web analytics
Fotbal extern

De ce mai merg grecii pe stadion. Și de ce noi nu mai mergem

Voiam să scriu niște chestii despre ceea ce am văzut zilele astea la Salonic, dar m-am luat cu treabă. Mi-am adus aminte azi, o să râdeți, când am văzut aia cu retragerea PRA de la meciurile FCSB. Și, oricât s-a amuzat lumea, retragerea asta aduce o bucată și mai mare de ridicol peste clubul care își arogă fraudulos numele și importanța ce vine din numele Stelei. Pentru că așa cum era – deloc OK, admit – PRA era unicul element de ”viu” de la meciurile FCSB.

Repet, aici nu e analiză calitativă. Nu e o discuție despre ceea ce înseamnă PRA în peisajul ”suportericesc” din România. E doar constatare. Și fără gălăgia produsă de cei de la PRA, la FCSB o să fie oribil. Groaznic o să fie! La meciurile lor, alea la care nu dă bine să mergi, o să bată vântul, o să duduie ecourile, o să fie dezolant. De neprivit!

Revenind la greci. Purtam o discuție cu niște băieți despre ce se întâmplă acolo, pe Toumba, la PAOK. Pentru că cineva aducea în discuție, pe bună dreptate, că la sârbi e mai fierbinte în derby. Însă amănuntul de luat în seamă, unul deloc de neglijat, e că grecii sunt de ani de zile singuri pe stadion la un meci. Și nu doar PAOK, ci și AEK, Aris, Olympiakos sau Panathinaikos. Galeriile lor vin la stadion, cântă și încurajează echipa, aprind torțe și se mai bat cu jandarmii, totul deși nu există în peluza cealaltă cineva care să îi motiveze suplimentar, să zicem. Cineva cu care ”să se ia”. Iar asta e incredibil de greu, e dificil să te ambiționezi, să îți păstrezi entuziasmul când tu nu ai nicio ”provocare” directă, nicio modalitate prin care să arăți că ești mai bun decât celălalt.

Ei bine, din cauza acestui aspect, galeriile cluburilor de prin Grecia au niște facilități, să le spunem. Am citit în ultimii ani despre cei de la Gate 7, cei de la Super 3 sau cei de la Gate 13. Dar acum mă refer doar la Gate 4 de la PAOK, că pe ei i-am urmărit mult mai atent.

În primul rând, pentru un suporter venit din România ceea ce șochează în primă fază e libertatea cu care se vinde și se consumă alcool pe lângă stadion. Asta nu e valabilă doar în Grecia, în Europa civilizată e la fel, dar e un amănunt în condițiile în care la noi iei amendă și interdicție doar dacă miroși a bere pe lângă stadioane. Apoi, galeria lui PAOK are liber la un soi de comerț față de care clubul închide ochii. Grupurile suporterilor lui PAOK din Salonic și din țară vând produse cu însemnele clubului fără să plătească procent. Comerțul de ”fake-uri”, adică de tricouri simple pe care e brodată sau lipită stema clubului, e permis pe lângă stadion. Iar asta ajută și omul care nu are 65 de euro să dea în magazinul oficial pe un tricou Macron cu PAOK. La ce ajută asta? Tot stadionul e îmbrăcat în culorile lui PAOK, 95% dintre spectatori au stema clubului pe ei.

Mai departe. La meciul de acum cu AEK suporterii au legat în fața peluzei niște steaguri capturate ale rivalilor, niște fulare. În timpul meciului, vreo patru băieți din galerie și-au tras cagulele pe cap, au pășit peste gard și au dat foc respectivelor treburi. Absolut niciun jandarm nu i-a luat la bătaie, niciun pompier nu s-a repezit să stingă ”incendiul”, niciun steward nu i-a alungat înapoi în peluză. Forțe de ordine analizează riscul și știu, din experiență, că mai bine îi lași să își facă ritualul decât să riști să îi enervezi stricându-le treaba. Până la urmă care e răul real făcut? Practic, niciunul!

Apropo de băutură. Controlul de la intrarea pe stadion e ușurel. Poți intra cu mâncare și cu băutură de afară, deși ai și pe stadion de unde să îți cumperi. Un club care vinde jdemii de abonamente în fiecare an, care adună bani de la suporterii care golesc magazinul oficial aproape la fiecare meci, un astfel de club știe că nu e o idee bună să obligi fanul să îți ia doar apa la suprapreț pe care o vinzi tu pe stadion. A, că îi oferi și varianta asta e ok. Dar nu-l obliga, mai ales că-i grec, nu e englez sau neamț să aibă bani.

