web analytics
Fotbal intern

Gigi Becali nu a ”băgat” niciodată bani în Steaua. Clubul a fost împrumutat și de atunci e singura afacere care merge din portofoliul lui Becali

gigi-becali

Public acest articol și aici și îl voi oferi, cu link, drept răspuns de fiecare dată când voi vedea/auzi pe cineva că folosește sintagma ”Gigi Becali a băgat bani în Steaua”. Gigi Becali nu a băgat niciodată bani în Steaua, Gigi Becali a împrumutat pentru o scurtă perioadă de timp clubul, dar de atunci și până acum și-a scos banii și a ajuns să fie dependent de fondurile constante pe care Steaua i le oferă. Așadar:

Începând cu luna ianuarie 2003, atunci când Gigi Becali a preluat controlul clubului de fotbal Steaua Bucureşti, discursul acestuia a fost concentrat în bună măsură în jurul ideii că “bag bani în club”. Repetată de îndeajuns de multe ori, formularea lui Becali a prins la publicul larg şi latifundiarul din Pipera a ajuns să merite, în mentalul colectiv, titlul de “patron” al celui mai titrat club de fotbal din România.

Sub “patronatul” lui Gigi Becali, Steaua a traversat câţiva ani sterpi din punct de vedere sportiv, cel puţin în ceea ce priveşte obţinerea performanţelor interne. Din 2003 şi până în 2010, clubul din Ghencea a părut să fie complet dependent de Becali, chiar dacă investiţiile cu care acesta se lăuda întârziau să ofere, cu unele excepţii, satisfacţiile aşteptate. Totuşi, lucrurile s-au schimbat începând cu anul 2011, moment în care Steaua a început să producă bani, în special de pe urma participărilor de succes în cupele europene. UEFA a fost principala sursă de venit a Stelei în această perioadă, totul culminând cu sezonul recent încheiat, atunci când numai forul fotbalistic european a virat 17,4 milioane de euro în conturile clubului.

Pierderi de 560.000 de euro în 2013 pentru companiile pe care le controlează

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Gigi Becali (George Becali, aşa cum apare în acte) este acţionar la patru companii din diverse domenii de activitate. Rezultatele de la Ministerul Finanţelor pentru anul 2013 arată faptul că toate cele patru companii îi aduc lui Becali o pierdere totală de 560.000 de euro, Avicola Iaşi şi Arcom fiind în insolvenţă. Cea mai mare “gaură” din portofoliul de companii la care Becali este acţionar este dată de Arcom, firmă de construcţii care în 2013 a avut pierderi totale de 460.000 de euro la o cifră de afaceri de 1,9 milioane de euro.

Firmele cârmuite de Gigi Becali:

 • Romes – firma care se ocupa de fabricarea tuburilor electronice nu raportează că ar mai avea vreun angajat, iar cifra de afaceri a fost egală cu zero din 2011 încoace, ceea ce înseamnă că nu a mai produs şi vândut nimic în ultimii trei ani.
 • Avicola Iaşi – firma care se ocupa de creşterea şi comercializarea puilor este acum în insolvenţă, administratorul judiciar fiind la cea de-a 21-a încercare de a vinde activele. Este pe profit după ce în 2012 înregistra pierderi de 96.000 de euro
 • Arcom – companie de construcţii care a intrat, de asemenea, în insolvenţă. Cifra de afaceri este cu 12% mai mică decât în anul precedent, iar compania a avut în 2013 un număr mediu de 96 de angajaţi
 • Uzina Mecanică Drăgăşani – fabrica de armament a avut în 2013 o cifră de afaceri de doar 10.700 de euro. Această companie a raportat pierderi semnificative, de 208.000 de euro, anul trecut.  Cu un an înainte, UM Drăgăşani avea vânzări de 31.000 de euro şi pierderi de 201.000 de euro

Trei ani pe plus pentru Steaua: profit net de 17,86 milioane de euro

În condiţiile în care cele patru companii prezentate mai sus îi provoacă lui Gigi Becali o gaură de peste o jumătate de milion de euro anual, clubul de fotbal Steaua vine să acopere acest deficit şi, pe deasupra, să îi asigure celui care-l controlează surse importante de venit. În anul 2013, Steaua a înregistrat cele mai bune rezultate financiare din istorie. Gruparea din Ghencea a avut o cifră de afaceri de 36,71 milioane de euro şi un profit net de 11,82 milioane de euro. 2013 a fost al treilea an consecutiv în care Steaua a terminat pe plus, profitul net total în această perioadă fiind de 17,86 de milioane de euro.


