web analytics
Fotbal extern

It’s NOT coming home! Tristețe în Zăbrăuți și-n Craiovița

Vine acasă, Ioane! Aoleu, unde, mă? La noi, aici în Zăbrăuți? La unchiul Sile în Craiovița? Nu, Ioane! Vine fotbalul acasă, așa e la modă să spui acum! Acasă la ăia care l-au inventat, acolo unde e tradiție, istorie, unde pute a bere și unde e scaunul unsuros de la fish and chips.

În ultimele zile am auzit doar placa ”It`s coming home!”. Deschideai televizorul, venea acasă! Intrai pe Instagram, hop! un instastory cu venitul acasă. Toată lumea venea acasă, era plin internetul de ”It`s coming home”. Sigur, pentru că vorbim despre un fotbal-Hollywood, circul e normal. Însă în fotbalul adevărat trebuia să vorbim despre altele. În fotbalul normal, atunci când Ion vă spunea că ”vine acasă”, trebuia să îl interogați? Cum, Ioane? Cu Sterling, cel care ia Nobel pentru Pace în curând? Cu Kane, super-fotbalistul care înscrie doar cu Panama și Tunisia? Cu Walker, cel care se apără precum Găman? Ioane, nu te mai lua după ambalaj, uită-te și la ce e în pachet!

Dar noi, nu! Noi eram convinși că ”It`s coming home”. Eram în stare să pariem, să jurăm, să ne batem pentru crezul ăsta. ”It`s coming home”. Doar că, vorba lui John Oliver în aproape fiecare ”Last Week Tonight”: ”Is it? Is it really?”. Ce se întâmplă în 2018 cu naționala Angliei nu e nici pe departe ceea ce ni se tot pictează. Nu s-ar fi întors fotbalul acasă, casa nu mai e cea din momentul inventării acestui sport. Acum e o blasfemie dreptungiulară, cu acoperiș din țiglă albastră, cu ferestre de tâmplărie PVC albă și cu uși aurii. Fotbalul englez, cel care dă întregul lot al Angliei la această Cupă Mondială, e fotbalul la care nu mai au acces pescarii din porturile Mării Nordului sau lucrătorii din fabricile Birminghamului. Nu se mai urcă nimeni pe zidul de cărămidă ca să vadă meciul, nici măcar cu un fish and chips în față nu mai poți vedea un banal Stoke – Watford.

Realitatea fotbalului englez e descrisă de arabii care cumpără loje pe Etihad sau pe Anfield, de corporatiștii care primesc bonus abonamente de 4000 de lire de la locul de muncă și de turiștii care fac imposibilă găsirea biletelor la orice meci mai tare. Realitatea e și cea din rândul huliganilor bătrâni care protestează pentru prețurile uriașe ale biletelor și pentru că o bere costă cât ziua de muncă. Tot realitate este prețul pay per view-ului sau faptul că tricoul echipei favorite costă 100 de lire. Realitatea e că Walker, individul absolut modest peste capul căruia Perisic a ridicat piciorul la golul de 1-1, costă 55 de milioane de euro. Sau 60, cine mai știe? Oricum, o tâmpenie colosală!

Dacă aveam măcar miros de realitate în jur puteam vedea lucrurile astea. Puteam observa că Anglia nu joacă mare lucru, că după chinul cu Tunisia, victoria normală cu amatorii lui Stoichiță și circul cu Belgia 2, o echipă tare le dă cu ”It`s coming home” în cap. N-a fost Columbia, deși sud-americanii au fost aproape. Suedia nu putea să fie pentru că e slabă, deh, circul cu Belgia 2 și-a făcut efectul. Și a venit Croația! Croația cu fotbaliști, cu muncitori, cu băieți care și-au confirmat valoarea în campionate din care ies echipe care chiar câștigă chestii în Europa.

Băieți, e despre bani! Deschideți ambalajul strălucitor și uitați-vă la ce consumați. S-ar putea să găsiți artificial locul în care a fost inventat sportul ăsta.

11 comentarii

 • Csa Talpan is not going in liga 3…tristete mare la Scutariu in casa…abia astept articolul de azi in care o sa iti versi frustrarea

 • Au inceput englezii sa-si dea panzele jos de pe geam.
  Pula it’s coming home😈😈😈
  Ce liniste a fost aseara. Doliu aici in London😈😈😈😈

 • Fotbalul englez înseamnă să nu tragi la poartă decât din penalty? Eu asta am văzut la Anglia, la Mondialul ăsta

 • Cristi dude, nu te vad bine. Tu o sa ajungi ca Vadim in 10 ani. Ai o ura in tine ceva de speriat.
  Oare ce ar fi zis Christian the english journalist in ’94 cand toata Romania striga ” noi de aicea nu plecam/nu plecam acasa/ pana n-o sa castigam/ cupa cea frumoasa”. Probabil nimic. Era sanatos la cap si intelegea ca acel “haștag” e o dorinta nu un statement.

 • Anglia e “moarta” fotbalistic la nationala din cauza conceptiei de joc, am mai zis-o. In plus, nationalele depind de marii jucatori, ori LA ei nu s-au mai prea nascut. In ideea asta scriam ACU’ cateva zile ca merita sa iasa. Mai ales ca juca cu Croatia, singura mea favorita ramasa in lupta. ;). Fotbalul trebuie sa continue sa bucure spectatorii IAR rezultatele trebuie obtinute de echipele cu valoare real a si care nu pacalesc fotbalul. In concluzie, daca France va continua sa joace ca CFR va merita sa piarda finala.

 • Sa bata si in finala croatia, sa nu castige nenorocirile alea de cioroi “francezi” .
  Si scuti, daca simti nevoia, de un psiholog, sa stii ca sunt aici, iti fac reducere ca imi esti simpatic, daca ma depaseste problema, cunosc un psihiatru f de treaba. Revenind la franta 14/88 !

 • Ce inseamna sa n-ai jamaicani si nigerieni “naturalizati” in echipa! Cum s-au sacrificat pe teren croatii… Mai conteaza si patriotismu’ putin…

 • Adevar dar doar 90%…. pana una alta cei mai multi jucatori din primele 4 echipe provin din PL…
  Da, Anglia e slabutza dar Belgia cu toti “anonimii din PL ” e tot in semifinale.
  Echpe cu jucatori de la marile fortze din Spania sau Italia vad mondialul la TV de vreo 2 faze incoace. Nu zic de gigafortele Germaniei…aia n-au trecut de grupe.

  Deci? Daca Hummels a fost 35 de milioane… Walker un 30 tot face, nu?

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.