web analytics
Diverse

Îmi lipsește marea

E 1 mai și, așa cum anticipam, internetul e plin de păreri de rău. Se dau poze din trecut, se induce mirosul de apă sărată prin descrieri pretențioase, se tag-uiesc prietenii. Și, pentru că sunt un om care e ușor atins de suferința celor din jur, nu pot să vă las singuri. Nu pot și nici nu vreau, o să fiu solidar și o să scriu câteva rânduri, să vedeți că nu suferiți singuri.

Îmi lipsește marea. Îmi lipsește marea precum îmi lipsește o infecție în ureche. Ceva dezgustător, cu puroi, ceva care nu te lasă nici să dormi, dar nici treaz nu te simți prea bine. Îmi lipsește mirosul de pișat de la fiecare colț din Vama Veche, un loc pe hartă care în condiții normale de igienă într-un stat civilizat ar trebui populat cu 30 de excavatoare dotate cu bile pentru demolat. Îmi lipsește specula nesimțită de acolo, berea la 9 lei din supermarket, cazările insalubre la 300-400 de lei pe noapte. Îmi lipsește mâncarea dezgustătoare pentru care stăteam la cozi interminabile, îmi lipsește șaorma cu carne de proveniență necunoscută, îmi lipsesc mașinile de la ANAF care bagă panică în patroni și îmi lipsesc fețele îngrijorate ale inspectorilor DSP.

Dar nu doar atât. Îmi lipsesc și plimbările nocturne pe plajă, căcatul proaspăt strivit sub degetele picioarelor dezgolite, căcat care își găsește drum și țâșnește printre ele. Îmi lipsesc mucurile de țigară care aproape că țin loc de nisip, îmi lipsește Touaregul din 2008 pe motorină parcat fix în spatele corturilor înconjurate de munți de gunoaie. Îmi lipsește și briza mării, vântul ușor care poartă de colo-colo ambalaje de mâncare ieftină, totul întru fericirea sutelor de maidanezi care împart rabie turiștilor cu dărnicia unui Papă în vizită oficială.

Și nu vreau să închei acest text fără a menționa micile, micuțele ace ale seringilor cu urme de heroină aruncate între plajă și faleza din beton crăpat. Acele făntâni de sida pe care, nu-i așa?, Vama le oferea tuturor cu atât de multă generozitate. Mi-e dor, mă! Ce să mai, mi-e dor să las 1000 de euro pentru 4-5 zile în Vamă. Ce să fac cu banii ăștia? Să mă duc ca ultimul om în Seychelles?

Respect! Și dor!

*Într-o notă serioasă, litoralul românesc are locuri cu adevărat spectaculoase. Locuri ce merită vizitate, locuri în care trebuie încurajat turismul, pentru că ”operatorii” sunt localnici, oameni care au nevoie de asta.

4 comentarii

 • Mamaia e singura statiune ok, parerea mea, bosorogii vor spune eforie si aia de vin cu trenu si dorm 7 intr o camera … costinesti.

  • Asa e…cam asta am inteles si eu din articol, dar oricum era parerea mea dinainte sa l citesc.
   Mi e dor de soare, vara, mamaia, sunwaves…includ aici si fratelli din mamaia nord!

 • Ai uitat sa zici de imnul cempions lig…fii profesionist, ce dracu, descrie tot!
  Interviurile cu parliti care vorbesc degajat: “si cati bani ati cheltuit pe noapte? Ah, nu mult, 4-5000 ron, ne sinptem bine, nu conteaza banii!”
  Apoi pleaca cu touaregul ala din 2008

  • daaa, asta e preferata mea. Cat ati cheltuit pe distractia din seara asta? Pai ce, mai conteaza banii cand te distrezi cu prietenii? Si pe fundal vine roaba cu sampanie contrafacuta de 3000 de lei sticla.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.