web analytics
Fotbal intern

Explicația situației cu iz penal de la Academia Rapid, în 6 puncte simple!

Bucuria fanilor Academiei Rapid, îi zicem așa pentru că subiectul e dat de activitatea clubului înainte să cumpere dreptul de folosire pentru numele Rapid București, poate să fie de scurtă durată. Asta pentru că, în ciuda urangutanilor care tot râd de contestațiile Stelei, se pare că lucrurile sunt foarte simple. Și nu e nevoie decât de un minimum de efort intelectual pentru a le înțelege.

Sigur, poți alege să râzi, dar asta nu înseamnă decât că ignori realitatea. Pentru că realitatea, aia descrisă de fapte și nu de speculații, e cam neagră. Contestația lui Talpan a fost respinsă amuzant în primă fază, dar iată că ieri la Comisia de Apel lucrurile au stat altfel. A fost dată o amânare până pe 19 iunie pentru că lucrurile miros urât. De ce? Iată cum stă treaba, cât se poate de simplu, de schematic.

1. Potrivit legii, Asociațiile Sportive fără personalitate juridică nu pot încheia contracte cu fotbaliști profesioniști.

2. Avocații Academiei Rapid au recunoscut, e în decizia AMFB de la contestație, că Academia nu are personalitate juridică.

E clar până aici, da? Nu sunt speculații, sunt fapte ușor verificabile. Mergem mai departe!

3. Judecătoria Sectorului 2 a certificat ce scrie la punctul 2, atunci când a respins Academiei cererea de obținere a personalității juridice.

4. Avocații Academiei au refuzat să prezinte, așa cum sunt obligați la contestație, contractele în original. În original se poate vedea dacă acele contracte sunt în vigoare și dacă sunt încheiate cu Academia Rapid sau nu. Adică dacă fotbaliștii au jucat ”pe fals”.

5. În Contractul de Societate Civilă al Academiei se precizează faptul că nu au personalitate juridică și că nu efectuează acte de comerț, plus că nu e subiect autonom de drept. Asta înseamnă că nu au capacitatea de a contracta.

Din nou, astea nu sunt interpretări, sunt fapte.

6. Motivul contestației Stelei este dat de bănuiala că acele contracte ale jucătorilor sunt încheiate cu ACS Rapid Redivivus. Iar asta ar însemna fals și uz de fals!

Eu nu înțeleg cum nu înțelegeți voi un lucru. Dacă situația de la Academia Rapid în ceea ce-i privește pe Niculae, Voicu, Maftei, Goge și Vlada e corectă, atunci de ce nu au pus la dispoziție actele? Contractele lor? Dacă e totul legal și curat, ce motive ai să ascunzi actele alea? Să arăți doar copia xerox a primei pagini?

Dacă e așa cum bănuiesc cei de la Steaua, Academia Rapid a jucat cu fotbaliști pe care nu avea voie să îi aibă, motiv pentru care se poate lăsa cu împușcărieri și cu penalizări pe cale sportivă.

Aici nu mai e vorba de tâmpenia cu ”nu merge pe teren, hai la tribunal!”. Aici e vorba despre faptul că Academia Rapid ar fi jucat ”pe fals” cu fotbaliștii ăștia pentru că Academia Rapid NU ARE DREPTUL să îi legitimeze!

16 comentarii

  • Cred că cei de la CSA nu conștientizează că liga a-IV-a e una de amatori, așa cum au încălcat regulamentul primindule pe cele două în ligă, tot așa au încălcat regulamentul permițându-i Academiei să joace barajul de promovare. E amatorism, nu e fotbal profesionist. Așa că terminați cu “prostiile” și încercați să promovați sezonul următor

