Un aspect de care părinții trebuie să fie în permanență conștienți este cel al existenței și utilității extraordinare a jocurilor educative. Știu că am mai vorbit despre asta, însă între timp au apărut elemente noi. Adică acele jocuri concepute pentru a-i ajuta pe copii să învețe anumite lucruri, să își dezvolte înțelegerea asupra unor subiecte concrete, să aprofundeze evenimente istorice sau să studieze într-un mod antrenant elemente din cultura mondială. Nu în ultimul rând, jocurile educative pot avea și unicul rol de a dezvolta o aptitudine.
Vă spuneam în trecut că importanța introducerii jocurilor educative în colecția de elemente de divertisment a celui mic este una mare. Într-un studiu făcut de New York University și de City University of New York în 2013 s-a arătat cum elevii din clasele primare sunt mai dispuși în a învăța materii grele, precum matematica, atunci când totul le este prezentat sub forma unui joc educativ în care sunt nevoiți să interacționeze și să concureze cu alții. Chiar dacă e o concluzie așteptată, cercetătorii au subliniat un lucru cu adevărat important: copiii sunt mai motivați să învețe, să acumuleze, atunci când mediul în care fac lucrul ăsta este unul competitiv. Adică atunci când într-un joc educativ sunt implicați și alții, nu când se joacă singur. Cei mici se motivează reciproc, nici măcar nu e vorba despre invidie sau dorința de a fi mai bun decât alt copil.
Din acest punct de vedere, Noriel a pregătit o ramură stufoasă pe site, la ultima numărare fiind disponibile peste 210 jocuri educative. Puteți să le vedeți accesând link-ul de mai sus. Fie că vorbim despre jocurile cu cifre magnetice care stimulează primii pași în interacțiunea cu matematica, fie că vorbim despre jocuri ale cuvintelor care stimulează creativitatea sau fie că discutăm dspre o mulțime de alte board game-uri care stimulează expresivitatea, puteți avea siguranța că un joc educativ își va atinge scopul pentru care a fost făcut. Adică cineva a investit research și tehnologie în dezvoltarea unui joc de pe urma căruia copilul tău să învețe ceva.
O foarte mare parte din oferta Noriel la capitolul jocuri educative se încadrează în ceea ce lumea largă a numit game-based learning, adică acea formă de joacă de pe urma căruia copilul rămâne cu ceva. GBL este aproape o disciplină de sine stătătoare în primele etape ale dezvoltării celor mici în grădinițele din străinătate, rezultatele fiind uimitoare. Nu uitați de asta atunci când cumpărați următoarea jucărie.