web analytics
Diverse Ghiduri

Ghid pentru înmatriculare auto. Care sunt pașii, acte necesare și taxele pentru a înmatricula o mașină în 2017

inmatriculare auto

De vreo lună și un pic mă bat cu birocrația din România în încercarea de a înmatricula o mașină second-hand, cumpărată de aici, de la noi. E culmea, ar trebui să fie simplu, mai ales că e o practică pe care orice samsar dubios din jurul Autovit o poate face și, contra cost, ți-o poate face. Da, există și posibilitatea ca tu, după ce ai făcut actul de vânzare-cumpărare, să apelezi la un băiat de genul ăsta o firmă serioasă și după ce le faci o împuternicire scapi de griji. Bine, scapi și de bani, căci efortul lor te costă cu vreo 100 de euro mai mult decât te-ar costa dacă iei Bucureștiul la pas, însă benzina consumată, timpul pierdut și nervii acumulați… ei bine, să zicem că toate astea fac peste 100 de euro.

Dar să revin, în momentul în care am făcut actul de vânzare-cumpărare nu aveam nici cea mai mică idee ce trebuie să fac pentru a intra în legalitate. Și nici internetul nu e foarte ofertant în a oferi explicații, puținele site-uri pe care le-am găsit cu astfel de ghiduri fiind neclare și deloc ancorate în realitatea anului 2014 2015, 2016. . Din acest motiv m-am hotărât să fac eu un text pentru a-i ajuta pe cei care au fost în postura mea.

Nu știu în ce măsură mai sunt valabile toate astea în 2017. Daă nu mai sunt puteți lăsa comentarii prin care să îi ajutăm pe cei care în 2017 vor să înmatriculeze o mașină.

Așadar:

GHID PENTRU ÎNMATRICULARE AUTO 2017. ETAPELE ÎNMATRICULĂRII, TAXE PENTRU ÎNMATRICULARE ȘI ACTE NECESARE PENTRU ÎNMATRICULARE 1. CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPĂRARE AUTO ȘI RCA-UL Ăsta a fost primul lucru pe care l-am făcut. Sunt o mulțime de mici afaceriști autorizați pentru așa ceva, de regulă plasați în Vitan, pe lângă târgul Autovit sau prin Pipera, în preajma DRPCIV. Acolo am plătit circa 50 de lei pentru actul de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare și tot acolo mi-am făcut RCA-ul în vederea înmatriculării. E simplu și se termină totul în 10 minute.


2. ADMINISTRAȚIA FINANCIARĂ/DIRECȚIA TAXE ȘI IMPOZITE LOCALĂ Știu că veți găsi pașii ăștia înșirați altfel dacă veți umbla pe alte site-uri. Dar trebuie să mă credeți, am făcut asta recent și a funcționat, nu aveți cum să o dați în bară. Așa, la Administrația Financiară veți ”lua pe numele vostru” mașina pentru ca statul să nu mai impoziteze fostul proprietar. Nu vă costă absolut nimic, asta dacă aveți impozitele plătite la zi, și trebuie să vă duceți cu un dosar care să cuprindă neapărat următoarele: contract de vânzare-cumpărare în original și copie cartea de identitate a mașinii în original și copie buletin de identitate în original și copie fișa de înmatriculare în original și copie o cerere tip pe care o completați la fața locului     


3. PROGRAMARE RAR PENTRU AUTENTIFICARE/CALCUL EMISII CO2

Până acum a fost relaxant, acum începe bătaia de cap. La RAR trebuie să mergeți pentru ca inginerii de acolo să se convingă de faptul că actele sunt autentice, conforme cu ceea ce e înscris pe caroseria mașinii. De asemenea, dacă fostul proprietar nu plătise taxa de mediu sau dacă o recuperase, trebuie să cereți calcularea emisiilor de CO2 pentru ca, la pasul următor, ANAF-ul să vă spună cât de mare e taxa de mediu. Așadar, vă faceți programare on-line fie la RAR Grivița, fie la RAR Voluntari. Din experiența mea, la Voluntari se obține o programare mult mai rapidă, dat fiind faptul că sunt mult mai multe puncte de lucru acolo. Veți ajunge la poartă, loc în care veți fi opriți, programarea va fi verificată și veți fi trimiși pe una dintre ”benzile de preluare”. Vă trebuie următorul dosar cu acte:

 • cartea de identitate a mașinii în original
 • talonul mașinii în original
 • buletinul de identitate în original
 • formular completat (îl primiți la poartă)

Inginerul vă va lua actele și vă va trimite la casierie să plătiți. Suma nu este, așa cum am tot văzut pe forumuri, de 450 de lei. E cam 150 de lei, cu tot cu calculul emisiilor CO2 (să precizați că aveți nevoie de asta pe formularul primit la poartă). Tipul va fi terminat treaba până când vă întoarceți cu chitanța, vă pune să ieșiți cu mașina din atelier în parcare, apoi să reveniți în zona casieriilor pentru a vă ridica certificatul de autenticitate. Eu am așteptat să fiu strigat vreo 30-40 de minute, depinde câți oameni lucrează în ziua respectivă. Asta-i tot, puteți pleca acasă.


4. ANAF – CALCUL TAXĂ DE MEDIU

La sediul ANAF corespunzător sectorului în care locuiți (atenție, să vă duceți la sediul pentru persoane fizice/juridice, după caz) veți alcătui un dosar, iar doamnele deloc amabile de la ghișeu vă vor repezi dacă greșiți ceva. Ideea e că vreți să aflați cât de mult trebuie să plătiți pentru taxa de mediu, asta pe baza emisiilor CO2 calculate la RAR. Dosarul pentru ANAF trebuie să conțină:

 • contract vânzare-cumpărare în copie și original
 • carte de identitate a mașinii în copie și original
 • talonul mașinii în copie și original
 • buletin de identitate în copie și original
 • cerere tip pe care o luați de la ”informații”

O tanti vă va verifica dosarul și, dacă totul e în regulă, veți primi un bonuleț pe care va scrie data și ora la care să reveniți pentru a primi răspunsul. De obicei durează 2 zile lucrătoare, la mine așa a fost. Când reveniți vă trebuie doar buletinul și bonul. Mergeți la ”informații”, primiți foaia cu calculul taxei de mediu, scoateți banii, apoi vă duceți la casierie și plătiți. Veți primi o chitanță pe care să o țineți bine, e nevoie de ea mai departe.

UPDATE: Important! Pentru mașinile Euro 6 nu este nevoie de niciun fel de act de la ANAF. Așa cum ne-au informat prietenii noștri la rubrica de comentarii, cine a fost la ANAF cu o mașină Euro 6 a făcut-o degeaba! Se merge direct la poliție pentru acte!

UPDATE ȘI MAI NOU: De la 1 septembrie 2015 se plătește taxa de mediu și pentr mașinile cu norma de poluare Euro 6! Mare atenție, până acum nu se plătea taxa auto la mașinile Euro 6, de acum se plătește!


UPDATE DE LA 1 IANUARIE 2016:

Înainte de înmatriculări trebuie să ai pe actul de proveniență (contract, factură) ștampila ce face dovada luării în evidența noului registru al organului fiscal atât din partea vânzătorului cât și din partea cumpărătorului.

5. POLIȚIA, DIRECȚIA ÎNMATRICULĂRI AUTO Când ați ajuns la pasul ăsta aveți deja dosarul complet, trebuie puțină organizare și niște vizite pentru plata unor taxe. Așadar, înainte să mergeți la DRPCIV în Pipera, trebuie să plătiți taxa de înmatriculare (60 de lei – după caz la CEC sau Poștă), taxa de talon (37 de lei – CEC sau Poștă) și taxa pentru numere (40 de lei sau 85 de lei dacă vreți B-69-BOS, asta din urmă se plătește la ei, la înmatriculări). Foarte important e să menționați înstrăinarea mașinii la rubrica dedicată de pe talon, altfel nu vă vor lua în seamă! Pe lânga astea, veți rezolva totul rapid dacă aveți: cerere tip pentru înmatriculare buletin de identitate, original și copie contractul de vânzare-cumpărare, original și copie fișa de înmatriculare cu viza agenției fiscale (o aveți de la primul pas+pasul 2) cartea de identitate a mașinii, original și copie certificatul de autenticitate de la RAR talonul mașinii, original (și copie?) ITP-ul valabil adeverință ANAF cum că ați plătit taxa sau că nu e nevoie să o plătiți RCA pe cel puțin 6 luni chitanțele pentru taxele menționate mai sus  Stați cu dosarul la un ghișeu, îl depuneți, și sunteți chemat peste 2-3 ore la un alt ghișeu din aceeași clădire pentru a ridica talonu, cartea de identitate și, după caz, plăcuțele de înmatriculare.


ATENȚIE! Ghidul este valabil doar pentru persoanele care sunt în situația mea. Adică au cumpărat o mașină second-hand înmatriculată deja pe teritoriul României care nu avea taxa de mediu achitată. Pentru alte situații există și alți pași, dacă aveți nevoie de lămuriri folosiți rubrica de comentarii. Textul a fost scris la începutul lui 2015, apoi îmbunătățit cu informațiile primite de la cititori. Mare atenție, e posibil să se fi modificat lucruri între timp și ele să nu fie menționate aici. Verificați din mai multe surse informațiile!

402 comentarii

 • Am luat și eu o mașină cu fiscal cu carte cu tot și am înscris deocamdată doar la primărie,am vrun termen s-o înscriu la politie?sau mai pot circula cu asigurarea aia veche dacă încă e valabila?mulțumesc,

 • Buna seara daca vreau sa cumpar o masina si sa o inscriu pe numele meu sa o bag la impozit trebui sa am locuinta pe numele meu?

 • Buna as vrea sa stiu ceva?..
  Am cumparat o masina de la un baiat in germania cu numere de romania .
  Eu iam dat masina unui baiat pe 2 saptamani sa plece cu ea in romania .
  El a scos fiscalul de la proprietar si a transcris masina pe tatal lui.!!!!
  Acum vreau sa stiu el nu imi mai da masina care este a mea si nici nu o plateste ce trebuie sa fac sau am luato Teapa?!!

 • Buna ziua am cumpărat o mașină am făcut contract vânzare cumpărare si Io am buletinul de Iași și Io stau in Timișoara de mult timp cum as putea proceda să îmi transcriu mașină pe mn in Timișoara dacă îmi fac buletinul de Timișoara va rog ajutați mă cu o informație

 • Buna,

  As dori sa stiu cat timp se poate circula cu masina dupa ce s-a facut actul de vanzare-cumparare. Masina e inmatriculata in Romania, am cumparat-o de la un vecin, m-am programat pentru inmatriculare pe numele meu. Mai sunt valabile cele 90 de zile sau doar 30…
  Mersi
  Mersi

 • Salut! Foarte util! Insa am o intrebare care ma depaseste. Cum poti face RCA-ul in vederea inmatricularii in momentul in care tu nu stii ce nr. de inmatriculare vei avea?

  • La RCA in vederea inmnatricularii se va trece doar seria de sasiu, nu si numarul de inmatriculare. Abia dupa ce vei sti numarul nou de inmatriculare, poti trimite asta catre asigurator sa faca update in evidentele lui. Dar nu e asta motiv de invalidare. E valida si doar cu seria VIN.

 • Salut .Am si eu o intrebare.Se poate folosi copia de factura (masina a fost cumparata de la o firma din strainatate) pentru a dovedi propietatea? Are numarul ,data tot este trecut si e insotit de actele masinii care sunt pe firma de pe factura.

 • Buna ziua. Maine urmeaza sa cumpar o masina sh, inmatriculqta pe Ro, cu taxa platita.
  Am următoarele intrebari:
  Ce acte ii cer vanzatorului?
  Cat pot circula cu nr lui?(asig valabilă pana in iunie)
  Mai trebuie sa merg la Rar cand o trec pe numele meu?
  Va multumesc.

 • Buna. A mai fost cineva în situația de a primi o masina din strainatate ? Si fiindca nu s-a putut face contract de vanzare cumparare( eu neavând acte din tara respectiva) notarul a făcut o procura în care scrie ca am dreptul de a o immatricula în românia, dar am înteles că trebuie să trimit inapoi plăcuță de immatriculare. Si in romania mi s-a zis ca voi primi doar o hartie pe care o sa o trimit inapoi si cu acea hârtia vor radia masina acolo.

 • ELENA Vad ca te ai grabit in situatia ta daca vei fi oprita si pe certificat proprietarul a inscris instrainatea actele si numerele o sa ti fie luate. Pentru a mai circula cu masina faci un act de vanzare cumparare intre tine si sot cu data de azi si il prezinti la control impruna cu actele masinii si astfel circuli legal inca 30 de zile.

 • huhu mergi la un birou de inmatriculati unde o sa-ti faca cele doua dosare, unul pentru rar si celalalt pentru inmaticulate te costa 20 lei, iti recomand un astfel de birou aflat in vecinatatea centrului de inmatriculari deoarece sunt cei mai in tema cu modificarile legislative si recomand aceasta operatiune dupa 01
  02.2017 deoarece dispar cateba taxe
  In pricipiu cu un dosar mergi la rar pentru identificare vezi sa fie itp-ul valabil, de aici la primaria unde ai domiciliul pentru a o inscrie pe rolul tau si astfel ulterior anual sa platesti impozitul aferent pentru bunul detinut, aici o sa-ti completeze rubrica de pe fisa de inmaticulate, binenteles ca tebuie sa ai la tine toate actele ca o sa ti ceara si ei unele copii, iar cu actele obtinute pana aici mergi cu cel de al doilea dosar la centul de inmatriculari.

 • Daca cumperi o masina, legea te obliga ca in 30 zile sa o inmatriculezi, daca actele sunt valabile poti circula fara probleme nimeni nu o sati retina certificatul si numerele ca nu ai inmaticulat-o in cele 30 de zile ,daca nu esti atat de prost sa spui ca este cumparata de tine ,sau mai grav sa prezinti actul de vanzare cumparare care trebuie sa stea imediat dupa achizitie acasa intr-un loc sigur pana cand te hotarasti sa o inscrii.

 • Salut.am cumparat o masina adusa anul trecut din afara .este imatriculata pe judetul respectiv iar eu vreau so trec pe alt judet.ce trebuie sa fac si ce acte imi trebuie?mersi

 • Salut,daca ma poate ajuta cineva,am cumparat o masina care este din alt judet si eu vreau so trec pe alt judet,masina e adusa si imatriculata anul trecut,ce trebuie sa fac si ce acte imi trebuie.Mersi

 • Buna,
  Ma ajutati va rog cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: Am achizitionat in 18.11.2016 o masina sh, din alt judet ( eu sunt din Buc. ), am luat-o in evidenta la anaf in 30 de zile – am toate actele, am facut rca pe numele meu, pe talon e inscris instrain catre.. x, la data 18.11, insa nu am inmatriculat-o inca din diverse motive ( am primit actele f tarziu, au venit sarbatorile etc ). Exista un termen anume in care trebuie sa o inmatriculez la DRPCIV? ( tinand cont ca am luat-o in evidenta deja, am rca pe numele meu – in vederea inmatricularii ) Ma intereseaza sa stiu daca mai pot circula cu ea, cu numerele vechi sau risc sa imi opreasca talonul. Multumesc mult.

 • Salut. Am vazut la TV ca vineri a fost promulgata legea Dragnea care elimina printre altele taxa de timbru. Stie cineva de cand intra in vigoare legea daca a fost deja promulgata de presedinte? si care ar fi pasii de urmat dupa ce aceasta taxa este eliminata?

 • Salut. Legea Dragnea a fost promulgata azi, ceea ce inseamna ca de azi se pot inscrie masini fara sa mai platim timbru de mediu. Corect? Are cineva detalii despre pasii ce trebuie urmati in aceasta situatie?

 • salut,de cateva zile ma informez de pe net in legatura cu achizitia unei masini si am cateva nelamuriri daca ma poate ajuta cineva cu ceva sfaturi:D..la ce acte trebuie sa fiu atent cand cumpar masina,si care e faza cu fisa de imatriculare si certificatul,cum trebuie instrainate sau care e procedura.Multumesc anticipat!

 • Salut. Ieri (miercuri) am platit taxa si am finalizat dosarul. Pot spera la numere pe vinerea aceasta? Sunt din Timisoara

 • Buna ziua!am si eu o nelamurire si asta pentru ca sant purtat pe la usi de vre-o3 ani.am cumparat o masina am facut contract de vanzare cumparare am scos fiscal dovada anf ,fisa de imatriculare .proprietarul mi-a instrainat certificstul de imatriculare iar eu nu am avut timpul si bani necesari sa o trec pe mine.el a plecat din taara ib germania ,iar mie mi-au fost ridicate placutele de imatriculare si certificatul deoarece imi expirase documentele ..mi-am facut asigurare in baza contractului de vanzare cumparare si itp cu carton galben si cu contractul de vanzare cumparare m-am dus sa imi ridic placutele..nu am putut binenteles ca doar na asa e in romania am umblat in sus si in jos cerand o gramada de sfaturi care nu m-au ajutat cu nimic au zis ca trebuie sa vina vechiul proprietar sa le ia na si eu nu am avut ce face de domnu ala nu am m-ai dat si stau asa si ma tot interesez ce e de favut va rog informatima cum trebuie sa procedez

 • Se poate inmatricula o remorca daca are doar,, briful mare,,?-( sustine vanzatorul)O zi placuta.Sarbatori fericite

 • Bonurile de ordine se elibereaza pana in ora 14:00! Eu am ajuns la 13:50, si nu am apucat sa depun actele, la 17:08 s-a “inchis” sistemul automat! Programul de lucru se incheie la 16:30, asa ca la maxim 12:00 trebuie sa fii la coada…

 • De la 1 octombrie,contractul de vanzare-cumparare se face in 5 exemplare,unul ramane la admin.fiscala a vanzatorului,unul ramane la vanzator,iar cu trei exemplare se prezinta cumparatorul la administratia fiscala unde vrea sa impuna auto.Atentie ! Pe noul tip de Contracte de vanzare -cumparare apar in parte de sus doua rubrici:
  -una cu nr de inreg de la admin.fiscala a vanzatorului
  – in dreapta o caseta cu stampila tot de la admin.vanzatorului ca a fost scos de la impozitare
  Astea ar trebui sa tina loc si de fia-sa de imatriculare,si de certificat fiscal,dar e bine sa le cereti si pe alea ca nu stiti peste ce incuiati dati

 • Buna ziua, saptamana trecuta am ,,achizitionat” un autoturism prin cesiunea unui leasing cu achitare integrala. In momentul de fata eu am actele date de firma de leasing cu toate datelealon cu ,,instrainat…”, t cat si act vanzare-cumparare cu viza administratiei financiare. Eu trabuie sa merg acum la ANAF sa obtin documentul ppentru nerestituirea taxei de poluare, administratia financiara pentru luare in evidenta si plata impozitului, ae la firma de leasing mi s-a spus ca nu este nevoie sa merg la RAR pentru autentificare. Ce mai trebuie sa fac in afara de ceea ce am zis, sa platesc taxele si sa merg la politie pentru inmatriculat pe numele meu. Apropo, schimb si localitatea, judetul.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 • Buna ziua,

  Taxa la RAR nu este 150 de lei pentru inmatricularea unui vehicul din strainatate care nu a mai fost inmatriculat in Romania. Corectati va rog in articol. Este fix 441 de lei cu inspectie tehnica, calcul de emisii, CIV.

  Am mers la RAR crezand ca este 150 de lei si am avut o surpriza ca nu era asa.
  Multumesc

  • Buna ziua! Scrie clar ca exemplul din articol se refera la experienta mea, inmatricularea unei masini din Romania

 • Buna am o problema si mi.as dorii foarte mult sa ma ajutati. Anul trecut mama a cumparat o masina. A vazut.o pe net s.a dus a dat banii si a luat masina. Fara vreun contract ceva. Bun.primul proprietar trecut in acte si in cartea masinii a vandut masina la x. pe talon scrie instrainat catre x si data. acest x a dat masina la cel de la care a cumparat.o mama dar fara contract ceva.Acum eu cum fac sa o trec pe numele meu.neavand nimic care sa arate .ca eu am cumparat masina.n.am folosit masina pana acum .ca mi.a fost frica sa nu se creada .ca e furata. Mentionez .ca nu am reusit sa gasesc pana acum nici proprietarul masinii. nici pe acel x din talon si nici pe cel de la care afost cumparata. multumesc

 • salutare.

  mi am cumparat o masina, cu programul rabla pe numele meu ( mare greseala). vreau sa o inmatriculez pe numele tatalui, ptr ca asiguarile sunt mult mai ieftine ( atat casco cat si rca).

  are cineva idee ce trebuie sa fac, sa o inmatriculez pe numele tatalui, avand in vedere ca factura de achizitie este pe numele meu??
  astept sfatul vostru,

  multumesc frumos!