  • Confunzi putin lucrurile si te incurci in regulamente si legi. O sa incerc sa te lamuresc putin din perspectiva omului care joaca de cativa ani prin liga 4 si care s-a lovit de multe ori cu aceste reguli.
    1. Daca ai fost profesionist nu trebuie sa depui nici un fel de cerere pentru a te amatoriza…trebuie doar sa astepti 30 de zile si sa te legimitezi la o echipa dintr-o liga de amatori ( in speta liga 4 ).
    2. Daca esti legimitat ca si amator si daca vrei sa te transferi la o alta echipa exista tertipul acesta de a-ti face contract profesionist si a te putea transfera fara nici un fel de pretentii de la clubul de care apartii. Iti spun ca am trecut prin ambele ipostaze…am fost amator….am devenit profesionist ca sa pot sa plec de la un club la altul in liga 4 si dupa am devenit inapoi amator cand a expirat contractul, fara a depune nici un fel de cerere.
    3. Daca, si asta e un mare daca, jucatorii academiei au statut de amatori, e strict problema lor ce alte contracte au si cu cine. Orice contract intre ei si Redivivus din care ei obtin venituri nu ii transforma in fotbalisti profesionisti prin simplul fapt ca Redivivus nu exista ca si club profesionist afiliat la federatie.
    Din punctul meu de vedere, scaparea lor ar fi ca jucatorii sa fi fost legitimati ca si amatori si sa aiba contracte de munca cu Redivivus care pot fi incheiate pentru orice gen consultanta sportiva, instructaj sportiv sau multe alte variante. Sa stii ca se practica peste tot prin liga 4….esti legimitat ca amator si ti se face un contract cu firma patronului clubului prin care primesti bani in mod legal desi tu nu muncesti efectiv la firma patronului. Sper pentru ei ca asa au procedat si ei…sunt amatori la Academia Rapid si au contracte cu Redivivus ( contracte care repet nu ii transforma in fotbalisti profesionisti pentru ca Redivivus nu este un club de fotbal afiliat la federatie deci orice contract cu aceasta asociatie te transforma intr-un om cu venituri ca oricare altul). Ca sa iti dau un exemplu si mai simplu, eu daca maine la mine la firma ii fac unui angajat contract ca si fotbalist, el nu devine automat fotbalist profesionist.

    • Conform legislaţiei din România, Asociaţiile Sportive fără personalitate juridică, precum Academia Rapid, nu pot încheia contracte cu fotbaliştii profesionişti, în timp ce legislaţia fotbalistică (Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal) menţionează clar că pot evolua pentru o echipă doar jucătorii profesionişti care au un contract încheiat cu clubul la care se află legitimaţi. Cum atât Legea Sportului din 2000, cât şi legislaţia FRF fac distincţie clară între Asociaţiile Sportive şi cluburi, rezultă că fotbaliştii mai sus menţionaţi nu puteau juca legal pentru AS Academia Rapid.

      • Cu alte cuvinte, daca ei sunt jucatori profesionisti (iar Voicu parca a recunoscut asta, oarecum involuntar) ei nu aveau voie sa existe pe teren. Nici daca au contract cu Redivivus, ei sunt obligati sa aiba contract cu clubul la care joaca. Iar ei joaca la Academia Rapid, Academie care nu poate contracta profesionisti.

        • E corect ceea ce ai spus tu…dar totodata Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Fotbal mentioneaza faptul ca un jucator profesionist se poate amatoriza prin transferul la un club care are statut de amator ( cum a fost cazul Academiei Rapid ). Daca jucatorii au acest statut ei pot avea alte contracte de munca cu Redivivus, aceste contracte nu ii transforma in fotbalisti profesionisti. 99% din jucatorii care evolueaza in liga 4 au alte locuri de munca si implicit contracte semnate pentru aceste locuri de munca. Daca cei de la actualul FC R viitor Rapid se vor destepta in ultimul moment apararea lor poate fi destul de simpla. Intre Academia Rapid si jucatori nu exista nici un fel de contracte, ei fiind amatori. In schimb, jucatorii sunt angajati ca si instructori sportivi, consultanti sportivi sau chiar contabili sau necalificati la asociatia Redivivus. Daca sunt fotbalisti amatori, mai departe ce contracte incheiate au si de unde isi obtin veniturile nu mai intra sub incidenta fotbalului si nimanui nu-i pasa. Ti-am zis, se practica in liga 4…ai un club…aduci un fotbalist bun de liga 2 sau a3a, nu ai CIS deci il transformi in amator dar ai o firma unde esti patron. Ca sa il poti plati pe baiat ii faci un contract cu firma la care esti patron si il platesti dar de fapt tu il platesti pentru meciurile pe care le joaca duminica in liga 4. Sa stii ca asta se practica si in tari straine, am fosti colegi de fotbal care joaca in ligile 7,8,9 si care sunt angajati la firmele care detin echipele dar de fapt ei au fost adusi in principal pentru fotbal si asta e doar o forma mascata de a le oferi venituri.

          • Un jucător este profesionist dacă are încheiat un contract scris cu un club şi este plătit cu o
            sumă mai mare decât cheltuielile totale ocazionate de activitatea sa efectivă. Toţi ceilalţi jucători
            sunt consideraţi amatori.