Datele financiare din tabel au fost calculate din lei în euro, luând în considerare valoarea cursului mediu leu/euro din fiecare an disponibile pe site-ul Băncii Naţionale. Sursa: Ministerul de Finanţe


Marjă de profit mai mare decât a giganţilor Coca-Cola sau McDonald’s

Dincolo de aceste calcule, de remarcat este marja foarte mare de profit pe care Steaua Bucureşti a înregistrat-o în 2013 – 32,2%. Profitabilitatea clubului este mai uşor înţeleasă în momentul în care cifra este pusă într-un tabel din care mai fac parte şi rezultatele altor companii mari cu afaceri în România.


Marja profitului net este un indicator financiar care arată cât de profitabilă este activitatea totală a unei companii. Marja profitului este exprimată în procente şi este ponderea valorii profitului în cifra de afaceri. Sursa: Ministerul de Finanţe


Steaua a achitat suma cu care a fost împrumutată de Gigi Becali

Între 2012 şi 2013, datoriile Stelei au scăzut de la 12,94 milioane de euro la 2,55 de milioane de euro, conform datelor Ministerului de Finanţe. În condiţiile în care nu poate fi vorba despre datorii la stat (condiţie pentru acordarea licenţei), rezultă faptul că Steaua şi-a plătit datoriile către Gigi Becali, cel în a cărui declaraţie de avere (ianuarie 2013) era menţionat faptul că are de recuperat un împrumut de circa 10,2 milioane de euro de la club.

Cel puţin teoretic, diferenţa de circa 10 milioane de euro între sumele datorate de Steaua în perioada 2012-2013 şi momentul actual ar fi rezultatul lichidării datoriei clubului faţă de finanţatorul Becali. Adică, în acest moment, Steaua nu îi mai este datoare, ba chiar produce sume importante pentru Becali. Steaua şi-a putut achita datoriile graţie profitului net de 17,86 milioane de euro înregistrat între 2011 şi 2013.


Între datoria Stelei din 2012 şi cea din 2013 există o diferenţă de circa 10 milioane de euro. Suma este cea cu care clubul apărea dator la Gigi Becali în declaraţia acestuia de avere de la începutul anului 2013. Sursa: Ministerul de Finanţe. Calculul a fost făcut transformând sumele din lei în euro la cursul mediu al fiecărui an


Încasări de aproape 40 de milioane de euro în sezonul 2013-2014

Fotbalul românesc la nivel de club se raportează, începând cu sezonul 2013/2014, la noi cifre în ceea ce priveşte recordul de încasări. Steaua a reuşit să câştige titlul cu numărul 25 din istorie la capătul unui sezon în care a avut încasări totale de circa 40 de milioane de euro. Principala sursă de venituri a fost UEFA, forul fotbalistic european a virat aproximativ 17,4 milioane de euro în conturile campioanei României pentru calificarea şi parcursul din grupele Ligii Campionilor.

O pondere mare din total este reprezentată şi de cea mai de succes campanie de vânzări din istoria fotbalului românesc: plecările lui Chiricheş, Rusescu şi Bourceanu au generat 13 milioane de euro.

De unde au venit banii Stelei în sezonul trecut:

 • 17,4 milioane euro – fond premiere UEFA
 • 13 milioane euro – vânzări de jucători
 • 3,81 milioane euro – încasări bilete Liga Campionilor
 • 4,15 milioane euro – drepturi TV şi bilete competiţii interne
 • 0,7 milioane euro – sponsori
  TOTAL
 • 39,06 milioane euro

13 comentarii

 • Cum a fost posibil ca un club cu rezultatele Unirii Urziceni sa nu gaseasca surse de finantare si care a fost implicarea lui Becali in dizolvarea clubului ?

 • Aici cu articolul de față ai derapat puțin, e un pic comunist articolul, atât prin mentalitate cat și prin ideea pe care o susține, vorbim de o societate comerciala nu de cai verzi pe pereți! Exista vreun acționar al vreunei societăți comerciale care baga bani sa ce ????? Penibilul urca apoteotic când dai exemple de societăți care nu sunt sub administrarea lui Jiji și care culmea produc contra datelor pe care le furnizezi! Chestiile astea ca împrumută sau nu clubul sunt prea boeme , contează rezultatele!

