web analytics
Opinie

Duckadam, într-o lume de becalioți

Helmut Duckadam a anunțat aseară, în timpul emisiunii de la Digisport, că își dă demisia de la FCSB. A lucrat drept președinte de imagine la clubul lui Becali începând cu 2011, dacă nu greșesc. Declarația lui completă e asta:

Am simțit că nu mai sunt dorit în cadrul clubului. Mai bine să pleci decât să te dea afară! E mai onorabil M-a sunat domnul Argăseală acum trei săptămâni ca să îmi spună să întrerupem contractul, dar patronul a zis să rămân. Dar cred că tot la sugestia lui Gigi Becali a venit propunerea.

Ok. Din punctul meu de vedere, discuția despre situația lui Helmut Duckadam se poată pe trei planuri. Diferite, dar cu același sâmbure.

 1. Poziție inventată

Duckadam a activat la FCSB pe un post mort. Și nu pentru că n-aș crede în utilitatea unui astfel de vector de imagine la un club, chiar cred, ci pentru că FCSB nu crede în așa ceva. Becali și-a construit un CV plin cu episoade în care a redus la nimic rolul persoanelor cu glorie în buletin. Nu l-a interesat să aibă astfel de oameni aproape, nu înțelege rolul lor, e incapabil să gândească dincolo de ”un metru pătrat costă 100 de euro. Deci cât costă 100 de metri pătrați”. E simplu, el nu vede câștig în zona de PR, marketing, activări ale sponsorilor. În acest context, prezenta lui Duckadam la FCSB a fost un compromis de lungă durată, poate cel mai lung, pe care Becali l-a făcut.

Că rolul lui Duckadam ar fi trebuit să fie extrem de apreciat de orice angajat cu capul pe umeri de la acel club? Da, ar fi trebuit. Că la orice întâlnire între FCSB și cluburi din Europa, Duckadam era singurul care reprezenta cu adevărat ceva în fotbal? Da! Dar din păcate pentru fostul portar, Becali nu judecă normal, iar deznodământul nu e chiar șocant.

 1. Becali și becalioții

Dacă faceți un exercițiu și căutați, în special pe Facebook, reacțiile la demisia lui Duckadam veți vedea care e România reală. ”Câștiga bani degeaba”, ”A păpat banii lui Becali suficient”, ”Plătit cu o grămadă de bani fără să facă nimic”. Astea sunt doar câteva, cele mai civilizate. Suporterii FCSB, v-am mai zis, sunt într-un procent foarte mare suporteri ai lui Becali. Și, desigur, îi împărtășesc gândirea. Nici ei nu au capacitatea intelectuală să aprecieze rolul unui astfel de vector de imagine. Cei care spun că Duckadam îi papă banii lui Becali degeaba sunt cei care susțin un club la care e angajată fictiv fata lui MM Stoica. Culmea, amuzant, ironic, chiar la marketing! Sau fi-su lu’ Argăseală. Sau toți machidonii fără viitor pe care Becali i-a adunat cu duba de prin boscheții Piperei de acum 15 ani și i-a angajat în club. Sau MM Stoica, unul dintre cei mai mari paraziți din istoria recentă a fotbalului românesc. Doar că becalioții apreciază mai repede rolul practic, de purtăror de hârtii sau de sifon, pe care îl are unul ca Mache decât rolul ”teoretic” pe care îl avea Duckadam. Mache măcar face ceva, Duckadam ce face? Cam așa.

 1. Despre bani

Tot aseară, Duckadam a spus că vrea să nu mai fie numit ”sclavul lui Becali”. Și are dreptate. Mereu am spus asta. Și culmea, Helmut a spus asta. El nu este sclav, el a fost mereu un ”angajat” al FCSB-ului. A susținut, așa cum susțin toți de acolo, că e continuatorul Stelei și a susținut interesele omului care îl plătea. Că ne place sau nu, e treaba noastră. Și-a negat mereu legăturile cu Clubul Sportiv al Armatei Steaua, dincolo de cele efective din vremea când a activat acolo. Singurul motiv real, deși foarte important, pentru care poziția lui a fost controversată a fost dată de rolul pe care l-a avut la Sevilla în 1986. Pentru că dacă nu avea rolul ăla, nimeni nu îi mai spunea nimic. Dacă nea Miți Majearu, un om super de treabă, spune același lucru ca Duckadam, reacțiile nu vor fi la fel de înverșunate. Sigur, faptul că el susține asta nu înseamnă că e și adevărat, dar nici nu conduc spre ștampila de ”sclav”.

Iar legat de bani. Eu v-am mai zis, prefer să vând burgeri la McDonald’s decât să fac lucruri care nu mă împlinesc moral, ci doar financiar. Însă nu înseamnă că eu fac bine, neapărat. Atunci când ai o familie de întreținut, atunci când opțiunile nu sunt multe, ba din contră, loialitatea față de angajator e cimentată de raportul ăsta financiar și, probabil, se întărește cu vremea. Din nou, nu condamn.