O altă chestie pe care clubul o face pentru a mulțumi suporterii este cea legată de accesul cu torțe. Suporterii din România știu cât de greu e să bagi zeci sau sute de torțe la un meci dacă organizatorul își propune să te oprească. Ori în Grecia, la PAOK, în Gate 4 sunt aprinze zeci sau sute de torțe la meciurile importante. Am mai scris despre asta acum vreo doi ani, parcă. Vorbeam atunci cu niște băieți care merg în Gate 4 și care mi-au spus că PAOK acceptă amenzile, acceptă chiar și terenul suspendat din când în când, totul pentru că șefii clubului știu că lumea vine și pentru spectacolul făcut de galerie cu show-urile pyro. Ce să faci? Să le pui bețe în roate și să nu îi lași cu torțe doar pentru că… nu știu, e periculos? Nu, îi lași să se organizeze singuri, îi lași să își facă singuri controalele la intrarea în peluză și îi lași să aprindă torțe și alte chestii asemănătoare. Ai mai multe de câștigat pe termen lung.

Și sunt multe alte lucruri pe care clubul le permite fanilor, lucruri care atrag lumea la stadion. La noi nu se întâmplă asta. La noi FCSB vinde 40 de abonamente, Dinamo își ține fanii pe un stadion distrus, echipele din provincie bagă prețuri de Nuba când vin bucureștenii cu fani, berea e interzisă, semințele și ele pe alocuri (în Spania se sparg și în Primera, dar și la meciuri de Ligă), torțele sunt interzise și te trezești cu interdicție dacă le folosești, iar dacă ai manifestări de tipul ars steag poți să iei și bătaie, nu doar amendă.

La noi nu există nicio măsură reală prin care să se încerce readucerea lumii pe stadion. Pentru că lumea poate reveni chiar dacă nu avem cine știe ce fotbal, că nu e ca și cum grecii merg pentru frumusețea fotbalului din PAOK – OFI Creta. Lasă-mă să beau două beri cu prietenii la stadion, să nu aleg terasa și să mă piș pe el de meci. Lasă-l pe ăla din peluză să își aprindă torța. Suspendă-i terenul sau dă amenzi clubului, dar nu-l interzice pe suporter 12 luni dacă o aprinde. Pentru că grecii aprind sute, dar nu-mi aduc aminte ultimul jucător ars cu torța, așa cum probabil vă veți grăbi să-mi atrageți atenția. Lasă oamenii să intre cu sandvișul și cu apa la pahar, că n-avem toți bani să îmbogățim rudele pârnăiașilor de la FCSB care și-au pus toate rudele periferice în posesia cateringului. Nu putem da toți 30-40 de lei la fiecare meci pe apă și pe un snack.

Sau aruncă naibii pământ, bătătorește-l și lasă-ne să ne orientăm spre altceva.

8 comentarii

 • Suporterul roman nu vine la meciuri pentru ca…oieru’… pentru ca… Borcea… deoarece… Copos… pentru ca… Sandu… pentru ca… Mitica… pentru ca… Burleanu… Toti indivizii astia au avut un singur scop: imbogatirea din fotbal. Dar au uitat un aspect: banii in fotbal vin de la noi…”derbedeii”

 • O dat Alibec un interviu in GSP. Nimic despre adevarata telenovela cu Dica. Inca tot nu vrei sa ne spui pe larg despre ce era vorba cu Dica si Alibec ?

 • Nu poti face comparatii intre suporterii greci si romani.
  Suporterul roman nu are cultura suporterului,e prea prost,prea retardat.
  La noi inca sarbatoresc aia arderea unei peluze acu 20 de ani.Atata minte au.
  Lasa-i cu torte si alte astea si esti la un pas de a legaliza crima.
  Tu ai vazut ce fete au aia de vin la meci?Mai ales aia din galerii?3-4 clase maxim.

 • Când faci paralele gen “suporterul grec si suporterul roman” ia in considerare si aspecte mai profunde: daca tot au acces cu torțe, ai idee câte peluze au fost incendiate in Grecia? Ai idee daca stadioanele din Grecia pot fi evacuate mai rapid decât cele din Ro?

 • gresit scuti, mai bine nu ai suporteri, dar ai echipa. Ce ca ma incalzeste ca se canta la noi, ca facem coregrafii, pe dracu sa ne ia. Si ne chinuiam cu braila, dam avioane, ala face penalty, nu legam 5 pase. Nistor, joaca singur, nu are cu cine, toti sunt morti. Mama ce bine, ca avem galerie!

 • Își arogă fraudulos, nu e Steaua etc, dar la câteva rânduri pomenim de ei si 80% din postarile de pe blog legate de Liga 1 sunt despre ei…Cata ipocrizie.Nu esti departe de Naum, care ne spune cât de nociv e Becali, dar orice subiect îl leagă de el.

 • Si mai era de mentionat si mitica – acest infect caruia dupa atatia ani inca i se mai cer parerile de catre alti infecti din mass-media – care e responsabil pentru disparitia oamenilor de pe stadion.
  Lege impotriva huliganismului my ass…

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.