web analytics
Fotbal intern

Desecretizarea ”blatului” Steaua-Viitorul 2-5. Cum s-a făcut mizeria și cum au fost implicați Hagi, Reghecampf și Becali

Foto: Mediafax

 

Observ că lumea îl urăște pe Hagi mai mult decât pe Becali pentru ceea ce s-a întâmplat în 2013, la Steaua – Viitorul 2-5. Unul dintre cele mai urâte meciuri din istoria recentă a Ligii 1 i-a adus lui Hagi o grămadă de inamici, mă rog, la nivel declarativ. Și mai grav, după acel meci, orice partidă spectaculoasă jucată de Viitorul este imediat categorisită drept blat. Dar ce s-a întâmplat la acea partida? Multă lume știe, nimeni nu vorbește despre asta. Iată că o fac eu.

Vă aduceți aminte, da? Mai erau două etape înainte de finalul unui campionat în care Steaua era deja câștigătoare. Cu Iulian Dima la centru (arbitrul care a masacrat Oțelul mai apoi în Oțelul – Steaua 1-1, cel care e rudă cu Mache), Steaua se prezenta cu o echipă a doua spre a treia în fața unui Viitorul în nevoie de puncte pentru a scăpa de la retrogradare. Jucau Mihai Costea, Gabi Iancu, Cojocaru, Râpă, pe banca de rezerve erau oameni precum Valeriu Lupu, Ionuț Năstăsie, Iulian Roșu sau Marian Vârtej. Ce mai, o echipă mult, mult sub ceea ce ar fi fost echipa secundă a Stelei în acel moment. Și de aici se trage prima concluzie greșită. Foarte mulți suspectează greșit cum că ăsta e un indiciu clar cu privire la implicarea lui Reghecampf în blat. Doar că nu e așa, credeți sau nu, antrenorul de atunci al Stelei a fost complet nevinovat în cazul de față!

În fine, Viitorul a spulberat echipa a treia a Stelei, a fost 5-2 pentru constănțeni, într-un meci în care Doru Bratu a greșit grav de tot la vreo trei goluri, motiv pentru care a și fost scos prin minutul 40. Pentru bunul simț al spectatorilor și telespectatorilor e cât se poate de evident că meciul a fost aranjat. Dar cum? Și, mai ales, de către cine?

În ultimii ani am discutat cu destul de mulți oameni din fotbal, mai mult sau mai puțin implicați în ceea ce s-a petrecut atunci. Astfel am reușit să ascult și tot felul de mărturii din vestiare, dar și de prin loje ori birouri. Concluziile le voi expune aici sub formă de puncte principale, povestea întregă, atât cât am reușit eu să o refac, poate își va găsi locul în altă parte.

Așadar, ce s-a întâmplat la Steaua – Viitorul 2-5. Cum s-a pus în scenă piesa:

 • nu a fost vorba despre un ”blat” de pe urma căuia să se câștige la pariuri. Meciul a fost ”gândit” doar pentru a ajuta Viitorul să nu pice
 • foarte important: deși pare puțin verosimil, singurul cap al răutăților a fost Gigi Becali, iar ”munca” a început cu multe zile înainte. Deci nu Hagi, nu Reghe și, NU Doru Bratu!
 • finanțatorul Stelei a început să împrăștie ideea, la toate nivelurile, cum că meciul trebuie ”lăsat” Viitorului cu multe zile înainte de meci. Jucătorii au înghițit ideea că nu e tocmai o tragedie dacă pierd, ba dimpotrivă
 • Reghecampf a făcut o echipă slabă în urma unor discuții de genul: ”Tată, hai să vedem pe cine mai păstrăm în lot dintre rezerve. Îi plătesc degeaba? Hai să îi văd la lucru și pe ăștia acum, înainte de final, să vedem cui îi dăm drumul din vară”
 • prin prieteni comuni, lui Hagi i s-a transmis faptul că Becali vrea să fie ”blând”, însă Hagi nu a vrut să audă nimic. Becali și-a atins scopul, a fost, în viziunea lui, un gest prin care și-a arătat o oarecare superioritate: ”îl ajut deși nu vrea, să vadă ce puternic e Becali și cum își tratează el rudele”. Ca un fel de întâlnire la cafea între doi rivali în afaceri în care unul insistă să plătească nota
 • reacția lui Reghecampf a fost naturală. Și-a dat seama că pierde, dar nu a avut ce face. Aici sunt încă elemente care îmi scapă, nu știu dacă s-a asigurat Becali că meciul va fi pierdut. Tind să cred că totul a fost făcut doar prin slăbirea ”11”-lui de start și printr-o bancă de rezerve și mai slabă
 • teatrul de după meci, cu demisia și revenirea, a fost metoda puțin inspirată prin care Reghecampf a vrut să se spele pe mâini. Se putea curăța și altfel, însă nu a găsit o altă metodă în scurtul timp avut la dispoziție. Repet, el nu a avut nici cea mai mică implicare

