web analytics
Diverse

Două meciuri în același timp, tip cinema

Și uite cum nu mai am niciun motiv pentru care aș regreta faptul că nu mi-am luat televizor pentru Cupa Mondială. Sâmbătă seară. Mă pregătesc pentru meciul Croația – Rusia din sferturile de finală. Doar că meciul ăsta se joacă în paralel cu un alt meci pe care trebuie să îl urmăresc, amicalul FCSB-ului cu Ajax Amsterdam din cantonamentul din Olanda. Primul e transmis de TVR, al doilea e pe YouTube, transmis de FCSB. În mod normal, o astfel de problemă se rezolva cu televizor plus laptop, săream cu ochii de pe un ecran pe altul.

Eh, de acum nu. Am citit un pic manualul videoproiectorului, m-am jucat un pic în meniu și mi-am dat seama că pot face split screen. Am pus mufa hdmi din TV într-un port al videoproiectorului, am pus un alt cablu hdmi din laptop în celălalt port hdmi al videoproiectorului și… voila!

Ce vedeți aici este felul în care voi urmări de acum încolo meciurile care se joacă la aceeași oră. Pe un ecran cât peretele de mare care e împărțit în două. Pot să aleg sursa audio de la care meci vreau și sunt aproape convins că pot da din videoproiector o cale audio, iar din laptop altă cale audio, să vină de la ambele meciuri. Și pot să jonglez și cu imaginea. Dacă vreau să văd un meci și să am unul pe fundal, doar pentru fazele importante, pot schimba dimensiunea ferestrelor din meniu. Le pot schimba și așezarea, să fie una deasupra celeilalte, dar deocamdată îmi place mai mult așa.

Și culmea, am început să mă obișnuiesc cu dimensiunile. Ce vedeți voi în poza de mai sus, o fereastră, are diagonală cât un televizor pe care aș fi dat lejer 5000 de lei. E uriașă! Ca idee, modelul meu – Epson TW650 – poate proiecta o imagine cu o diagonală de 300 de inci. Adică 7.6 metri!

Așa, tot ca update am făcut probe cu lumina aprinsă și cu soare în cameră. Adică n-am mai făcut întuneric, am lăsat lumina naturală să intre în timp ce proiectam. Și vă anunț pe această cale că imaginea este la fel de vizibilă pe perete. Am citit niște forumuri, am răsfoit niște pagini de internet și înțeleg că e importantă luminozitatea, în cazul meu fiind de 3100 de lumeni, atât pe alb, cât şi pe culoare. Și nici efectul de curcubeu nu apare, cum e cazul proiectoarelor de slabă calitate, asta datorită tehnologiei Epson 3LCD.

Mai rămâne de făcut un singur update la situația videoproiectorului. Să proiectez un meci în aer liber, pe bloc, pe o casă, pe ceva mare de tot. Sunt curios cum se vede dacă pe seară și cât de clară va fi imaginea dacă măresc mult diagonala. În casă, v-am mai zis, imaginea este perfectă, deși proiectez pe aproape tot peretele.

6 comentarii

  • M-au pacalit si pe mine unii cu distanta legala la care sa stai in functie de diagonala tv-ului. Daca imi luam mai mare trebuia sa sparg un zid de rezistenta si nu pot fara autorizatie.

  • Sa-l stapanesti sanatos Cristian. Meciurile Academiei se vor vedea super :)). Dar ai grija sa nu iti sara sigurantele. Am vazut ca mananca doar 300wh. In 2018 exista aparate de sudura care consuma mai putin. Nu zic de tine, spun pentru sarmanii astia care mananca cremvrusti cu mustar si bere la pet.
    Eu cu 1900 mi-am luat un tv Samsung 4k smart, de 127cm. Se vede super, sunt multumit.

  • Cum te uiti, cum nu te uiti. Dar sa fii atent, titlul anul acesta, e la noi ! Tine minte, scuti. Titlul anul aceasta e al nostru ! Gata cu seceta !

  • Pfff, in anii ’80 urmaream meciurile la un televizor Sport, alb-negru. Cred ca diagonala era 38 de cm, nu stiu exact, ne uitam de la o distanta intre 2 si 3 m. Si nu numai ca eram super multumit dar nu aveam absolut nicio dificultate sa recunosc instantaneu care fotbalist este “la balon”. dupa fuleu, alura, tunsoare. Mai aveam un teleizoras minuscul de voiaj, rusesc. Ecranul cat o palma. Asa m-am obisnuit incat si astazi pot urmari un film chiar alb-negru, nu ma deranjeaza absolut deloc, pretentii am doar la rezolutie. Nu ma misca deloc “marile” televizoare din prezent in schimb am boala cu muzica deci sunt dependent e o scula buna. Singurul avantaj concret mi s-a parut faptul ca nu mai ocupa atat de mult spatiu ca cele cu tub.

  • Chiar si eu ma gandeam la acelasi lucru: sa vad un sfert de finala CM sau un amical intre SC FC Fcsb SA (Mogosoaia) cu Ajax?!? Am fost terminat toata ziua atunci. Noroc ca l-au dat pe radio pe ala cu Fcsb si l-am ascultat pe Ilie Dobre. PS E nasoala si meseria ta uneori…

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.