web analytics
Diverse

Diferența între sportivii de la noi și sportivii de la ei

În România se câștigă mult prea bine din sport. Serios, salariile din fotbal, handbal, baschet sau polo sunt mult prea mari dacă ne raportăm la ceea ce se produce. Logica economică nu se aplică la noi pentru că dacă s-ar aplica atunci baschetul masculin de la Steaua nu ar putea să aibă un buget de un milion de euro. Ei nu produc nimic, interesul e limitat la cei care se duc în sală, merchandisingul e zero sau pe acolo, e o groapă care înghite bani. La fel, un fotbalist din Liga 1 nu poate câștiga 15-20 sau 30.000 de euro pe lună din simplul motiv că nu produce atât de mulți bani pentru club. Sunt două, hai trei excepții în ultimii 6 ani la care astfel de salarii au fost justificate de realitatea economică, dar atât.

Și unul dintre motivele pentru care noi nu existăm în sport în comparație cu alții este deschiderea pe care sportivii o au către fani prin intermediul presei. Îi număr pe degete pe fotbaliștii la care am observat o plăcere atunci când oferă un interviu. Răspunsuri scurte, la obiect, zero zâmbete, zero carismă. Nici măcar în interviurile pentru sponsori nu sunt altfel. Țin minte adunări Nike la care veneau 3-4-5 jucători ai Stelei pentru socializare cu presa, chipurile, dar la care aproape că trăgeai de ei pentru două vorbe.

Uite ce se întâmplă la ei. Kobe Bryant vorbește mai mult decât cel care a venit să pună întrebări. E tot un gig Nike, se vorbește despre noul pantof sport Kobe Bryant, însă un baschetbalist care valorează câteva sute de milioane de dolari se străduiește să explice cum poate mai bine lucrurile pentru ca jurnalistul să fie mulțumit.

9 comentarii

 • Eu as angaja pe banii clubului profesori individuali de lb romana si limba straina la alegere. Costurile ar fi infime raportate la paguba de imagine pe care ti-o face un Dodel, Vali Badea sau Claudiu cand deschid gura in fata camerelor.

 • Steaua la baschet este pe drumul cel bun, nu poti face o super echipa in 2 ani… (sau poti!? Unirea Urziceni… 🙂 )dar cum zicea si Hagi in vremurile lui bune, daca nici voi, cei din presa, nu vreti sa ajutati cu nimic, sa aduceti lumea la stadion, respectiv sali, degeaba… Si totusi, nu are nicio relevanta sa compari Romania cu SUA.

 • Bravo frate, compari prestaţia lui Kobe Bryant care a dat de-a lungul anilor mii de interviuri şi care are probabil o armată de PR-işti în spate cu prestaţiile unor băieţi de pe la noi care au văzut microfonul doar de vreo 30-40 de ori, pe la nişte flash interviuri.
  “La fel, un fotbalist din Liga 1 nu poate câștiga 15-20 sau 30.000 de euro pe lună din simplul motiv că nu produce atât de mulți bani pentru club”. Nu tu erai ăla care îi numărai banii lui Becali în fiecare lună şi ziceai că Steaua se autofiinanţează din venituri proprii, acum o dai la întors?

  • Kobe a fost exemplul care mi-a venit acum la mana. Poate fi dat orice alt exemplu de sportiv din strainatate, fotbalist sau altceva.

   Si ce legatura are numaratul banilor lui Becali cu salariile?

 • nici Kobe nu merita atatia bani, din pacate traim o perioada neagra in care prostii sunt zeificati de unii si mai prosti.

  • Kobe merita cu varf si indesat. Dincolo ca iti umple salile, omul e un magnet de bani. Vezi tricouri ale lui Lakers cu Kobe peste tot in lume, omul vinde. Cum sa nu isi merite banii?

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.