            Ma uit pe contractele lui Maftei, Voicu sau Goge cu Academia si vad cum se precizeaza limpede: obiectul contractului este activitatea sportiva / jucator de fotbal in schimbul unei remuneratii stabilite conform PREZENTULUI contract

          • Nu am vazut contractele dar daca e asa cum spui tu, speta e destul de simpla. Academia trebuie sa piarda meciul cu 3-0 si inseamna ca au o conducere de 2 lei. Orice conducator luau care a mai avut tangente cu liga 4 stia sa rezolve probleme acestea foarte usor. Ei au mers pe varianta unor oameni care au lucrat doar la ligi superioare si habar n-au avut de modul in care merg lucrurile la judeteana.

        • Scrii ca te uiti pe contractele jucatorilor si scrie ca remuneratia va fi conform prezentului contract.
          Dar daca acea remuneratie NU este “mai mare decât cheltuielile totale ocazionate de activitatea sa efectivă” ?
          Mai sunt ei profesionisti? Regulamentul spune ca NU.

          • Vezi ca iti scapa o nuanta. In fine, obosesc daca stau sa explic fiecare detaliu. Da un telefon Academiei si spune-le ca ai gasit o hiba in regulament. 🙂

          • N am stiut ca esti obosit. Lasi senzatia ca te energizeaza subiectul 🙂

  • Cum poti invoca ca Academia a folosit jucatori pe fals cand in L4 au intrat 4 echipe care in fotbalul civilizat si corect nu ar fi avut acest drept. Pardon treaba aia trebuie ascunsa sub pres ca avantajeaza pe amandoua echipe. Singura echipa care avea dreptul de a juca la baraj legal si sportiv este Tricolor.

  • Pai eu daca sa zicem ca sunt fotbalist in liga 1 si retrogradez 3 ani la rand cu echipa, inainte sa incep sa joc in L4 trebuie sa ma amatorizez, iar daca peste un an promovez, sa devin iar profesionist? Wow…aflu lucruri noi. Nu stiam ca “amator” si “profesionist” sunt termeni juridici, ci doar cuvinte folosite de oameni pentru a stabili valoarea unui jucator.

    Si am o intrebare: Ce anume ma face pe mine ca jucator sa devin un “profesionist”? Liga in care se afla clubul la care joc? So, daca messi se duce la o echipa de liga 4, vom spune despre el ca este amator?

  • E doar o întrebare, situația cu fotbaliști profesioniști se aplica doar în cazul lui Niculae, Matei, etc? Și dacă da, ei nu pot spune ca s au retras și ca joaca doar la plăcere?

    • Aici depasesc limita ”faptelor” si e interpretarea mea. Nu merge sa zici, trebuie sa depui cerere pentru amatorizare, oricat de ciudat ar suna. Stiu un caz asemanator, fotbalist care a fost amatorizat pentru a putea fi legitimat de CS Dinamo in L4.

    • Nimic nu te impiedica in L4 sa ai contract de profesionist. Dar clubul trebuie sa isi asume asta, respectiv sa aiba personalitate juridica, sa semneze cu tine un contract de jucator profesionist, sa plateasca salariul si taxele aferente plus alte comisioane specifice (sume de transfer, taxe de formare etc.). Asta este situatia de la Steaua, unde jucatorii sunt profesionisti in L4.
      Totusi, avand in vedere ca este L4, regulamentul iti permite si sa te asociezi impreuna cu alti 10 baieti si sa participi in competitie ca amatori, prin simplul fapt ca esti membru al asocierii (al clubului), fara niciun alt contract intre jucator si club. Adica, poti face o asociatie fara personalitate juridica, precum Academia Rapid, care isi asuma ca face fotbal de placere.
      Ce nu ai voie e sa iti faci o asociere intre prieteni si apoi sa incepi sa inchei contracte cu profesionisti. Pentru ca nu ai personalitate juridica si nu iti permite legea, nu are legatura cu regulamentul ligii. Regulamentul ligii interzice doar sa folosesti fotbalistii altora, adica pe cei care au contract cu/sunt legitimati de alt club.
      Or, in cazul intrebarii tale, daca un club retrogradeaza in L4, el are deja personalitate juridica (care e obligatorie de la L3 in sus), iar jucatorii sai sunt profesionisti. Nu le cere nimeni sa se “amatorizeze” nici lor, nici celor pe care ii transfera direct in L4.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.