web analytics
BMW F800GS

Jurnal de MotoGP, ziua 2: Poza care-mi arată că presa din România e zero. Plus un copac ucigaș

Când stai până la 2 noaptea să tastezi te trezești cu durere-n cap. Chiar dacă ora e decentă, 7 dimineață. Duș și mic-dejun, unul pe care domnii de la pensiune l-au transformat în bufet suedez. Altă treabă! Ciugulesc câteva chestii, bag și o cafea execrabilă și sus în mașină spre circuit. Ca să nu mai ocolesc zeci de kilometri din cauza autostrăzii în reparații aleg un drum secundar care mă duce prin 4-5 sate ce încă dorm. Boemia se termină în apropierea circuitului, acolo unde e trafic ca-n Los Angeles în ciuda faptului că e poliție peste tot. Urmează prima fază spooky a zilei. După ce trec de ultimul control, practic locul după care nu mai este permis accesul spectatorilor, ci doar al presei, organizatorilor și oficialilor, sunt oprit de un nene. Un steward, un om de la pază. Se pune în fața mașinii cu mâinile de parcă vrea să fie răstignit. Bine, mă, zic!

Mic dejun de om plictisit

Mic dejun de om plictisit

Stau un minut, stau două, stau cinci. Deja încep să mă enervez, mai ales că omul nu dă semne că se va mișca, doar se uită peste umăr din când în când. Mai stau un minut și îi fac semn din faruri. Nimic! Turez un pic motorul, îi atrag atenția, dar îmi face semn cu mâna să aștept. Cât să aștept, uncle? Că începe cursa! El, nimic! Bine mă, dau un metru înapoi și încerc să-l ocolesc. Sare disperat în fața mașinii, pune ambele mâini pe capotă, și țipă în cehă. English, bosule, engliski! Nema engliski, zice ceva care conține cuvântul ”stop!” bolduit din glas. N-apucă să pronunțe ultimul stop și se aude un fel de tunet, după care un ditamai copacul cade la 50 de metri în față, pe șosea. Pare-se că oamenii în veste fluorescente care își făceau de treabă mai sus pe drum nu erau polițiști, așa cum credeam, ci niște neni care tăiau un copac. Dacă reușeam să trec de șeriful care mă bloca poate aveam norocul să iau un copac în freză!

Lorenzo rupe circuitu-n două în antrenamente, record, apoi mă claxonează în paddock pentru că n-are loc de mine. Mă plimb pentru trei poze și mă lovesc de un reality check puternic. Fotografiez echipa, de fapt o parte a echipei, pe care BT Sport o are aici la Brno și pe care o deplasează peste tot în lume la toate etapele de MotoGP. Vedeți poza de mai jos, da? Sunt zece oameni care fac un live pentru englezi. Nu mă pricep la televiziune, dar văd 3 prezentatori, 2 cameramani și alți 5 tehnicieni. Pentru că așa se face televiziune în lumea normală, civilizată, ce facem noi în România e pistol cu apă, nu e jurnalism, e chin. Ne târâm în încercarea de a imita produsele de afară, cu deplasări făcute cu 200 de compromisuri, cu oameni de TV care călătoresc pentru meciuri în Europa cu mașina, care dorm la moteluri, care mănâncă rahaturi pentru că-i diurna mică. Manageri de presă proveniți din jurnalici, în cel mai bun caz pentru că sunt și unii proveniți din zugravi în Italia, care gândesc doar în ideea de japcă și furt. Știu că sunt foarte mulți oameni de presă care citesc blogul. Uitați-vă la poza asta ca să vă dați seama că suntem exact zero.

Echipa BT Sport de la MotoGP. Mă rog, o parte a echipei

Echipa BT Sport de la MotoGP. Mă rog, o parte a echipei

Pecircuit e spectacol. În calificări toată lumea se așteaptă ca Lorenzo să măture, însă Marquez rupe recordul pe final. Și cum o face! Trece pe sub Rossi în ultimul viraj, îi strică turul italianului și face record de circuit. În fotbal, e echivalentul la a da craci fundașului și a înscrie apoi cu un șut în vinclu de la 25 de metri. În sala media e gălăgie pentru prima dată. Unii îl înjură pe Marquez, alții râd de Rossi. Cert e că a fost la limită rău și cum relațiile între cei doi abia s-au mai peticit… În fine, stau cu grijă pentru că abia la ora 18:00 a României e conferința de presă, iar eu la ora 21:00 am de văzut un meci înapoi la hotel. Asta înseamnă drumul printre cei 50.000 de oameni care pleacă spre case, jumătate de oră până la hotel, apoi chinul de a găsi un stream bun.

Lorenzo călare pe locul din spate al unui scuter. Halal! :D

Lorenzo călare pe locul din spate al unui scuter. Halal! 😀

Nu toți au boxe la dispoziție, unele echipe și-au amenajat corturi în paddock

Nu toți au boxe la dispoziție, unele echipe și-au amenajat corturi în paddock

Intrarea în paddock, acolo unde numai norocoșii au acces

Intrarea în paddock, acolo unde numai norocoșii au acces

Distracție și voie bună la Brno

Distracție și voie bună la Brno

No comment

No comment

Prima linie la MotoGP și oamenii de pole de la Moto 2 și Moto 3

Prima linie la MotoGP și oamenii de pole de la Moto 2 și Moto 3

Pușcărie pentru jurnaliștii SKY care au falsificat reportajul cu arme!

Pușcărie pentru jurnaliștii SKY care au falsificat reportajul cu arme!

Încerc cu conturile plătite pe site-urile Digi și Dolce, degeaba, nu se poate. Până la urmă îmi fac curaj, deschid cutia cu sardine și un stream bunicel și văd o rușine de meci pe care, din cauza lui Dinamo, eu nu îl voi mai numi derby. Somn, că mâine-i cursă!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.