web analytics
Diverse

Doamne, ajută-ne să ardem niște fraieri!

Niciodată n-am fost altfel decât luat prin surprindere de abilitatea românului de a da sensuri noi gesturilor nobile și, mai ales, de a vedea într-un mod cât se poate de curios succesul. Deja știm că fericirea la cei mai mulți dintre colegii noștri de țară se raportează neapărat la lipsa de fericire a celui de lângă el. Iar lipsa de cultură, combinată cu o credință uneori absurdă, duce la niște fire logice absolut tâmpite.

După ce un băiat mi-a spus ieri că sunt ”anti romania” și că trebuie să ”las omul să facă ce vrea” atunci când am comparat transferul lui Haaland de 20 de milioane de euro cu pretențiile demente ale lui Gigi Becali pe Florinel Coman, după ce mi-a fost transmis că am o invidie pe sportul românesc, adică nu aprob șmecheriile astea cu sute de milioane și prostit oameni, am mai fost martorul a două povești tari de tot.

Am avut niște probleme cu mașina și am fost nevoit să chem un nene cu tractarea. Și, pentru că drumul de la mașină la service a fost de vreo 45 de minute, am fost nevoit să ascult o grămadă de povești. Două dintre ele absolut minunate, povești care ilustrează perfect cea mai mare parte a locuitorilor acestor meleaguri.

Povestea 1, despre răsplata pentru faptele bune:

”Frate, zice șoferul de la tractare, ca să vezi cum e viața asta. Mă duceam să ridic pe cineva pe la Vâlcea și pe autostradă îmi face un nene semn. Trag pe dreapta și îmi spune să îl tractez și pe el până la Dedulești, că a rămas cu Loganul în pană, nu știu ce i se stricase la el. Îl ridic, că oricum mergeam acolo, și pe drum observ că are o umflătură în zona abdomenului. Îl întreb și cică are o pungă pentru fecale, că are cancer și i-au făcut nu știu ce operație. Omul amărât, frate, cică nu mai avea mult de trăit și a rămas în pană când se ducea la București. Era cu nevasta și cu băiatul care își rupsese piciorul, la Vâlcea l-au pus prost, așa că a fost nevoie să se ducă la București să îl rupă iar și să îl pună cum trebuie. Ce să mai, amărât rău de tot. Ajung la el la curte, dau jos mașina, și văd că mai avea o fetiță. Mică, îmbrăcată ca vai mama ei, ți-am zis, amărâți rău. Când să plec, el să îmi dea banii. Pleacă, bă, cu banii tăi. Nu îți iau niciun ban, îmi fac și eu pomana. Uite, asta e pomana mea pentru tine, îi zic!

Plec, îmi rezolv treaba la Vâlcea, și când mă întorc pe autostradă… răsplata de la Dumnezeu pentru faptele bune de mai devreme. Niște olandezi în pană! Cică dacă știu un service să își rezolve și ei mașina… păi nu știu eu un service, lasă că vă rezolvă tata! Și i-am taxat de 100 de euro! Bam! O faptă bună cu nenea cu cancer, răsplata de la Dumnezeu a fost că mi-a scos olandezii în cale să îi taxez original”.

Povestea 2, despre ce înseamnă să fii deștept:

”Să vezi ce prieten deștept am. Era șofer la RATB la noi, lua vreo 50 de milioane pe lună, dar se săturase de țara asta. Și-a vândut tot ce avea în casă, mobilă, electronice și electrocasnice, a făcut un credit de vreo 15.000 de euro la bancă, și a plecat în Canada cu nevasta și cu fetița. S-a stabilit acolo, muncește într-un depozit, a rămas și cu banii de la bancă, că nu mai restituie creditul, adio, nu se mai întoarce în țară. Le-a zis ălora pe aeroport că el vrea azil politic, că nu se mai întoarce în România. Și l-au ajutat canadienii, i-au dat și bani vreo 4 luni de zile până a câștigat din muncă. A fost deștept! Acum mă sună și pe mine mereu, îmi arată poze cum e pe acolo, îmi zice să fac un credit ca el și să plec cu familia să rămân acolo”.