 • Te rog,daca poti, sterge partea bolduita cu informatia ca nu se plateste taxa de mediu pentru Euro6.
  Eu am sarit paragraful urmator,cel cu rosu si am pierdut o zi degeaba la Udriste!

 • Va salut !! Am vandut saptamana asta un autoturism, am facut contract vanzare-cumparare(dupa noua lege cel in 6 exemplare 1 la mine restu 5 la noul proprietar), am scoso de la taxe si impozite, aici este intrebarea mea noul proprietar vrea sa circule cu numerele mele (care sunt si la preferentiale), deci ce se poate intampla? Si eu daca vreau sa le recuperez trebuie sa ma duc cu actele masini si numerele la politie? sau sa dau vre-o declaratie ceva ? Va multumesc.

  • @Georgian: Eu stiu ca daca vrei sa pastrezi numerele masinii dupa ce o vinzi ar fi trebuit sa fie mentionat in contractul de vanzare-cumparare. Cumparatorul pleaca cu numerele tale si cand inscrie masina pe numele lui si cu numerele lui le preda la politie, dupa care tu le poti solicita (este si o taxa de rezervare de aprox 30 lei).

 • Salut. Mi-am cumparat o masina inmatriculata in alt judet, proprietarul are nevoie de numerele de inmatriculare deoarece sunt preferentiale, intrebarea mea este : Cand merg sa inmatriculez masina pe numele meu, trebuie sa ma prezint si cu numerele, sau pot sa-i dau numerele direct lui ?
  Astept raspuns , multumesc !

 • @Cristina

  Eu am rezolvat la impozite in 15 minute iar la ANAF in 20 minute, doar ca mai trebuie un drum pentru plata taxei de mediu. Mai am de facut un drum la CEC (probabil inca 20 minute) si apoi la Inmatriculari. (probabil 3 ore).
  Pe langa cei 100 euro trebuie sa faci si procura notariala iar timpul de la notar este echivalent cu jumatate din ce ai tu de facut. 🙂

 • Buna,

  Eu, dupa ce am citit ghidul asta, am realizat ca nu am timp de asa ceva. Ati specificat in ghid ca exista firme care se pot ocupa de tot. Stiti cumva o firma de genul asta? Cazul meu: cumpar o masina sh de la cineva care a luat-o de la o firma, dar nu a trecut-o pe numele lui tocmai din cauza birocratiei. Si nu are taxa platita, o voi plati eu. Personal, prefer sa dau 100 euro si sa se ocupe altcineva de tot, inclusiv partea proprietarului masinii. Dar nu gasesc firma… Aveti vreo recomandare?

 • Buna seara. Am cumparat zilele trecute o masina si as dori sa stiu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmaresc avand in vedere faptul ca as dori sa pastrez numerele respective de la masina si sa o imatriculez pe numele meu.. Sunt valabili cei explicati mai sus? Trebuie sa fac cerere pentru radiere a numerelor si apoi pentru pastrare a acestora?

 • Salut, foarte bun ghid, dar fiind un perfectionist cred ca e loc de un retus. In cazul meu pasul 1 a fost si va fi intotdeauna vizita la service autorizat, iar apoi imediat RAR. Pe drum spre RAR se poate face contractul de vanzare cumparare dar vanzatorul vede banii de le mine DOAR daca masina iese bine de la service si RAR (sa nu uitam si de “fiscal”). Tocmai am cumparat o masina de la cineva stabilit in Italia si urmeaza sa o inmatriculez, lucrurile pot deveni complicate daca ai dat banii vanzatorului si nu iei ITP la RAR. In astfel de situatii intelegerea mea cu vanzatorul este urmatoarea: platesc eu tot daca masina iese bine la service si RAR, plateste vanzatorul daca se gasesc probleme de neacceptat sau care duc la refuzul ITP. Succes!

 • Buna dimineata,Cristian.Am achizitionat din reteaua Dacia acum 8 luni un autoturism.Conform regulii la ridicare a trebuit sa intocmesc asigurare RCA, in acel moment am incheiat si CASCO.Ghinionul a facut ca dupa 5 luni cineva sa o zgaraie intr-o parcare pe o suprafata destul de mare cu un corp metallic.Am anuntat incidentul, a venit inspectorul de la firma asiguratoare sa constate dauna si a pregatit documentatia necesara in vederea repararii , documentatie depusa la dealerul Dacia de la care am cumparat masina.De atunci au trecut 2 luni.Intrebarea este, ce pot face
  pentru ca cei de la Dacia ma refuza continuu pe motiv ca sunt foarte ocupati cu alte masini, pe cand eu locuiesc in vecinatatea lor si nu vad nicio masina la reparatie.

 • Servus,
  Am masina actuala bmw 525da inscrisa din 2007 inainte de taxele de prima inmatriculare, dar vreau sa schimb masina cu ceva mai spatios, respectiv un x5 (s-a marit familia).
  Preblema e ca trebuie sa fac cumva sa nu am la impozit doua masini, in logica mea scot 5-arul de la impozit si ulterior inscriu x5-ul. Ideea e ca nu stiu in ce masura pot scoare de la impzit masina fara un act de vanzare-cumparare, urmand sa vand masina ulterior inscrierii celei noi.
  Trebiue sa fac cumva sa pastrez si 5-arul inmatriculat ca sa isi pastreze valoarea de vanzare, daca nu ma vad nevoit sa-l dau la dezmembrari sau la cineva astfel incat sa nu mai figurez niciunde cu ea, in special la politie.
  Cu stima, Radu.

  • Sal Radu, fara sa te superi pe mine, dar hai sa iti explic cam ce am inteles eu din ce ai scris tu ” Bla bla bla am un bemveu, bla bla, vreu sa imi mai iau inca un bemveu, mai mare, deci sunt mare bogatan, bla bla dar nu am bani de impozit bla, bla, bla” Sincer iti spun, nu conteaza ce masina conduci si nici ce masina urmeaza sa iti cumperi, spunand ce masini ai, suna a lauda, si nimanui nu ii plac laudarosii, asa ca e posibil ca nimeni sa nu vrea sa iti raspunda. Era suficient sa spui ca ai un autoturism, si vrei sa iti cumperi altul, marcile si modelele nu au nici o relevanta in discutia asta. Si ca sa nu zici ca sunt rau, iti spun eu cum faci. In primul rand o poti lasa pe numele tau pe prima pana la sftarsitul anului intrucat deja ai platit impozitul pt ea pana la 31 dec, si impozitul nu il primesti inapoi chiar daca o vinzi in timpul perioadei fiscale. Daca pana la 31 dec nu gasesti sa o vinzi, faci un contract cu mama, tatal, sotia cumnatul, sora, etc, il printezi in 5 exemplare si mergi cu cele 5 exemplare la primarie, ti le stampileaza si scoti fiscalul. In felul asta ai scos autoturismul de pe numele tau. Persoana cu care ai facut tu contractul poate apoi vinde autoturismul, dupa ce il va declara la impozite la primaria de care apartine. La politie nu declari nuimic. Numerele si talonul raman neschimbate, adica pe numele tau.

   • Servus Cristian. Nu e vorba de lauda, am explicat concret situatia, este cea mai elocventa metoda. Cine are timp sa ma critice ca ma dau mare sau ca nu am bani…, sa o faca linistit, e dreptul fiecaruia sa aiba o parere, oricum ar fi ea. Fraier sunt eu daca intru in polemici non-sens!
    Cumpar alta iar cea veche urmeaza sa o vand imediat, nu le tin pe amandoua.
    Ideea e ca nici nu vreau sa se trezeasca persoana cu care fac contractul de vanzare-cumparare initial (pentru a o scoate de la impozit de pe mine), ca este impozitata automat. Eventual am sa sun sa discut cu cineva de la taxe si impozite si sa vedem ce alternative mai sunt.
    Masina noua sunt obligat sa o trec la finate imediat dupa cumparare sau pot sta cu ea asa o perioada, pana la vanzarea celei vechi?
    Merci de raspuns Cristiane.

    • Nu va fi impozitata cu siguranta. Impozitul e platit pana la 31 dec. Pana acum cca un an, dupa ce vindeai autoturismul iti recuperai impozitul din momentul vanzarii pana la finele anului iar noul proprietar platea impozitul din momentul achizitionarii pana la finele anului. Acum nu mai este asa. impozitul nu se mai recupereaza, si cum un bun nu poate fi impozitat de 2 ori, noul proprietar nu va plati impozit pe anul in curs. e valabil pentru autoturisme si cladiri cel putin. Deci cumpatati-va auto nou linistit si dupa accea vindeti vechiul autoturism. Nimeni nu va avea nici un fel de problema.

 • Buna ziua,
  Doresc sa cumpar un autorurism SH inmatriculat in Romania.
  Care este procedura privind eliberarea fiscalului ?
  Acesta se elibereaza inainte de semnarea contractului si plata sau inainte ?
  De asemenea cat se asteapta la circa financiara ptr. eliberarea lui ?
  Multumesc si astept un raspuns clar de la cineva care chiar a trecut prin acest proces de curand.

  • Buna, am trecut prin asta de curand (acum o sapt ca si vanzator, azi ca si cumparator) la sect 3. Fiscalul se elibereaza pe loc, am asteptat la coada cca o ora. Ca si noutate fata de acum approx un an, vanzatorul trebuie sa mearga la taxe si impozite cu contractul de vanzare cumparare in 5 exemplare atunci cand scoate fiscalul. Fiscalul se scoate deci dupa ce se cumpara\vinde autoturismul.

 • Salut, stie cineva daca vreau sa vand masina ce trebuie sa fac ca sa im pastrez numerele pentru o alta masin anoua ? Multumesc

 • Salutare,

  Aveti idee cate zile am la dispozitie sa platesc taxa de mediu din momentul in care am primit decizia?
  Doamna de la ANAF zicea ceva de 5 zile…

 • salut, ma poate ajuta cineva cu un raspuns va rog?

  vreau sa cumpar o masina SH care este adusa din Germania
  propietarul de pe contractual nu este trecut pe talonul din Germania, este o alta persoana( soferul care a scos numerele de germiania si cel care a adus masina in tara

  pot inmatricula masina daca vanzatorul nu este cel de pe talon? el a zis ca nu este problema el fiind propietarul in acte si in talon este trecut doar soferul

  el a scos cu actele aste un rand de numere rosii deci a mers sa o inscribe provizoriu

  repet intrebarea. Exista riscul sa nu o pot inmatricula daca sunt personae diferite pe talonul din Germania si pe contract

  • Iti trebuie contract intre tine si cel din briefuri. E roman?
   Daca este roman, iti trebuie certificat de atestare fiscala de la intetmediar/vanzator. Fara acest certificat, nu o poti inregistra la taxe locale deci inmatricula.

   • Am luat o masina adusa din germania.Persoana de la care am cumparat-o nu este cea trecuta in brief.In brief este trecuta persoana care a fost desemnata sa o aduca(soferul)…la biroul de la inmatriculare mi-a cerut o declaratie notariala din care sa reiasa ca persoana de la care am cumparat masina a imputernicit pe sofer sa o aduca in tara.Azi am fost la biroul de inmatriculari si cu acea declaratie notariala si tot m-a respins precum ca imi mai trebuie o declaratie notariala si din partea soferului. Este legal ce mi se cere?Mai mult decat atat acum o saptamana,acelasi lucrator de la biroul de inmatriculari mi-a spus ca trebuie doar o singura declaratie notariala,in speta de la persoana de la care am luat masina….Azi s-a sucit,nu a mai recunoscut ca trebuie doar o declaratie…acum vrea si de la sofer.Ce trebuie facut?

    • Buna Florin,

     Contractul de vanzare cumparare nu este facut intre tine si cel trecut pe brief?
     Cel trecut in brief este roman?

 • Atenție! La schimbarea numerelor, cele noi și talonul le veți ridica după o săptămână. Știind de anul trecut ca sunt gata în 2-3 ore am fost cu mașina în cauza și pentru anu lasă masina în parcarea lor o săptămână am fost nevoit sa o aduc acasă cu platforma.

  • Buna,

   cred ca ma voi afla in aceeasi situatie sa fiu nevoita sa iau masina cu platforma acasa. imi poti spune te rog la ce firma ai apelat tu si cat te-a costat?

   merci

 • Buna tuturor.
  Am sa va povestesc pasii pe care i-am urmat pentru inmatricularea in Bucuresti a unui autoturism adus din Germania de un cetatean roman, cel de la care am si cumparat-o si neinmatriculat pe teritoriul Romaniei.

  1. Actele necesare de la intermediarul roman: brieful mare si mic (numele intermediarului aparea pe cele 2 acte), contract de vanzare cumparare intre noi si intermediarul roman(contract in limba romana), certificat fiscal care sa ateste ca nu inregistreaza datorii la taxele locale de care apartine. Masina a venit in Romania pe roti si a avut numere tzol valabile o luna plus ITP valabil pe numele germanului si asigurare valabila o luna pe numele intermediarului. Pe langa acestea ne-a mai dat (dar nu le-am folosit nicaieri): Kaufvertrag intre el si un parc auto (persoana juridica) si o copie CI a lui.
  Am tradus brieful mare si mic la un traducator autorizat si ne-a costat 100 lei.
  1. Primul pas a fost RAR. Am dus actele mentionate in acest articol si am obtinut CIV-ul masinii, certificat de autenticitate si ITP-ul valabil o luna. Mentionez ca RAR-ul nu l-am facut la Bucuresti pentru ca era fff aglomerat. Daca aveti posibilitatea, mergeti la un RAR din provincie. Am achitat 450 lei.
  2. Completarea fisei de inmatriculare cu datele masinii si inregistrarea ei la taxele locale. Actele necesare au fost cele mentionate in acest articol plus copii brief mare si brief mic si copii dupa traduceri. Doamna a facut putin ‘figuri’ ca cica trebuie vizata fisa de inmatriculare si de catre vanzator. I-am explicat ca vanzatorul nu are cum sa o radieze daca nu a inmatriculat-o niciodata in Romania. Pana la urma, a cerut acordul sefei si am plecat cu fisa de inmatriculare vizata si 60 lei platiti pentru taxa de inmatriculare.
  3. ANAF. Pe langa actele mentionate, copii brief mare si mic plus traduceri , mai trebuie completata o cerere ca nu esti platitor de TVA. Am luat-o de langa un xerox situat langa sediul ANAF. Ei nu o aveau in sediu .
  Taxa de mediu pentru un VW Passat 2006, benzina, euro 4 si emisiile 179, am achitat 1625 lei.
  4. Ultimul pas a fost la DRPCIV Pipera. Va recomand ca la cel tarziu 7:30 sa fiti la coada. Noi am terminat la 09:30. Au fost aproximativ 9-10 persoane in fata noastra (pe 2 i-a intors inapoi). Am observat ca la 09:00 au mai bagat personal care sa preia dosarele solicitantilor. Am lasat: CIV-ul masinii in original, certificat de autenticitate in original, ITP (cel mic galben) in original, brief mare si brief mic in original, copii decizie ANAF si copie chitanta, original chitanta taxe locale, copie CI, copie contract V-C, copie certificat fiscal, op-urile ce dovedeau plata talonului si a numerelor (37 + 40 lei)(plata se poate face si direct la ghiseu). Am predat si numerele tzol (noi nu am solicitat numere rosii in Romania). Nu mi-a cerut traducerile briefurilor.
  Am fost chemati sa ridicam actele si placutele peste 7 zile.
  Va urez succes si muuuuuulta rabdare caci veti avea nevoie. A inmatricula o masina in Romania este un test de rezistenta psihica.

  • Update: La DRPCIV am lasat si o copie a RCA-ului facut pe seria de sasiu si pe numele propietarului.
   Noi am facut la ASIROM , pe 6 luni, 578 lei (achizitionat online de pe emag.ro).

  • Buna tuturor!Citind cateva pareri legate de inmatricularea unui autoturism, da, in Romania este in test de rezistenta psihica .De ce nu apelati la o firma specializata in acest scop ?Evident daca exista in localitatea de domiciliu.Eu am avut acest noroc si m-a costat 100 lei, evident cu procura notariala pe numele reprezentantului de la firma(40 lei).Daca stai si analizezi, 150 lei si se rezolva intr-o zi.

 • Certificatul de Autencitate eliberat de Registrul Auto Roman (RAR) pentru autovehicule nu mai este obligatoriu in procesul de inmatriculare dupa data de 11 Iulie 2016.

 • Salut , am o întrebare pentru cine știe , am cumpărat o mașină second hand înmatriculată cu taxa plătită , când depun dosarul la politie trebuie plătită vreo taxă dacă vreau să opresc numerele de pe mașină ( ale fostului proprietar) ? Nu am preferința la numere să platesc cei 85 de lei , le pot oprii pe cele ale fostului proprietar(nu trebuie să îmi scoată politia alte numere) se percepe vreo taxă ?

 • Probabil ca si taxa aia de la R.A.R pentru autentificare/calcul emisii se calculeaza tot dupa varsta. Eu am fost saptamana trecuta, pe 01.08 si m-a costat 441 lei.

 • Salutare,
  Saptamana viitoare vreau sa ma duc sa inmatriculez masina pe numele meu, cumparata de la persoana juridica. Am toate actele pregatite, nu imi este clar ce si unde sa platesc taxele aferente, am vazut ca nu se mai poate la CEC.

  Taxa de 60 de lei, taxa de 37 lei se pot plati online, direct la ei prin internet banking? Mai trebuie platita vreo taxa daca nu doresc schimbarea numerelor? As dori sa am taxele platite cand ma duc la Pipera sa ma asez la coada, de preferat online daca cunoaste cineva. Am facut si RAR, nu stiam ca nu mai este obligatoriu in cazul de fata.
  RCA il am valabil de la vanzator, trebuie sa il fac pe numele meu neaparat, minim 6 luni?
  Multumesc

  • Taxa de inmatriculare ( 60 lei ) se plateste la Directia taxe si impozite in sectorul in care locuiesti. Taxa de talon – 37 lei si taxa de numere 40 lei, se poate plati prin transfer bancar sau internet banking intr-un cont deschis de Institutia Prefectului Bucuresti pe care il gasesti pe net ( cred ca l-am gasit pe Realitatea….), dar am inteles ca se pot plati si direct la ghiseu cand depui actele. RCA-ul trebuie facut pe minim 6 luni pe numele tau, pe seria de sasiu.

 • Buna!
  Foarte utila postarea!
  Dar în situația mea nu prea știu pasii si nu reusesc sa ma dumiresc…
  1.
  2.
  3. Etc
  Vrem sa schimbam proprietarul mașinii sa o trecem de pe soțul meu pe mine.. trebuie făcut contract de vanzare/ cumpărare? Sau? Nu am găsit situația aceasta și nu știu de unde sa incep….. Golf 4 de prin 2001, cu taxa aceea de mediu platita…
  Mulțumesc !