  • 🙂 datele sunt de la ministerul finantelor. Deci daca ele produc, dar raporteaza pierderi inseamna ca e o problema serioasa undeva 🙂

 • Eu sunt un microbist, nu neaparat înfocat, care spune ca ţine cu Steaua. Nu îl înghit pe Becali pentru simplu fapt că e un ţăran şi aşa va rămâne pentru tot restul vieţii.
  Dar arătaţi un alt conducător de club (pentru că să fim serioşi, toţi conducătorii din România au făcut exact acelaşi lucru ca şi Becali) care a băgat bani într-o echipă doar de plăcere?
  Omul ce a făcut a făcut bine, dar tot respectul pentru faptul că a promovat talentele din România şi nu de prin Portugalia sau alte tări. Tot respectul pentru el şi pentru faptul că a adus bucurii şi a strâns urale de la TOŢI SUPORTERII STELIŞI pentru rezultatele de prin cupele europene.
  Arătaţi un alt conducător care a avut asemenea performanţe cu tot profitul pe care la făcut el.
  Şi se vede cu ochiul liber, nu e nevoie de cercetări, faptul că el ţine steaua pentru profit şi nu pentru altceva. Uitaţi-vă la Rapid, la Dinamo echipe cu nume dar care spre deosebire de Steaua nu au avut patroni care să ştie să le facă profitabile.
  Deci tot respectul pentru Becali.
  Hai Steaua.
  Sau să-i vad pe Ultraşii Stelişti care nu le ştiu decât cu mardeala, toţi doar drogaţi şi beţivi de bani gata care nu ştiu decăt să înjure. Să vedem ce mari galerii vor face în Divizia D, la echipa Armata Poporului , să vedem cine le mai dă bani de banere şi de transport.

 • Cristi, dupa abordarile anterioare a subiectelor legate de Steaua, articolul mi se pare urmarea fireasca si punctul pe “i” intr-o problema pe care multi confrati de-ai tai o tot scalda. Stelistii din apropierea fenomenului o stiu de mult dar ebine ca mai afla si altii. Si mai stiu ca tribunele vor fi in continuare goale daca pe teren va juca FCSB si nu Steaua. Fara rezolvarea in detaliu a acestui element esential ma tem ca echipa va juca, in cel mai fericit caz, in fata spectatorilor pictati, ca la Giurgiu. Sper ca Ciobanul sa fi inteles ceva din lectia primită anul trecut si sa nu se sinucidă prosteste, ţinând coada pe sus.

 • Subscriu la ce a spus Marka Ragnos, cei din peluze au prezentat aceste lucruri de prin 2008-2009 in mare parte prin comunicate si articole pe site-ul fcsteaua.ro, presa nu a vrut sa le preia la acea vreme… Mai bine mai tarziu decat niciodata.

 • Foarte bun articol, dar vine cam tarziu. Adevaratii suporteri stelisti vorbesc despre aceste mizerii de multi, multi ani. Dar mai bine mai tarziu decat niciodata.

  Si, domnule Scutariu, haideti sa va dau o veste, care poate sa ramana doar intre noi doi sau care poate o sa va intereseze si o sa va convinga sa faceti niste cercetari, pentru un articol. Eu stiu ca becali ar fi vandut deja clubul de fotbal pentru vreo 8 milioane de euro. Poate ca informatiile mele nu sunt 100% corecte si inca mai negociaza. Dumneavoastra cred ca puteti afla mai multe. Daca doriti.

 • Cristi, ca sa ajungi sa castigi nu trebuie sa investesti ? Putea foarte bine sa nu ii iasa si sa piarda acei bani. Sa bage clubul in insolventa sau faliment si sa isi recupereze ce poate. E si asta un aspect.

  Poate ca multora nu le convine, dar asta este adevarul. Este patronul care a riscat foarte mult, a oferit salarii imense (vezi Radoi in primul rand) ca sa tina jucatorii si sa aiba rezultate. Bineinteles, stia si stie ca prin rezultate obtii si mai multi bani, ca banii adevarati sunt in Liga iar echipa daca va juca in Liga (sau faze superioare in Cupa Uefa) cu adversari tari va aduce si lumea la stadion si va obtine bani mai multi din bilete.

  Eu sunt stelist, nu il apar pe Becali, din contra, sunt foarte multe lucruri care ma deranjeaza la Becali. Iar daca va veni un alt patron si va avea o conduita corecta si va investi (imprumuta) iar clubul va avea rezultate, voi si uita cine a fost Becali.

  Pe mine, ca suporter, ma intereseaza ca echipa sa aiba rezultate, sa joace cat mai multe meciuri in cupele europene si sa ma duc la meciuri, sa fiu mandru cu echipa mea in cupele europene. Asta ar fi ideal, pentru ca multi ar spune ca sunt suporter de rezultat. Nu, o sa tin cu Steaua si in Liga 2, dar ideal este ce am spus, ca vreau ca echipa cu care tin sa aiba rezultate. Cine ia banii, sa fie sanatos. Nu ma intereseaza si nu ar trebui sa ne intereseze ca suporteri acest aspect atat timp cat echipa are rezultate.

