web analytics
Fotbal intern

FCSB – Shanghai 2-2. Publicul român e… minunat!

Începem cu mențiunea importantă că scorul e irelevant. Cât timp FCSB a jucat cu echipa normală a fost 2-0. După două meciuri amicale pot spune, fără rezerve, că sub Teja echipa asta joacă mai direct, mai limpede decât sub Dică. Poate e schimbarea sistemului, poate sunt jucătorii aduși acum și influența lor în felul în care se exprimă echipa, nu știu exact ce, dar se ajunge mai ușor la finalizare, poți sublinia cu markerul trasee de joc, nu se mai joacă la întâmplare.

Mă îndoiesc că Teja va juca altfel decât 4-1-4-1. Și nu pentru că n-ar putea, ci pentru că nu cred că vrea. O să vorbim despre asta, pe larg, după ce începe campionatul.

Nu sunt convins că înțeleg foarte bine cum pot să fie utili Matei și Stoian în sistemul ăsta, pe pozițiile astea. Poate o să înțeleg dacă văd niște meciuri cu miză, niște meciuri filmate cum trebuie, dacă văd și niște cifre. Momentan nu le înțeleg rolul, deși măcar Matei e un fotbalist de la care am pretenții mari de tot. Nu cred că m-am exprimat bine. Ei pot să fie utili, eu mă refer mai mult la specularea întregului lor potențial.

Problemele rămân. Lipsa unui fundaș dreapta de rezervă pentru Benzar, Roman e o glumă pentru orice înseamnă fotbal de nivel profesionist. Faptul că nu există fundași centrali de meserie, alții decât titularii Planic și Bălașa.

Stoian trebuie să fie mai fotbalist decât ce e prin România, nu? Și am văzut că după primul amical au fost suporterii impresionați. Și unii jurnaliști i-au cântat ode. Sigur, e devreme, însă în două amicale Stoian a pierdut, pe numărate, 9 mingi. Și cele mai multe le-a pierdut din postura de ultim apărător, încercând pase inutile, lungi, cu efect, la semi-înălțime. Sigur, Lucerna și Șandong nu te penalizează, dar în meciurile cu miză…

Nu-mi aduc aminte de un jucător cu potențial care să fi picat, în istoria recentă a fotbalului românesc, mai rău decât Nedelcu. Joacă execrabil, pare fotbalist de ligă mică. La fel cum e și Man, cel care n-a mai jucat fotbal de 2 ani, dar despre care se tot scrie că va pleca pe zeci de milioane. Man atinge mingea de 5 ori în amicale, de 3 ori în meciurile oficiale. Unde să plece?

Microfoanele au stat din nou lângă publicul format din români, prilej cu care mi-am dat și eu seama cine sunt de fapt consumatorii de jurnale de sport cu câini care merg pe skate, cu pisici care sar coarda și cu gagici de fotbaliști. Ce comentarii, Dumnezeule! Ce primate, ce slab dotați intelectual. Aveau în repertoriu toate dumele lui Becali, începând de la Andrei Vlad și terminând cu Man, cel pe care îl strigau ”Money”. Se vorbea despre 13 milioane, despre Matei Messi, se făceau caterinci despre arbitrul pe care-l lua vântul. L-au înjurat pe Rusescu. Nivel: zero! Euglene.

6 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.