 • Am fost azi in Pipera pt transcriere drept proprietate autoturism inmatriculat in RO. Citeam pe undeva mai sus despre un pogon de acte de la fostul proprietar. Gresit ! Singurele documente pe care le-au solicitat si retinut : C.I.V, talonul, fisa fiscala cu stampila de la adm. financiara a vanzatorului si a cumparatorului, decizia de impunere, adeverinta ANAF ca are taxa de poluare platita sau chitanta cu care s-a platit taxa de catre cumparator ( daca vanzatorul a recuperat taxa ). Adeverinta ANAF a durat 10 zile la sectorul 3, iar daca stiti ca a fost recuperata, trebuie sa mergeti la inspectorul de care apartineti si sa solicitati calcularea taxei, la sectorul 3 dureaza 2-3 zile. Bineinteles cartea de identitate si placutele, daca nu pastrati numerele, precum si RCA valabil minim 6 luni, de preferinta facut pe numele dvs si pe seria de sasiu si ITP-ul valabil. Toate documentele trebuie in original + copii. Daca va lipseste o placuta, pierduta sau furata, pe cererea de inmatriculare luata de la ghiseul 35 ( informatii ) completati si partea de jos ( declaratie pe propria raspundere ). Nu mi-au cerut factura de cumparare a masinii sau chitantele de achitare a placutelor de inmatriculare de la fostul proprietar. Daca ati pierdut talonul, aceeasi declaratie pe propria raspundere ca in cazul placutelor, dar trebuie sa prezentati cartonasul galben care atesta ca ati facut ITP-ul pe care il puteti obtine de la orice service autorizat. In rest….multa rabdare. Ca sa aveti sanse mai mari sa depuneti, trebuie sa ajungeti in Pipera pe la 7 dimineata. Fiecare persoana pe care o aveti in fata, pierde in medie 10 minute la ghiseu, deci inmultiti nr. de persoane avute in fata cu 10. Ca sa va puteti aseza direct la rand, trebuie sa aveti taxa de inmatriculare 60 lei platita la taxe si impozite in sectorul in care locuiti, iar taxa de talon se poate plati cu ordin de plata intr-un cont deschis de catre Insitutia Prefectului Bucuresti ( il gasiti pe internet ) sau prin internet banking in acelasi cont. Pentru talon si CIV va cheama peste o zi sau doua la ghiseul 44, iar pentru placute va intoarceti la ghiseul 35, unde le si platiti sau prezentati ordinul de plata. Sper sa va fie de folos informatiile. Succes !

 • poate scoate alticneva in locul meu numerele de inmatriculare, daca il trimit dupa ele? Trebuie ceva de la notar sau ajunge chitanta?

 • De specificat caci masinile inmatriculate in RO nu mai este nevoie de prezentarea la RAR pentru inscriere (asta daca nu ai nevoie de noxe”)

 • Buna Cristian!noi am vrut sa inmatriculam o masina cunparata de la un samsar,de sotul meu.a facut toate actele a vorbit cu ceivde la acte auto cum sa faca dosarul tot…dorind sa inscrie masina pe numele tatalui meu.astfel a facit un contract de vz cump….sotul a platit taxa de mediu…si cand a fost la inmatriculare au refuzat spunand ca trebuia sa fie platita de tata si adevwrinta sa fie pe numele lui…acum vor sa ne restituie banii si sa platim din nou.este bormal asa ceva?s a mai confruntat cineva cu aceasta probleema? MULTUMESC

 • Daca aduc in țara o masina pe targa fra numere cat ma costa tot procesul de înmatriculare,pasagiul de Propietate asigurare tot RCA,Rar la un Fiat croma disel din 2007

 • Salutare, am o problema putin cam ciudata sper sa ma intelegeti si sa imi da ti un sfat .. !
  in anul 2009 lucram la o firma , am luat o masina in leasing prin firma, la terminareaa leasingului am tot amanat trecerea masinii pe numele firmei, dupa care pe numele meu, asa cum era legal ! in anul curent 2016 , in luna februarie am fost oprit de politie si mi s a retinut talonul pe acest motiv CA NU AM TRECUT MASINA PE FIRMA LA TERMINAREA LEASINGULUI, am primit o dovada de a circula 2 saptamani, aceasta a expirat, am ajuns in ziua de azi, cand trebuie sa o trec pe numele firmei respective la care am lucrat pe vremea aceea, dar talonul este inca retinut si dovada expirata, in talon este trecut INSTRAINAT *FIRMA* …! imi poate spune cineva ce pasi trebuiesc urmati ? eu pot lua imputernicire de la firma respectiva pt a umbla.dupa toate actele, retineti ca nu am talon, ci o dovada expirata ! multumesc anticipat

 • Domnul Scutariu, am o mica nelamurire daca puteti sa ma ajutati: Vreau sa inmatriculez o masina adusa din Italia care ii apartine fratelui meu, un Ford Focus 2006, 1,8 TDI, euro 4, care este procedura de inmatricularea cu masinile aduse din Italia? O sa facim un contract de vanzare cumparare intre noi doi, fratele meu imi lasa placutele si aigurarea pt a veni in Romania, dupa care o sa i le trimit prin curier ca sa radieze masina, ce acte mai am nevoie, si daca este necesar si “Bolul Auto” (e o taxa de drum) de la eii din tara. Va multumesc !!!

 • Buna!
  Maine sunt programata la RAR cu un Polo cumparat sh din Romania. Un prieten mi-a spus acum ca nu mai este nevoie de autenticitate pt inmatriculare la Politie si ca arunc cu banii la RAR.
  Cumva stii ceva de asemenea noua reglementare?
  Multumesc.

  • De la 1.07.2016 nu mai este nevoie de autenticitate. Eu am făcut-o si la politie mi-a zis că nu este nevoie.

   • Certificatul de autenticitate nu mai este necesar la schimbarea proprietarului pentru autovehiculele deja inmatriculate in Romania. Autovehiculele importate UE/NoN UE , au nevoie pt inmatriculare de certificatul de autenticitate.Timpul necesar inmatricularii : in jur de 30 zile. Detalii preturi autovehicul import UE:
    1. RAR – 450 Ron( C.I, I.t.p, certificat autenticitate)
    2. Traduceri 3 pag. – 120 Ron( certificat inmatriculare,carte identitate,factura)
    3. Birou copiat acte – 50 Ron
    4. Primarie/Adm. Financiara 60 Ron ( rprezentand taxa inmatriculare)
    5.ANAF – taxa timbru mediu ????? . Tot la ANAF se pot achita si ultimele doua taxe:
    a) tx certificat inmatriculare 37 Ron
    b) tx numere la rand 40 Ron sau preferentiale 85 Ron.
    Pana in acest punct aveti nevoie in jur de 20 zile. Urmeaza prezentarea la DRPCIV . Aici veti avea de infruntat cozi interminabile. Aveti nevoie de inca 2-3 zile pt a intra in posesia numerelor de inmatriculare,a certificatului de inmatriculare si a cartii de identitate.
    P.S Nu va grabiti cu prezentarea actelor la DRPCIV. ANAF are nevoie de minim 48 ore pt confirmare taxa timbru in sistem. Chitanta in original de la ei nu are valoare decat odata cu confirmarea.

 • Salut ! 1 foarte bun articol , felicitări ! 2 Am achiziționat o mașină înmatriculată în alt județ ( GJ ) de la un băiat care locuiește în ( PH ) același județ din care sunt și eu … problema e ca eu am făcut contract de vânzare cumpărare cu băiatul din Prahova ( el având la rândul lui contract cu cel din Gorj și fiscal acelui propietar , numai ca nu înmatriculase mașină , pur și simplu a mers în jur de 4 ani cu numele și numerele propietarului ) eu acum dețin toate actele dintre propietarului dîn acte al mașini și cel care o cumpărase din Prahova + contract de vânzare cumpărare între mine și cel din Prahova …. Am primit de la primărie de la mine cum sa înregistrez mașină ptr a putea plătii impozitul la ea . Și am aproape un an de când plătesc impozit pe numele meu la mașină deși mașină este înmatriculată în Gorj 🙂 …. și acum dacă as vrea sa o înmatriculez pe PH pe numele meu 🙁 chiar nu știu Cum ar trebui sa procedez …. ptr fiscal din acela am decât unul vechi de la propietarului de la Gorj … și având în vedere ca eu plătesc impozit la mașină de 1 an … mai am nevoie de alceva de la propietarului din Ploiești în afară de actul de vânzare cumpărare ???

 • De la 1.07.2016 nu mai trebuie certificatul de autenticitate de la RAR. Pt mașinile deja înmatriculate în România

  • Mie mi-a cerut acel certificat de la RAR când am fost la înmatriculare. Masina a fost înmatriculata in Romania acum 3 ani, eu am cumparat-o săptămână asta, iar miercuri, 06.07.2016, am fost cu ea la RAR. Nu mi-a spus ca n-ar fi necesar.

 • Pai, mai nou se plătește taxa de mediu si pt Euro 6. Eu știam ca nu, așa am citit si la voi pe site si pe altele si mi-a pierit zâmbetul când mi-a zis funcționarul de la ghișeu de taxa aia. Eu…ca, sa vedeți, Euro 6…el, de anul trecut se plătește si pt Euro 6…din septembrie. După aceea, căutând mai atent pe internet, am văzut ca da, așa e…așa ca acum alti bani alte zile pierdute 🙁

 • Când mașina este moștenire si in 2008 când a fost înmatriculată in România a fost scutită de taxă. Mai trebuie plătită taxa de mediu(poluare)

 • salut … am si eu o intrebare …. sunt interesat sa cumpar o masina sh inmatriculata in romania …. proprietarul mi-a spus ca el are act de vanzare cumparare cu fostul proprietar, fiscalul este pe numele lui dar in talon figureaza numele fostului proprietar …. taxa de inmatriculare zice ca n-a fost recuperata ….. ce-i de facut in acest caz? ca eu mi-as dori ca in cazul in care o iau sa o pot trece pe numele meu in talon …..

 • Bună ziua, știe cineva cum.se procedează cu o mașină înmatriculată în Italia, mașina e a lui cumnatul meu, el este italian, mașina e tot acolo, eu sunt în România, trebuie sa o radieze în Italia sau o poate trimite cu numere italiene și sa o radieze aici în țară. Și ce acte trebuie exact, dacă știe cineva, va mulțumesc!!!

 • Buna seara ! Am si eu o intrebare la care va rog daca cunoasteti raspunsul sa ma ajutati si anume daca la o masina care a fost adusa din Germania sa inmatriculat in Ro cu tot cu taxa platita si nerecuperata iar apoi aceasta masina a fost din nou radiata din Ro si inmatriculata in Germania iar acum se doreste din nou inmatricularea ei in Ro mai trebuie taxa platita?

 • Salut!!!
  Am achizitionat un opel astra g si m-am inteles’ cu fostu’ proprietar sa circul cu numerele lui pana ce fac bani sa o trec pe numele meu…dar m-am razgandit si nu mai vreau pe numele meu vreau sa o inmatriculez pe mama(ca sa platesc mai putin asigurare) am facut contract de vanzare-cumparare pe numele meu…am primit si fiscal-ul tot pe numele meu ….intrebare mea e cum pot face sa o inmatriculez pe mama??ce trebuie sa fac in primul rand?astept rasp…va mutumesc

 • Am achizitionat (persoana fizica) o motocicleta din franta, de la o persoana fizica care este administratorul unei firme in curs de lichidare. Achizitia s-a facut in romania, pe baza unui contract de vanzare cumparare, la o firma privata specializata in vanzari auto. Motocicleta fiind inscrisa pe firma (in franta), la politie au cerut factura fiscala pentru inmatriculare. Vanzatorul (administratorul firmei este roman, rezident franta) refuza sau evita eliberarea facturii..cauzele nu le cunosc..(poate o fi închisa deja firma si nu are de unde sa-mi mai dea factura..??)..
  mentionez ca am restul documentelor pt. inmatriculare ( cvc, rar, carte, itp, autentificare, taxe civ de franta, numere de franta, etc.)
  1. ce solutii (posibilitati ?? sunt pt. a inmatricula motocicleta in romania)
  2. alte solutii si posibilitati pt inmatriculare pentru a intra in normal
  3. pot circula cu cerificatul de franta..??
  4. exista cai de atac in aceasta situatie pt. recuperarea banilor ??
  va multumesc

 • Buna ziua,

  Sunt intr-o situatie delicata si va rog daca este posibil, sa ma ajutati cu un sfat.

  Am achizitionat un autoturism din judetul Dambovita, eu fiind domiciliat in Bucuresti. La momentul cumpararii vanzatorul mi-a prezentat dovada de la ANAF Targoviste ca taxa de mediu nu a fost recuperata.

  Autoturismul a fost inmatriculat in anul 2007 prin cumparare directa de catre vechiul proprietar de la un dealer Renault.

  Am facut toate demersurile pentru inmatriculare, am mers la primarie si am trecut autoturismul pe rol, am facut verificarea autenticitatii la RAR, am facut asigurare obligatorie pe numele meu si am cerut la ANAF sectror 2 dovada ca nu a fost restituita taxa de mediu pe numele meu.

  Dupa doua saptamani de asteptare am primit raspuns in scris de la ANAF ca nu au putut sa identifice daca a fost restituita sau nu taxa de mediu si ca imi solicita dovada platii taxei auto de catre vechiul proprietar (chitanta sau ordin de plata). Am fost indrumat de catre operatorul de la ghiseul ANAF dector 2 sa ii inmanez raspunsul primit vechiului proprietar si sa il rog sa mearga la ANAF Targoviste si sa solicite ce scrie pe raspunsul ANAF Bucuresti, adica dovada platii.

  Vechiul proprietar mi-a adus de la ANAF Targoviste o hartie in care scrie ca nu a restras taxa de mediu, dar nu mi-a dat dovada ca a platit. ANAF Bucuresti mi-a transmis ca nu pot verifica daca s-a restituit taxa daca nu aduc dovada paltii…deci daca ANAF Targoviste i-a eliberat vechiului proprietar dovada ca nu a fost restituita taxa rezulta ca au verificat daca taxa a fost paltita sau nu (daca cele doua ANAF-uri lucreaza dupa aceleasi proceduri). Aici pare o contradictie intre cele doua ANAF-uri.

  M-am prezenetat astazi la ANAF Bucuresti cu hartia de la ANAF Targoviste si surpriza…nu a fost acceptata pentru ca ei solicita in continuare o chitanta sau un ordin de plata a taxei de mediu. Vechiul proprietar nu are acesta chitanta, el spune ca a platit la achizitionarea autoturismului nou o chitanta de 6.800 RON care includea taxa de mediu si taxele vamale. Nu stiu daca aceasta informatie ar putea fi adevarata sau nu…poate nici macar nu a paltit taxa de mediu… ANAF Bucuresti mi-a transmis ca in anul 2007 au fost niste taxe speciale si din aceasta cauza nu reusesc sa gaseasca in baza de date informatia daca taxa a fost sau nu recuperata.

  In acest caz nu stiu ce sa fac, nu am chitanta de la vechiul proprietar cum ca a platit taxa de mediu si nu stiu cum as putea sa procedez pentru inmatriculare.

  Alta problema este ca a expirat termenul de 30 zile pentru inmatriculare. Eu am inregistrat la fiscal masina in termen dar nu am finalizat inamtricularea la politie. Sunt pasibil de amenda in acest caz?

  Sper sa ma puteti ajuta cu sfaturi.

  Va multumesc!

  Liviu

  • Daca scrie pe talon instrainat si dupa cele 30 de zile va opreste politia , da , sunteti pasibil de amenda si vi se retine talonul.
   Cat despre ANAF trebuie sa va tineti de capul lor.
   Trebuie a aveti grija ce le cereti.
   O adeverinta ca taxa a fost platita si nerecuperata , aveti grija sa completati formularele care trebuie si sa completati corect totate datele.
   Undeva sa strecurat o greasala cel mai probabil , asta e sigur.
   ANAF Bucuresti nu are nici o treaba cu Targoviste .
   Ei trebuie sa va elibereze dvs adeverinta pe numele dvs si nu are treaba cu Anaf Targoviste . Oricum la inmatriculare adeverinta de la vanzator se anuleaza si trebuie adeverinta pe numele dvs.

   • Multumesc mult pentru informatii. Talonul este completat la rubrica “Instrainat” si au trecut 30 zile de la data inscrisa acolo, dar pot primi amenda si cand merg sa inmatriculez masina la politie sau doar daca sunt oprit in trafic? Ar putea exista posibilitatea ca vechiul proprietar sa imi aduca o copie dupa plata taxei de mediu de la serviciul de inmatriculari unde si-a inmatriculat el masina? Parca acea chitanta se depunea la dosarul de inmatriculare…acum nu stiu daca sunt dispusi cei de la politie sa ofere acea copie.

 • Recent am vandut masina si va explic deocamdata procedura de vanzare.
  Stiam ca o sa vand masina asa ca am fost la ANAF sa scot o adeverinta ca taxa a fost platita si nerecuperata ( cica are valabilitate 30 de zile dar nu scrie exact pe nicaieri)
  Am facut contract de vanz-cump in 5 exemplare originale cu domnul si sa intocmit o fisa de inmatriculare..
  Un exemplar din contract a ramas la mine impreuna cu radierea de la financiar , un exemplar la financiar si 3 exemplare la cumparator.
  Nu am avut taxe amenzi etc de platit asa ca mi sa inmanat certificatul de atestare fiscala pe loc .
  La financiar mie mi-a trebuit copie dupa cartea masinii, copie c.i, contract vanz-cump, si un formular de la ei .
  Am inmanat cumparatorului restul de acte impreuna cu adev anaf carte , talon etc….
  Sincer mi sa parut destul de simplu dpdv al vanzarii.
  Sa vedem cum o sa fie la cumparare.
  Am sa va tin la curent.

 • Cristian completeaza te rog, la actele necesare la inmatriculare, pe langa fisa de inmatriculare, este necesar si certificatul de neurmarire fiscala de la vechiul proprietar. Nu e obligatoriu sa fie in termen. Iar pentru cei care intreaba daca iti iei amenda daca o inmatriculezi dupa mai mult de 30 zile, raspunsul e ca doar daca mergi cu ea si vede pe certificat cand a fost instrainat. La inmatriculare nu iti zice nimic. Eu de ex am inmatriculat-o dupa 10 luni.

 • Sant propietar uneu masini an Italia de mai multi anii
  vreau sa o anmatriculez an romania c’è trebuie sa fac?

 • Am cumparat o masina, de la un prieten din teleorman, masina a fost inmatriculata pe numele lui, si am facut toate actele. el a platit taxa si a recuperat o mica parte din ea, pe carte am vazut ca scrie emisiile de co2 undeva in partea de jos, am fost programat la rar pe 31-05-2016, iar pe 1-06-2016 mi se da adeverinta de la anaf ca taxa a fost platita(presupun ca daca ea a fost platita, si recuperata in mica parte, nu mai trebuie sa platesc nimic, nu ) …la rar cand ma duc ce trebuie sa precizez, doar ca vreau identificarea ? Fara calcularea de co2 ? Pe talon trebuie trecut neaparat de el ca mi-a instrainat autovehiculul mie ? La drpciv trebuie sa ma duc cu vechiile numere ce le are masina ?

 • Daca cineva are o masina cu toate 3 randurile de numere provizorii expirate si vreau sa o cumpar sa o inmatriculez, ce pasi trebuie sa urmez?

 • Salut, am fost la RAR am luat certificatul de autenticitate si CO2, am fost si la circa financiara sa-mi calculeze taxa. Asigurarea expira pe 18 luna asta, pot sa ma duc la DRPCIV pentru inmatriculare ( masina e inscrisa pe RO ) dupa ce expira asigurarea? Sau trebuie sa fac asigurarea dupa ce expira si dupa sa ma duc la DRPCIV?

 • Înmatriculare vehicul second-hand achiziţionat din afara UE

  – Cererea de înmatriculare a solicitantului;
  – Fişa de înmatriculare vizată la Direcția Taxe și Impozite Locale de care aparține cumpărătorul;
  – Cartea de identitate a vehiculului (CIV), în original şi copie;
  – Certificatul de autenticitate eliberat de Registrul Auto Român;
  – Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice în termen de valabilitate;
  – Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi copie;
  – Actul de identitate al solicitantului, în original şi copie;
  – Copia asigurării de răspundere civilă (RCA) în termen de valabilitate – minim 6 luni;
  – Dovada efectuării formalităţilor vamale de import (definitiv sau temporar), în original sau copie legalizată;
  – Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
  – Dovada plăţii taxei de înmatriculare;
  – Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
  – Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare;
  – Dovada achitării timbrului de mediu pentru autovehicule, stabilit potrivit legii (original şi copie) şi decizia de calcul eliberată de organul fiscal competent din subordinea ANAF, care reprezintă:
  • în cazul persoanelor juridice şi al persoanelor fizice autorizate – organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe;
  • în cazul persoanelor fizice – organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul fiscal persoana fizică.
  – În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de ex. certificat înregistrare la Registrul Comerţului) precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
  – Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul, persoană fizică.

