web analytics
Ghiduri

Ghid: Cum se obține viza turistică SUA. Poză, formular, taxă, interviu și gata!

Am avut nevoie de viza turistică pentru Statele Unite și am obținut-o relativ ușor, în ciuda descrierilor apocaliptice de pe internet. Sigur, nu e o formalitate precum atunci când am luat viza de Rusia. Dacă la ruși era o chestie de bătaie de cap cu dosarul, la americani actele sunt floare la ureche, problema e cu interviul pentru viză și cu verificarea lor.

În titlu vă spun chiar tot ceea ce vă trebuie pentru viză. O poză ce poate fi făcută și acasă, completarea unui formular online, plata taxei de viză, apoi prezentarea la Ambasada SUA din București și gata. Haide să le luăm pe rând. Deci:

Cum se obține viza turistică pentru SUA:

1. Poze pentru viza SUA. E foarte important de știut că vei avea nevoie de poză DOAR ÎN FORMAT ELECTRONIC, nu și fizic. Nu e o speculație, e o certitudine confirmată de cei de la Ambasada, chiar dacă e posibil ca pe site să găsești altceva. Trebuie să îți faci o poză pe care să o ai în calculator, poză care să respecte următoarele cerințe:

  • fața să fie vizibilă în totalitate, ochii spre cameră, iar fundalul trebuie să fie alb
  • dimensiunile fotografiei pentru ca ea să fie acceptată trebuie să fie de la 600px pe 600 px până la 1200px pe 1200 px
  • dacă nu vă descurcați, mergeți la un centru foto. Vă costă 10-15 lei și le cereți doar pe email

2. Completarea formularului DS-160. Îl găsești aici. Trebuie să ai între 25 și 50 de minute la dispoziție pentru asta, însă notează ”application ID” pentru a putea reveni la formular dacă a fost nevoie să întrerupi procesul. Tot aici, la început, puteți încărca fotografia pentru viză SUA, ocazie cu care ați terminat definitiv cu pozele.

Câteva sfaturi legate de completarea formularului DS-160:

  • să fiți sută la sută sinceri. Am citit o groază de sfaturi ale unor tonți care recunoșteau că au dat date ”aproximative” în formular apoi se mirau că au fost respinși
  • fiți cât mai generoși în explicații. Când vă pune să vă descrieți locul de muncă nu spuneți doar ”lucrător comercial” sau ”încărcător/descărcător”. Spuneți unde lucrați, ce anume faceți, câți oameni aveți în subordine sau dacă ați avut vreo promovare recentă
  • bărbații vor fi întrebați unde au călătorit până acum. Treceți tot! Chiar dacă formularul e dificil de completat și vă va lua mult să treceți toate țările vizitate credeți-mă, merită efortul. Mi-a luat 15 minute să trec toate țările pe care le-am vizitat, dar sunt convins că asta a contat.
  • la capitolul legat de cât câștigați. Nu mai știu exact cum e formulat, însă treceți suma totală a veniturilor, nu doar salariu. În cazul meu, spre exemplu, salariul este doar o parte a veniturilor totale.
  • nu faceți rezervări de hotel/avion înainte de a avea viza. Credeți-mă, nu vă ajută la nimic! Nu vă speriați dacă în formular vi se va cere adresa hotelului la care stați. E orientativ, puteți trece adresa unui hotel la care ați vrea să stați.

3. Plata taxei de viză turistică SUA. Aici nu sunt multe chestii de știut. Descărcați de aici formularul de plată pentru 160 de dolari cu care mergeți la orice sucursală BRD. Plătiți în lei la un curs prestabilit, eu am dat cam 672 de lei, și vi se eliberează o chitanță care va avea un cod de referință undeva în zona mediană/stânga.

Așteptați minimum cinci ore pentru ca plata să fie procesată, apoi puteți să vă faceți programarea online pentru interviul de la Ambasada SUA. Ea poate fi făcută și prin telefon, dar e mai simplu online. Vei putea alege ziua și ora la care să te duci pentru interviu.

4. Interviul pentru obținerea vizei SUA. Am scris cum a fost la mine aici. Nu mi-au cerut nici măcar un singur document în plus față de cele obligatorii: pașaportul și foaia de confirmare după completarea DS-160.

Dacă viza vă este aprobată pașapoartele rămân la ambasadă și le veți putea ridica personal de la sediul TNT sau vă vor fi livrate contra a 24 de lei. Oricum, asta va fi stabilit în procesul de programare pentru interviul la ambasadă.

Baftă!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.