web analytics
Opinie

Dezbrăcate de sensuri și dezvelite de context

Nu e în regulă, poate, să încep așa. Norocul meu e că nu îmi pasă și profit de situație pentru a sublinia ceea ce tot spun de ani de zile. Goana după obiective idioate, goană combinată cu incompetența companiilor și cu pixdismul din PR și publicitate, toate astea au dus la o diluare a calității oamenilor care ajung în presă. De sport, dar nu numai.

Un jurnalist a publicat pe al său blog o discuție cu Sorana Cîrstea. Discuție lungă, relaxată, nu interviu clasic de tipul ”Și, ai câștigat. Cum te simți?”. Evident, precum atunci când atingi subiecte despre fotbal cu Florentin Matei, ajungi și la Messi. Așa și cu Sorana. Discuția a ajuns și la Simona Halep, iar Sorana, surprinzător de abilă, a acoperit tema pe larg. Și nu că pe larg, pe foarte larg.

Problema mare este, însă, dată de faptul că blogul lui Mircea Meșter are un trafic incomparabil mai mic decât cel pe care îl au publicațiile de ”main” care au preluat părți din interviu, din discuție. Problema și mai mare e că publicațiile de ”main” au preluat doar ce putea să fie exploatat drept scandalos în discuția cu Sorana. Scos din context, ce a spus jucătoarea de tenis acolo poate fi văzut drept un atac cu talpa sus la Simona Halep. Scos din context.

Ce s-a întâmplat? Păi s-a întâmplat că turma, publicul din România, a bombardat-o în online pe Sorana. Complet gratuit. Dacă vă fac o selecție de comentarii vi se usucă cerealele-n castron. Bine, eu-s obișnuit cu reacțiile nasoale către sportivi, văd asta de ani de zile, de unde și atitudinea pe care o am față de cea mai mare parte a publicului, atitudine pentru care (din nou) am fost blamat. Sorana a fost decapitată în piața publică din online, dezbrăcate de sensuri și dezvelite de context, cuvintele ei au fost expuse ca fiind cuțițe înfipte în spatele dureros al Simonei Halep. Și adevărul, ne place sau nu, e dictat de cei vizibili. Deci nu de Mircea Meșter, ci de cei care au preluat și distribuit către turmă teoreticul război între cele două părți.

Ce mi se pare mai amuzant este faptul că publicațiile care au exploatat schweighoferește subiectul Sorana-Simona sunt cele care (vezi GSP și Superlativele GSP) se plâng de faptul că jucătoarele de tenis nu oferă interviuri în România (vezi Simona și atitudinea ei față de premiul acordat de GSP la final de 2018). Și spun asta fără să fie GSP o țintă, nici pe departe. Dădeam doar un exemplu.

Închei prin a vă trimite către discuția completă cu Sorana. Veți vedea acolo felul în care a discutat ea despre tenis în general și despre Simona în particular.

De fapt, nu. Închei prin altceva. Închei prin a vă atrage atenția că am dreptate mereu și că, atunci când vouă vi se pare că sunt hater sau răutacios, realitatea e că nu-s altfel decât întristat de… realitate.

10 comentarii

 • Avand in vedere ce gunoi a ajuns presa “main” din Romania, nu ai cum sa ai pretentia ca cititorii sa aiba discernamant. Cand ti-ai format, in mod deliberat, un public tinta de redusi mintal, nu poti sa te miri ca iti comenteaza toate dejectiile umane fara sa gandeasca. Cine are mai mult de 2 neuroni nu sta sa citeasca gsp. Sau, daca o face, pe wc, in niciun caz nu ia in serios ce e scris pe acolo.

 • Multumesc pt link chiar am citit cap coada si ai dreptate contextul e totul dar citind inclusiv unele dintre comentariile de acoli si se pare de peste tot din romanelia,p’astiacare nu inteleg ce citesc nu ai cum sa ii mai redresezi nici cu sute de perfuzii in cap.

 • Suntem o natzie de redusi… de la suporteri la presa. O fata care joaca de 20 de ani tenis, a fost in top 30 mondial are tot dreptul (dar absolut tot dreptul) sa isi dea cu parerea de jocul lui Halep. Daca Sorana (de care nu-mi prea place, si-a cam batut joc de cariera) nu mai poate comenta nimic de Halep (vorba aia, au jucat impreuna, una contra alteia, sunt contemporane) cine mai poate zice ceva? Ragaitorii de bere care pierd/castiga la pariuri?
  Iar legat de presa – nu stiu ce sa zic dar ramaneti al naibii de putini iar la cum se cancanizeaza majoritatea, in cativa ani Scutariule o sa ajungi exponat de muzeu – ultimul ziarist din Romania.

 • Din punctul meu de vedere putea sa evite elegant un raspuns despre Simona mai ales ca asa zisul ‘scandal’ dintre ele(inventat de presa din nimic) nu e la primul episod, stia foarte bine ce o sa faca presa din cuvintele ei

  • Pai daca facea asta ne plangeam, prin presa, de faptul ca sportivii nu spun nimic in interviuri. Si de asta a ajuns presa sa exploateze nuante, pentru ca cei mai multi sportivi sunt prea seci. Nu e scuza, evident. Dar e un lucru de luat in considerare.

 • Pana la urma si daca zicea aia, era problema ei, daca ea asa crede. Cand o sa inceapa sa piarda Simona, toti o sa revina si o sa spuna ca avea dreptate Sorana.

 • O intrebare am si eu, de ce a simtit nevoia Sorana sa vorbeasca de Simona fix acum inainte de meciurile de FED Cup?

  • A simtit nevoia? A fost intrebată, n-a ”simtit nevoia”. Apoi, ce e rau in asta? O jucatoare de tenis importanta pentru Romania raspunde la intrebarile legate de o alta jucatoare de tenis importanta pentru Romania. Serios, nu vad problema.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.