 • salut! imi spui si mie cu ce acte trebuie sa ma prezint la rar…masina are numere rosi si vreau o trec pe mine?? 😀 Multumesc

  • Pt RAR ai nevoie de actele masini din tara de provenienta,
   buletinul in original si cererea pe care o vei primi la poarta.Toate acestea dupa ce obtii nr de programare de pe site-ul rarom.ro

 • salut Cristian,am si eu o nelamurire daca ma poti ajuta.
  daca vanzatorul imi da chitanta anaf si dovada ca taxa de mediu nu sa recuperat eu mai trebuie sa merg la anaf?
  multumesc

 • Salut, as dori sa stiu daca cumpar o masina second-hand cu taxa platita si nerecuperata pot trece masina pe numele meu?

 • Buna vreau sa cupara o maşina dina romaniea staua ana turciea şi ama cetataniea turca şi romana şi vreaua sa ştiu şi EU ce acte ami trebuie sa eaua maşina dina romaniea şi sa o aduca ana turciea sa circula cu ea ana turciea va roga sa ma ajutati cu nişte informatie ce trebuie sa faca şi ce acte ami trebuie sa

 • Buna..Aveti idee cat costa taxa de inmatriculare pentru un vw golf 5 Bluemotion 06/2008,1.9 tdi cu filtru de particule?Emisiile CO2 119..Multumesc de ajutor

 • Am si eu o intrebare. Wm cumparat o masina pe data de 09.03.2016. Fiscaluo si fisa d inmatriculare le am primit abia pe 24.03 . e o problema daca o inscriu acum ? In sensul ca au trecut 30 de zile de la data de pe contract dar toate celelalte acte au data de 24.93 ( fisa d inmatriculare, fiscalul si cel de radiere). Am uitat sa precizez ca pe talon nu a scris intrainat catre. rca l-am facut pe 6 luni si mi a spus ca nu e necesar sa apara pe talon numele meu py ca la nr a trecut in vederea inmatricularii si seria de motor a masinii.

 • Domnule Scutariu,
  Vreau sa va multumesc pentru toate infrormatiile postate care m-au ajutat sa inmatriculez in Bucuresti o masina cumparata in Prahova.
  Inafara faptului ca CEC-ul nu mi-a primit taxa de inmatriculare si deci am facut un alt drum la posta (pe care vroiam s-o evit pentru ca deobicei e aglomerat) si de faptul ca am asteptat 2 saptamani la ANAF sect. 2 ca sa-mi dea adeverinta pe numele meu ca taxa de timbru/mediu a fost paltita si nerecuperata (pentru ca asa vrea “muschii” Politiei ca doar aveam adeverinta de la vanzator) totul a mers struna.
  Am descarcat de pe net toate formularele necesare atat la Administratia Financiara cat si la RAR, ANAF si Politie si n-am avut probleme.
  Mentionez ca pe langa faptul ca sunt femeie mai am si 67 de ani.
  Inca o data va multumesc pentru excelentele indicatii date dezinteresat semenilor Dumneavoastra.

  Doina Popescu

  Politie sin-am avut probleme

 • Buna ziua, ce acte imi trebuie pentru a cumpara o masina din germania, acum cu numere rosii de romania?

 • Daca am domiciliul intr-un judet si doresc inamtricularea in alt judet ce documente trebuie sa am ?

 • Multumesc frumos pentru informații. As avea o intrebare: daca am amenzi la primarie trebuie sa le platesc pentru a înmatricula masina?

   • Am intrebat, de acolo vin si au zis ca da ca s a schimbat legea din Ianuarie. Nu stiu ce lege e si unde o gasesc ca tare as vrea sa o citesc. Multumesc de respuns!

 • Foarte bun ghidul. Am o intrebare vreau sa cumpar o masina din alt judet. Am convenit cu vanzatorul ca el sa vina in orasul meu sa incheiem actele(diferite motive). Vanzatorul are certificatul fiscal insa pe mine ma intereseaza stampila pe fisa de inmatriculare. El poate pune aceasta stampila doar in urma detinerii unui contract vanz-cump. Se poate pune aceasta stampila la primaria unui alt judet decat cea a proprietarului? sau trebuie sa se intoarca si sa astept eu ca si cumparator sa-mi trimita aceasta fisa. merci

  • Stampila pe fisa de inmatriculare nu o sa i-o puna decat fiscul vanzatorului + ca trebuie sa trimita/dea si 3 contracte vanzare-cumparare stampilate de fisc. Cei de la fisc nu comunica intre ei, cica ar fi secret fiscal.

 • Salut! Întrebare: se plãteşte taxa la anaf privind emisiile CO2 dacã doresc sã schimb numãrul de înmatriculare? Fac precizarea cã numãrul de înmatriculare este de tip vechi ( ex 4-B-8888 ). Proprietarul este acelaşi. Talonul este tot de tip vechi, iar carte maşina nu are fiindcã nu exista înainte. Mulţumesc pentru un eventual rãspuns.

 • La pasul 3 adica RAR am stat o jumatate de ora. Programarea am facut-o pe net. Foarte expeditivi oamenii. A costat 118 lei fara noxe.

 • Buna ziua,

  Este posibil sa dureze o inmatriculare aproape 3 luni? Am apelat la o companie,leasing prin ei, sa se ocupe de inmatriculare .Motivul invocat de ei fiind Anaf,ca i-ar fi tinut pe loc.Masina a fost cumparata in leasing de pe societate pe societate ! Intre timp a expirat si RAR si a trebuit sa l refac!
  Multumesc

 • Buna ziua, am si eu o intrebare. Am vandut o masina in Nov 2015 si am constatat cu stupoare ca noul propietar nu a inmatriculat masina pe numele lui. Fiscalul i l-am dat, la financiar nu mai e pe numele meu, insa la politie este inca pe numele meu. Ce pot face ca acest individ sa inmatriculeze masina pe numele lui? Nu imi convine ca aceasta masina sa fie inca pe numele meu. Va multumesc.

  • Violeta, in timp ce stateam la coada la inmatriculari, am auzit o doamna care a patit ca tine si i s-a zis ca trebuie sa faca ceva plangere la ei, iar daca nu merge asa trebuie sa mearga mai departe in tribunal. Nu sunt sigura ca astia-s pasii, dar cu siguranta am auzit “sfaturile” astea doua.

 • Important : la ANAF sector 5 care este pe Sebastian termenul de eliberare a adeverintei este de 10-15 zile calendaristice. Absurd!

 • Buna /Salut , tocmai am cumparat o masina inmatriculata in Ro, taxa platita si nerecuperata. Am contract de vanzare cump. intre mine si vanzator, am fiscal de la vanzator, dar eu vreau sa inmatriculez masina pe numele socrului meu (motive de rca ). Intrebarea mea este : daca numele meu este atat pe ctr de vanz.-cump. si pe fisa de la anaf , cum o inmatriculez pe numele socrului ?

  • Am intrebat, de acolo vin si au zis ca da ca s a schimbat legea din Ianuarie. Nu stiu ce lege e si unde o gasesc ca tare as vrea sa o citesc. Multumesc de respuns!

 • Buna seara! Am si eu intrebare, conduc o masina care este pe numele surorii mele, eu vreau ca masina sa figureze pe numele meu doar la circa financiara. Talonul si catrea masinii sa ramana pe numele ei! Credeti ca se poate? Ce taxe se platesc?

 • Am vandut masina in 2013 si acum cateva zile am primit acasa doua amenzi de peaj pod Fetesti. Am luat legatura cu cel caruia i-am vandut masina, si mi-a spus ca a vandut-o in 2014. Este posibil asa ceva? Cei doi proprietari nu au inscris masina si nu au platit nimic.
  Ce pot eu sa fac in situatia asta? Nu am de gand sa platesc amenzile.

 • Daca cumpar o masina si mai am taxe neplatite la primarie,nu pot trece masina pe numele meu la primarie deca dupa ce platesc taxele restante?

 • Salut!
  Tocmai am cumparat o masina. La anaf, vechiului proprietar i se cere sa plateasca impozitul pe tot anul acesta. Intrebarea e: eu mai trebuie sa platesc impozitul anul asta?

  • Laurentiu, eu am vandut masina acum 2-3 saptamani. Dupa ce mi s-a cerut sa platesc impozit pe tot anul, am intrebat ce si cum. Cumparatorul (adica tu) va plati doar de la inceputul anului viitor. Se traduce prin : persoana care detine un bun in data de 31 Decembrie 2016, va fi cea care plati impozit pentru anul 2017.

 • Salutari! Rog daca cineva care a facut o inmatriculare recenta, sa isi rapeasca 1 min din timp, sa imi spuna si mie exact toate taxele de inmatriculare. Trebuie sa imi inmatriculez masina (Golf IV 2001, euro 4). De RCA si timbru, m-am interesat. Multumesc anticipat!

 • Buna,

  Eu vreau sa cumpar o masina din Bucuresti, insa buletinul meu e inca pe o adresa din provincie pentru ca nu am unde sa-mi fac buletin aici. E posibil sa am probleme in momentul in care fac actele masinii pe numele meu, tinand cont ca ar trebui sa merg la primaria sectorului de care as apartine?

  Multumesc!

 • Super util articolul. Toata treaba a durat o saptamana la mine. Doua sfaturi.
  1)Pentru cei ce au cumparat masina cu taxa platita si nerecuperata primul drum sa il faca la anaf. La sectorul 3 a durat 15 zile pana sa imi dea dovada. In rest totul a mers ca pe roate (cu exceptia RAR Voluntari 1H15min coada + 10 min autentificarea + inca 50 minute in sala de asteptare pana mi-au eliberat certificatul de autenticitate).
  2) La oricare din institutii va recomand sa nu mergeti dimineata (mai ales ora deschiderii) Undeva dupa ora 12.00 se elibereaza peste tot. La taxe si impozite sector 3 am stat la coada 20 de minute apoi inca 10 minute pana mi-a trecut masina pe ROL. La ANAF sector 3 nu era coada nici cand am depus cerere plus acte pentru eliberarea taxei (e o doamna la xerox-ul de afara care va poate pregati dosarul) nu era coada nici cand am ridicat dovada. La posta in ultimul timp este coada mereu asa ca am fost la CEC BANK titan pe la ora 16.00 si am platit imediat cele doua taxe (dimineata la ei e full de pensionari). Succes tuturor!!!

 • Salut,
  Am cumparat si eu o masina si dupa ce am facut contractul de vanzare cumparare mi-am schimbat buletinul pe Ilfov,sa o pot inmatricula in judetul Ilfov sa nu fiu nevoit sa ma duc unde locuiam inaintela sute de km ,Am fost si am facut schimbare de domiciliu pe talonul ala pe care ti-l da la cumparare dar contractul a ramas cu adresa veche din alt oras.la primarie când m-am dus sa primesc ştampila pentru a o trece pe numele meu cu taxele,nenea ala a zis ca nu poate sa ma ajute ca nu corespunde adresa din contractul de vanzare cumparare cu cea din celelalte acte, si a zis sa schimb contractul de vanzare,ma puteti ajuta cu un sfat? multumesc . contractul a fost facut pe data de 2 ,buletinul schimbat pe 9 , oricum daca fac alt contract si pune data de 2 nu corespunde cu buletinul meu care a fost eliberat pe 9

 • Salutare,
  Vreau sa cumpar o masina si sa o inmatriculez pe numele mamei (din cauza de RCA) dar am inteles ca mai nou acum ANAF-ul nu mai da fostului proprietar dovada ca a platit taxa de timbru – iar eu nu stiu daca sa am incredere in vanzator. Exista vreo solutie? Multumesc anticipat

 • la punctul 2 Așa, la Administrația Financiară veți ”lua pe numele vostru” mașina pentru ca statul să nu mai impoziteze fostul proprietar. Nu vă costă absolut nimic, asta dacă aveți impozitele plătite la zi, ”

  eu din cate stiam e invers …la vanzare ai probleme daca ai amenzi/impozit neplatit etc – la cumparare nu ai nici o treaba

  vanzatorul trebuie sa fie in regula in schimb

 • Salut,
  Ce nu inteleg eu este cum a reusit Cristian sa si incheie asigurarea RCA, pe loc, inainte sa-si faca actele pe numele lui, cum scrie la pasul 1 “Acolo am plătit circa 50 de lei pentru actul de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare și tot acolo mi-am făcut RCA-ul în vederea înmatriculării. E simplu și se termină totul în 10 minute.”

  Nu iti trebuie talonul pe numele noului proprietar si numerele de inmatriculare noi pentru RCA?

  Merci frumos in avans

  • Sal, se face asigurare in vederea inmatricularii, nu are nr de inmatriculare trecut pe ea, doar seria de sasiu iar la nr inmatriculese e scris “in vederea inmatricularii”. dupa ce obtii talonul si noile numere mergi la asiguartor sau broker si iti fac o alta hartie pe care va sta scris numarul de inmatriculare. Poti circula si cu hartia pe care nu ai nr de inmatriculare trecut, insa nu poti iesi din tara.

 • Apropo: de ce Cabinet De Avocat Coltuc spune ca este taxa ilegala de inmatriculare auto si ca se poate inmatricula fara a plati taxa de mediu daca mergi pe cale judecatoreasca?

 • stiti cumva daca este o problema daca cumpar o masina inmatriculata in romania de 3 ani pe firma (personala – asea mi-a spus vanzatorul ca sa nu plateasca sau sa si recupereze tva sau cam asea ceva)Vanzatorul spune ca detine dovada anaf ca are platita taxa.Oare voi intampina ceva probleme sau are alt regim de inscriere.Ce trebuie sa urmaresc la acte ca sa nu iau tapa sau sa am probleme .Ms O zi placuta

 • Am cumparat de la o firma o masina , tot pe firma,
  Am tot ce trebuie,in final am mers la inmatriculare la politie
  dosarul este complet mai putin o nota contabila de la vinzator
  prin care acesta a scos-o din evidenta.(din fondul de marfa)
  Am dat telefon sa o trimita pe email deoarece este la citeva sute de km,dar
  zice ca nu a auzit de asa ceva si ca contabila este plecta din tara.
  Ce pot sa fac?
  Va multumesc!
  15.02.2016

 • Buna! As vrea sa imi vand.masina avariata.am deja un.cumparator interesat de ea, imi.puteti.spune daca eu trebuie.sa specific pe talon instrainat catre… Cumpărătorul imi.spune ca nu mai este necesar,eu.din ce am.citit vad ca asa ar trebui sa i scriu.ma puteti ajuta!? Mulțumesc

 • Cred ca voi face importul la intrare in UE, adica Austria; deci voi plati acolo TVA-ul (e 20% din valoarea masinii; austriecii mi-au spus ca pot aduce o evaluare de la garajul de unde am cumparat-o in 2008); procedura e mult mai simpla decat in Romania.

  Vama fiind facuta, i-o voi dona apoi tatalui meu in Romania (dupa ce traduc toate documentele).

  Si el se va ocupa de inmatriculare. De fapt, vom contacta o firma care se ocupa de inmatriculari.

 • Buna ziua

  Am si eu o intrebare referitoare la importul unei masini aduse din Elvetia. Eu locuiesc aici (am pasaport pt cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, deci nu mai am CI) si vreau sa-i donez/vand masina mea tatalui meu.
  Aici fac exportul masinii (deci inclusiv radierea si declaratia de export); de la circulatie primesc talon pt export, asigurare si numere rosii (toate valabile 30 de zile). Se mai cere certificat Eur1, dar doar pt bunuri peste 6mii de euro (masina mea are valoarea sub 3000 euro).
  In momentul in care ajung in tara, vreau sa-i fac tatalui meu actul de donatie sau de vanzare-cumparare.

  Am intrebat la vama care e procedura la import, dar unii zic hais, altii cea. Asa ca sunt in ceata. Eu nu am cum sa fac importul masinii in tara, pt ca nu mai locuiesc acolo. Factura nu am de unde sa aduc (eu am factura cu are am cumparat masina acum 8 ani, dar valoarea e mult mai mare si nu vreau sa platesc TVA la valoarea aia).

  Logic mi s-ar parea ca dupa ce ii donez/vand masina tatalui meu, el sa se ocupe de actele de import. Am inteles ca e mai bine sa i-o vand, asa se calculeaza TVA-ul la valoarea din contract (la donatie se ia valoarea de catalog). Pe declaratia de export, destinatarul va fi tatal meu (la fel si pe Eur1, in cazul in care am nevoie de el).

  Nu inteleg de ce nu e valabil contractul de vanzare-cumparare facut in tara pt formalitatile vamale de import. Aici nu-i pot vinde masina, pt ca va tb sa faca el exportul.

  Va multumesc anticipat.

 • salve. va cer un raspuns legat de taxa de poluare. pentru inmatricularea unei masini, pt taxa aceasta se ia in consideratie ce este scris pe cartea masini, daca emisiile sunt indicate acolo binenteles, sau trebuie facut testul obligatoriu la RAR? am auzit prea multe variante pana acum. multumesc.

 • Problema este ca unii au inceput sa aplice aceste norme (cateva judete din tara) iar altii nu (sectorul 1 din Bucuresti) si in cazul meu sunt in imposibilitatea de a inmatricula autoturismul

 • Cristi, trebuie facut update…Incepand cu ianuarie 2016, odata cu aparitia noii legi fiscale au aparut noi reguli la inmatricularea autoturismelor:

  (1) La nivelul fiecărui organ fiscal al comunei, al oraşului, al municipiului, după caz, se instituie şi se conduce Registrul de evidenţă a mijloacelor de transport supuse înmatriculării/înregistrării, denumit în continuare registru. Registrul, formular tipizat, se ţine în format letric sau în format electronic, potrivit capacităţii administrative de care dispune organul fiscal local. La nivelul municipiului Bucureşti, registrul se instituie şi se conduce la nivelul organului fiscal local al sectorului.

  (2) Orice proprietar, persoană fizică sau persoană juridică, de mijloc de transport care face obiectul înmatriculării/înregistrării în România şi care înstrăinează/dobândeşte mijlocul de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, are obligaţia înregistrării actului de înstrăinare-dobândire în registrul prevăzut la alin. (1). Documentele translative de proprietate încheiate anterior datei de 1 ianuarie 2016 pot fi utilizate şi după această dată în relaţia cu autorităţile publice.

  (3) Actul de înstrăinare-dobândire a mijlocului de transport se semnează olograf, atât de persoana care înstrăinează, cât şi de cea care dobândeşte proprietatea şi o copie certificată “Conform cu originalul” a acestuia, care se multiplică în 5 exemplare, se înregistrează la organul fiscal de la domiciliul fiscal al persoanei care înstrăinează, primind număr de înregistrare din registrul prevăzut la alin. (1). Structura minimală a informaţiilor cuprinse în actul de înstrăinare-dobândire se stabileşte prin formular tipizat. Cele 5 exemplare sunt utilizate, după cum urmează:

  a) un exemplar rămâne la persoana care înstrăinează;

  b) un exemplar rămâne la persoana care dobândeşte proprietatea;

  c) un exemplar rămâne în arhiva organului fiscal local la care este luat în evidenţa fiscală persoana care înstrăinează;

  d) un exemplar se depune la organul competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport;

  e) un exemplar se depune la organul fiscal local unde îşi are domiciliul fiscal persoana care dobândeşte proprietatea.

  (4) Prin excepţie de la prevederile alin. (3), în cazul unui mijloc de transport înstrăinat către un cetăţean străin, care nu are rezidenţă în România, actul de înstrăinare-dobândire se întocmeşte în 4 exemplare utilizate conform alin. (3) lit. a)-d).

