web analytics
Diverse

Jandarmeria, corigentă la propria materie

Ce trebuie să înțelegem noi e faptul că Jandarmeria nu acționează precum un grup de bătăuși. Nici măcar precum agenții de pază de la firmele private. Jandarmeria este obligată să acționeze după niște regulamente fixe, iar absolut fiecare acțiune a jandarmilor trebuie să urmeze pașii legali, regulamentari.

Așadar, Jandarmeria nu poate bate la grămadă, gaza la grămadă, fără discernământ, cu ură și cu fiecare angajat luând personal insulte sau eventuale agresiuni. Atunci când au pus X-ul pe foaia de angajare și au primit uniforma, jandarmii au primit și ceea ce se numește ”Ghidul de intervenție profesională” alcătuit de Ministerul de Interne.

Ori eu m-am uitat azi pe ghid și îmi cam dă cu minus, cu virgulă.

Regulamentul privind folosirea gazelor, ignorat complet!

E de ajuns să citești rapid, pe diagonală, regulamentele Jandarmeriei cu privire la folosirea gazelor lacrimogene ca să îți dai seama că lucrătorii instituției fie nu cunosc subiectul, fie încalcă regula fără remușcări. La capitolul 3.10 se vorbește pe larg despre Folosirea pulverizatorului de mână cu substanțe iritant-lacrimogene. Iată câteva pasaje:

– pulverizatorul de mână cu substanțe iritant lacrimogene se folosește de la o distanță de maximum 3 metri – Abuz? Abuz!
– nu se pulverizează substanța direct în fața adversarului – Abuz? Abuz!

Loviturile la cap – interzise, dar degeaba

Am văzut clipuri video în care jandarmii foloseau forța împotriva protestatarilor într-un mod interzis clar de manual. La capitolul 2.4 Zone de acțiune și elemente de traumatologie, se precizează foarte clar:

Zona roșie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acțiunea în forță asupra acesteia poate produce decesul adversarului. În situații limită se poate acțiunea și asupra zonei roșii, luându-se în calcul urmările ce se pot produce în urma acestei acțiuni.

Ori din clipul video cu pricina (vezi aici, secunda 7) eu văd cum un nene care merge pe stradă cu mâinile ridicate e abordat golănește, lovit în zona corpului și apoi lovit în zona capului cu bastonul. E limpede că nu vorbim despre situație limită, omul nu ataca, nu părea nici măcar agitat sau agresiv dpdv verbal.

Abuz? Abuz!

Gradualitatea intervenției – maculatură pentru întins feliile de parizer

Atunci când intervin, jandarmii trebuie să respecte niște pași. Ei nu sunt bătăuși, nu sunt clanuri din cartiere, intervențiile lor se desfășoară după niște reguli bine puse la punct și, mai important, respectă niște faze menite să încerce oprirea adversarului prin minimum de violență, în raport cu riposta. Concret:

1. Acțiuni coercitive fără folosirea forței fizice
2. Acțiuni coercitive care presupun folosirea forței
3. Acțiuni coercitive cu folosirea mijloacelor tehnice din dotare (baston, tompfa, cătușe, pulverizator cu gaz)
4. Acțiuni coercitive prin folosirea armelor de foc

Se precizează faptul că se poate sări peste pași în funcție de starea de pericol în care e jandarmul. Însă bănuiesc că suntem de acord că intervenția în forță cu lovituri de corp (punctul 2) sau cu bastoane (punctul 3) era suficientă pentru a controla grupul de protestatari în ziua de vineri.

Abuz? Abuz!

7 comentarii

 • Aceste animale ar trebui concediate la fel ca si sefii lor si cine trebuie sa ii antreneze in astfel de situatii. Problema este ca sunt “mult mai greu de indentificat” decat civilii.
  Acesti purtatori de uniforma ar trebui judecati pentru tentativa de omor. Ce au facut unii dintre ei nu ar absolut nicio legătură cu meseria de jandarm: aceea de a proteja cetatenii cinstiți de cei necinstiți.

 • Abuz? Un cuvant prea mic… Ce a fost acolo se numeste macel. Parerea mea e ca baietii de vineri au luat ceva inainte. Cel mai grav lucru a fost sa declansezi atacul cu gaz cu atatia copii mici in piata. Nu conteaza de ce si cum de erau acolo; atata timp cat vezi mogaldetele alea neajutorate trebuie sa fi luat cu “ceva” sau diliman de Balaceanca sa-i otravesti cu asa ceva. Ma mir ca nu s-a lasat cu mortaciuni.

 • Erau in pericol bossule. Nu l-ai vazut pe batranu ala strans de gat? N-ai vazut ce fata de sef de galerie avea? Si era si masiv rau…deaia au intervenit 5 baieti din trupele de elita pe el. Tu iti dai seama ca facea prapad tataie daca le.prindea o perversa?

  Si fetele alea care si-au luat gaze in gura la fel. Pai tu stii cat de periculos e sa te duci in fata unui jandarm cu un mesaj pe panza? Pai el de unde sa inteleaga ce scrie acolo? Daca scrie despre el? Decat sa il cheme pe sefu sa il intrebe ce scrie acolo mai bine apasa pe butelie.

  PS: presimt ca o sa fie unii care inca nu inteleg sarcasmu in 2018
  PS2: ala cu casca de motociclist nu cumva esti tu? Minti oamenii ca esti in Mongolia si tu arzi jandarmi pe la proteste #berceniulemandru #powerscutariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.