web analytics
Diverse

Cu ce echipe țin oamenii din presa sportivă și cei de la TV

collageAm avut parte în ultimele zile de un adevărat spectacol generat de comentariile mele legate de arbitrajul de la ASA Tg. Mureș – Steaua. În timpul emisiunii de dimineață de la Sport.ro, acolo unde eram cu Lucian Lipovan, am primit zeci de mesaje pe Facebook în care eram acuzat, în termeni mai mult sau mai puțin duri, fie că sunt ”sclavul Stelei”, fie că sunt cel mai mare anti-stelist în viață.

Nu e o premieră, astfel de mesaje am primit în ultimii ani după aproape fiecare text pe care l-am scris în ProSport despre Steaua, echipă de care m-am ocupat direct timp de trei ani. Cititorii mă acuzau că sunt stelist, oficialii Stelei mă acuzau că am ceva cu al lor club. Cătălin Făiniși, ofițerul de presă al Stelei, a mers chiar mai departe. După un episod petrecut în iarna lui 2013 în Marbella a refuzat să mai comunice cu mine. Și nu personal, ci profesional. Totul pentru că, spunea el, ”sunt anti-Steaua”. La câteva luni după, în cantonamentul din Anglia, același ofițer de presă chema poliția pentru a mă îndepărta de la baza de pregătire.

pro steaua

 

Majoritatea oamenilor din presa sportivă și de la posturile TV de sport preferă să își ascundă simpatiile față de o anumită echipă din fotbalul românesc. Să nu vă imaginați că nu țin cu nimeni, e imposibil să virezi spre domeniul ăsta dacă nu ai susținut de mic pe cineva, dacă nu ai pus pasiune în ceea ce înseamnă mersul la stadion și scandatul pro-Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova, etc. Știu că fiecare dintre cei pe care îi citiți sau îi urmăriți la TV are câte o favorită, știu cu cine ținea Andrei Vochin, știu că Ștefan Beldie avea o preferată, știu cu cine ține Lucian Lipovan, știu că și Costin Ștucan avea o favorită până să îi treacă de fotbalul românesc și să vâneze cormorani. Și Ioanițoaia, Tolontan, Naum, Paraschivescu, chiar și Horia Ivanovici au susținut pe cineva. E alegerea lor dacă vor să o țină secret, eu nu o să vorbesc despre preferințele lor.

Toți cei care mă cunosc știu că de mic am ținut cu Steaua. Am fost la meciurile lor încă din copilărie, am avut abonamente ani la rând în Ghencea, abonamente pe care le-am plătit și cu banii din alocații. Am jucat și destul de mult timp fotbal acolo, la grupele de copii și juniori, și evident atașamentul față de clubul ăsta s-a cimentat. Însăăăăă! Însă totul a dispărut în momentul în care m-am apucat de presă. Și nu pentru că, vezi Doamne!, sufletul meu curat m-a împins către o despărțire dureroasă de clubul iubit de dragul de a rămâne imparțial.

Am renunțat la a mai avea sentimente față de Steaua pentru că i-am cunoscut pe cei care fac parte din club, trecut sau prezent. Am văzut cum se comportă Marius Lăcătuș, om care m-a înjurat fără să mă cunoască într-un mod greu de reprodus, într-un cantonament din Antalya pe vremea când antrena pe ASA Tg. Mureș. L-am cunoscut pe Chipciu, băiat altfel inteligent, dar care a picat în plasa inveninată a lui MM Stoica și care a trecut de la a mă suna ca să îmi povestească cum mai decurg negocierile între patronul Brașovului și cel al Stelei pentru transferul lui la a mă amenința cu bătaia pentru că îl critic, crede el, nejustificat.

I-am mai cunoscut și pe MM Stoica și pe Laurențiu Reghecampf, cel mai nociv grup de oameni de fotbal cu care am interacționat vreodată. Am trecut de la a auzi că Reghecampf își face curaj să îmi dea una în barbă, noaptea, la Vilnius, după meciul cu Ekranas până la a suporta însultele celui aflat acum la închisoare în timp ce încercam să îmi fac treaba. Și muuulte, multe alte exemple concrete.

E atât de simplu, iar ceea ce mi s-a întâmplat mie s-a întâmplat tuturor, sunt sigur. Nu cred că există un om din presă sau de la TV cu experiență mai mare de 7-8 ani care încă să simtă ceva profund pentru o echipă. Sigur, sunt cei care sunt, direct sau nu, stimulați financiar de diverși oameni de fotbal, vom vorbi despre ei în curând, însă pe toți cei pe care eu îi cunosc interacțiunea cu cei de la echipele cu care țineau la un moment dat i-a făcut să se detașeze complet.

Faptul că în tinerețe am fost stelist nu m-a împiedicat să critic Steaua. Nu m-a împiedicat să argumentez faptul că Gigi Becali se îmbogățește de pe urma clubului sau că Steaua este singura lui afacere care produce bani. Faptul că am fost stelist nu m-a împiedicat să scriu că ”18.000 de suporteri dinamoviști, oameni care cântă, scandează, felicită, trăiesc aşa cum nu o fac nici cinci stadioane cu 55.000 de fani (da, ei sunt fani) ai Stelei”. Cu toate astea, am putut să fiu echilibrat și să argumentez că forța actuală a Stelei se datorează fanilor ei, oamenii care au venit în permanență la stadion și au adus milioane de euro în conturile clubului.

Da, oi fi fost stelist, însă consider cu tărie că asta nu mi-a afectat niciodată judecata atunci când am fost pus, profesional, să analizez ceva. Și dacă susțin acum că Steaua va spulbera Dinamo vineri sau că la Tg. Mureș a fost jaf, o fac pentru că asta cred, nu pentru că am sentimente de tristețe legate de faptul că Nicușor Stanciu nu își va mai lua jante noi la Audi pentru ratarea celor 3 puncte. S-a dus de multă vreme orice sentiment pe care l-am avut pentru Steaua și pentru asta vă mulțumesc: Marius Lăcătuș, Alexandru Chipciu, Mirel Rădoi, Mihai Stoica, Laurențiu Reghecampf și, evident, Gigi Becali! Și nu-s ironic, chiar vă mulțumesc!

10 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.