  PS. Felicitari pentru blog, pentru ce scrii in Prosport (mai si gresesti, dar e normal) si pentru comentariile de la sport.ro.
  PS 2. STEAUA si sigla veche, nu FCSB si sigla cu stea in opt colturi.

  • Stiu că e foarte greu de acceptat, chiar nu sunt ironic, și mie mi-a fost greu să cred că Steaua a fost un club care a produs mereu banii necesari pentru a se susține. Gigi Becali nu a ținut Steaua în viață în niciun sezon, chiar și atunci când îl plătea bine pe Rădoi. Între noi fie vorba, Rădoi avea atunci cam cât are acum Chipciu, deci nu exagerat de mult. Revenind, ideea cum că a existat un moment în care Gigi a ținut Steaua în viață, iar acum culege roadele, e falsă!
   Steaua a produs mereu banii necesari pentru a supraviețui, iar acum, când produce mult mai mult decât atât, e mulsă și speculată.
   Ok, e afacerea omului, cum zice și Lipovan! însă poate sunt eu naiv și văd și latura afectivă aici, nu mi se pare că putem compara Steaua cu orice altă fabrică.
   PS: pe lângă faptul că îi pune pâine pe masă, Steaua îi acoperă și gaura dată de celelalte companii de mare succes pe care le coordonează.

   • Acest domn sau nu gindeste sau e pus sa scrie asemenea prostii. Pai toata lumea recunoaste ca C.S.A. era datoare la Becalii 6.000.000.$ cind i-au cedat sectia de fotbal. Atunci despre ce scrii dumneata?

  • Chiar daca ar fi pierdut banii investiti ii putea recupera ulterior, in justitie. El nu era patron in acte ca sa isi asume pierderile, ci doar creditor. Imprumuta banii respectivi pe baza de contract, acceptat de consiliul de administratie format din oamenii lui. In contract erau clauze favorabile lui ca sa ii faciliteze recuperarea datoriei. Daca voia putea sa bage clubul in insolventa/faliment oricand. Mie imi place sa ii spun camatar legal.

  • Siempre rossoblu “Poate ca multora nu le convine, dar asta este adevarul. Este patronul care a riscat foarte mult, a oferit salarii imense (vezi Radoi in primul rand) ca sa tina jucatorii si sa aiba rezultate.” pfff =)))) inca de la inceput de cand am vazut ca ai scris aberatia asta, n-am mai stat sa-mi pierd timpul sa citesc si restul ineptiilor pe care le debitezi in postarea ta.
   UNDE SALRII IMENSE BA BAIATULE?? :))))) MA FACI SA RAD. Am sa iti dau un singur exemplu, ca sa nu imi pierd prea mult timp din viata cu tine. IA COMPARA TU CE VENITURI AVEA STEAUA LUI bECALI SI CE VENITURI AVEA VASLUIUL UNDE PORUMBOIU DADEA SALARII DE 2 ORI MAI MARI CA ALE LUI bECALI.

   SA ITI SPUN NUMAI CATEVA DINTRE(venituri) ELE: STEAUA PRIMEA CEI MAI MULTI BANI DIN DREPTURILE TV, STEAUA AVEA CELE MAI MARI PRETURI PE BILETE SI IN ACELASI TIMP CEI MAI MULTI SUPORTERI(rezulta ca primea cei mai multi bani din vanzarile de bilete), DEASEMENEA CEI MAI TARI SPONSORI TOT STEAUA II AVEA SI NU DATORITA CIOBANULUI INFECT CI DATORITA CELOR DIN GENERATIA VECHE(DATORITA LEGENDELOR STELEI) CARE AU CASTIGAT CUPA CAMPIONILOR SI DEASEMENEA CELE MAI MULTE CAMPIONATE, CUPE SI SUPERCUPE(deci rezulta ca steaua primea de la sponsori mult mai mult decat celelalte cluburi), CA SA NU MAI VORBIM DE CATI BANI SI-A LUAT CIOBANUL DI CUPELE EUROPENE SI CAND AJUNGEAM PRIN GRUPELE UCL, DIN CEI PESTE 15 MILIOANE DE EURO PE CARE II CASTIGA DE LA UEFA, bECALI NU INVESTEA MAI NIMIC SI NE FACEAM DE RAS, FACAND DOAR 1-2 PUNCTE. UITA-TE IN PNM LA ALTE CLUBURI GEN OLYMPIAKOS, SAU FC BASEL CARE SUNT IN TARILE LOR CAM CE E STEAUA LA NOI, DAR ACOLO CHIAR SE INVESTESTE SI UNEORI CHIAR REUSESC SA TREACA DE GRUPELE UCL, NU CATE 1-2 PUNTE CUM FACEA STEAUA LUI BECALI. CA SA NU MAI ZIC CATI BANI NEMERITATI SI-A LUAT J3GOSUL DE BECALI TRANSFERAND JUCATORI PE MULT PREA MULTI BANI, GEN RADOI PRIN ARABIA LA PITURCA SI ALTE MANEVRE.