Acestea fiind spuse, deși Becali a continuat să stingă focul cu benzină declarând că n-are ce face cu personalitățile dacă intră în faliment, eu nu consider relația Duckadam – FCSB încheiată. La un club marcat de lipsă de strategie, de claritate, o revenire n-ar fi exclusă. Să nu uităm, e totuși un club condus de Valeriu Argăseală, om pe care nu l-ați lăsa nici să vă conducă căruciorul cu cumpărături prin Lidl. Și, cel puțin la fel de important, un club cu o galerie adevărată, independentă și serioasă, ar fi avut de suferit acum. Când un asemenea ”greu” îți e luat în râs de un râs precum Argăseală, nici mama SAS-ului n-ar mai fi putut păzi sediul din Popești Leordeni. Îmi aduc aminte, deși n-am să dezvolt, de o poveste de la PAOK în care un fost jucător important, iubit de suporteri, a fost tratat rău de către conducere. N-avea bulevardul Aviatorilor piatră cubică pe vremuri câte a scos Poliția din biroul președintelui. Sigur, ăia sunt sălbatici, nu civilizați ca noi. Dar așa, ca idee.

10 comentarii

 • Cum-necum, Dukadam era singura voce critica din club. Chiar ma miram cum poate sa-l duca Gigi in carca pt ca ii cam pisca mereu jucatori, in mod corect, mai ales pe sperantele de 20 de bulioane. In legatura cu malaiu’… din pacate este drama multor fosti fotbalisti si da, nu putem sa-i judecam; cand ti-e foame rau tre’ sa mananci. Mi-as fi dorit, ca mare admirator al lui, sa aibe totusi o fisa a postului mai bogata. Nu stim ce-o fi fost la misloc, poate nu putea mai mult.

 • ma intereseaza deloc subiectul, insa, m-a amuzat asta : “nu voi mai fi numit sclavul lui becali”. si am sa citez un vers ” curva ramane curva si la a 10 reincarnare”. So, mars! nu cred in reabilitare, exista cu siguranta, f mic procentul, prin urmare, mars! ps: O zi buna sa ai scuti, imi era dor de tine

 • Principalul contestatar al lui Duckdam este mm, acest gunoi infect care il saboteaza constant pe Gigi Becali de foarte multi ani. Problema este ca mm il saboteaza pentru ca se crede cunoscator in fotbal dar este varza, daca credeti ca mint intrebati-l pe Dan Petrescu si va confirma ca mm nu are ochi. Nu l-a avut NICIODATA la suflet pe Helmuth Duckdam. Credeti ca statea Gigi Becali in cateva mii de euro care ii dadea lui Helmuth Duckdam in fiecare luna? Dar slugile din jurul lui l-au sabotat si il vor sabota pana la moarte, il vor sabota prin nestiinta si ingamfarea prostului, ca din cauza lor a inceput sa se creada Gigi cunoscator si sa ia in deradere rolul unui antrenor sau al unui director sportiv adevarat. Cel mai elocvent exemplu a fost aseara Florinel Coman care chiar daca are calitati la loviturile libere s-a vazut ca el nu le exerseaza cum trebuie ca nu are cine sa il antreneze la acest capitol. Macar FCSB este consecventa sub conducerea lui Gigi Becali, sa iei 5 ani la rand locul 2 chiar este o performanta :))))))))))))

 • Singura persoana care mai avea legatura cu fotbalul de la FCSB. Cumva FCSB e oglinda societatii in care traim. Macar de ar fi avut Duckadam un salariu mare ca sa zici ca se fac economii. Pentru FCSB salariul lui nu insemna nimic, dar pentru Duckadam sunt convins ca insemnau foarte mult.

  • Pai, ce? MM nu e legatura cu fotbalul? A castigat trofee, a castigat meciuri, peste vreo 5 ani aflam ca a dat si vreo 30 de goluri.

 • Aberezi. Vrei sa-ti aduc aminte cum au fost goniti Lacatus si Iovan din unitatea militara?
  Ai uitat sa citezi din postul lui Duckadam de pe facebook…”Au fost momente dificile, dar si foarte multe momente frumoase! A fost una dintre cele mai frumoase perioade din viata mea!
  Îi multumesc domnului Becali, in numele familiei mele, pentru tot ce a facut pentru noi si îl asigur ca voi ramane acelasi om serios si loial.
  Doresc mult succes echipei, si-mi doresc, ca in acest an sa câstige un trofeu!”

 • 3. Despre bani
  Domnul Helmuth și-a oferit spre vânzare mănușile în cadrul emisiunii ”Ceaiul de la ora 5”. Da, aia! Domnul Helmuth a chițăit după bani mai abitir decât Majearu sau alții(are totuși alibiul că a aparat 4 de 11 metri).Punem pariu pe o bere care incepe cu ”Gui” ca domnul Helmuth ramane pe statul de la plata la FCSB?

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.