web analytics
Opinie

Despre retrogradarea lui PAOK

Probabil ați citit deja pe site-urile de sport ceva de tipul ”PAOK riscă retrogradarea”. Ce s-a întâmplat, de fapt. O comisie din fotbalul grec, nu îmi dau seama dacă ar avea echivalent pe la noi ca să vă zic exact ce comisie e, a propus, votat și adoptat varianta ca PAOK Salonic și Xanthi să fie retrogradate din pricina faptului că rusul Ivan Savvidis le-ar controla pe ambele. Și, cum cele două joacă în aceeași ligă, lucrul ăsta e nasol. Cazul a fost preluat de Liga din Grecia și urmează să fie judecat, se anunță măsuri drastice, se va ajunge la TAS cu siguranță.

Care e faza. Cei de la PAOK susțin că Marinakis, patronul lui Olyimpiakos, a intrat în posesia unui document bancar care arată faptul că un văr îndepărtat al lui Savvidis a cumpărat de la patronul lui Xanthi, cu vreo 3-4 milioane de euro, un hotel și un teren de antrenament. Asta ar fi legătura care ar demonstra că Savvidis se ajută de Xanthi în lupta pentru titlu, luptă pe care o duce sezonul ăsta doar cu Olympiakos.

Acum, nu-s vreun expert, însă e evident că nu e o întâmplare că vărul lui Savvidis a cumpărat chestiile alea. Însă trebuie să rețineți faptul că nu vorbim despre orice peisaj fotbalistic, ci despre o Grecie în care ani la rând, zeci de ani, Olympiakos a câștigat titlu după titlu făcând exact chestia asta. Și chiar dacă nu scuză pe nimeni faptul că există precendent, chiar dacă precedentul nu a fost pedepsit, amănuntul întregește peisajul pe care presa de la noi nu a știut să îl picteze. Mai mult decât atât, chiar și în prezent Marinakis e bănuit că influențează deciziile de la alte cluburi din Grecia. Aris Salonic, Panionios și Asteras Tripolis sunt Xanthi-urile lui Olympiakos, dar nimeni nu ia nicio măsură din cauza relațiilor strânse pe care Marinakis le are cu actuala conducere a țării.

Și pentru că atmosfera risca să sară în aer, oficialii sportului din Grecia au anunțat faptul că PAOK nu va fi retrogradată, că regulamentul va fi modificat și aplicat în ideea depunctării clubului lui Savvidis. Asta, susțin jurnaliștii greci, e o mișcare care să dea impresia fanilor lui PAOK că a fost aplicat răul cel mai mic. Doar că rușilor nu le convine treaba asta și au anunțat că nu vor modificarea regulamentului, vor să li se aplice pedeapsa care în forma actuală înseamnă retrogradare și vor să meargă la TAS, acolo unde susțin ei că vor câștiga. Fiul lui Savvidis a anunțat recent treaba asta printr-o postare care sună de felul: ”We want justice. We need justice. Nothing more, nothing less”.

Cazul e, firește, cu mult mai complex, eu am încercat să rezum. Și, la fel, cazul poate fi înțeles pe deplin doar dacă cercetați legăturile incredibil de putrede pe care Marinakis le are aproape cu toată conducerea țării. Controlează incredibil de multe ramuri, nu doar în sport, și continuă să nu aibă probleme după ani în care a fost ținta unor anchete, independente sau nu, care l-au indicat drept vinovat pentru o grămadă de chestii, de la trafic de droguri, la tentative de omor și alte nenorociri. În câteva zile ar trebui să fie luată o decizie într-un caz în care Olyimpiakos este acuzată de manipularea unor rezultate. Deși în mod normal ar trebui retrogradată, dacă verdictul va fi ”vinovat”, grecii se așteaptă ca Olympiakos să scape fără mari daune și din treaba asta. Sau termenul să fie amânat.

De asta ziceam mai devreme, pe Facebook, că ce e pe la noi prin fotbal e pistol cu apă pe lângă Grecia. Corupția primește noi definiții în țara populată până la refuz cu români în anotimpul cald.

5 comentarii

  • Mie nu mi se pare deloc “pistol cu apă” distrugerea celui mai mare club de fotbal din țara asta. Nu mi se pare pistol cu apă nici situația juridică a lui Dinamo și nici obligarea Rapidului de a o lua din L.4 înapoi spre L.1. De asemenea, nu mi se pare pistol cu apă faptul că aproape toate echipele de tradiție au fost desființate/aruncate în ligile inferioare. Asta dacă ar fi sa comparăm situația din fotbal de la noi cu cea din fotbalul elen.
    Dacă depășim sectorul ăsta, vom vedea că albanezul condamnat a influențat, pentru o perioadă cel puțin, mediul politic, mediul social, etc, mulți dintre românii idioți din țara asta considerandu-l chiar și în prezent o victimă a sistemului….
    Dacă adăugăm și celelalte condamnări ale oamenilor din fotbal, vom constata că la noi situația e cu mult mai gravă decât în Grecia

      • Mie mi-e egal, doar voiam sa-l tachinez pe Cristi. Daca as comenta sa comentez as zice ca era de asteptat.

    • De parcă revenirea Peluzei Nord la meciurile SC FC Fcsb SA ar trebui să schimbe realitatea. Poate veni și Zidul Galben de la Dortmund că tot o societate comercială din Mogoșoaia, înființată în 2003 cu scopul de a prejudicia Steaua București, va rămâne.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.