  (5) În cazul în care un mijloc de transport a fost preluat de către un operator economic în condiţiile Legii nr. 212/2015 privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz, în registrul prevăzut la alin. (1) se înregistrează certificatul de distrugere emis de operatorul economic respectiv, iar proprietarul care predă mijlocul de transport are obligaţia să furnizeze organului fiscal local o copie certificată “Conform cu originalul”, precum şi cu menţiunea “Documentele anexate sunt corecte şi complete, conforme cu realitatea” şi semnată de către contribuabil.

  (6) În cazul unei hotărâri judecătoreşti care consfinţeşte faptul că o persoană a pierdut dreptul de proprietate, aceasta are obligaţia înregistrării documentului respectiv în registrul prevăzut la alin. (1) şi să depună la organul fiscal o copie certificată “Conform cu originalul” şi semnată de către contribuabil.

  (7) Pe baza actului de înstrăinare-dobândire organul fiscal local unde se afla înregistrat mijlocul de transport înstrăinat scoate din evidenţele fiscale mijlocul de transport respectiv.

  (8) Organul competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport transmite anual, la cererea organelor fiscale locale, în format electronic, o situaţie centralizatoare a radierilor/înmatriculărilor/înregistrărilor mijloacelor de transport din unitatea/subdiviziunea administrativ-teritorială.

  (9) Pentru realizarea schimbului de informaţii dintre organele fiscale locale şi organele competente privind înmatricularea/radierea mijloacelor de transport se pot încheia protocoale pentru a optimiza şi eficientiza schimbul de informaţii.

  (10) Registrul, formularul tipizat privind înstrăinarea- dobândirea mijloacelor de transport şi protocolul-cadru pentru realizarea schimbului de informaţii dintre organele fiscale locale şi organele competente privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport se aprobă prin ordin comun al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, al ministrului finanţelor publice şi al ministrului afacerilor interne.

  • Cu alte cuvinte, inainte sa mergi la inmatriculari trebuie sa ai pe actul de provenienta (contract, factura) stampila ce face dovada luarii in evidenta noului registru al organului fiscal atat din partea vanzatorului cat si din partea cumparatorului

   • Da, din păcate n-am experimentat asta, nu stiu mai multe despre. Dar merg pe mana ta, o sa postez in text explicatia rezumata in al doilea comentariu. Multumesc!

   • Cum adica? Eu doresc sa cumpar o masina din germania si se afla in alt judet? Trebuie sa merg mai intai la taxe si impozite in loc. unde am.resedinta sa scot cv? Ce trebuie/nu trebuis scos? Iar mai apoi trebuie sa merg sa cumpar masina, dupa ce in prealabil si vanzatorul a trecut pe la taxe si impozite in loc. unde isi are el resedinta? Cum aduc masina in judet la mine? Multumesc anticipat.

  • Ieri am inmatriculat masina in Bucuresti si nu mi-au solicitat nicio stampila de luare in evidenta in acest registru. Probabil mai dureaza pana intra in aplicare. Sincer, am avut emotii…

 • am o intrebare. Am cumparat masina de la fiul meu. Este cumparata si inmatriculata in Romania. Eu as vrea sa o transfer pe numele meu. ce pasi trebuie facuti? va multumesc

 • Salut!Ce acte îmi trebuie sa inmatriculez un autoturism,dupa ce am cumparat-o cu act de comodat!multumesc!

 • Si contractul de vanzare cumparare trebuie sa-l fac udeva anume?Oare platesc impozit pe banii care ai iau pe masina daca fac contract de vanzare cumparare?

 • Multumesc mult cristian pentru informatii.Ami sunt de folos. Dar mai am o intrebare ce inseamna : Ulterior merge la RAR si scoate Certificatul de autenticitate ?ai mai pune inca o data masina sa vada ce euro este si cat co2 are sau doar sa vada daca corespunde seria de pe talon cu cea de pe masina? Adica sa confirme ca este masina de pe talon si ca nu este furata.Eu ce fac cu asigurarea mea ?io dau sau ami recuperez banii pe ea pt ca acuma in 8 feb. imi expira si am facut alta pe un an fara sa stiu ca o vand.El cum ajunge pana la bucuresti pe asigurarea mea? sau sa-i dau o copie la asigurare?Ms mult.O seara placuta

  • Certif de autenticitate autentifica faptul ca seriile de pe masina sunt cele originale, nu are treaba cu emisiile (norma euro). Contractul de vanzare cumparare il faceti pe genunchi si il semnati. Nu se cere un formular anume. Nu platesti nici un impozit.

 • Buna.
  Ma poate ajuta cineva si pe mine?
  Am o masina adusa din germania 2013 si inmatriculata in romania in 2013 pe mine dar nu am platit taxa deoarece am dat in instanta cu avocat si am primit o foaie ca sa pot sa o inmatriculez fara a plati taxa pt ca la vremea aceea nu era legala.De la RAR am pe cartea masinii facut ca este Euro 4 si emisiile co2 170.
  Acum vreau sa o vand la o persoana din bucuresti si nu stiu ce sau cum este mai bine sa fac.Care sunt pasii care trebuie sa-i fac sau totul tine de cel care o cumpara-adica sa umble pentru acte .Eu ce trebuie sa-i dau.Se face contract de vanzare cumparare sau de comodat sao procura?ce este mai bine si mai usor de facut?Mai mult cumparatorul vrea sa-i las numerele sa mearga pana la bucuresti cu ea cu toate ca ea este pe cluj.Ce trebuie sa fac.Poate ma ajuta cineva si pe mine .O seara placuta si respect.

  • Salut. Ii vinzi masina, faci contract de vanzare cumparare, pe talon treci instrainat catre…….numele cumparatorului. Mergi cu fisa de inmatriculare si contractul la tine la taxe locale, le spui ca o vinzi si iti pun ei stampila in rubrica de pe fisa de inmatriculare. Cumparatoul se urca la volan si pleaca la Bucuresti unde merge la ANAF cu actele masinii, in 2-3 zile primeste de la ei o hartie e care e scris cat trebuie sa plateasca pentru taxa de inmatriculare, plateste taxa, apoi asteapta sa ii iasa de la ANAF o dovada din care sa reiasa ca a platit taxa. Apoi merge la taxe locale, ia masina pe numele sau la impozit, si primeste pe fisa de inmatriculare stampila in dreptul rubricii sale. Ulterior merge la RAR si scoate Certificatul de autenticitate. Dupa ce are si certif de autentucitate merge la DRCIPV cu contractul de vanz cump, certif de autenticitate, talonul masinii, adeverinta ANAF, fisa de inmatriculare vizata de prinaria ta si a lui, cartea masinii, cartea lui de identitate, asigurare RCA facuta pe numele lui valabila inca minim 6 luni si numerele de inmatriculare ce se afla deja pe masina (adica ale tale) si in aceiasi zi primeste noul talon si numere de inmatric de Bucuresti.
   Comodat inseamna ca masina ramane pe numele tau. Tu platesti in continuare taxe pe masina, este a ta, el doar o conduce. E un fel de imprumut, nu vanzare efectiva. Asta se face pentru ca el sa nu plateasca taxa de inmatriculare la ANAF. Dar nu este proprietarul masinii, tot tu esti proprietar. E o magarie care merge mai mult intre prieteni, nu faci comodat cu oameni straini, sau cel putin eu nu as face.
   Multa bafta sa aveti amandoi.

 • Salut Cristian,

  Multumim de clarificarea si ordonarea informatiilor! Sunt mai mult decat bine venite :).
  Stii cumva cum se procedeaza daca eu am facut pasul 1 si 2 anul trecut, insa din diferite motive nu am mers mai departe, iar in 10 zile imi expira asigurarea in vederea inmatricularii (deci nu mai pot sa-mi fac alta). Banuiesc ca se plateste ceva amenda, si dupa voi putea sa-mi fac o noua asigurare in vederea inmatricularii sau?

  Anyway, mi-am facut pe miercuri programare pentru punctul 3 la RAR, insa nusth cum va fi tratata situatia.

  Mersi.

 • Salutari!
  Multumesc pentru informatiile oferite, avand in vedere ca si eu vreau sa vand masina, m-am informat asupra pasilor pe care ii am de facut eu ca vanzator.
  As dori sa aduc si eu la cunostinta o noutate. Atunci cand am mers ( 15 Ian. 2016) sa platesc impozitul la casa + masina pentru anul 2016 ( si sa scot certificatul de atestare fiscala in avans) am aflat cu s-a schimbat codul fiscal. Eu sunt din Brasov, banuiesc ca asa-i in toata tara.

  Asta s-ar traduce prin faptul ca inainte daca iti vindeai masina in Martie si plateai pana in Iulie, puteai sa-ti recuperezi banii de impozit pentru perioada ramas. INSA acum nu mai este asa. Daca vrei sa-ti vinzi masina in 1 Ianuarie, esti obligat sa platesti impozitul pe tot anul. Cumparatorul va plati impozitul pentru masina cumparata de la tine abia de anul viitor, 1 Ianuarie. 🙂
  Sa ma asigur ca nu am surzit eu, am intrebat 3 oameni diferiti la Fisc iar acasa am mai sunat inca o data. Acelasi raspuns. Eu vand masina, platesc tot anul, raman cu banii la Fisc. Cumpar alta masina, platesc impozit abia la anul. Se aplica si la masinile noi. Sper ca foloseste cuiva informatia.

  Extras din codul fiscal care face referire la schimbare:
  “impozitul pe clădiri, impozitul pe teren si impozitul pe mijloacele de transport
  sunt datorate pentru întregul an fiscal de persoana care are în proprietate
  activul la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, fara ca aceste
  impozite sa se mai calculeze pe fractiuni de an”.

 • Buna ziua! am si eu o intrebare: daca am cumparat o masina sh de la o firma de leasing ( hertz) si am doar factura fiscala, la inmatriculare am nevoie si de contrct de vanzare-cumparare? Cu multumiri , catalina.

 • Buna seara, am si eu o problema cu o masina putin mai complicata…..am cumparat o masina acum 10 luni…..nu am avut bani sa o inscriu in 30 de zile asa ca am mai amanat……..in cele din urma am decis sa o vand deoarece nu se merita sa o mai inscriu….am vandut-o in octombrie…..cel care a cumparat-o a vandut-o si el mai departe….iar apoi a fost revanduta de cateva ori….acum cateva zile m-a sunat actualul proprietar sa imi zica ca tre sa ii fac contract de vanzare-cumparare….pt ca eu figurez ca ultimul proprietar….mentionez ca am avut masina trecuta doar la primarie…si cand am vandut-o am scos-o din evidenta….cel care este proprietar in acte refuza sa ii fea actualului proprietar orice fel fe act….deoarece zice ca a radiat-o si mi-a instrainat-o mie….deci eu figurez ca si proprietar acum…..Ati mai intalnit astfel de cazuri? Ideea este ca eu nu pot sa vand masina asta de 2 ori….

  • Alin,propietar al autoturismului este acela care este trecut in talon si cartea de identitate,cumpărător este cel in posesia căruia se afla autoturismul in momentul de fata,ceilalti ( cazul tau) se numesc intermediari.Propietarul din acte nu a putut radia autoturismul fara carte de identitate,talon,numere ,excepție făcând doar obținerea unei hotărâri judecătorești de care trebuia sa ai cunoștința daca s-ar fi emis pentru ca procedura de obținere a hotărârii presupune ca propietarul sa te acționeze in judecată in baza contractului de vanzare -cumpărare incheiat intre voi,motivând ca refuzi sa faci demersurile pentru a înmatricula autoturismul pe numele tau,,deci probabil erai citat la tribunal daca s-ar fi procedat asa.Doar cu aceasta hotarâre ,propietarul din acte ar fi putut radia autoturismul,( fara numere,fara talon si fara carte de identitate ) urmând ca politia de circulație sa oprească masina in trafic si sa i se ridice talonul si numerele .Asadar nu-mi este clar….ce fel de acte si-a oprit propietarul cand ati incheiat contractul ,ti-a înmânat si cartea de identitate sau nu ? Si de ce te-a contactat cumpărătorul actual pe tine si nu pe propietarul din acte ,pentru ca autoturismul este cu siguranța inca pe numele lui .

 • Salut.vreau sa imi aduc masina din spania in tara pentru a o inmatricula cu numere de romania dar intrebarea mea este :De cand incepe termenul acela de 90 de zile pe care ti-l da ca sa o inmatriculezi??? Si de unde stie politia cand am intrat eu in tara cu masina??? Mentionez ca masina este pe numele meu si tot pe numele meu o voi inmatricula si in Romania….ce contract de vanzare-cumparare trebuie sa am daca e masina mea??? MULTUMESC ANTICIPAT

 • Alutare, aveti idee, eu trebuie sa ajung mai intai la RAR si apoi sa platesc taxa de mediu? sau invers? Ca nu m-am prins care e ordinea.
  Rar si apoi platit taxa? sau taxa si apoi RAR?

  Multumesc 🙂

 • Buna seara! Eu sunt din Bucuresti si vreau sa achizitionez o masina din Cluj. Masina as vrea sa o inmatriculez pe numele mamei, numai ca ea nu poate merge cu mine pana la Cluj. Exista o posibilitate sa o inmatriculez pe numele ei daca actul de vanzare cumparare va fi pe numele meu? Sau sa iau o procura de la ea cu drept de semnatura? Multumesc!

 • Buna seara am si eu o intrebare am adus o masina si germania si nam stiut ca mia expirat asigurarea si mai luat politia numerele si talon cum as putea sa o înscriu as fara t alonu mic as putea sau nu

 • Multumesc, am citit si imi e de ajutor. O intrebare, daca fostul proprietar are chitanta platii taxei de mediu se mai trece pe la anaf ?

 • Buna ziua, foarte bun articolul. Multumim!
  As avea totusi o nelamurire. Doresc sa achizitionez o masina second hand. Anuntul a fost postat de catre o firma din constanta. Persoana cu care am discutat, foarte serviabila mi-a trimis talon, rca si cartea de identitate. Pe talon e trecuta o persoana fizica. Cei care se ocupa de anunt,mi-au spus ca ulterior, persoana a trecut masina pe firma si ca-mi vor face factura si ca va scoate certificat fiscal sa nu-mi fac probleme. Intrebarea ar fi urmatoarea. Daca pe talon, rca si cartea de identitate nu apare firma respectiva …cum vom proceda? Ce fel de certificat fiscal va scoate? Pe firma..pe persoana fizica care e pe talon? Asta insemnand ca la rar, pe langa factura emisa pe numele meu, imi va trebui si contractul de vanzare cumparare intre persoana fizica si societatea care mi-o vinde mie?

 • asta am inteles ,ce nu inteleg este daca mai pot folosi acel fiscal pe care il am ,din cate imi aduc aminte ,cand am cumparat prima mea masina ascum 8 ani ,aveam fiscalul expirat de un an jumatate ,cel de la care cumparasem masina nu o inmatriculase pe numele sau ,iar eu am cumparat o de la el cu toate actele expirate,iar in momentul in care am fost sa o inscriu pe numele meu politistul de la ghiseu mi a atras atentia ca fiscalul este expirat ,si ma trimis sa caut prorietarul din acte ,am fost la bucuresti la circa financiara sector trei ,unde avea adresa proprietarul din actele masini ,iar acolo mi au spus ca masina nu figureaza la ei ,fiind scoasa de la impozit de proprietar…
  cel de la care am cumparat masina a zis ca nu are importanta daca fisclul este expirat,o sa trebuiasca sa platesc o amenda ca nu am inscris masina in termenul legal,si probabil diferenta decand a fost scoasa de la impozit si pana cand o trec pe numele meu..
  eu oricum nu puteam inscrie masina in cele 30 de zile chiar daca inca aveam fiscalul valid..si cunosc foarte multe cazuri in care nu sa inmatriculat masina in termenul legal.
  deci nelamurirea mea este daca mai pot folosi fiscalul pe care il am acum .

  • Din 1.1.2016 atentie la vanzarea unui auto aveti nevoie de 5 exemplare de contract de vanzare cumparare.

 • am fiscalul ,am scris ,si fiscalul este pe numele proprietarei din actele masini ,talon ,cartea de inmatriculare ,persoana care este pe asigurare ..am toate aceste documente.fiscalul care spune ca este scoasa de la impozitul local este expirat ..adica nu a fost folosit in acele 30 de zile legale.

  • @ adi Cetrif de atestare fiscala atesta ca nu exista create exigente, adica datorii la directia de taxe locale. Daca scoti un certif de atestare fiscala nu inseamna ca radiezi bunul respectiv. E doar o dovada ca ai platit taxele. Ai inteles fff gresit lucrurile. Proprietara inca mai plateste taxe pt masina aceea. Cand tu mergi la directia de taze locale ale orasului tau de resedinta si inregistrezi masina pe numele tau pe baza certificatului emis de directia de taxe locale a vanzatorului, directia de taxe a orasului tau trimite o solicitare de radiere catre directia de care apartine vanzatorul, unde mentionaza ca incepand cu data de….. trespectivul bun se afla in proprietatea ta, si tu platesti taxe pt el. Pana nu primeste acea notificare, directia de taxe locale a vanzatorului ii solicita acestuia in continuare sa plateasca taxele. Taxele locale sunt……locale, nu exista o baza de date nationala, comuna tuturor primariilor. Deci….. daca proprietarul de drept al masinii o declara furata, tu ramai fara masina, si poate vei fi si urmarit penal pt furt. Asa ca mergi la verisor si cere-i sa iti faca legatura cu proprietara. Iar certif de atestare fiscala e valabil doar pana la sfarsitul lunii, adica maxim 30 de zile, daca il scoti pe data de 28 si luna are 30 de zile, e valabil decat 2 zile.

  • Deci Adi. Acel fiscal nu iti folosește la nimic. Lucrurile decurg cam asa: întâi se face contractul de vânzare cumpărare in 2 exemplare. Se completează formularul fisa fiscala( contractul si fisa le poti downloada de pe net – formulare tip – si completa sau exista locuri unde poate sa le redacteze cineva. Un exemplar contract rămâne la tine celălalt exemplar si fisa la vânzător. Cu aceste acte vânzătorul se duce la administrația fiscală de care aparține si daca nu are nici o datorie- imp casa masina amenzi etc se eliberează certificatul fiscal si se ștampilează fisa fiscală care atesta ca acesta si -a scos-o de la impozit. Acest lucru durează maxim 2 ore in bucuresti. Apoi iti înmânează ție fiscalul scos atunci si fisa cu care tu te duci la administrația fiscală a ta. Acolo se completează o cerere se atașează copii dupa toate actele mai putin fisa care se prezintă in original si dupa ce iti încadrează autoturismul (cat e impozitul) iti ștampilează si ți-e fisa in dreptul cumpărătorului.

 • salut,am cumparat o masina sh,din prahova iar eu sunt din dambovita ,masina este pe numele unei persoane care se afla in italia ,iar eu am cumparat masina de la varul ei,nu am facut niciun act de vanzare cumparare ,am toate actele masini ,carte ,talon pe care nu scrie instrainat,rca valabil itp valabil ,despre taxa de mediu nu stiu nimic daca a fost sau nu platita ,si daca ma pot interesa eu despre acest lucru as vrea sa stiu unde ? vreau sa inscriu masina pe numele meu ,si as dorii sa stiu (pt ca in articol nu am gasit sau nu am inteles ) daca imi trebuie copie sau alte date ale ultimului proprietar . am auzit pe la diverse persoane ca pot face act de vanzare cumparare intre mine si proprietarul masini si daca acesta nu se afla in tara .adica ceva de genul pun datele lui pe act si semneaza cineva ..si inca un lucru ,fiscalul este expirat de cateva luni..
  multumesc ,si sper sa pot primi cateva lamuriri!