   IAR ACUM HAI SA VORBIM DESPRE VASLUI: E ATAT DE TERMINAT ORASUL ASTA INCAT TE APUCA RASUL NUMAI CAND II AUZI NUMELE, PORUMBOIU NU CASTIGA PROBABIL NICI 10% DIN VANZARI DE BILETE FATA DE BECALI, VASLUIUL NU CRED CA AVEA SPONSORI, SAU DACA AVEA 1-2 PROBABIL CA NU LE DADEA NICI MACAR 5% DIN CAT PRIMEA STEAUA DE LA SPONSORII EI, VASLUIUL NU A JUCAT PRIN PRELIMINARII UCL CU ECHIPE SLABUTE DE CARE SA TREACA SI SA AJUNGA IN UCL SA ISI IA 15 MILIOANE DE EURO DUN GRUPE(si acum probabil o sa zici “pai Steaua dc a jucat cu echipe slabute prin preliminarii? a avut multe puncte nu, a facut performanta nu? NU! NU STEAUA LUI BECALI, CI CEI CARE AU FOST INAINTEA LUI AU FACUT PERFORMANTE SI AU ACUMULAT PUNCTE SI AU FACUT-O PE STEAUA CAP DE SERIE, IAR CIOBANUL DOAR A PROFITAT CA E STEAUA CAP DE SERIE(pe puncte aduse prin anii 1999-2000-20001 cand jucau Adian Ilie si alti jucatori importanti care au facut performanta la clubul asta),

   VASLUIUL NU CASTIGA AN DE AN NICI MACAR 10% DIN BANII PE CARE II CASTIGA STEAUA, ASTA E CLAR! SI TOTUSi, TOTUSI… PORUMBOIU DADEA SALARII LA VASLUI MULT MAI MARI DECAT DADEA bECALI LA STEAUA. SI DOVADA CA 4 ANI LA RAND( da PATRU ANI) VASLUIUL A TERMINAT PESTE STEAUA LUI BECALI IN CLASAMENT!!!
   ACUM SPUNE-MI TU MIE, CUM POTI SA ZICI CA A BAGAT BECALI BANI LA STEAUA?? CUM POTI SA ZICI CA BECALI DADEA SALARII MARI LA STEAUA, CAND PORUMBOIU DADEA SALARII DE 2 ORI MAI MARI LA UN VASLUI AMARAT, UNDE ADUCEA SI TINEA CATE 4-5 ANI JUCATORI CA WESLEY SI SANMARTEAN!!!
   DACA BECALI BAGA ASA MULTI BANI, DE CE NU I-A LUAT PE SANMARTEA SI PE WESLEY CAND ERAU IN FORMA LA VASLUI, CAND RUPEAU TOT ACOLO SI CAND TERMINA VASLUIUL PESTE STEAUA IN CLASAMENT, DE CE NU I-A LUAT??? ITI SPUN EU DE CE…. PENTRU CA CIOBANUL ASTA INFECT DESI CASTIGA DE 10 ORI MAI MULTI BANI DIN STEAUA, DECAT O FACEA PORUMBOIU CU VASLUIUL, TOTUSI ERA ATAT DE ZGARCIT INCAT NU PUTEA SA CUMPERE JUCATORI CA WESLEY SI SANMARTEAN SI SA LE DEA SALARIILE PE CARE LE DADEA PORUMBOIU LA VASLUI.

   PE SCURT, CIOBANUL A FURAT GRAV CLUBUL ASTA CARE A SCOS ZECI DE MILIOANE PROFIT, BANI PE CARE SI I-A BAGAT JEGOSUL IN BUZUNAR, IAR PANA SA AJUNGA RAPID, CRAIOVA, TIMISOARA, VASLUI PRIN LIGA A 2-A, DINAMO IN INSOLVENTA ETC. TERMINA STEAUA LUI BECALI NUMAI PE LOCURILE 5-6 SI VOI AVETI TUPEUL SA SPUNETI CA CIOBANUL ASTA E ‘SALVATORUL STELEI’ ? MI-E SCARBA DE TOTI PROSTII CARE IL PUPA IN CUR PE CIOBAN!!!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.