web analytics
Fotbal intern

Despre Florin Talpan, așa cum l-am cunoscut eu

Situația FCSB-Steaua nu se va rezolva prea curând pentru că mulți dintre suporterii vechii echipe (culmea, foarte tineri) trăiesc într-o altă dimensiune. În aia în care se întâmplă că s-au întâlnit de zece ori cu Florin Talpan și în care juristul CSA Steaua le-a promis că scapă clubul de Becali. Ei, suporteri dedicați, au aderat imediat la ideea asta fără să își ia măsuri de precauție împotriva celui care a promis. În mod normal nu ai cum să nu te întrebi care sunt motivele pentru care cineva precum Talpan se înhamă la o astfel de luptă, nu? Să te bați public cu Gigi Becali e o treabă murdară, oricum ai da-o. Și nu din cauza lui Becali, ci din cauza ricoșeelor. Ei bine, suporterii ăștia ai Stelei au crezut și au sorbit pe nerăsuflate toate cele promise de Talpan. Vi le zic eu acum, cu liniuță, care sunt în mare:

– scăpăm clubul de Gigi Becali pentru că, uite dosarul!, a făcut o serie uriașă de ilegalități în preluarea și mai apoi în gestionarea Stelei
– aduc alături gloriile clubului, de genul Bumbescu, Tudorel Stoica, Belodedici, și facem un club nou, curat
– înscriu echipă în liga a cincea, provizoriu, până o lămurim definitiv cu Becali. Din nou, uite actele, iată promisiunile.

Astea sunt, în mare, vă garantez pentru că le-am auzit și eu. Ca să o lămurim. Talpan este un om care a plecat încărcat de intenții nobile. Serios, nu glumesc. Nicio secundă nu și-a dorit câștigul personal, nu și-a dorit altceva decât binele clubului pe care, din nou vă asigur, îl iubește. Problema este gustul celebrității. Mă rog, una dintre probleme. La el a lovit tare de tot și a fost momentul în care eu am încetat să mai comunic cu el, oficial sau nu. Atunci când am simțit că ceea ce spune și ceea ce face nu mai sunt urmări ale intențiilor nobile, ci rezultatul încercărilor de a-și vedea numele în ziare și la TV, atunci am închis liniile de comunicație. Ce s-a mai întâmplat în acest an și ceva care a deraiat mărfarul Talpan? Tot cu liniuță:

– rând pe rând, gloriile Stelei l-au ascultat și, mai apoi, ignorat. Din comoditate, răutate, dezinteres, nu știu. Știu doar că nu l-au susținut
– marele ofițer Boroi, ăla care își face selfie-uri cu galeria, l-a ”boxat” cu fiecare prilej. Tot ce a obținut Talpan pentru Steaua a obținut pentru că s-a zbătut uriaș, în ciuda opoziției lui Boroi. Boroi care, așa cum ați citit în ProSport, nu este deloc anti-Becali. Argăseală știe de ce. 🙂
– influențat de atenția primită la un anumit moment, Talpan a luat totul ca pe o luptă personală. A neglijat intenția nobilă, bună, de la început și s-a aruncat în fel de fel de probleme care nu au făcut decât să lungească procesul de la care fanii au așteptat un final concret.
– e doar o bănuială, n-am nicio dovadă, dar cred că este de vină pentru tărăgănarea procesului de evaluare și licitație pentru baza din Ghencea. Tărăgănare dusă suficient de mult încât Steaua lui Becali să nu mai aibă cum să se folosească de bază până la intrarea în procesul de modernizare pentru Euro 2020.

În momentul de față, Talpan duce aceeași luptă dreaptă. În capul lui. Problema e că s-a abătut atât de mult de la drum, s-a complicat atât de tare, încât finalul este îngrozitor de departe. Când la finalul unui proces câștigat unicul tău scop este să anunți presa și să sugerezi titluri de genul ”Talpan îi dă o nouă lovitură lui Becali”, atunci e clar că ”Steaua curată” e un slogan prăfuit rămas pe prima versiune a dosarului depus în instanță împotriva FCSB.