Ne-am înțeles, da? Când faci fapte bune, Dumnezeu îți scoate străini în cale ca să îi arzi, să îți scoți pârleala. Și dacă ești băiat deștept, te plângă că România e de câcat, așa că dai o țeapă băncii și pleci în Canada definitiv.

Nu în ultimul rând, bunătatea înseamnă să te lauzi la TV cu faptele bune, dar în realitatea să dai afară măicuțele din mănăstire pentru că vrei terenul de acolo și să promiți bani unui bolnav, dar să îi dai țeapă după ce ai anunțat gestul de mărinimie la TV.

Un an mișto tuturor!

[instagram-feed]

7 comentarii

 • Problema nu e a țeparilor, că asta e menirea lor: să dea țepe. Problema e că în România – locul unde se nasc și se dezvoltă cei mai deștepți oameni de pe glob (nu ca SUA, unde “e numai proști”) – se găsesc mai mereu fraieri de fraierit. Păi eu îți spun Scutariule că am vorbit cu oameni de la care am pretenții și concluzia e aceeași: Becali o fi furat, da’ mai ajută pe câte cineva. Pe când ceilalți?! Degeaba le explici că acest condamnat penal și-a construit întreaga avere pe furăciuni, camătă și afaceri ilegale cu statul. Pentru ei nu contează. Dacă omu’ dă 10k europeni din cei 50 de meleoane furați de la noi, cetățeanul e mulțumit. Bașca, pușcăriașul e și credincios! Cu asta ești knockout in orice dialog. Ce mai contează că dintre miile de icoane (care apropo, sunt împotriva poruncii a doua) el amenință și batjocorește pe toată lumea? Sau că vorbește numai de bani? N-are importanță. Ce mai contează că și-a construit o societate comercială care a îngropat Steaua București? Pentru cei 42 la 93 de “steliști” adevărați care, cel mai probabil, habar n-au unde e Stadionul Steaua, societatea comercială a infractorului dovedit e Steaua. Ce contează că nu are numele, emblema, culorile sau palmaresul Stelei?!? Important e că Becali e om bun și că “a băgat bani” la Steaua că altfel nu mai exista… Are vreo importanță că acum Steaua București a ajuns în liga 4 “datorită” banilor băgați de Gigi? Nici vorbă!

 • …Asta e fibra natiei, sa echilibrezi imediat fapta buna cu o “arsura”. O alta continuare romaneasca a povestirii cu “tractatorul” ar fi fost ca sarmanul cu cancer sa-l fi mintit, doar ca sa fie el primul tepar din ziua respectiva. S-ar fi explicat mai usor paguba olandejilor.

 • Lasă-mă pe mine….cel mai frumos dar după lumea asta…promovarea în liga a 3-a.
  Asta subiect, nu aberații.

 • Sa spui ca Haaland a costat 20 e milioane inseamna sa dai in ele grav. Pentru Haaland s-au platit 22.5 milioane clubului, 10 milioane impresarului (Raiola), plus procente din viitorul transfer atat tatalui, car si clubului de la care a fost transferat.

  Evident, asta nu explica sumele fantasmagorice vehiculate de gigi, da exagerarile nu au facut niciodata bine. Exagerare e si sa spui ca Tanase face 20 de milioane si sa pretinzi ca Haaland a costat tot atat.

 • Unchiul meu lucreaza la RATB (STB) de aproape 25 de ani. Niciun sofer RATB nu a luat vreodata in viata lui 50 de milioane salariu. Cu tot cu sporuri in vremurile bune ale RATB-ului a luat maxim 34 de milioane pe fluturas, nu mai stiu cat lua exact in mana. Deci domnu ala care a povestit e plin de maro. Si nu, nu exista soferi care sa ia mai mult pentru ca salariu si sporurile sunt standard nu in functie de vreo conditie.

 • Nu cred ca se poate obtine mai mult de 2-3 mil pe el. Hai 4. Ca sa valorezi atat trebuie sa demonstrezi si tu ceva. Nimeni nu pune botul la camataria romaneasca ca in alti ani.
  Aici unde locuiesc eu terenurile pe care se antreneaza amatorii sunt de 10 ori mai bune decat L3 la noi.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.