web analytics
Diverse

De ce serialul The Last of Us începe promițător

Am văzut primul episod din noul serial pe nume The Last of Us de pe HBO Max. Am două variante de a aborda subiecutul, una scurtă și alta lungă. În funcție de cât timp aveți, că înțeleg că nu se mai citește acum, toți stau pe Tiktok și așteaptă ceva video. Așadar:

Varianta scurtă:

Din postura omului care a jucat ambele jocuri pot spune că așteptările mi-au fost satisfăcute, pe alocuri chiar depășite. E prea devreme să mă pronunț asupra poveștii, desigur, însă detaliile surprinse sunt fantastice. Nu îmi pot da seama cum e primul episod pentru cineva care n-a jucat jocul, nu îmi dau seama dacă e suficient de atractiv. Pentru că, din ce îmi amintesc, și jocul a pornit mai lent. Dar când pornește… Are acel soi de scenariu care provoacă dependență, rețeta de succes pentru serialele din ultima vreme.

Varianta lungă:

Ce am scris mai sus, plus următoarele. În ciuda unor discuții de pe internet, alegerea actorului care îl joacă pe Joel mi se pare fantastică, peste ceea ce credeam eu când am văzut afișele-promo. Am văzut discuții despre nepotrivire pe motiv de rasă, iar tipul ăsta de discurs mi se pare în unele cazuri everestul prostiei umane. Ah, nu îl poți juca pe Iulius Caesar dacă ești negru și nici pe Martin Luther King jr. dacă ești japonez. Sigur, sunt date istorice care în filme ar fi bine să fie respectate. Dar în cazul lui Joel nu avem realități istorice de respectat și nici nu pronunță ”Esteban” în loc de ”Steven” ca să îmi frece modjoul și să mă deranjeze. Agent Pena pare exact din ”film”, mi se pare că are și suferința aia pe chip, chinul care îl face potrivit pentru ceea ce va urma în acest serial. E tipul de tată cu mușchi care repară case, dezmembrează mașini și se bate cu urșii. Actorul care trebuie să îl joace pe Joel, dacă mă întrebați pe mine acum un an, trebuie să fie cineva precum cel pe care tocmai l-am descris. Că agent Pena nu e american din Dakota de Nord și e cu origini chiliene, cui îi pasă? Putea să aibă și origini românești, din Vințu de Jos, cât timp îmi transmite caracteristicile alea e OK.

Am mai remarcat, cum spuneam, o atenție colosală la detalii. Lasă că părul și barba lui Joel din 2023 sunt ca-n joc sută la sută, dar îmbrăcămintea… Nu ai cum să nimerești așa de bine, până și locurile cu uzură mi se par la fel, m-a băgat în atmosferă din momentul în care povestea a trecut la 2023, de la primele cadre cu el când arunca cadavre în foc. Ellie mă enervează, dar e ca în joc la început, decorul mi se pare excelent, sunt doar de bine vorbele de spus până acum. Și atenția asta la detalii mi se pare motivul pentru care declar începutul drept unul promițător, nu cred că se vor îndepărta foarte mult de joc, nu au niciun motiv dacă au început așa. Iar jocul, cum ziceam și acum câțiva ani, are script de film, n-ai nevoie de multe floricele și adăugiri. Ah, n-a fost scary până acum, așa e. Dar așteptați un pic. Să nu uităm că everybody is a gangster until clickers start clacking.

E posibil ca cei care n-au jucat jocurile celor de la Naughty Dog să vadă altfel lucrurile, mie mi-e imposibil să îmi separ mintea de ceea ce știu deja că va urma. Efectiv nu îmi pot da seama dacă primul episod care a durat o oră și 20 de minute a fost un cârlig suficient pentru a atrage lumea. Dar în altă ordine de idei și la Game of Thrones m-am uitat de vreo trei ori la primul episod până să încep să devin dependent, deci nu e o tragedie.

Ah, m-a apucat un chef masiv să joc iar jocurile. Când mă întorc în țară îmi iau un PS4 doar pentru The Last of Us 1 și 2, apoi îl vând.

Aici ai ce am scris anii trecuți despre jocuri:

The Last of Us 1 – atenție, mici spoilere

The Last of Us 2 – atenție, spoilere mari de tot!!!

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.