Concluzie. Ce vreau, de fapt, să spun. E deranjantă pasivitatea suporterilor. Și vorbesc despre suporterii ăia adevărați, ăia care chiar au o treabă cu Steaua, nu ultrașii și ultraserițele pentru care un meci era doar un nou prilej de a da bine-n poze la Nord sau la Sud. Ăia adevărați, ăia care nu au voie să stea să aștepte pentru că nu vor obține nimic. Nu trebuie să revină la meciuri, nu trebuie să ia partea lui Talpan sau partea lui Becali, trebuie să se miște. Și cu suficient de multă presiune pusă pe cele două părți vă garantez eu că situația se va remedia. Și știu ce zic. Pentru că, vă place sau nu, Steaua nu are cum să existe dacă cele două părți, să le spunem FCSB și CSA, nu se pun la masă să se pupe. Orice alt produs, așa cum ar fi o Steaua în liga a cincea, nu ar fi decât un bastard artificial, o clonă, o chestie fără valoare.

Ce trebuie să mai înțeleagă galeriile Stelei e că sunt ”înlocuibile”. Serios, iar nu le va conveni, dar galeriile sunt înlocuibile așa cum suporterii-cetățeni nu sunt. Și riscul cel mai mare pentru galerii este ca suporterul-cetățean stelist să adopte complet FCSB-ul. Dacă se va întâmpla asta, Nordul și Sudul vor înceta să mai conteze, oricâtă importanță cred ei că au.

talpan

10 comentarii

 • In mare ai punctat bine, însă comiți ca marea majoritate a jurnaliștilor aceeași greșeala: intri in detalii tehnice si îți prinzi urechile. Pe viitor ar fi bine sa te apelezi la ajutorul unor specialiști . Te rog sa nu consideri acest mesaj o ofensa, ci ca o recomandare sau o critica constructiva ! Succes

 • ”Boroi. Boroi care, așa cum ați citit în ProSport, nu este deloc anti-Becali. Argăseală știe de ce.”
  Mai dezvoltă și tu puțin. Mi-a scăpat subiectul în ProSport probabil 😀

 • In disperarea noastra de a scapa de cel care a terfelit Steaua in toate felurile posibile,da,poate ne-am agatat de orice,asta inseamna sa iubesti o echipa cu adevarat,nu sa fii prezent doar la victorii si meciuri in europa,pacat ca esti in acest fenomen de mult timp si nu ai inteles nimic,aici nu e vorba de peluza ,e vorba de oamenii care veneau pe Ghencea pt ca iubesc aceasta echipa,cati mai regasesti dintre ei pe national arena,sub 10% …..acum vin doar ilfoveni,sa nu le zic altfel.

 • Doamne …tu esti platit cu bani grei ,cu miros de branza.Prietene cum te poti numi ziarist…..esti incredibil,vai mama ta.

 • Mai mult decat suporterii, presa are nevoie sa existe o STEAUA. Si daca aveti impresia ca o diputa in instanta trebuie solutionata la presiunea maselor, Cristi, faci o mare greseala. Ca se face praf istoria si palmaresul – corect, dar asta nu inseamna ca de dragul unui nume trebuie sa calcam legea in picioare si sa ii dam lui nea gigi echipa ca nu e ea profitabila la stat.

 • m-am simtit extraordinar pe stadion … cand bateau in tobe cei de la sparta … eu cu ceilalti ,cetateni de la tribuna a 2a … strigam … STEAUA ! dupa aia dadeau tonu din palme cativa baieti care erau in peluza a 2a,cea in care statea de obicei “sud’ul” … si tot stadionul batea din palme 🙂 se poate … usor usor … reminiscenta lui jan “camionagiul” pavel va disparea.

  • Vezi ca pe Național Arena în peluza a 2-a (Basarabiei) stătea Nordul, invers față de cum stăteau în Ghencea. Just sayin’…

   • Alex,da ai dreptate … ma refer la cea in care statea “sudul” peluza 1 … scuze pt confuzie …

 • Meam. Finalul a fost genial. Trist, dar adevarat. galeriile SUD si Nord nu mai exista. Punct. Steaua va exista si sub numele FCSB FCSPLM FCBECALI. Va aduna 30.000 oricand in Europa sau cu Dinamo.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.