  • @adi ai facut foarte rau pt ca ai dat banii cuiva care nu avea nici un drept sa ii incaseze. Poate ca persoana respectiva i-a lasat masina varului sa o conduca nu sa o vanda, maine poimaine se intoarce, o da furata si apoi tu ai de dat explicatii pt ca te afli in posesia unei masini furate. Daca respectiva persoana ii lasase varului masina cu intentia ca acesta sa o vanda, trebuia sa ii lase o procura in acest sens, astfel el putea sa iti faca act de vanzare cumparare si sa iti scoate fiscal de la taxe locale ca si reprezentant legal al proprietarului. Asa, tu ai acum un autovehicul pe care nu il poti inmatricula pana ce nu vine proprietara din strainatate pentru a-ti scoate fiscal sau stampila pe fisa de inmatriculare. Cat despre taxa de poluare, poti merge la FISC sa faci o interogare. nu te costa nimic, nu tre sa fii proprietar, si poti merge la orice ISC doresti, chiar si in orasul tau, baza de date e una nationala nu locala. Actul de vanzare poti sa il faci si tu pe genunchi dar nu poti scoate fiscal. Acela se scoate doar de proprietar sau imputernicitul acestuia (cineva cu o procura sau avocatul proprietarului daca are unul) NU AI CUM sa scoti fiscalul decat daca poate cunosti pe cineva la primaria de care apartine proprietarul si respectiva persoana risca sa faca o asemenea manevra.

 • Buna ziua! detin o masina inmatriculata pe numele fratelui meu in Italia si as vrea s-o inmatriculez pe numele meu in Romania,cum as putea sa o inmatriculez?imi trebuie o procura de la el facuta la un notar in care sa fie mentionat ca mi_o cadoneaza?mentionez k masina ii in Romania si fratele meu nu prea are timp sa stea in tara dupa mine…ms anticipat

 • Buna ziua as vrea sa știu si eu care e legea in România unde apare in ce articol ca eu sunt obligată sa predau numerele mele la mașina adusă din străinătate precizez mașina e radiată si am certificatul de radiere si am adus-o cu numere provizorii pe 2 săptămâni numerele sunt ale mele am plătit 20€ de ce tre sa le dau la poliție vreau sa știu si eu unde este legea dacă m-a poate ajuta cineva ca legea asta nu e europeană soțul meu e olandez si noi trăim de 10 ani in Spania si nu am pomenit așa ceva Inafara va mulțumesc

  • @ Cosmina, pt ce anume iti trebuie numerele acelea provizorii? Nu cred ca le poti inapoia tarii emitente si sa iti iei banii pe ele. Si daca vrei sa le pui la caruta sau ceva, sunt sigur ca exista metode mai usoare de a face rost de 2 numere de inmatriculare decat sa te certi cu politia pe ele. Mi se pare ca am eu 2 numere rosii pe acasa, daca iti trebuie, anunta-ma si ti le trimit.

 • buna ! vreau sa achizitioanez o masina de le o firma de leasing(uniicredit).masina este recuperata de la vechiul proprietar fara talon. intrebarea este daca pot inmatricula masina astfel si care ar fi pasii. masina nu mai mare itp si rca valabil. unicredit a zis ca o sa mi dea o declaratie in care sunt specificate acese aspecte. a inmatriculat careva masina in conditiile astea?

 • @Marius La politie te poti duce doar cu numerele, fara masina. Dar daca vrei sa te duci neaparat cu noua ta masina, chiar si in provincie, numerele ne preferentiale se dau in aceiasi zi, iar cele preferentiale a2-a zi, sau, in Constanta de exemplu in aceiasi zi numai daca mergi cu dosarul la prima ora(pe la 08:00). Am inteles ca talonul il primesti acasa dupa cca o sapt, insa odata cu numerele primesti o dovada ce iti permite sa circuli intre timp.

 • salut ma intereseaza sa stiu daca nu o inmatriculez p B si o inmatriculez in provincie cind merg cu dosarul la politie imi opresc nr vechi de p auto (si daca le opresc intrebare este cum plec cu ea de acolo?)multumesc

 • Salut,

  La ultimul pas, si anume depunerea dosarului la politie – este cumva nevoie ca acel dosar sa contina si certificatul de atestare fiscala? Multumesc.

  • Nu, va trebuie fisa de inmatriculare, iar pentru a avea fisa de inmatriculare, aveti nevoie de certif de atestare fiscala.sau de stampila administratiei fiscale de care apartine vanzatorul pe fisa de inmatriculare. Certif de atestare fiscala inlocuieste acea stampila, deci fisa de atestare fiscala nu este obligatorie nicairi, e optionala (fisa sau stampila).

 • Excelent articol, totul a fost foarte ok pana la politie. Adaugati la articol ca de la plata taxei auto pana sa iti iei noile numere trebuie sa treaca 48 de ore ca sa le intre lor banii sau ministerului mediului. Asadar daca platiti in aeiasi zi in care mergeti la politie nu va puteti lua numerele decat dupa 48 de ore. (Ciudat ca doar de aceea mi se da o chitanta ca sa pot demonstra ca am platit, dar nu si la politie).

 • Salut ! Care este ttalul taxelor de la inceputul operatiuni de cummparare si pana la inmatriculare ? as dorii sa stiu suma totala pe care ar trebuii sa o platesc !

 • Salut!
  Am o intrebare si va rog sa ma ajutati?!
  Am cumparat o masina second,nu a fost inmatriculata niciodata in Ro si nici la fisc
  Imtrebarea mea este,trb sa iau certificatul fiscal de la ultimul propietar daca acel propietar nu a inscris-o niciodata la fisc?!
  Multumesc frumos

 • Pentru o masina second hand adusa din Germania trebuie sa urmez aceeasi pasi? Urmeaza sa fac rar-ul saptamana asta…si apoi?

 • Buna seara
  Am pus in vanzare masina Dacia Nova Gti , pe care eu am cumparat o in 2007 conform legilor in vigoare atunci. Acum la vanzare ma intreaba oamenii daca am platit taxa de timbru . Sau altii ma intreaba cine trebuie sa plateasca aceasta taxa de timbru , vanzatorul sau cumparatorul .
  Nu stiu ce sa le raspund . Eu ca vanzator ce trebuie sa stiu ca sa nu incalc legea. Si nici sa fiu pacalita de cineva . Masina este fabricata in anul 2000. Am cumparat o de la o persoana . Nu noua. Eu asa cred ca cine cumpara plateste intocmirea actului de vanzare- cumparare si restul pentru inmatricularea masinii.
  Eu vreau sa o radiez din circulatie si de la plata impozitului. Nu i am mai facut itp si rca pentru ca nu am mai circulat cu ea de 4 ani . Doar am platit la zi impozitul . Va multumesc mult pentru raspuns.

 • Salut ! Am doar o intrebare… am cumparat o masina de la un prieten, am RCA valabil, ITP, fiscalul masinii, nu am nici o problema in privinta actelor. Pot sa raman asa cu ea, sa nu mai merg sa o inscriu pe numele meu ?

  • Legea spune ca in termen de 30 de zile trebuie sa o inmatriculuzi. In cazul in care te opreste politia, nu are de unde sa stie ca masina este vanduta/cumparata, (decat daca ii spui tu), sau daca vechiul prorpietar a scris pe spatele certificatul “instrainat catre X la data”

   • Pe talon nu este scris instrainat catre… Cat despre daca as fi oprit de politie si ar cere dovada ca masina este vanduta/cumparata le pot prezenta actul asta. Si nu cred ca o sa-mi ceara politia actul de vanzare/cumparare.

    • daca te opreste politia, le spui ca e masina prietenului tau, nu a ta, tu doar o conduci. O poti folosi asa pana iti expira rca-ul. ITP-ul nu tre sa il refaci decat daca vrei, pt ca nu conteaza cine l-a facut, conteaza doar sa fie facut. Dar e posibil ca amicul tau sa vrea sa isi recupereze banii de la asigurare. Ar trebui sa il intrebi inainte. Si oricum, daca ai fiscalul deja, ala o sa expire si o sa platesti amenda cand mergi sa inscrii masina la tine la finante.Pt ca ai putea sa o treci si acum, insa daca o inregistrezi la tine la finante si nu ii schimbi si numerele, adica nu o inregistrezi la politie, o sa iei amenda apoi cand vei merge sa depui dosarul de inmatriculare pt ca sigur vor observa ca ai trecut masina pe numele tau cu mai mult de 30 de zile inainte sa mergi la ei.

     • Nu e adevarat Cristian. Nu iti iei amenda daca nu inmatriculezi masina in termen de 30 zile. Iti iei amenda doar daca circuli cu o masina care nu ai inmatriculat-o in termen de 30 zile. Adica doar daca te opreste in timp ce o conduci. Legea nu ma poate obliga sa inmatriculez o masina care am cumparat-o si o folosesc pe post de cotet de gaini. In schimb ma obliga sa o inmatriculez ca sa pot circula cu ea.

 • Salut ,am si eu o intrebare la dumneavoastra am cumparat o masina inmatriculata pe Romania si are platita taxele pana in 17.02 2016 persoana de la care am cumparat-o vrea sa o radieze de pe numele ei si sa o trec pe numele meu ,cat m-ar costa toata treaba asta ? si ama uitat sa spun ca taxa a fost platita si nerecuperata

  • Preturile sunt cu aproximatie.
   -60 taxa inmatriculare (se plateste cand o bagi la tine la finante)
   -taxa autentificitate/autentificare 150-180 lei
   -2 lei timbru ca are taa platita
   -asigirare in vederea inmatricularii (6 luni. nu merge cu de-aia pe o luna)
   -nu mai stiu cum e cu placutele si certificatul.

 • Ok, daca se confirma faptul ca a gresit cel de la firma de inmatriculari, odata ce s-a platit nu-ti mai da nimeni banii inapoi !

  • N-aveti pentru ce. Si va sfatuiesc sa nu abandonati cazul, sa va interesati care sunt motivele pentru care ati platit mai mult decat ar fi trebuit. 🙂

 • Producatorul declara 130/133 g/km. Ideea este ca am apelat la o firma care se ocupa cu inmatriculari, in baza cartii de identitate a completat un formular si m-a trimis la ANAF, unde am platit 460 de lei.

 • D-le Scutariu, poate stiti, cat este taxa de mediu pt un auto nou,benzina, euro 6, cap 1148 cmc (Dacia Sandero) ?

 • Servus. Extrem de utile sfaturile. O menisune. Intre plata taxei de mediu (la anaf) si depunerea actelor pentru inmatriculare (la politie) lasati sa treaca 2 zile. Aceasta este perioada necesara ca tranzactia sa fie inregistrata in sistem si vazuta si de cei de la inmatriculari. Cel putin asta ne-au comunicat acestia din urma la ghiseu. Sa aveti spor!

  • Multumim! Orice informatie in plus ajuta, pentru asta am scris articolul asta. Daca urmariti toti pasii cu atentie, daca va luati timp sa citit si comentariile celor care au trecut prin proces, nu aveti cum sa nu va descurcati cu inmatricularea masinii.

 • Buna dimineata! Atentie!Punctul 4 trebuie actializat!
  La indemnul dealer-ului ieri am fost la ANAF cu dosarul pentru un autoturism EURO 6 si DA, mai nou este nevoie de calculul noxelor chiar si pentru mașinile Euro 6. Spor!

 • Buna
  Eu m-am decis sa vin inapoi in Ro, masina e pe numele meu si vreau sa o inscriu pe Romania- Sibiu. Faza este ca nu doresc sa o radiez in Germania, pt ca primesc niste numere rosii care ma costa 200 de Euro si sunt valabile dupa cate am inteles o luna de zile. Se poate inscrie masina pe Romania, chiar daca in Germania nu o radiez? Ca apoi sa vin cu Brieful mare si numere de germania inapoi si sa o radiez aici,
  stiu ca mai sunt iarasi si niste numere galbene, dar am inteles ca la granita nu o sa ma lase sa trec mai departe cu masina. Si cat timp dureaza toata chestia asta? Tinand cont ca am programare numai pe 3 Decembrie
  multumesc

 • A si eu o problema , sper sa ma puteti ajuta . Sunt in curs de a cumpara o masina sh . Masina fiind a unei firme se va face vanzarea cu factura fiscala .Masina o cumpara un cumnat care nu o trece pe numele lui , mi-o vinde mie in aceeasi zi . Intrebarea este daca am nevoie de certificat fiscal de la firma resp. si de la cel care o cumpara ? Eu intetionez sa o trec pe numele meu cu. Merci

  • Poti cumpara masina fara RCA (deci implicit poti face contract de vanzare cuparare), dar cand o inmatriculezi (adica atunci cand mergi cu dosarul la politie sa dai nr. vechi si sa primesti nr. noi) trebuie sa ai RCA valabil minim 6 luni.

 • am uitat sa precizez , dovada ca sa platit taxa a fost scoasa de fostul proprietar in 2014 cand sa inmatriculat prima data masina, mai trb sa o scoata inca o data pe 2015? am si decizia si calculul de timbru cat a costat

  • Pe baza contractului de V-C trebuie sa ceri TU, pe NUMELE TAU, o adeverinta ca taxa e platita. Doar cu adeverinta ANAF pe numele tau accepta dosarul la inmatriculare la politie.

   • @ Xu, ceea ce spui tu e fals. Dovada poate fi pe numele ORICUI atata timp cat nu e mai veche de 30 de zile. Eu am inmatriculat masina in Bucuresti pe data de 9 Oct 2015 si dovada era scoasa de o terta persoana, Nici proprietar nici de mine ca si cumparator.

 • buna seara ! daca taxa a fost platita si nerecuperata, si am dovada ca sa platit, de la fostul proprietar, mai este nevoie sa cer si eu de la anaf pe numele noului proprietar acceasi chestie ? multumesc

 • Buna,am nevoie de cateva raspunsuri,va rog sa ma ajutati,pt ca am tot intrebat ba pe unu,ba pe altu,si raspunsurile au fost diferite si m-au derutat,iata povestea:am cumparat o masina de la o tipa,am favut contract de vanzare cumparare(cel cu radiere dedesubt,dar care nu e completat)am facut la primarie o hartie in care ea nu mai plateste impozitu,ci eu,tipa mi-a dat talonu,cartea masinii,dovada de laANAF ca nu e recuperata taxa,RCA valabil pana in august 2016,Itp valabil 2017,dar marea problema e ca sunt toate pe numele fostei proprietare dinaintea tipei de la care am luat masina. Intrebarile mele ar fi (pt ca eu vreau sa inmatriculez masina pe numele meu):
  1pot folosi RCA SI ITP daca ele sunt valabile,dar sunt pe alt nume
  2 fisa de la ANAF mai trebuie sa o scot,daca o am deja,cat timp e valabila
  3Pot face inmatricularea daca numelede pe talon si RCA difera de cel de pe contractul de vanzare cumparare?
  4pot sa o inmatriculez daca nu stiu daca e radiata??
  Va multumesc si astept niste raspunsuri.

  • 1. Conditia pentru RCA e sa fie valabila minim 6 luni.
   2. Fisa de la ANAF trebuie sa fie pe numele tau
   3. Trebuie sa apara numele tau la “Intrainat catre xxxxxxxx”
   4. E vorba de 2 radieri. O data se radiaza la finante de vanzator. Apoi se preia de cumparator la finante. Dupa care, cu dosar cu foaia ca a fost preluata de cumparator la finante+dovada ANAF pe numele cumparatorului+RAR autentificare+etc (gasesti in postare), mergi la politie. Si se inmatriculeaza

  • @Mirela. Dovada anaf poate fi pe numele oricui atata timp cat este de actualitate (maxim 30 de zile conform celor de la drcpiv).Eu am avut exact aceiasi situatie ca si tine, adica am cumparat masina de la un tip care o trecuse pe numele matusii pt a nu plati mult la asigurare. Dovada ANAF am dus-o pe numele tipului de la care am cumparat masina si a fost totul ok. Contractul de vanzare cumparare trebuie REFACUT pe el trebuie sa apara NEAPARAT numele proprietarului din acte (asta il poti face si tu si tragi o semnatura acolo la vanzator).
   Multa bafta.

 • Salut,
  Doresc sa inmatriculez o masina second hand (an fabricatie 2003) si o remorca, ambele aduse din Germania. Mentionez ca au fost deja radiate in Germania. Ce pasi trebuie sa urmez? Multumesc.

 • Multumesc si eu pentru aceste informatii. Corecte si utile. Pe unde am umblat, am avut actele conform indicatiilor de aici si a fost perfect. As face o completare – costul RAR (octombrie 2015) a fost de 120,4lei pt un Ford Fiesta, iar la ANAF am platit timbrul de mediu 1454 lei (eu nu am avut suma aceasta la mine si a trebuit sa mai fac un drum). Poate intereseaza pe cineva.

 • Începând cu data de 01.09.2015, la înmatricularea/transcrierea autovehiculelor din categoria M şi din categoria N1 clasa I, cu norma de poluare EURO 6, se vor prezenta decizia de calcul şi dovada de achitare a timbrului de mediu.

  Acest lucru se datorează intrării în vigoare a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 715/2007 privind normele EURO 6 şi este în concordanţă cu prevederile art. 6, alin. (3) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

  Înmatricularea pentru autovehiculele la care trebuie să se plătească timbrul de mediu se va face numai după confirmarea A.N.A.F. a achitării acestei taxe.

  Confirmarea A.N.A.F. se transmite electronic în minim 48 de ore.

 • Cristian Scutariu, vreau sa iti multumesc pentru faptul ca ti-ai rupt din timpul tau pentru a oferi altora aceste informatii. Vreau sa iti spun ca eu, cu ajutorul ghidului tau, am reusit sa imnatriculez masina intr-o singura zi.
  Am cumparat un autoturism din BV, care avea deja taxa de mediu platita. Fostul proprietar a scos de la ANAF adeverinta din care rezulta ca nu a recuperat taxa si a facut radierea la taxe locale inainte ca eu sa merg sa ridic autoturismul. Eu la Bucuresti am urmat pasii descrisi de tine, si la 18:00 aveam in mana numerele si talonul. Iti multumesc inca odata.

 • Sunt in situatia urmatoare: Vreau sa cumpar o masina inmatriculata in Romania de la 2 mostenitori ai fostului proprietar. Ei nu au adeverinta anaf cum ca nu a fost recuperata. As putea sa fac eu cerere in calitate de comparator la anaf care sa arate ca taxa nu a fost recuperata? Cum poate statul roman sa mai ceara inca odata o taxa pe care o instanta a dovedit-o ilegala? Daca ma duc eu sa iau adeverinta nu ajung, pus intr-o situatie neplacuta tot din cauza statului roman, cumparand un autoturism care ar putea avea taxa recuperata?

  • Taxa la vremea respectiva era intradevar ilegala, insa acum au inventat o noua taxa, legala, si pe care o aplica tuturor autovehiculelor inmatriculate in romania (spre norocul multora se aplica doar la revanzare). Insa daca taxa ilegala a fost platita si ne recuperata, statul accepta acea taxa in locul noii taxe (nu stiu daca dupa noile calcule ar fi vorba despre exact aceiasi suma, dar…….). Ca si cumparator poti merge sa obtii acea adeverinta de la ANAF, ba chiar mai mult, asa este si recomandat.

 • Salut, din pacate si eu sunt in aceiasi situatie…..chiar nu stiam ca mai trebuie altceva de la vanzator de cat contractul de vanzare cumparare…..sa inteleg ca am luat teapa? Daca ma poate ajuta cineva cu vreun raspuns…Multumesc!

  • Pai a radiat masina de la el de la DITL? Daca da, inseamna ca e Ok si o poti inmatricula fara probleme.
   Ar fi util sa specifici ce acte ai luat de la vanzator, daca doresti sa fii ajutata.

 • salut baieti.eu am alta problema am cumparat o masina adusa din germania am preluato prin vanzare cumparare,am platit tot anaf,asigurare rar taxa talon taxa prima inmatriculare.dar fostul propietar nu a inregistrato la finante.am fost sa pun pe numele meu la financiar.mi-au spus ca imi trebuie fisa fiscala,dar masina nu a fost inregistrata la fisc.dc imi trebuie fisc pentru prima oara va multumesc si astep opinii

 • E..ma gandeam ca poate se lega si de asta. Nu ar fi panica ca oricum vreau sa ii iau alt interior dar nu pana o inmatriculez..:)

 • Multunesc pt sfaturi ! Azi am fost sa scot fiscalul si am luat-o in evidenta la primarie. Mai am autentificarea pe 8 si sa o pun pe numele meu la politie. Daca scaunu de la sofer se ridica putin cand te ridici de pe el ma poate afecta cand merg la autentificare ? Bafta tuturor

  • La RAR iti face doar autentificare (adica iti verifica serii si prostii d-astea), daca masina este deja inmatriculata in RO.

