niște jigniri crunte la adresa… celor de la Gazetă.

588550-1

Ce vedeți mai sus e mesajul pe care individa asta dubioasă, cu un trecut pe care toți șobolanii îl comentează amuzanți pe la spate, l-a adresat jurnaliștilor de la GSP. Ei bine, într-o mișcare despre care nici nu mai are sens să comentăm dacă a fost proastă sau nu, cele două ziare (la acea vreme) de sport luau o decizie fără precedent. Îmi permit să citez tot din Gazeta vremii:

Gazeta Sporturilor şi ProSport consideră că vulgaritatea discursului public al Anamariei Prodan Reghecampf a ajuns într-un punct insuportabil. Singura reacţie civilizată e să ne ferim publicul de un asemenea personaj. Iată un singur exemplu, cum a arătat ceea ce a transmis ea vineri, pe contul de facebook, ziariştilor. De astăzi, în paginile ziarelor unde lucrăm nu vom mai găzdui declaraţii, imagini sau relatări despre această persoană. Numelui său îi rămîn suficiente zone publice unde să se dea în stambă, dar măcar pentru publicul nostru, acest personaj va ajunge acolo unde l-a dus comportamentul: pe televizoare şi în uitare.

Nevasta antrenorului de pe locul 4 din Arabia Saudită le ura celor de la Gazeta Sporturilor, dar și familiilor acestora, să moară în chin și în cancer. Dezgustați, jurnaliștii făceau promisiunea normală de a o ignora, așa cum vedeți în citatul de mai sus.

Și ajungem la final de 2014 și început de 2015. Ce credeți că se întâmplă acum? Vă dau niște printscreen-uri din ediția on-line a Gazetei Sporturilor:

am1 am2 am3Pricepeți, da? Nu doar că îi publică numele și declarațiile, ba chiar o sună pentru declarații în exclusivitate. Pe ideea: ”Bună ziua, doamnă! Suntem noi, țărănoii bășiți. Încă n-am murit în chin și-n cancer, ne dați și nouă două vorbe?”. Ce coloană vertebrală avariată trebuie să ai ca să procedezi așa? De la momentul intrării în vigoare, la ProSport s-a străduit toată lumea ca numele individei să nu mai apară. Au fost scăpări, în special atunci când erau preluate știri din altă parte, precum cele ale colegilor de la Mediafax. Dar scăpări.

Ce e și mai trist este faptul că știu părerea unor jurnaliști super ok de acolo, oameni revoltați și ei de noua situație. Dar deh, când vine ca un ordin nu prea ai ce face.

Lipsa asta de onoare, goana după prajiturele la conferințele de presă, lingușeala pe lângă fotbaliști și guduratul de pantalonii președinților de club, toate astea au făcut ca imaginea jurnaliștilor sportivi să fie una de căcat. Mi-e scârbă, îmi pare rău de cei mulți oameni excelenți de la GSP, dar mi-e scârbă de produsul lor.

În jegul care a ajuns meseria asta sunt puțini care mai reacționează la chestii morale. Sunt găști, se protejează între ei, nu se deranjează în speranța că, ulterior, se vor trage unii pe alții acolo unde vor ajunge. Nu sunt ca ei și probabil că ăsta e motivul pentru care, după ce voi pleca de la ProSport, nu îmi voi putea găsi un alt loc de muncă în presa sportivă. Și spun asta cu mândrie și fericire, nu cu regret.

Post-scriptum: explicația cum că nu apare în ”paginile ziarului”, ci doar pe site nu este doar mincinoasă, ci și aproape la fel de grețoasă precum gestul de a o primi cu drag în sânul redacției.

Post-scriptum 2: replicile de genul ”ce mare jurnalist e și Scutariu de-și permite să spună așa ceva?”, mă lasă rece. Le-a folosit deja un nimeni care era acum câțiva ani mare șef pe la Antene, iar acum pune titluri bombastice pe Facebook-ul unui site care se numește, parcă, www.frenetic.tk. Pe 2200 de lei pe lună. Nu sunt mare jurnalist, însă am demnitate.

Post-scriptum 3: și pentru a face lucrurile interesante, vă promit două teme viitoare de discuție. Prima este cea a unui jurnalist sportiv care și-a cumpărat casă de pe urma interacțiunii cu Gigi Becali. A doua temă este cea a altui jurnalist sportiv care organiza deplasări fictive la evenimente importante pentru a-și însuși banii. În funcție de cum evoluează, o spun tot ce știu.

Un comentariu

  • Rar mi-a fost dat sa vad asemenea limbaj la o femeie care se pretinde doamna !!!??!!! Cucoana asta si-a pierdut prea multi ani din cei 7 de acasa blstemand si familiile jurnalistilor si ori pe cine indrazneste sa o critice folosind un limbaj de mahala.Cucoana plateste-ti politele cu jurnalistii cu care te iei la tranta,dar lasa-le familiile in pace ca nu au nici o vina !!!!! Inca o dovada de neam prost sant jignirile aduse d-lui Jenei ,un simbol al Stelei cu rezultate de xceptie aduse clubului, rezultate pe care ,,sotiorul tau” nu o sa le atinga nici daca se mai naste odata !!!!! Dai dovada de o ,,manelista ” cu studii de mahala.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.