web analytics
Opinie

Coreea de Nord, doar că pe galben

Cea mai importantă armă, indiferent de domeniu, este abilitatea de a putea controla informația. Fie că activezi într-un subsol de bloc, reparând bocanci cu o echipă de trei gospodine supraponderale, fie că ești CEO la o multinațională, felul în care îți este percepută activitatea îți poate influența serios profitul, succesul. Iar dacă ai putea avea posibilitatea să controlezi fiecare șoaptă, fiecare gând, fiecare idee transmisă public din interiorul organizației tale, atunci misiunea îți va fi considerabil mai ușoară.

Imaginați-vă cum ar fi ca impresia publică despre organizația voastră să vă cadă în sarcină. Să nu se vorbească, să nu se scrie din exterior, ci doar din interior. Tu să controlezi ceea ce lumea aude și vede despre tine.

Ei bine, această Coreea de Nord a anului 2019 este Federația Rumenske de Fotbal. Un for care galopează, să mă ierte grațiosul care a oferit vocabularului colectiv această expresie, spre perfecțiunea imaginată de mintea bolnavă a celor care văd reușita într-un bol închis ermetic. Și, pentru că deja evit esențialul de trei paragrafe întregi, să trecem la fapte.

Federația Română de Fotbal refuză, în mod efectiv, să mai lase presa din România să interacționeze cu fotbaliștii echipelor naționale. E pentru prima dată în cariera mea când mă întâlnesc cu așa ceva, nici abominația care se întâmpla la FCSB nu era așa strictă. Luminate de un Răzvan Burleanu care pare tot mai convins că e pe calea cea bună, deși istoria îl va ține minte drept un inflexibil plictisitor care a fost pe acolo, între Mircea Sandu și viitorul președinte, mințile din FRF au blocat posibilitatea ca publicul să interacționeze cu fotbaliștii naționalei prin intermediul televiziunilor, site-urilor sau ziarelor de sport.

Absurdul este cu atât mai mare cu cât ei motivează asta spunând că răul nu e mare, ba din contră. Că ei produc și oferă materiale de calitate din cantonamentele naționalelor, materiale pe care presa le poate prelua și le poate folosi, transmițând astfel mesajul spre public.

O tâmpenie colosală. Unu la mână, pentru că nimeni de la FRF nu poate produce, nici dacă se cuplează spiritual și energetic cu colegul de birou, materiale mai bune și mai interesante decât mine. De exemplu. Am văzut că mi-au luat drept model interviurile speciale pe care le făceam la națională și acum abuzează de ele, fără să le schimbe spre evitarea plictisirii publicului. Apoi, pentru că nu există în democrația mondială conceptul ăsta. Nu poți poza în modern când tu vrei să controlezi fiecare vorbă.

Cum lași tu microbistul român să afle motivele unui eșec? Ce faci, îl trimiți pe al tău angajat să îl întrebe pe Chiricheș de ce naiba e atât de slab? N-o faci! Îl întreabă al tău angajat pe Contra de ce joacă mingi lungi pe vârf cu Feroe, deși pe teren sunt Ianis și Florinel? Nu o face. Tot ce produce ”comunicarea” FRF sunt filmulețe cu Ianis jucând ping-pong, cu Andone mâzgâlind o tablă cu markerul și cu Stanciu și Chipciu răspunzând la niște ridicol de ușoare întrebări de cultură fotbalistică.

Modul ăsta de a gestiona lucrurile nu este doar păgubos și în defavoarea microbistului, este și foarte periculos. Pentru că mânați în luptă de un evident autist în zona de socializare precum Burleanu, toți cei de pe lângă el se desprind de realitate și pozează în intangibili făuritori de impecabil, un impecabil pe care noi, subspeciile, nu avem voie să îl murdărim cu negrul de sub unghiile noastre roase.

Oricât de multe nenorociri a făcut, Mircea Sandu n-a îndrăznit niciodată să reteze complet accesul presei la jucătorii naționalei și la selecționeri. Este, de fapt, cea mai mare nenorocire întâmplată fotbalului nostru în ultimii ani.

9 comentarii

 • Hai sa fim seriosi… Romania nu mai are presa. Cand jumate din gsp salivau la alegeri ca aveau promise posturi in organigrama Frf a lui Lupescu… Cred ca am zis tot ce era de zis. Intre o stire cu Iannis la ping pong si un “Senzational. Cine e jucătorul aflat pe lista lui City” nu e nici o diferență. Nu stiu daca ai glumit cu plecarea din Prosport dar ai face o alegere corecta, esti mult peste cloaca asta numita “presa sportiva din România”

 • E simplu, mestere. Oamenii nu se pricep la fotbal. Am sperat macar ca prin stilul asta de multinationala, deja rasuflat la noi si tinta tuturor caterincilor, sa organizeze macar treaba cu pepinierele de copii. Macar atat. Fotbalul fara presa de calitate, fara ziaristi cu pana, e ca… era io sa zic ca ce. Sa vdm mandatul urmator cine se baga. Insa domeniul e atat de dubios incat nu cred ca vom avea vreodata vreo federatie asa cum trebuie.

 • Nu este nici periculos, nici pagubos.
  Atunci cand vasta majoritate a intrebarilor puse de jurnalisti sunt de genul: ” cui dedicati victoria?”, “ati auzit ce a declarat x despre dumneavastra?” , “a aparut o informatie in presa cum ca v-ati certat cu jucatorul x” este perfect normal ce se intampla. jurnalistii cauta scandal si cearta, nu prea sunteti interesati de jucatori, de accidentari, de tactica etc.
  Si asta nu doar la echipa nationala ci si in liga 1.
  E trist, dar nu cred ca meritati mai mult.

  • FIFA si UEFA nu sunt politia fotbalului. Nu au ochii si urechi in fiecare tara ca si securitatea. Iar daca au reprezentati din Romania sunt la fel de corupti ca si Frf/Lpf ca doar sunt tot romani. Daca UEFA era la zi cu ce se intampla in Romania wcsb-ul avea de mult schimbat palmaresul iar Frf/Lpf erau in cacat pana peste cap si ar vi avut sa raspunda la niste intrebari foarte incomode.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.