web analytics
Fotbal intern

Echipa națională a depresiei

Drama reală nu e că ne-au bătut ăștia de ne-au scos fotbalul din cap. Că da, sunt mai buni. Drama e că naționala României e în clipa de față cea mai lipsită de atitudine națională pe care am prins-o eu. Într-un meci în care nu aveai nimic de pierdut, într-un meci în care tu, puști, ai șansa să te remarci, am arătat ca niște blazați de la Gloria Bistrița în ultima etapă din Divizia A Frutti Fresh, când eram cu gândul la biletele de vacanță de la Olimp.

Răspunsurile nu mai sunt de căutat în fotbal. Răspunsurile vin, dacă are cineva curiozitatea să caute, din altă sferă. Avem parte de o generație cu alte preocupări, cu alte repere. Cei mai mulți dintre fotbaliștii ăștia nu au drept scop performanța în fotbal. E simplu. Scopul lor este să facă bani și să fie cunoscuți, populari. Ăsta le e, aproape fără excepție, principalul reper. De asta nu mai ai loc de ei pe Instagram, de asta aproape fiecare fată frumoasă pe care o cunosc are în mesagerie măcar un text de la un fotbalist din România. De asta se îmbracă precum niște papagali, vezi Radu și Pușcaș, și bombardează social media cu poze de la cele mai de prost gust locuri de pe litoral.

Pentru că, din punctul lor de vedere, lucrurile sunt excelente. Ei câștigă bani într-un an cât să le ajungă o viață, dispare stresul ăsta și iese la iveală limitarea dată de principii, de creștere, de educație. Altădată, după un eșec al naționalei vedeai fotbaliștii plângând, distruși. Acum îi vedem aroganți la final, la interviuri, explicându-ne precum Băluță după Suedia că au pregătit meciul perfect. Bine, mă, Băluță!

Apropo de tineri, felul în care au arătat azi Ianis Hagi și Florinel Coman e deplorabil. E mai mult decât deplorabil. Cât de penibil e ăla care vine cu discurs de Barcelona sau Manchester City în condițiile astea? Coman a atins de 4 ori mingea în 60 de minute, iar în bolnăviciunea generală, antrenorul lui spunea că ar face față la City. De ce nu? 🙂

Repet, nu sunt absurd să îi condamn că sunt mai slabi decât spaniolii. Îi condamn doar pentru aroganță, acolo unde e cazul, și pentru lipsa de atitudine, de nerv. Cu excepția a 2-3 fotbaliști, cei care au îmbrăcat azi tricoul naționalei nu ar merita să se mai întoarcă vreodată la lot.

Voi ce credeți, serios acum, că se întâmplă cu Răzvan Marin? De ce credeți că a ajuns să fie o ruină atât de mare? Pentru că au ăia de la Ajax ceva cu el? Sau pentru că după ce a dat de bani și de atenție a preferat să se relaxeze, gândindu-se în ce birt insalubru să investească și ce apartamente din Popeși să cumpere, ca să fie sigur că nu mai muncește o zi după ce se lasă?

Fotbaliști am putea avea, deși sună aiurea acum să spun asta. Dar e nevoie de talent, de muncă și de dorință. Toți dau share și like pozelor lui Cristiano Ronaldo, dacă faci un sondaj sunt toți în limbă după portughez. Doar că nu învață nimic de la băiatul care nu s-a mulțumit o secundă cu ceea ce a atins, indiferent de moment. De aia a reușit să fie, an după an, tot mai bun.

Nu în ultimul rând, e și despre noi. Despre noi, fraierii care halesc toate tâmpeniile presei și care își formează așteptările în funcție de ce scrie un ziarici premiat de impresari. Că dacă citim zilnic că Florinel Coman e sub lupa lui City, Bayern și Barca, după 6 luni tindem să credem, să îl analizăm pe Coman din punctul ăsta de vedere, viitorul sau potențialul transfer al lui Guardiola. Și asta va continua cât timp voi vă veți uita masiv la Gigi Becali, la Anamaria Prodan și la restul personajelor de factura asta.

Hai, gata. Vedeți că facem live pe Facebook!

6 comentarii

  • Cristian, firma de la care se imbraca Puscas si Radu, Amiri, e un brand foarte scump, tu nu stii…n ai avut mirul si talentul lor. Dar arata ca niste boschetari papagali. Taica miu spunea in ‘98 ca o sa ajungem ca Ungaria. Parca nu ne vine sa credem, inca visam, dar am ajuns mai jos decat ei. Eu as fi vrut sa ia 7. Mi se parea usor realizabil dupa prima repriza.
    Ce au mai sarit toti de bucurie cu Gurita in primele meciuri, da domle, alta atitudine, ce ne trebuia noua neamtul ala?! 🙂

  • Sunt si antrenati prost de mici. Nu au nici un fel de simt tactic, nu stiu sa se plaseze, sa se demarce, joaca dupa ureche. Suntem ca o echipa sudamericana de mana a treia. Spaniolii nu mi se par niste razboinici pe teren dar stiu sa faca lucrurile astea.

    • Si eu cred la fel. Parca nici in proiectul lui Hagi imi pierd increderea. Pana acum, partial doar Razvan Marin a mai reusit ceva. Cand speram la o insanatosire a mesajelor din fotbal, s a intors Mitza biciclista iar la FCSB… toxicitate maxima si scarba cand vezi cat de mult il pupa in cur prezentatorii. El e un expert, ca stie echipe de fotbal din liga a2a din Peru. Pai si eu stiam cand jucam football manager prin 2005-2012. 🙂

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.