web analytics
Opinie

Despre ultimul episod din Game of Thrones

S-a terminat Game of Thrones. Poate cel mai de interes fenomen de fel din istorie a avut ultimul episod în urmă cu doar câteva ore. S-au uitat sute de milioane de oameni și, așa cum e normal, au ieșit sute de milioane de comentarii. Păreri, indicații. Așa că mă pun și eu pe listă cu niște gânduri:

Ca în orice act de creație, e imposibil ca toată lumea să fie mulțumită. Nu există pe Pământ lucru care să placă tuturor. Și tocmai pentru că e un act de creație, senzația că se putea ”mai bine” e persistentă.

Dar ce înseamnă ”mai bine”? Ce înseamnă mai bine atunci când vorbim despre rezultatul gândirii unor oameni, oamenilor care au scris și, mai apoi, pus în imagini finalul? Mai bine pentru așteptările fiecărui om? E imposibil. Mai complex? Imposibil de definit! Mai neașteptat? Greu de spus dacă se putea.

Eu nu sunt dezamăgit de final tocmai din acest motiv. Pentru că am urmărit actul de creație al altcuiva, act asupra căruia n-am niciun control. Și, cu excepția cazurilor în care în film interveneau F-16 sau lansatoare de rachete tip Katiușa – evident, o anomalie – aș fi apreciat în mod egal cam orice final de poveste.

Pentru că nu există ”nu criticăm”, indiferent de domeniu, putem dezbate. Putem să punctăm momente care ne-au plăcut mai puțin, putem să subliniem pasaje pe care le-am fi văzut ușor îmbunătățite. Poate putem să criticăm graba, poate voiam să se dezvolte mai mult unele aspecte, aspecte tratate prea brusc, prea rapid.

Însă pot înțelege senzația de insuficient. Pentru mine, insuficientul este dat de lipsa de profunzime cu care e tratată soarta unor personaje cheie la final. Chiar și așa, înțeleg faptul că vorbim despre un serial, nu despre o carte. Timpul este limitat.

Aștept finalul pe care și-l imaginează George R.R. Martin. După cum probabil știți, cărțile lui nu sunt gata și, de la un anumit moment, filmul a luat-o înainte și sarcina scrisului a picat în seama celor angajați de HBO. Scriitorul a menționat însă că e foarte posibil ca finalul poveștii sale să fie diferit. De fapt, sunt sigur că o să fie diferit, că doar n-o să scrie la fel.

Altfel… Game of Thrones a fost, fără îndoială, cel mai mare fenomen de genul din istorie. Mă bucur că n-am fost hater și că m-am apucat de el acum mulți ani!

Un comentariu

  • Excelent film, final bun. Când vorbesc de final, mă refer la întreg sezonul, nu numai la ultimul episod. De la modul în care i-a înviat pe ww din criptă, la cum l-a mierlit Arya pe ăla, la cum s-a răzbunat Dany pe toată lumea pentru că până acum îi trata cu bine și n-o băga nimeni în seamă, la cum a ajuns Sansa să conducă Nordul și să-l mențină independent după ce a fost batjocorită și părea mereu o victimă…și până la ologul ajuns rege pe sistem cvasi-democratic (tare rău faza cu propunerea de vot a tuturor oamenilor, mai ales acum in preajma alegerilor noastre 🤣🤣🤣). Foarte bun film!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.