web analytics
Opinie

În ce condiții se face degradarea militară?

Asking for a friend. Serios, mă interesează să știu dacă există cadru legal pentru așa ceva ca să pot parcurge pașii și să cer Ministrului Apărării degradarea lui Ilie Năstase. Dacă nu știați, Năstase e general în Armata Română și recent a mărturisit public că îi e rușine cu asta. Încercând să îi ia partea amicului pe nume Gigi Becali, Ilie Năstase se declara scârbit de acțiunile Clubului Sportiv al Armatei și își declara rușinea pentru faptul că este general în Ministerul Apărării. Prima parte e ok, a doua nu prea e.

citat

Sigur, lui îi e rușine doar atunci când e afectat tovarășul Becali, dar când încasează 50 de milioane pe lună pensie sau când are ocazia să poarte costumele militare la Wimbledon fără riscul de a fi numit bătrân nebun nu îi mai e rușine. Sau îi e, dar nu o spune.

Revenind, sunt convins că trebuie să existe o regulă împotriva acestui lucru. E o chestie legată de onoare, nu poți spune că îți e rușine pentru ceva ce ai primit în cadrul unei ceremonii solemne printr-un decret prezidențial. Chiar mă voi interesa în amănunt.

general ilie nastase

11 comentarii

 • Sunt inca in Sankt Petersburg si am vizitat magazinul echipei de hockey CKA, adica echipa armatei. Sunt super fani astia pe aici ai echipei, daca vrei iti trimit pe facebook poze facute in magazin..incredibil cum materializeaza baietii astia brand-ul armatei.

 • Eu zic sa ceri si retragerea CCE din palmaresul lui Duckadam ca prea isi permite sa atace Armata in ultima vreme.Ce nesimtit!Interesant cum discipolii lui Talpan ar vrea ca toata lumea sa le cante in struna indiferent de tampeniile pe care le sustin.

  • ”Ilie Năstase se declara scârbit de acțiunile Clubului Sportiv al Armatei și își declara rușinea pentru faptul că este general în Ministerul Apărării. Prima parte e ok, a doua nu prea e”, scrie in articolul meu.

   Incepi sa ma enervezi

 • Ha ha . . cam asa e! Pentru cerșit la metrou la Universitate, cu chipiul, te trece in rezervă fără drept de a purta uniforma militară, dar gradul nu ti-l ia.

 • Statutul cadrelor militare
  Articolul 3
  (1) Gradul militar este un drept al titularului si reprezinta recunoasterea in plan social a calitatii de cadru militar.
  (2) Gradul de ofiter, maistru militar si subofiter nu se poate pierde decat in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
  Articolul 69
  (1) Degradarea militara se aplica, in conditiile prevazute de legea penala, cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, condamnate la pedeapsa complementara a degradarii militare prin hotarare judecatoreasca.

  Codul penal
  Art. 69 Degradarea militara
  (1) Pedeapsa complementara a degradarii militare consta in pierderea gradului si a dreptului de a purta uniforma de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare .
  (2) Degradarea militara se aplica in mod obligatoriu condamnatilor militari in activitate, in rezerva sau in retragere, daca pedeapsa principala aplicata este inchisoarea mai mare de 10 ani sau detentiunea pe viata.
  (3) Degradarea militara poate fi aplicata condamnatilor militari in activitate, in rezerva sau in retragere pentru infractiuni savarsite cu intentie, daca pedeapsa principala aplicata este inchisoarea de cel putin 5 ani si de cel mult 10 ani.

  • practic nu poti scapa nici daca vrei. poti sa injuri armata romana, sa iti desenezi crucea intoarsa pe frunte, sa folosesti chipiul militar pentru a cersi si ei tot nu te pot degrada.

   tare!

 • Degradarea militară se aplică, în condiţiile prevăzute de legea penală, cadrelor militare în activitate, în rezerva şi în retragere, condamnate la pedeapsa complimentară a degradării militare prin hotărâre judecătorească. (Statutul cadrelor militare). Deci nicio sansa sa faci tu vreun demers.

 • Daca exista vreun motiv pentru care mi-as dori sa intram in razboi, acesta ar fi sa ii pun pe handicapatii astia in prima linie, da auziti bine, pe toti handicapatii din cacatul de CSA care au primit grade fara sa faca niciun cacat.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.