Spun toate astea în condițiile în care știți în ce măsură îl apreciez eu pe omul Laurențiu Reghecampf. Mai mult, e foarte important de știut că favorurile primite de Gică Hagi nu au fost la cerere. Foarte mulți au avut impresia că îi oferă un semn al aprecierii dacă Viitorul se salva cu ajutorul lor. Hagi nu a intrat niciodată într-o discuție despre așa ceva, orgoliul lui l-ar fi trimis în liga a doua mai repede decât să îl lase să câștige un meci în birouri.

10 comentarii

 • Buna.Sunt de acord ca nu se poate sa-i comparam pe Hagi si pe sumudica dar ar trebui sa va gândiți si la transferurile pe care le face Becali de la Viitorul si care se fac pe bani grei(aruncați pe geam).La Viitorul confirma toți si la Steaua…Tot timpul Becali cumpara pe bani MULTI jucatori de la echipele care l-au ajutat si care nu confirma fiind trimiși sa joace in ligile inferioare.Numai la OTELUL a dat o groaza de bani dupa ce OTELUL s-a aparat șansele corect.Cred ca numai Râpa mai joaca cate putin.Iar de cumpărat……..

 • Cristi, long story short, sunt din Constanta, am crescut co golurile lui Hagi si il voi iubi mereu. A fost eroul copilariei mele si continua sa fie o inspiratie pentru mine povestea lui. Carcotelile legate de gramatica si blaturi sunt pentru oameni care nu au visat golurile si pasele lui. #sevisevyorumhagi

 • Sunt de acord cu punctele enuntate de tine. Tind sa te cred ca le-ai scris pe baza surselor tale de care vorbesti, desi aceste concluzii le puteam trage si eu fara a avea vreo sursa. As fi tare interesat sa vad un punct de vedere al tau legat de Viitorul-Pandurii 0-4, meci disputat recent in Liga 1. Eu cred ca a fost un blat odios. Sper ca nu imi vei aduce contraargumenete de genul: “Si Pandurii este la retrogradare, nu si-ar fi permis sa le dea meciul ilfovenilor”. Echipa lui Edward Iordanescu are un joc care ii permite sa castige cu oricine, deci si cu aceste trei puncte si fara ele se vor salva. Cu pintilii-anton-nistor nu se retrogradeaza in Liga 2. PS: nu am inteles vehementa psp cu care a semnalat faptul ca Dinu Gheorghe pariaza. In momentul de fata el este implicat in presa, nu in fotbal. Cum Stucan si Opritescu au voie sa parieze si Dinu Gh. are voie.

    • la fel ca mine. Asta poate si pt ca si tie ti s-ar fi parut normal sa fie 0-4 nu 4-0

     • Da, dar nu putem categorisi drept blat fiecare meci care nu se termina cu rezultatul pe care noi l-am considera normal, nu?

      Repet, nu am vazut meciul, mi-e imposibil sa ma pronunt.

  • Mi-e greu sa am un punct de vedere despre Viitorul – Pandurii 0-4 din simplul motiv ca nu am informatii despre corectitudine. Si nici nu am vazut meciul. Dar daca voi aflat chestii, voi reveni.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.