web analytics
Ghiduri Turism

Ghid de vizitare: Chișinău, Republica Moldova. Cât costă o vizită în ”cealaltă Românie”

chisinau centru

sursă foto: chisinau.md

 

Nu cred că românii nu sunt măcar curioși cu privire la ceea ce poate oferi Republica Moldova. Am mai fost la Chișinău până acum, dar nu am scris niciodată despre ce am întâlnit acolo și despre cheltuielile pe care le presupune o vizită peste Prut. Din start trebuie menționat faptul că un oraș precum Chișinăul oferă mai puține în materie de ”obiective turistice clasice” față de, să spunem, orașele din vestul Europei. Dar cred că nu pentru asta trebuie văzută capitala Republicii Moldova.

Trebuie văzută pentru autenticitate, pentru o imagine a României de acum mulți ani, pentru oamenii buni și pentru prețurile pe care eu le credeam mici. La acest ultim aspect m-am cam înșelat.

CUM AJUNGI PE ȘOSEA DE LA BUCUREȘTI LA CHIȘINĂU

Sunt trei variante prin care un bucureștean poate ajunge cu mașina la Chișinău, dar le eliminăm pe cele mai proaste. Rămânem, astfel, cu următorul traseu:

Asta înseamnă 437 de kilometri dintre care cam 350 în România. Calitatea drumului în România este excelentă, iar în Moldova este bună. De altfel, drumul Albița – Chișinău este singura variantă bună de șosea. Vorbeam despre celelalte două drumuri spre Chișinău și amintesc aici drumul meu de întoarcere. Am avut proasta inspirație să mă întorc pe ruta Chișinău – Sculeni – Iași – București, iar porțiunea din capitala Moldovei și până la graniță a fost horror. Sunt 122 de kilometri, o bună parte din drum este denivelată și plină de gropi. Pe ultimii 20 de km cred că am și greșit traseul pentru că am ajuns pe un drum de pământ, aproape impracticabil. Se vede mai jos:

sosea republica moldova

Sfaturi:

  • alimentați cu benzină doar pentru cei 350 de kilometri până la graniță. Dincolo, în Moldova, am plătit 17.5 lei moldovenești pe un litru de benzină, adică circa 3,5-3,7 ron pe litru. Totuși, combustibilul e mai prost ca la noi, am simțit o scădere notabilă în puterea motorului
  • la graniță veți plăti taxa de drum pentru Republica Moldova, 90 de mdl sau 20 de lei. Pentru a evita cozile, poziționați-vă pe culoarele unde vedeți semnul ”pașapoarte UE”. Astfel, nu veți petrece timp mult în rând cu moldovenii care trec printr-un proces mai amplu de verificare

CE OBIECTIVE TURISTICE OFERĂ CHIȘINĂUL

E plin internetul de sfaturi în sensul ăsta, gusturile diferă, așa că nu o să vă ofer și eu variante. Oricum, nu vă așteptați să aveți ”treabă” mai mult de o zi, maximum două. Ce e de văzut se poate vedea într-o zi mai lungă, chestiile mișto din oraș sunt toate în centru, iar cramele sunt în apropierea Chișinăului. Să aveți totuși în minte asta: nu mergeți în Viena, nici în Londra sau Milano, acolo unde se duce de obicei românul, nu vă așteptați la același lucru.

CARE SUNT PREȚURILE CAZĂRILOR ÎN CHIȘINĂU

Aici e prima chestie ciudată. Am observat că în capitala Moldovei prețurile pentru cazările ok sunt foarte, foarte mari. Sigur, nu am un termen de comparație relevant, nu știu cât costă hotelurile în București, dar am dat 170 de lei pe noapte pe un hotel de două stele, Times Rooms Hotel, destul de departe de centru. Pentru 4 sau 5 stele, Chișinăul cere sume cu adevărat uriașe, de la 8-900 de lei pe noapte în sus. Asta în condițiile în care, din câte știu, la JW Marriott din București poți sta cu 450 de lei pe noapte.

CE CHELTUIELI  VEI AVEA ÎN CHIȘINĂU: MÂNCARE, BĂUTURĂ, ȚIGĂRI, ETC.

A doua surpriză, măcar parțial. Fumătorii vor întâlni raiul: un pachet de Marlboro costă 15 mdl, adică 3,1 lei românești. Băuturile sunt și ele foarte ieftine, iar La Plăcinte (originalul) e un loc în care se poate mânca excelent la prețuri mici. Problema mea vine de la prețurile întâlnite în restaurante. Am fost la ”La Taifas”, acolo unde porțiile de mâncare sunt, spun eu, mai scumpe în medie decât în București. Două persoane, un singul fel de mâncare plus băuturi răcoritoare, un pic peste 100 de lei în banii noștri.

Altfel, transportul în comun e ridiol de ieftin, iar biletele la muzeu sunt între 2 și 5 lei de persoană.

Vizitați Chișinăul! Merită!

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.