web analytics
Fotbal intern

Învățăm și noi ceva? Sau…

România U21 a terminat la egalitate cu Danemarca U21, 1-1, și s-a calificat la Euro 2021. A fost un meci pe care l-am început cu victoria drept unică variantă, dar jocul rezultatelor ne-a făcut să avem nevoie și de un egal pentru turneul final. Ne calificăm din postura de echipă de pe locul 2 în grupă, în spatele danezilor. Una dintre cele mai bune echipe de pe locul 2 din faza grupelor.

Bun, să începem cu ce e bine.

E bine că avem o națională de tineret în care sunt tineri pe care îi cunoaștem. Pe toți, inclusiv pe cei de pe bancă. O parte din merit e, fără îndoială, și al celor de la FRF, cu regula U21. Luați echipa de ”tineret” de acum mulți ani, luați mai multe, să vedeți ce nume sunt pe acolo. N-ați auzit în viața voastră de jumătate dintre ei. Acum avem fotbaliști pe care îi știm, care joacă, ne setăm mai clar așteptările.

Fără să avem un joc sclipitor, putem măcar să spunem că avem unul curajos. Am avut inițiativa din primele secunde, am avut reușite multe până la finalizare, acolo unde nu avem deocamdată un om. Costache nu e om de finalizare.

Într-o epocă a comentatorilor dereglați, comentatori cu un optimism grețos, cu încurajări deranjante, ProTV îl oferă publicului de câteva meciuri pe Adrian Costeiu. L-ați auzit în seara asta lângă Mironică, e ăla rârâit. Costeiu nu doar că vorbește la obiect, că își face temele și că are un flow surprinzător pentru experiența lui limitată la comentariu. Omu’ e și realist, tată! Când suntem morți, zice. Când Vlad degajează ca tontu’, Costeiu zice. Când arbitrul dă un roșu nemeritat danezilor, Costeiu a zis. Și tot așa.

Și părțile rele.

Oameni buni, e bine că ne bucurăm, dar văd că nu mai învățăm nimic din greșeli. România U21 e o națională de tranziție, nu e mai mult decât un reper. Adică da, e bine că mergem la Euro, dar haideți să ne stăvilim bucuria și planurile de subjugare a Europei fotbalistice pentru că ne mișcăm bine la U21. Important e pasul pe care băieții ăștia îl fac în fotbalul mare, de seniori, ăla care contează.

Vă aduceți aminte, că am mai vorbit despre asta, că la Euro 2019 când noi zburdam și ieșeam pe străzi, francezii nici măcar nu au trimis jurnaliști după naționala U21. Și ca francezii, mulți alții. Pentru același motiv pentru care nici noi nu ne uităm la U10. E doar o etapă, un moment intermediar, un spațiu în drumul spre maturitatea fotbalistică. Adică aia care contează.

Drumul unui fotbalist de la U21, fie el și excelent, nu garantează succesul. Sunt un miliard de variabile, abia acum încep să se complice lucrurile, încep rigorile pe teren și la antrenamente, încep tentațiile extra-sportive, încep să vină banii. Și aici cerne sita. Noi am fost semifinaliști la Euro 2019, da? Ia vedeți ce fac ăia pe care i-am cotonogit noi. Anglia, Croația. Vedeți ce fac învinșii noștri, unde și cât joacă. Și uitați-vă și la ai noștri. La Cristi Manea, la Florinel Mbappe, la Pușcaș, Vlad Dragomir, Ionuț Radu, la Rus, la Florin Ștefan. Care e progresul făcut de ei? A trecut un an și jumătate de atunci.

Penibile ultimele momente. Dar, na, asta e… 🙂

4 comentarii

  • Ce pot sa remarc este ca se vade mana lui Neubert la Olimpiu Morutan si la Darius Olariu. Nu mai este acel Morutan apatic si fara vlaga si mai nou alearga enorm pe tot terenul si recupereaza si foarte multe mingi, efectiv zici ca este ca in reclama la Duracell. Si la Darius Olaru se vede o capacitate de efort si o combativitate mult mai ridicate. Nu inteleg de ce Mirel Radoi nu l-a lasat pe Denis Man la nationala U21 pentru un meci de o asemenea importanta. Iar ne-a ciupit arbitrul, am pierdut 3 puncte in aceasta campanie pe greseli de arbitraj impardonabile, penalty-uri care nu se dadeau nici de catre Corpodean, Chivulete sau Zota in culmea “COOPERATIVEI”: un punct cu Ucraina la acea simulare grosolana si azi cu Danemarca alte doua puncte la acel fault un metru in afara careului… Dar daca nu mai avem pe nimeni la UEFA este de inteles ca trebuie sa fie si cineva “fraierul de serviciu” care sa fie abuzat de catre arbitraje. Ar fi interesant ca voi presa romana sa contactati UEFA cu dovezi ambele la penalty-uri din meciurile cu Ucraina si Danemarca care ne-au costat 3 puncte si ne putea costa o calificare sa vedem ce au de zis, sa ii trageti putin de urechi ca aveti dovezi grave de tot, mi se par niste penalty-uri grotesti, plus ca la meciul cu Ucraina arbitrul azer a avut toate discutiile cu jucatorii ucraineni in limba rusa si ne-a ciupit tot meciul.

  • Am zis-o atunci, am zis-o de atunci si o zic de atunci…

    Franta – in lotul de la WC (unde a iesit campioana mondiala) au avut L.Hernandez, Ousmane Dembele, Kylian Mbappé și Benjamin Pavard… Coman la cat de ”praf” e nu a prind WC si nici Euro U21.
    Anglia- in lotul de WC (”decât” locul 4) au avut Marcus Rashford, Dele Ali, Ruben Loftus-Cheek și Alexander-Arnold.
    Toți ăștia erau eligibili la U21 dar băieții joaca fotbal cu bărbații, nu cu alde Ianis… Noi suntem tari pt ca cei cu adevărați tari de la U21 nu vin la U21… Și eram ofticați că pe Marin nu-l lasă Ajax. :))))))))))))))
    Ar trebui ca mereu, când vb de U21 să zicem că toți fotbaliștii buni eligibili nu sunt convocați aici și să enumerăm ce ar putea expune contra noastră adversarii.

  • Legat de importanta U21, uite aici caz care demonstreaza fix ceea ce spui si tu povestit de Rio Ferdinand:

    “Sir Alex Ferguson, I remember he called me and Wazza (Rooney) over one day and said ‘look at this kid, he’s better than you Rooney when you were a kid, he’s better than you Rio, better than Ryan Giggs when you were kids. This is the best kid you will ever see’

    “You look at the team he played in; Jesse Lingard, Paul Pogba, Adnan Januzaj, they looked at this guy like he was a superman, like he was a superhero because he was that good with what he could do with a football. But if you haven’t got it all, if you haven’t got the mental capacity to deal with being a professional footballer then it won’t work. I tried to help him, but what they get up to outside of the football club can affect what they do on the pitch because if you have got bad habits off the pitch as a young kid or as an adult it will affect your performances on the pitch.”

    Acum poate te intrebi despre cine e vorba. Despre Ravel Morrison. Care Ravel Morrison? Exact. Asa si cu cei care rup norii la U21, daca nu fac cariera si dupa, e irelevant cat de buni au fost ei la juniori.

    • Noi ne entuziasmam repede si ne enervam si mai repede. Ma uit la comentarii si imi dau seama ca asta nu se va schimba.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.