web analytics
Fotbal extern

Istoria lui “Sorry, good game” între Anglia și Franța

M-am amuzat destul de tare după victoria Franței în fața Angliei, de ieri, pentru că am pus pe Instagram la mine o primă pagină din L’Equipe pe care mulți n-au înțeles-o. Și, pentru că eu am ironizat un pic naționala verișorilor din insulă, cei care s-au poziționat în fani ai Angliei la acest mondial au venit cu un ”uite, bă, și ziarele din Franța sunt pline de respect la adresa englezilor, te-ai găsit tu să faci mișto”. ”Ziarele” din Franța erau L’Equipe, iar plinul de respect era titlul ”Sorry, good game”.

Bun, hai să învățăm, că nu-i nicio rușine. Eu știam pentru că mai întâlnisem cazul acum mulți, mulți ani. Când lucram în presă, pe la începuturi parcă. Și mi-a rămas în cap dintr-un motiv ce-mi scapă. Dar bine că mi-a rămas.

Deși pare o formulă extrem de politicoasă prin care francezii felicită naționala Angliei pentru efort, acest ”Sorry, good game” nu e nici pe departe ceea ce pare. Ba din contră, e cât se poate de ironic. Totul pleacă din rugby și vă las aici ce zice Le Figaro într-un articol de acum câțiva ani: ”Sorry, good game… Cu o strângere de mână bărbătească și privirea fixă, Will Carling a lovit cu această propoziție în căzuții jucători ai Franței după fiecare înfrângere. De la finalul anilor ’80 până undeva la mijlocul următoarei decade. O propoziție umilitoare”.

Will Carling, fost căpitan al naționalei Angliei înm perioada în care verișorii au bătut de opt ori consecutiv Franța, a spus ulterior în mai multe interviuri că prin acest ”Sorry, good game” nu a vrut să fie ironic. Ci din contră, a vrut să își arate respectul față de francezi. Chiar și așa, de atunci și până acum propoziția a fost folosită exclusiv în contexte ce afișau rivalitatea dintre cele două părți în sport. În special în rugby și în fotbal.

Deci nu e politețe, nu e diplomație, e o frază folosită cu nivel de ironie: 9999. Și pentru că englezii ar fi făcut ceva asemănător, cu certitudine, am apreciat ieri demersul L’Equipe.

Un comentariu

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.