  • N-are nici o legatura scaunul cu autentificarea. Autentificarea, asa cum ii zice si numele, este procesul prin care inspectorul autentifica faptul ca datele de pe acte se gasesc inscrise pe masina ta. Cam asta e! 🙂

  • Ioana,
   Te referi la mine? Daca da, uita-te mai cu atentie in textul meu si ai sa observi si semnele de punctuatie… 🙂
   Din fericire sunt progenitura unei profesoare de limba romana… Si engleza… 🙂
   Ma bucur ca mai exista romani care acorda atentie gramaticii !
   Way to go, my dear !!!

 • Salut Cristian si felicitari pentru acest HELP pentru toti cei care se inhama la cumpararea unui auto SH. Am o mare rugaminte la tine. Poti sa-mi lasi un mail cu numarul tau de telefon la tamaraliaharca@yahoo.com sau la email-ul din formularul de postare mesaj pe forum? Vreau sa ma lamuresti cu o chestie prin prisma experientei tale si ca sa nu mai scriu ditamai pomelnicul aici, mai bine iti dau un telefon , discutam doua minute si gata. Iti multumesc mult de tot pentru bunavointa si amabilitate! Sau as putea sa-ti las eu numarul meu de telefon pe un mesaj privat, daca nu vrei sa-mi comunici numarul tau de telefon, insa nu gasesc aici “butonul de mesaj privat.
  Mai rar oameni ca tine, ai un caracter deosebit pe care putini romani il au!!!! Toata stima, sincer iti spun !!!!

  • Salut! E rubrica de contac sus de tot, sub numele meu. Ai acolo 4 meniuri: DESPRE, CONTACT, BILETE IEFTINE DE AVION si GHIDURI.

   • Salut Cristi,
    Intre timp m-am dumirit cum sta treaba. Am consultat vreo 3 juristi.
    Daca se intreaba cineva cand este sigur ca devine proprietarul masinii, pot sa afirm (prin prisma celor comunicate mie de cei 3 juristi), ca atunci cand aveti in mana Certificatul de Atestare Fiscala a Vanzatorului emis de DITL de care apartine vanzatorul si Contractul de Vanzare-Cumparare semnat de ambii (vanzator si cumparator), automat in acel moment sunteti noul proprietar al masinii, chiar daca nu aveti in mana talonul cu mentiunea “instrainat catre X”, Cartea de Identitate a Vehiculului vizata la DITL a vanzatorului , Fisa de Inmatriculare a Vehiculului semnata de cei doi si vizata la DITL a vanzatorului si Certificatul de Radiere al Vehiculului emis de DITL a vanzatorului.
    Daca vanzatorul refuza sa va dea toate celelalte acte in afara de CAF vanzator si CVC (care sunt in posesia dvs), puteti scoate unele noi, pe numele dvs (eu credeam initial ca daca nu am toate actele vanzatorului si ii dau banii raman cu ochiii in soare…)
    Deci “obligatoriu” si sigur pt cumparator este ca acesta este sa dea banii dupa ce are in mana CAF vanzator si CVC completat de ambii)

 • Buna ziua, am cumparat pe 14.09 o masina sh inscrisa in romania si cu taxa platita si nerecuperata. Am primit de la vanzator toate actele, carte etc. Masina mai are itp valabil pana in 11.11.2016, rca valabil 1 luna jumate. Acum eu am facut programare pt autentificare la rar pe data de 8.09. Pana atunci am facut dosarul (cred ca e complet) pentru a o declara la taxe si impozite. Acum..cum fac mai departe ? Ma duc la ANAF dupa ce o declar la taxe si impozite, cer o adeverinta din care sa reiasa ca taxa a fost platit si nerecuperata pe numele meu ? Am inteles ca la sectorul 3 dureaza 15 zile. De la fostul prorpietar am o foaie din care reiese cat a fost impozitul..si ca a radiat-o. Masina fiind inmatriculata pe Giurgiu. Apoi dupa ce fac autentificarea la RAR si rezolv cu taxele si anaf ma duc la politie. Aici as mai avea o intrebare..Tatal meu si cu mine avem acelasi nume 🙂 As putea sa fac RCA pe numele lui ? masina fiind pe numele meu ? Difera doar CNP-u..Pe numele meu e undeva la 6 milioane pe numele lui e aproximativ 150 de lei 🙂 pe 6 luni. E prima masina pe care o cumpar sh..si e prima data cand am de a face cu toata procedura si sunt cam incurcat..mai ales ca e ceva alergatura si birocratie maxima. Va multumesc !

  • Salut.
   Exact aceeasi problema am semnalat-o si eu mai sus, dar fara raspuns.
   Eu am rezolvat-o.
   In principiu vanzatorul radiaza auto de la impozite. Cumparatorul o preia la impozit, o radiaza la politie si o preia la politie.

   1. Trebuie sa ai de la vanzator CARTE, TALON (pe talon trebuie sa scrie (sau scrie tu) la rubrica “instrainat catre: numele tau”) si este nevoie de FISA DE INMATRICULARE. Pe fisa de inmatriculare este trecut vanzatorul, cumparatorul, se obtine stampila/semnatura de la radiere la finante de vanzator si se obtine mai apoi stampila/semnatura de la finante cumparator. Foaia aceasta atesta ca s-a radiat de vanzator si a fost preluat auto de cumparat la finante.
   http://prestariserviciiauto.ro/wp-content/uploads/2014/09/fisa_de_inmatriculare.png
   2. Trebuie sa ai contract de VANZARE-CUMPARARE! Ideal e cel tipizat care contine si rubrica de Radiere. Daca nu ai facut cu vanzatorul un astfel de contract, fa-l tu! http://www.autoimport.ro/res/Downloads/contract_vanzare_cumparare.pdf
   3. Mergi la ANAF, urgent, cu CARTE, TALON, CONTRACT ! Contractul e important ! O sa iti dea dovada (pe numele cumparatorului) ca “Taxa blablabla…”
   4. Mergi la autentificare la RAR. Iti da dovada…
   5. Acum, cu masina preluata la finante pe numele tau, cu dovada ANAF si cu autentificarea RAR, mergi la politie unde dai foaia aia mica din partea de jos a contractului, si anume Foaie de radiere la Politie.
   6. Scoti numerele noi.

   • Am uitat sa precizez la punctul 1: si eu am luat auto din alt judet si nu au vrut sa mi-o ia la finante pana nu am venit cu foaia in original de la vanzator. Adica vanzatorul merge la finante, o radiaza, si iti aduce foaia aceea cu stampila se semnatura original (in chenarul “E”)

 • Va rog sa-mi spuneti daca pentru o masina noua achizitionata de la dealer Dacia, in vederea inmatricularii este nevoie de inspectia RAR.

 • Mai nou aveti nevoie pt inscrierea masinii d certificat d tva… din care sa reiasa k nu sunteti platitori d tva. Se scoate d la anaf

 • Atat d mult sa conteze aspectul? Ce conteaza cum arata dak e identic ca date ca celalalt? Si trebuie sa prezint ai briful mare tradus?

 • Mi s.a zs vis-a-vis d drpciv k nu ma pot prezenta cu acel contract si in germana si in romana ca nu e la fel ca cel cu care am scos nr rosii… dar ce conteaza dak sunt aceleasi date?

 • Te rog ajuta.ma si pe mn! Problema e urmatoarea… am ajuns la ultimul pas! Luni ma duc la drpciv.. problema este k masina e adusa pe platforma din germania. Am tradus briful mare…dar contractul v-c nu! Il am in original( cu el am scos nr rosii) insa mai am unul jumate german jumate roman… pe care l.am folosit la anaf si la taxe si impozite… ce vreau sa te intreb… pe care din contracte sa.l duc la drpciv. Spune.mi te rog k luni imi trebuie si m.am saturat sa dau ogramada bani “tips”!

 • Salut.
  Problema mea difera prin faptul ca eu am cumparat un autoturism inmatriculat in RO pe persoana juridica (adica pe firma), pe faza unei facturi, din CLUJ, eu fiind din MURES.
  Firma de la care am cumparat vrea sa o radieze urgent (ce nu stiu eu e daca mai pot sa circul cu ea sa rezolv actele dupa ce firma o radiaza).
  Am primit de la firma: CARTE original, TALON original, ASIGURARE original (nu e valabila 6 luni), DOVADA ANAF ca taxa nu e restituita original, OP PLATA taxa mediu in copie, dar nu apare nr. masinii sau serie (deci nu stiu daca taxa e platita pentru acest auto), COPIE LEGALIZATA certificat fiscal (o persoana juridica nu poate scoate decat 2 certificate fiscale pe luna).
  Va rog sa imi raspundeti si sa imi spuneti daca ceea ce am inteles eu e ceea ce trebuie:
  1. Cat timp pot sa circul cu auto daca mi-a scris pe talon “Instrainat catre <> …”?
  2. Am inteles ca trebuie sa o iau in evidenta la taxe si impozite in MURES. Pot sa merg fara a fi radiata de vanzator sau am nevoie de dovada de la vanzator ca e radiata din CLUJ ? Mi se pare, totusi, ilogic sa o iau in evidenta fara a fi radiata in CLUJ… dar daca ar fi radiata nu vad cum as putea sa mai umblu cu auto (aici am eu cea mai mare indoiala de fapt)
  3. Observ ca dupa ce o iau in evidenta la impozite si taxe merg la RAR la autentificare, apoi la ANAF. Momentan nu apare numele meu decat pe talon la <>
  4. Merg la politie cu autentificare si totul in original si o inmatriculeaza
  Oare bine am inteles?
  Mersi !

  • 1. 30 de zile
   2. Radierea fiscala nu este acelasi lucru cu radierea de la Serv. Inmatriculari Auto.
   Trebuie dovada radierii de la DITL din Cluj – Certificatul de Radiere Fiscala.
   3. Da.
   4. Da.

 • Va salut! Incept prin a va multumii pentru acest tutorial. Este de mare ajutor dar sunt nelamurit de anumite aspecte. Am cumparat o masina inmatriculata in Romania acum 5 luni. Fostul proprietar nu a trecut pe talon instrainat la data…… Am inregistrat-o la primarie dar din motive financiare nu am inmatriculat-o pana acum si am circulat cu ea asa, aceasta avand RCA,rovinieta si ITP valabil. Urmeaza sa o inmatriculez pe numele tatalui meu (tot pe numele lui este si achizitionata) si as vrea sa nu intampin dificultati. Am cateva nelamuriri:

  1. Ma pot prezenta eu cu dosarul la politie fara a mai fi nevoie sa fie si tatal meu prezent? Daca da, am nevoie de buletinul lui original sau este suficienta o copie a acestuia.
  2. Am inteles ca trebuie completat talonul la rubrica aceea de instrainare. Trebuie sa trec data la care a fost facut contractul sau trec o data mai recenta pentru a ma incadra in cele 30 de zile si a nu avea probleme?
  3. Cand am cumparat masina tatal meu avea buletinul expirat de 2 zile si pe contract a fost trecuta seria din acel buletin care bineinteles nu mai corespunde cu cea noua. O sa am vre-o problema legata de acest fapt?
  4. Am inteles ca talonul nou si numerele se elibereaza in aceeasi zi. Pot merge cu masina la politie sa depun dosarul si numerele, iar dupa ce primesc numerele noi si talonul nou sa plec tot cu ea de acolo? Ideea este ca acum locuiesc in alt oras si nu prea am cu ce sa ma deplasez pana la politia de unde am domiciliu si unde trebuie depus dosarul.

 • Va salut! Incept prin a va multumii pentru acest tutorial. Este de mare ajutor dar sunt nelamurit de anumite aspecte. Am cumparat o masina inmatriculata in Romania acum 5 luni. Fostul proprietar nu a trecut pe talon instrainat la data…… Am inregistrat-o la primarie dar din motive financiare nu am inmatriculat-o pana acum si am circulat cu ea asa, aceasta avand RCA,rovinieta si ITP valabil. Urmeaza sa o inmatriculez pe numele tatalui meu (tot pe numele lui este si achizitionata) si as vrea sa nu intampin dificultati. Am cateva nelamuriri:

  1. Ma pot prezenta eu cu dosarul la politie fara a mai fi nevoie sa fie si tatal meu prezent? Daca da, am nevoie de buletinul lui original sau este suficienta o copie a acestuia.
  2. Am inteles ca trebuie completat talonul la rubrica aceea de instrainare. Trebuie sa trec data la care a fost facut contractul sau trec o data mai recenta pentru a ma incadra in cele 30 de zile si a nu avea probleme?
  3. Cand am cumparat masina tatal meu avea buletinul expirat de 2 zile si pe contract a fost trecuta seria din acel buletin care bineinteles nu mai corespunde cu cea noua. O sa am vre-o problema legata de acest fapt?
  4. Am inteles ca talonul nou si numerele se elibereaza in aceeasi zi. Pot merge cu masina la politie sa depun dosarul si numerele, iar dupa ce primesc numerele noi si talonul nou sa plec tot cu ea de acolo? Ideea este ca acum locuiesc in alt oras si nu prea am cu ce sa ma deplasez pana la politia de unde am domiciliu si unde trebuie depus dosarul.

 • Salutare, iti multumesc pentru acest mirific tutorial. Totul a decurs intocmai post-ului – pentru reinmatricularea unei masini cumparata din Romania – . Daca mai poti edita postul, la ultimul punct (la politie), adauga te rog: copie dupa RCA, copie dupa adeverinta ANAF (cum ca ai platit taxa), iar la talon nu mi-a cerut copie. Pentru persoanele care platesc taxa auto, trebuie sa astepte 48 de ore pana sa se duca la politie (sa se trimita confirmarea de plata a taxei) – eu am platit-o joi pe la 13:00PM iar luni dimineata la 8:30AM eram la ei, si a fost in regula (la 11:20 aveam numerele). Inca ceva, pentru ambele cereri TIP : ANAF sau Politie, se gasesc la ei pe site (ptr fiecare sector in parte + drpciv.ro), se pot completa de acasa si acolo dureaza doar 10 minute (daca ai toate actele in regula). Iar la politie, pe Fisa de Inmatriculare (cea de la taxe si impozite) la mijlocul paginii se regasesc niste informatii despre vanzator si cumparator – acolo in dreptul fiecaruia trebuie sa existe semnatura – . Multumesc inca odata si seara buna.

  • Sigur, voi face completarile. Cu placere si cu rugamintea distribuirii articolului daca v-a ajutat sa va rezolvati problema cu inmatricularea.

 • Buna Ziua.Am si eu o intrebare.Am depus de 2 zile actele pt inmatricularea unei masini din alt judet(din BH pe SJ).La aceasta masina i s-a schimbat nr de identificare, lucru care este trecut in cartea masinii omologat, am certif de autentif, ITP,taxele achitate, dosar complet depus la politie.Acum, eu astept de 2 zile numere.Este normal sa astept atata si de fapt cat va mai trebui sa astept?

 • Salutare,
  Am cumparat o masina SH si vreau sa o inscriu pe numele socrului ca e mult mai ieftin RCA-ul. Intrebarea mea : Este nevoie de proprietar in persoana la RAR sau altundeva ?

  • E nevoie de proprietar in persoana la politie si la fisc. La RAR poate merge oricine. Daca nu poate proprietarul iti poate face o procura si se rezolva.

 • Multumesc mult pentru toate detaliile, super frumos explicate, pare mult mai usor de inscris o masina cand sunt explicate asa.

 • Mulțumesc mult, simplu si la obiect:) Felicitări pentru post si mulțumesc mult pentru informații!

 • Salutare
  Am cumparat o masina SH, inmatriculata in Ro si cu taxa platita.
  Ideea e ca proprietarul cand a terminat leasing-ul (in urma cu aproximativ o luna) a primit toate actele necesare si a facut deja pasul 1 din ghid (taxe locale, etc). Nu a mai ajuns la urmatorii pasi pentru ca am cumparat eu masina si urmeaza sa incep si eu cu pasul 1. Intrebarea e: voi avea probleme fiind in situatia asta? Logic ar fi sa primesc fise de inmatriculare si fiscalul de la proprietar si lucrurile sa decurga normal
  Pe talon e scris deja de catre firma de leasing: instrainat catre … (aceasta fiind persoana de la care eu am cumparat acum masina). Situatia asta ridica si ea probleme? S-a mai confruntat cineva?

 • Salut in cazul meu masina e inscrisa ro doar ca talonul este deteriorat si itp expirat eu tre doar sa o trec de la un nume la altul cum pot sa fac ? Daca stiti ajutatima va rog va multumesc

 • E foarte simplu: am vandut masina, nu am luat placutele de pe ea, nestiind ca acest cumparator nu va face transcrierea si sa le predea la Politie, spunandu-mi ca nu-si doreste sa le pastreze. Eu am platit la Politie taxa de pastrare numere, in timpul celor 30 zile pe care le avea cumparatorul ptr inmatriculare, insa el a revandut masina cu sau fara numere, nu stiu. Intrebare: ce pot face, ca la un moment dat, din cauza acestor placute, sa nu ma trezesc cu Politia la usa (amenzi, accidente samd)? Am fost mai clara? 🙂 merci,

  • nu stiu exact cum se procedeaza, insa trebuie sa faci ceva. repet, cred ca un telefon la DRPCIV rezolva simplu problema. Cert e ca nu poti astepta sa se intample ceva rau pana sa actionezi

 • Buna seara,

  Ce stiti/cunoasteti ca ar trebui sa fac in cazul in care, cumparatorului nu i-am luat numerele de pe masina, eu am platit taxa la Politie ca doresc sa pastrez numerele, iar el intretimp a si vandut masina si nici nu si-a facut transcrierea dreptului de proprietate, iar acum nu mai stiu unde si la cine sunt placutele. Totodata, as dori sa si renunt la pastrarea numarului (ptr siguranta).

  Multumesc frumos,

 • Salut, sunt in curs de a inmatricula masina pe numele meu, am parcurs primii 4 pasi mentionati mai sus, pot sa pastrez numerele fostului proprietar? (el este de acord, iar pt mine sunt ok au initialele mele).Problema ar fi ca eu sunt din Ilfov iar masina e inmatriculata in Bucuresti. Multumesc

  • eu am pastrat numerele fara probleme. insa nu stiu cum se poate face asta daca e vorba despre alta localitate, ma gandesc ca n-ar trebui sa fie o problema. pentru mai multe detalii mai bine dai un scurt telefon la DRPCIV

 • Taxa la rar este de 450 lei pt pers care au nevoie de omologare+autentificare+itp. Adica pt o masina care nu a mai fost inmatriculata in ro.

 • Salut…as dori sa stiu unde mentionez faptul ca vreau sa trec masina pe numele mamei,este o masina adusa de afara…cand faci contractul de V-C atunci mentionezi sau?!?…stima!

 • Buna seara,

  Sunt la prima masina, nu am habar de nimic… Intrebarea mea e urmatoarea: daca cumpar o masina SH cu toate documentele in regula, trebuie sa o si inmatriculez? Nu pot circula pe numerele fostului proprietar? Adica oricum masina nu o sa o tin mai mult de 5-6 luni… o voi folosi doar pentru a ma obisnui efectiv cu condusul, traficul …

  Multumesc, astept un raspuns 😀

  • Trebuie sa o treci pe numele tau, normal. Poti circula cu actele fostului proprietar daca iti faci un contract de comodat, insa nu vad de ce ar fi asta o solutie. Practic el detine toate drepturile asupra masinii, tu doar o ”inchiriezi” de la el pana nu faci documentele de vanzare-cumparare.

 • Buna ziua
  Noi am locuit mai multi ani in Franta. De acolo ne-am cumaparat o masina. Recent ne-am intors in Romania si vrem sa inmatriculam masina aici. Ne-am facut deja programarea la RAR, dar avem o mare problema si anume asigurarea RCA…Noi avem asigurarea franceza care e inca valabila pana in ianuarie 2016 si am incercat sa ne facem o alta asigurare aici dar nimeni nu vrea sa ne asigure pe numere straine..Intrebarea mea ar fi: Credeti ca putem merge la RAR, ANAF si la DRPCIV cu asigurarea franceza?

