web analytics
Fotbal extern

Începe Mondialul!

Sunt mai entuziasmat decât de Mondialul din 2022, dar mai puțin entuziasmat decât la cel din 2014. Și asta funcționează la fel din 1994 încoace, adică de la primul CM pe care mi-l aduc aminte. Indiferent dacă a participat România sau nu, am așteptat tot mai puțin cu trecerea anilor competiția asta.

E pentru prima dată în istorie când nu pot să numesc o favorită. De fiecare dată, dacă mă întrebai, aveam cel puțin o națională pe care o puteam considera favorită. Însă acum e imposibil, fie și pentru simplul fapt că fotbalul mondial e un mix atât de nebun încât mi-e greu să văd jucătorii de top sub o singură culoare. Cine? Brazilia ca mai mereu? Argentina, ca niciodată? Belgia, idolul hipsterilor din fotbal? Franța, că suntem europeni deschiși la minte și ne place cu diversitatea? Spania cu modificări tip FCSB, în ultima clipă, în cel mai puțin oportun moment? Portugalia, doar pentru că e Ronaldo? Germania, pentru că Germania câștigă mereu? Nu știu, dar sunt interesat sincer să vă aflu părerea.

Altfel, îmi place ideea de CM în Rusia, sunt curios cum o să fie situația. Pentru că la nivel de infrastructură fotbalistică sunt convins că o să fie top, rușii au construit rachete de stadioane. Dar în Rusia e greu cu transportul, distanțele între orașe sunt uriașe. Dacă azi vezi un meci la Moscova și mâine vrei să vezi altul la Ekaterinburg, atunci ai de călătorit aproape 2000 de kilometri.

Un alt amănunt interesant o să fie cel legat de suporteri. V-am mai zis, europeanul ”civilizat” și-a pierdut instinctul de supraviețuire, crede că peste tot e ca în Zurich și-n Surrey. Hulganii englezi vor mânca bătăi crunte din cauza asta, în Rusia nu îi protejează nimeni. Când s-or duce bețivii burtoși la Nijni Novgorod pe străzi, pe la 12-1 noaptea, crezând că e ok să grohăie bere și să râdă la rusoaice (așa cum au făcut la Kiev, la finala UCL la care am fost) să nu se mire dacă vor fi perpeliți.

Sigur, nu grașii ăștia sunt cei care vor face probleme, ei vor fi doar victime. Probleme vor face rușii, polonezii, marocanii, poate sârbii, poate argentinienii.

Oricum, toate luate în considerare, e un CM pe care-l voi urmări integral. Mai ales că am rezolvat-o cu televizorul, o să văd meciurile… ca Floyd Mayweather în Los Angeles. 😉

16 comentarii

 • Salut. Urmăresc de mult blogul tău dar la acest articol ai cam exagerat. Ai invocat faptul că în Rusia distanțele sunt mari, dar ce zici de CM 2026 când se va juca pe 3 țări? Ce face spectatorul dacă azi vede meciul la Toronto și a- 2a zi la Mexico City? Cum ajunge? Rușii au pus la dispoziția fanilor trenurile gratuite cu vagoane cușetă clasa 2. Crezi că în SUA suporterii vor circula gratis? Rusia a acceptat pe orice suporter cu FAN ID indiferent de naționalitate fără viză. În 2026 un spectator să zicem din Peru va fi obligat să facă cel puțin 2 vize.

  Tu ai fost în Rusia de 3 ori nu ai pățit nimic, lumea a fost prietenoasă cu tine, de ce îi sperii pe oameni spunând că pe suporterii nu-i va proteja nimeni și că englezii vor mânca bătăi? De ce faci din Rusia o sperietoare? Cum ai observat nu s-a întâmplat nimic la CM. Ai fost la Moscova și probabil ai observat că orașul ăsta este mai sigur decât multe capitale europene precum Parisul sau Roma.
  Nu este de mirare că din cauza mass-media mulți europeni s-au temut să meargă în Rusia. La multe meciuri au fost de 3 ori mai mulți latinoamericani care au venit de la 12000 km decât europeni.

 • Azi incepe mondialul…cacat nimic pe la tv si nici in presa asta plina de servitori..noroc cu ultrasu Cristian Scutariu…cel mai bun din presa scrisa cand nu e vorba de wcsb si CSA….asa ca pana luna viitoare esti prietenul meu cel mai bun..asa ca lasa vacanta si apuca-te de scris, eu unul o sa te vizitez in fiecare zi,
  Abia astept sa vad cum si-o iau ,,huliganii” de englezi, dar tare imi e teama ca nu ii lasa Putin.
  Vad ca favorita o echipa din Europa.
  Mi se pare aiurea ca Arabia,Peru si alte tari dinastea cu fotbal de amatori sa fie acolo iar Olanda,Italia stau acasa dar na asta e globalizarea..

 • Mi-aș dori o campioană surpriză. Nu știu dacă e vreuna capabilă de asta, dar cine știe. Mingea e rotundă și ai nu ai mingea dai la poartă, nu?

 • Eu as vrea sa fie un campionat cat mai spectaculos. As vrea sa castige Portugalia dar au sanse mici. Mizez pe Germania ca si favorita sau poate Croatia ca surpriza.

 • O sa fie foarte tare mondialul asta! Favorita mea e Islanda :))

  O sa fii in Rusia in timpul mondialului? Eu o sa fiu pe acolo vreo 10 zile, sper sa reusesc sa merg si la un meci, oricare.

 • O sa fie megaplictisitor. Un campionat cu prea multe echipe. E greu de pronosticat acum. In ultimile CM mi-am facut o idee doar dupa sita grupelor. Trebuie sa-i vedem la lucru un pic, mai ales ca echipele nationale rare ori etaleaza fotbalul echipelor de club, ca nivel valoric.

 • Consider ca Brazilia e favorita certa! Are un antrenor despre care am citit ca e f bun. Are de departe cel mai bun portar din lume (Alisson). Il are pe neymar. Si pentru ca sunt Brazilia, inspira teama adversarilor. Evident ca au f multi fotbalisti buni pe care nu-i mai enumar! Exclud Argentina pentru ca au o aparare de anonimi cu exceptia lui Otamendi de la City. Exclud Belgia pentru ca au un antrenor slabut! Exclud Spania pentru ca a aparut aceasta schimbare brusca de antrenor! Ar mai fi Germania si Franta care pot pune probleme Braziliei!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.