web analytics
Opinie

Inundații catastrofale în România. Ghinion! :)

Mă distrez când văd cum localnicii sunt disperați de apele care le iau pe sus ”gospodăriile”. În special prin Maramureș, acolo unde nu există primăvară în care să nu vedem știri de tipul ”viitura a luat 30 de case” sau ”apele au inundat trei sute de gospodării”.

O, dar vai, dar cum? Să râzi de necazul oamenilor? Ce fel de monstru, ce fel de bestie cu chip de om ești?

Păi, să vă explic ce fel de bestie sunt. Ați fost prin nordul României? Prin zona aia atât de lăudată? De la granița de vest a Bucovinei până în Maramureș și dincolo de el? Că eu am fost. Și nu doar pe DN-uri, prin zonele frecventate. Am fost prin munți cu motocicleta, pe acolo pe unde nu se plimbă turistul bucureștean amator de grătare și ecou de Sorinel între pini. Știți ce e acolo?

Nu e nimic, aia e. Au ras totul, pădurile nu mai există. Sunt atât de rare încât te miri când mai găsești copaci, e totul o poiană colosală. Taie de zeci de ani fără oprire, taie încontinuu. Nu doar companiile, ci și sătenii. S-a tăiat fără noimă, fără plan, de unde s-a apucat. Toți munții, toate dealurile din zonă arată ca după un accident nuclear, ca după o bombă ca-n Japonia.

Și știți care sunt cei mai mulți dintre cei care plâng și se miră acum că vin apele de pe munți și le iau porcul din bătătură? Sunt ăia care au nenorocit zona, ăia care au dezbrăcat de frumos satul maramureșean și l-au umplut de termopane și de acoperișuri de țiglă albastră. Ăia care au, fără o zi pe cartea de muncă, de la Touareg în sus. Au tăiat, au vândut, și-au luat mașini de 100.000 de euro și și-au făcut monstruozități de case de beton cu două niveluri și acum plâng că nu îi mai protejează nimic.

Recomand vizita în Maramureș, probabil cel mai fake produs turistic al României. Dar o recomand din același motiv pentru care recomand și o vizită la Cernobîl sau prin sud-estul Belarusului. Adică pentru a vedea ce se alege atunci când omul e prost, când e incompetent. Să vedeți ce ne așteaptă pe toți într-un viitor nu foarte îndepărtat. În rest, dacă încă mai vreți să vedeți natură, aveți alte locuri prin România.

2 comentarii

  • numai vine diaspora pt asta???
    pdl aaa pnl de ce nu zice nimic???
    iohannis ioca

    in pta victoriei doar muie

    sa schimbi hotii intrei ei si ies oamenii dar ptr ceva gen paduri nu

  • sa facem si noi o mica venetie, daca capitala e un mic paris, de ce nu si o mica venetie?

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.