  Mi-a mai zis cineva ca ar fi o solutie sa ne luam numere rosii, dar chiar si asa RCA s-ar face doar pe o luna de zile(provizoriu) pe cand la DRPCIV se cere o asigurare valabil minim 6 luni…..Multumesc!!!

  • Trebuie sa iti raspunda cineva care se pricepe. Dar logica imi spune ca daca masina este asigurata, iar Romania face parte din tarile in care asigurarea e valabila, nu va trebuie alta.

   But then again, logica nu functioneaza de cele mai multe ori in tara noastra.

   • Ati zis ca nimeni nu vrea sa va faca asigurare pe numere straine. Asigurare se face IN VEDEREA INMATRICULARII, si nu se face pe numere, se face pe seria de caroserie.

 • Ma gandeam sa nu cumva sa ma trezesc la Inmatriculari ca mi se cere vreo hartie de la Anaf cum ca nu platesc taxa…

 • Buna. De doua saptamani am cumparat un autoturism nou, din Romania. Este Euro 6. As vrea sa imi spuneti va rog daca trebuie sa mai depun dosar la Anaf. Stiu ca nu se plateste taxa de mediu pt acest tip de vehicule, dar nu stiu daca nu cumva trebuie sa primesc o hartie in acest sens de la Anaf. Ma poate ajuta cineva ? Multumesc

  • Uite ce spune legea:Există însă autovehicule şi categorii de persoane scutite de la plata timbrului de mediu la înmatriculare. Cele 11 categorii sunt:

   -autovehicule Euro 6, maşinile electrice şi maşinile hibrid;

   Deci nu e cazul, ma gandesc

  • Am fost eu astazi la ANAF, la indemnul dealerului, si am fost degeaba. Mi-au zis ca nu e nevoie de nici un fel de hartie sau dosar la ei, se merge direct la politie cu actele.

   • Bun! Deci foarte important: PENTRU MASINILE EURO 6 NU E NEVOIE SA SE MEARGA LA FISC, LA ANAF!!

 • Bună ziua. Va deranjez cu o întrebare. Am cumpărat de curând un autoturism înmatriculat pe ro, iar de comun acord cu vânzătorul, am păstrat documentele pe numele lui. Am făcut act de vânzare cumpărare, el mi-a dat certificatul fiscal, iar eu am luat-o în evidență financiară. Rca, îți, rovinieta și talon + carte sunt pe numele lui, urmând ca eu sa prelungesc valabilitatea la timpul potrivit. Pe talon nu mi.a scris ca a fost înstrăinat autoturismul pentru a nu fi forțat sa o inmatriculez eu, taxa fiind f mare. Acum, va întreb, exista dispozitii legale care sa interzică practica asta? Este imperios necesar sa am procura notariala de la vânzător, cum ca mi.a înstrăinat autoturismul? Dar la ieșirea din țară voi intampina probleme? Mulțumesc anticipat pentru răspuns, sper sa atingeți toate întrebările. Stima

  • Eu nu ma pricep la solutiile pentru situatia asta, dar sunt convins ca exista cineva aici care te poate ajuta cu un sfat

   • Buna seara. Am si eu o intrbare. Am o masina care este inmatriculata pe Intrp.Individuala. Societatea este suspendata. Cum se procedeaza cu inmatricularea dupa terminarea perioadei de suspendare daca firma nu si-a reluat activitatea.intrprinderea este pe numele meu..Va multumesc anticipat.

 • Buna dimineata,
  Eu fac parte din categ vanzator. Din nestiinta, i-am dat noului proprietar si RCA si CASCO in original. Ulterior, am aflat ca se pot recupera diferentele de la asigurator. Acum ma chinui sa mi le restituie, insa imi motiveaza ca nu poate inmatricula masina, fara RCA. Aveti idee, daca el nu-si poate incheia un RCA pe numele sau, chiar daca nu a inmatriculat masina?

  • E o minciuna. Sigur ca poate incheiat un RCA pe numele lui in vederea inmatricularii. Dar e mai simplu si mai ieftin sa il tina pe al tau. Nu e deloc ok cum procedeaza

  • Daca politele sunt pe numele tau, du-te la societatea la care esti asigurata cu o copie a contr. V-C si cere restituirea primei de asigurare.
   Atentie cred ca trebuie sa duci polita in original, prezinta buletinul si cere un duplicat la polita inainte , motiveaza ca ai pierdut actele

 • Bună, mulțumesc frumos pentru ghid, e foarte util. Aș avea o întrebare, am găsit o mașină în exact aceeași situație și aș vrea să știu începând cu care pas s-ar putea conduce mașină respectivă de către noul proprietar, astfel încât să nu fie probleme? Mulțumesc!

 • Salut.sunt din ph,am luat o masina de la cnv tot din ph,dar proprietarul masinii este din db.eu am doar o chitanta d mana.trebuie sa il caut p proprietar pt act vz-cump?si daca tot il caut mai trebuie si stampila de la taxe si imp??multumesc

 • Buna ziua , amcumparat de aproape 3 luni o masina inmatriculata in Brasov ( mentionez ca eu sunt din Prahova ) si inca nu am inmatriculato pe numele meu neavand banii necesari pentru taxa de mediu si asa mai departe , este pe numele fostului proprietar . este posibil ca politia sa imi retina certificatul de inmatriculare al masinii ?
  Cu stima David !

  • Teoretic, daca nu scrie pe el “Instrainat catre… “, nu ar avea de unde sa stie ca nu e masina unchiului tau.

   Daca scrie, si au trecut 30 de zile, se va retine.

 • In cazul inmatricularii unei motociclete (luata din tara si inmatriculata in Romania) mai este nevoie sa fac 4. ANAF – CALCUL TAXĂ DE MEDIU ?
  eu stiam ca la motociclete nu se plateste taxa de mediu…o sa am nevoie la politie la dosar de o dovada in acest sens?
  Multumesc

 • Salut,

  Exact cum a intrebat si Alex, observ ca nu ai scris ca ti-ar fi cerut undeva certificatul fiscal. Mai demult stiam ca certificatul fiscal era necesar la Directia Taxe si Impozite, acum am inteles ca acolo ai nevoie doar de fisa de inmatriculare cu viza de la directia fiscala a vanzatorului, si certificatul fiscal este necesar doar la dosarul care il depui la Politie.
  Poti te rog sa lamuresti situatia pe baza experientei tale?

  Multumesc.

 • Salut,

  Pot depune actele pt inmatriculare pe numele tatalui meu fara procura si eventaul dupa sa vina el sa ridice talonul si numerele ?

  Multumesc !

 • Salut,

  In momentul in care iau masina pe numele meu la Directia Taxe si Impozite, printre actele necesare am observat ca se numara si fisa de inmatriculare care sa aiba stampila de la DTIL de care apartinea fostul proprietar.
  Intrebarea mea este: este suficient sa am doar fisa de inmatriculare cu stampila aferenta sau este necesar si certificatul fiscal al fostului vanzator (care cred ca a expirat)?

  Multumesc!

 • Deci inseamna ca asta trebuia s-o faca vanzatorul…dar e chiar atat de important acest aspect?ma gandesc ca e o chestie minora, daca e trecut sau nu ceva acolo la rubrica. Mersi de reply!

  • N-as vrea sa te sfatuiesc gresit, insa eu am inteles ca e obligatoriu. Cred ca cel mai bine e sa dai un telefon la DRPCIV si sa intrebi. 🙂

 • Salut! E vreo problema daca nu am trecut nimic la rubrica instrainat catre? Am inteles ca nu trebuie neaparat si talonul oricum s-ar schimba. Sunt putin confuz, am auzit fel si fel de pareri. Mentionez ca sunt cumparator, mai trebuie doar sa urmez ultimul pas, DRPCIV.

 • deci daca fostul proprietar e din alt judet trebuie sa merg cu el acolo si sa dea
  ontract de vânzare-cumpărare în original și copie
  cartea de identitate a mașinii în original și copie
  buletin de identitate în original și copie
  fișa de înmatriculare în original și copie
  o cerere tip pe care o completați la fața locului

  pentru a o scoate de la el?

 • salut
  in sec 4 pentru o adeverinta cum ca masina are taxa platita si nerecuperata ma pun sa astept 15 zile lucratoare
  “multumesc” ANAF

 • Salut,

  Caut să-mi iau mașină SH și observ pe la majoritatea samsarilor următoarea tehnică: Au certificatul fiscal al fostului proprietar, au contract de vânzare-cumpărare între fostul proprietar și ei, au dovada de la ANAF dar nu înscriu mașina.

  Practic, în momentul vânzării, eu ar trebui să fac contract de vânzare-cumpărare cu samsarul, el scoate certificatul fiscal pe numele lui și cu ele mă duc să trec proprietarul în cartea mașinii.

  Fiind prima oară când fac așa ceva, aveți idee dacă e în regulă procesul ăsta? Dacă la RAR se poate modifica adăuga proprietarul 3 după proprietarul 1, deși contractul de vânzare este între proprietarul 2 și proprietarul 3?

  Mulțumesc!

  • Nu știu exact legea în cazul ăsta, însă m-am lovit și eu de multe situații asemănătoare când mi-am luat mașina. Am primit sfaturi să nu fac afaceri cu astfel de indivizi pentru că risc ca procesul să se blocheze undeva pe drum, nu mai țin minte exact unde, dar așa mi-au explicat niște polițiști de la rutieră.

   Oprește un nene pe stradă, un polițist dinăsta, te va ajuta cu sfaturi.

 • Salut Cristian,

  Dupa ce ai trecut de punctul 1, nu trebuia sa mergi la RAR pentru primi “Obtinerea Certificatului de autenticitate si a Cartii de indentitate masinii(CIV)” apoi cu Cartea de identitate primita de la RAR sa mergi la administratia financiara?
  Ceea ce nu inteleg e daca acest document(CIV) se modifica in urma vizitei la RAR, in sensul ca primim un altul, sau se pune o stampila de la RAR.

  • Nu se modifica, primesti doar un certificat de autenticitate. Cartea de identitate o primesti inapoi în aceeasi forma, ti se trec doar datele legate de noxe.

   • Multumesc, Cristian!

    Recent am intalnit urmatoarea situatie, omul care vinde masina este fratele proprietarei( iar proprietara se afla in Germania) dar nu are imputernicire de la sora lui si zice ca ar merge sa faca el contractul de vanzare-cumparare cu o copie a Cartii de identitate a sorei lui.

    Merge situatia asta asa simplu cum sustine respectivul? E nevoie de proprietar in persoana ?
    Personal as vrea sa evit situatia, dar masina parca ar merita.

    • NU

     Copie după buletin ți se poate face și când închiriezi biciclete. Asta nu înseamnă că au voie să îți vândă telefonul.

     Samsarii și țeparii tocmai pe asta se bazează – pe oferte de nerefuzat.

 • Salut! Am cumparat o masina adusa din Germania si neinmatriculata la noi in tara, care sunt pașii de urmat pentru înmatriculare?

  • Nu te pot ajuta cu asta. Cred ca cel mai bine e sa intri pe siteul DRPCIV si sa vezi documentatia de acolo.

   Eu am scris articolul asta, ghidul asta despre inmatriculare auto bazandu-ma pe experienta mea.

 • Salut,

  Ai idee, in cazul in care masina are taxa de inmatriculare platita, cum se modifica procesul la ANAF?

  PS: Un formular de abonare la update-uri de comentarii ar fi foarte util, mai ales ca postarea asta e destul de sus pe google 🙂

  • Salut!

   Din cate stiu eu trebuie sa te duci sa obtii actul conform căruia mașina are taxa platită. Nu știu care sunt ”mișcările” necesare pentru asta, dar documentul îți trebuie pentru dosarul pe care îl vei duce la poliție.

   Voi pune abonare la comentarii

 • salut…am o problema si daca stiti va rog sa ma ajutati. Am achizitionat o masina de Anglia de la un baiat care el era proprietar direct pe ea cu adresa de chirie din anglia….Aici in tara a trecuto pe numele tatalui sau iar eu am cumparato de la el. Am certificatul fiscal al tatalui fiindca el a scos un rand de numere rosii….intrebarea este: imi trebuie fiscalul si al baiatului? chiar daca masina nu a avut numere rosii pe numele lui ?

 • Daca doresc sa pastrez numerele de inmatriculare (sunt din aceeasi localitate cu vanzatorul), trebuie sa declar ceva – undeva? La depunerea dosarului de inmatriculare trebuie sa ma mai prezint cu ele?

  • Nu trebuie decat sa zici in momentul in care te duci la politie cu dosarul ca vrei sa iti pastrezi numerele, nimic altceva. Nu e nevoie sa te prezinti cu ele fizic acolo.

   • Salut,

    Daca vreau sa pastrez placutele de inmatriculare ale fostului proprietar, mai e nevoie sa platesc acea taxa de 40 de lei pentru placute?

 • RCA’ul trebuie sa fie valabil 6 luni pe numele noului proprietar? Sau pe al fostului proprietar?

  • Poti merge si cu RAC-ul fostului proprietar, insa s-ar putea sa nu vrea el asta. De acum ceva vreme, fostul proprietar poate sa isi recupereze banii pe RCA la vanzarea masinii, deci e putin probabil sa ti-l lase.

   • Salut,

    Zi-mi si mie care e faza cu rca ul de la fostul prioprietar.
    Cand am cumparat masina mi-a dat-o cu tot cu rca ul valabil pana in noiembrie. Ideea e ca am sunat la inmatriculari si mi-a zis ca nu se poate si ca trebuie sa fac alt rca pe numele meu.
    Intrebarea e daca se poate pana la urma sa mergi cu rca ul fostului proprietar pana expira sau trebuie facut unul nou pe numele meu. Am mai citit comentarii cum ca unii au stat cu rca ul fostului proprietar pana a expirat.
    \
    Mersi

    • chiar ma intereseaza daca iau masina din ro , mai am rca 8 luni , cei de la politie imi cer rca pe numele meu ? si daca da cum pot face asta cand nu stiu ce numere voi avea !

   • Deja m-am “inmuiat” cand am vazut cate trebuie pentru o masina DEJA inmatriculata in Romania… Deci daca vreau sa inscriu in Romania un BMW deja inscris in Bulgaria de vreo 5 ani,o sa mor cu actele de gat… despre bulgaroaicele astea stie cineva cum sta treaba?

    • Stai sa vezi cand te anunta ca primesti numerele dupa o saptamana. Am depus azi actele si mi-au spus ca sunt gata in 7 zile…sapte zile. Asta in conditiile in care nu poti sa mai maergi cu masina in perioada asta si esti practic obligat sa o lasi acolo in parcarea de la pipera pana sunt gata actele.

   • Buna ziua ….am cumparat si eu o masina din romania cu acte de germania de la un roman….in fine ….am facut toate demersurile pt vanzare-cumparare am facut si plata si omu mia zis ca dupa ce fac Rar ul la masina atunci poate sa scoata fiscalu lui sa mil dea mie ….asa este oameni buni? Mie mi se pare suspect acum tocmai din luna lui august de cand am luat masina….unde imi trebuie fiscalu asta sal predau ? La primarie la taxe si impozite sau la Rar? Multumesc din suflet

 • Imi puteti spune va rog daca e nevoie sa am la mine si placutele de inmatriculare cand depun dosarul pentru inmatriculare?

  • Doar daca le schimbati daca raman acelasi numere nu este nevoie sa le aveti date jos dupa masina.

    • Domnul Scutaiu
     In ce moment al procesului de cumparare se poate deja prelua masina si conduce cu numerele vechi, pina la obtinerea numerelor noi. Daca ma deplasez la Pitesti pentru achizitionarea unui Logan la mina a doua de la un particular. oare pot rezolva transferul de bani si preluarea masinii in aceeasi zi dupa care pot finaliza procesul fiind in posesia masinii indiferent de ce numere are pe ea?
     Multumesc anticipat si scuzati necunoasterea poate a unor chestii simplu de procesat. Nu am cumparat niciodata in Romania de aceea nu cunosc.

 • O mica adăugire foarte importantă la punctul 2 :
  La Administrația Financiară veți “lua masina pe numele dvs” după ce in prealabil fostul proprietar(vânzătorul) a scos-o de pe numele lui, lucrul acesta fiind atestat printr-o stampilă ( a Administratiei Financiare a vânzătorului) pe fişa de înmatriculare .

   • Cristian,ghidul tau este foarte explicit.Eu am cumparat o masina pe care am trecut-o pe numele mamei(RCA-ul ,bate-l vina).Am facut actul de vanzare-cumparare si am trecut masina la Directia de taxe si impozite.Si de aici,nimic.ITP-ul este valabil pana in 2017 ,iar asigurarea inca 2 luni de acum.Intrebare:trebuie sa fac o alta asigurare pe numele mamei?Si trebuie sa mentionez ca in talon ,este numele fostului proprietar.Multumesc!

    • Si eu am inmatriculat masina pe numele mamei din motive de RCA, insa sa stii ca nu mi-e clar la ce etapa te-ai impotmolit.

     • Pai e ok sa merg cu ea asa,cu asigurarea care nu e pe numele mamei, sau trebuie sa o inmatriculez neaparat?

     • Acum am vazut k tu ai încă asigurarea de primită de la vechiul proprietar. Si eu am mers asa pana a expirat cea primită de la vânzător apoi mi am facut pe numele meu ( nu stiu daca mai poti face pe numele vechiului proprietar) . Ceea ce nu știam eu atunci e faptul ca vechiul proprietar isi poate recupera banii pe polița rca dupa ce vinde masina.

    • De asemenea,cel de la care sm cumparat-o mi-a spus ca pot sa pastrez numerele .Asa ca nu m-am deranjat sa o inmatriculez.Pot merge asa cu ea?

     • Teoretic poti merge asa cu ea, da. Dar de ce nu vrei sa o inmatriculezi?

     • Buna ziua am cumparat o masina din Italia am facut cessazione della circulazione per difinitiva esportazione ca sa o pot imatricula in tara ce acte imi trebuie va rog daca cineva a mai avut dea face cu asa ceva va multumesc

    • Bănuiesc ca asigurarea este făcută pe numele mamei si este in vederea înmatriculării ( adică nu e trecut nr de înmatriculare). . Teoretic asiguratorii nu au voie sa iti mai faca alta asigurare in vederea înmatriculării.

     • Buna,pe langa toate celelalte documente,imi trebuie actul de identitate al meu sau al fostului proprietar?

   • Buna seara domnule Scutariu am o intrebare,nu stiu daca sunteti in masura sau daca aveti cunostinta despre asa ceva.Stau in Spania de ceva ani,aici sunt o persoana discapacitata prin urmare nu plaresc impozit la masina.Sunt rezident.restul platesc cum ar fi asigurarea.Daca as reveni in tara si as vrea sa imi aduc masina dar fara sa o matriculez pe Romania si cu asigurarea de aici credeti ca as avea probleme sau nu? Si cam cat ar putea costa impozitul anual pentru un ford focus de 1.8 tdci din 2002 de 100 cp cu euro 3 si norma de poluare sau cum naiba s-o numi de 143g ( cred,nu-s sigur).V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde direct pe e-mail.Multumesc

    • Daca auto e inmatriculat in Spania nu e nicio problema cu asig. Important este ca aaigurarea sa se emita in tara in care edte înmatriculat auto.

   • Dar cand se ia o masina din strainatate?? Spre exwmplu am fost azi la RAR..spune mi si mie mai departe pasii,banuiesc ca la Anaf acum nu? pentru ca nu stiu care e faza cu contractul de vanzare cumparare…in olanda nu se face asa ceva..iti multumesc anticipat!!

  • Salut,

   Este nevoie doar de stampila de la taxe si impozite-le ale proprietarului pe fisa de inmatriculare sau si de certificatul fiscal al fostului proprietar?

  • Buna, am cumparat o masina care era înscrisa pe firma in RO, cind m-am dus la biroul de acte auto sa facem contractul de vânzare-cumpărare ,doamna de acolo a zis ca nu este nevoie atit timp cat mi-dat factura si chitanța, doar a scris pe talon la rubrica înstrăinat numele meu si data si a semnat si a pus ștampila firmei.Mi-a dat actele mașinii si fiscalul.Ce spuneti,este in regula?

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.