web analytics
Opinie

De ce cred că Dan Brown – Codul lui Da Vinci e lectură obligatorie

Discuția nu e nouă, însă o fac acum pentru că sunt la a treia recitire a cărții Codul lui Da Vinci. A fost un succes uriaș imediat după apariție, în 2003, în special pentru că a avut puterea de a tulbura lumea creștină. Dan Brown a reușit una dintre cele mai bune demonstrații de roman polițist ”sub acoperire”, un adevărat puzzle în care la fiecare zece pagini citite descopereai o altă piesă. Cartea a fost atât de bine scrisă încât a reușit să păstreze și o ordine relativă în mintea cititorului, piesele din puzzle completându-se excelent până la final. Final care, în mod evident, aducea satisfacția completării. Discuția pe care vreau să o fac este pe două direcții și am să încerc să rămân cât pot de la obiect:

1. Subțirimea argumentelor Bisericii – presupunând că doar 50% dintre argumentele istorice aduse de Dan Brown în cartea asta sunt adevărate, atunci Biserica are niște probleme uriașe de credibilitate. Și mă refer aici la principii, la bazele pe care a fost construită creștinătatea. Mă refer aici și la fracturile de logică din Biblie, unele chestii care nu rezistă analizei obiective, dar care nu sunt discutate la scară largă doar pentru că Biserica e într-o permanentă luptă de a împământeni zicala ”crede și nu cerceta!”.

2. Chiar și dacă luăm tot ceea ce găsim în carte ca pe rodul imaginației autorului, puzzle-ul e mult prea bine legat pentru a nu naște întrebări suplimentare. La a treia recitire a cărții am avut nevoie de mai mult timp decât la primele două citiri. Asta pentru că am avut aproape mereu laptopul deschis și am verificat multe dintre informațiile pe care Dan Brown le dădea de-a gata. Sigur, nimeni nu poate verifica pe net dacă Maria Magdalena a fost, într-adevăr, mama copilului lui Iisus. Însă se pot verifica alte lucruri: practicile Cavalerilor Templieri, modul în care aceștia au ajuns, dintr-un ordin mărunt, la o super-putere. Putem verifica felul în care Biseria a relaționat, de-a lungul timpului, cu geniile care exprimau păreri ce puneau la îndoială ”învățătura clasică”.

Ceea ce vreau să spun și sper că am reușit este că Dan Brown – Codul lui Da Vinci este lectură obligatorie pentru orice om cu un nivel de inteligență peste medie. Dincolo de faptul că stimulează intelectul într-un mod aproape ilegal de plăcut, cartea îmbogățește cultura generală și produce o stare de neliniște care poate fi potolită doar prin cercetări suplimentare.

codul lui da vinci

2 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.