web analytics
Diverse

Educația eficientă trebuie să fie distractivă (P)

O modalitate excelentă prin care poți îmbina utilul cu plăcutul atunci când vine vorba despre formarea și instruirea copilului tău este să te folosești de jocuri educative. Acestea sunt un instrument perfect pentru dezvoltarea unor abilități și pentru acumularea de cunoștințe în diverse domenii, începând de la clasicele matematică și științe ale naturii până la limbile străine. Asta pentru că, de cele mai multe ori, jocurile educative cu adevărat de calitate ajută copilul să își dezvolte abilități, să își lărgească orizonturile de gândire, să înțeleagă mai bine evenimente istorie sau culturale, îi învață să se adapteze din mers unor situații nou apărute și, poate cel mai important, îi învață să relaționeze, să socializeze.

Ei bine, la acest capitol găsim o ofertă uriașă la Noriel. Jocurile educative au primit pare-se o importanță sporită și o simplă căutare pe site ne arată nu mai puțin de 190 de variante. La prima vedere, avem o ofertă din care fac parte jocuri stric educative consacrate, precum cele cu litere magnetice, Maimu știe și Alfabetul imaginar, dar și reinterpretări ale clasicelor copilăriei, adevărate ”fundații” pentru stabilirea noilor relații în copilărie. Fotbal cu nasturi, în varianta cu Tom și Jerry, este un set vândut cu 25 de lei care nu trebuie să lipsească din ”arsenalul” cu jucării al băiețeilor. La fel, Doctor Auto este o nouă variantă a deja clasicului joc care a marcat copilării ani la rând. Mai adăugăm pe listă, pe scurt, și alte nume consacrate: Rummikub, Scrabble sau Crosswords.

Care e importanța jocurilor educative și de ce trebuie ca ele să se desfășoare în grup? Într-un studiu făcut de New York University și de City University of New York în 2013 s-a arătat cum elevii din clasele primare sunt mai dispuși în a învăța materii grele, precum matematica, atunci când totul le este prezentat sub forma unui joc educativ în care sunt nevoiți să interacționeze și să concureze cu alții. Chiar dacă e o concluzie așteptată, cercetătorii au subliniat un lucru cu adevărat important: copiii sunt mai motivați să învețe, să acumuleze, atunci când mediul în care fac lucrul ăsta este unul competitiv. Adică atunci când într-un joc educativ sunt implicați și alții, nu când se joacă singur. Cei mici se motivează reciproc, nici măcar nu e vorba despre invidie sau dorința de a fi mai bun decât alt copil. Ține cont de asta atunci când alegi următorul joc pentru copilul tău.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.