web analytics
Diverse Est, spre Siberia

Comerțul în România e genial. Patru întâmplări

Sunt în perioada de pregătiri pentru plecarea în Siberia cu Mario Gotze și am un milion de chestii de pus la punct. În special cele legate de dotările pe care trebuie să le aibă motocicleta în materie de bagaje, dar și multe alte chichițe care țin de echiparea mea, de accesorii pentru drum etc. Ei bine, nu vă imaginați ce chin e. 🙂 Hai să vedem trei exemple recente:

1. Am de ales între bagaj textil și bagaj hard, de aluminiu. Și, evident, pentru că vorbim de o cheltuială ce poate ajunge ușor la 1000 de euro, am dat niște mailuri producătorilor sau vânzătorilor de așa ceva. Dacă în ce privește bagajele hard care mă interesau am primit răspuns imediat, deși am sunat cu o zi înainte de Paști fără să-mi dau seama, cu cele textile a fost distracție. Le-am găsit pe un magazin moto, am dat mail și mi s-a răspuns după 3 zile cu textul ”Nu le mai avem”. Atât, fără bună ziua, fără vă vindem altceva, fără la revedere. Bun, le dau mail înapoi și le spun că apare bagajul ca fiind pe stoc, iar mailul de la ei, venit după alte 2 zile, e fabulos: ”Hai că mai avem un set, dar dacă le vreți trebuie să dați comandă fermă imediat, altfel le dăm”. Superb?

2. Am fost azi la SMAEB, salonul moto de la Romexpo, cu ideea că acolo pot vedea pe viu ceea ce urmează să comand de pe net. Din nou, BMW Motorrad România, cei care mi-au răspuns la întrebarea cu bagajele hard, cei care au fost super ok atunci au fost la fel și azi. Am probat echipamente, m-am fâțâit pe acolo jumătate de zi și am deschis fiecare geacă și fiecare cască posibilă. N-a fost nicio problemă, m-au suportat, mi-au dat și-un RedBull. După asta am plecat la un alt stand unde se vindeau bagaje. ”Da, ce cauți?”. ”Caut niște genți soft pentru o călătorie moto de lungă durată cu mult offroad”. ”Alea la care te uiți ce au?”. ”Au că nu-s pentru asta, sunt de oraș, nu sunt impermeabile, sunt mici”. ”Aha, nu știu…”. ”Modelul XXXX nu îl aveți?”. ”Ba da, uită-te pe site și dă o comandă!”. Bun, să fie primit! N-o să dau!

3. Sunt într-o dilemă uriașă cu cauciucurile. Teoretic aș pleca cu Haidenau K60 Scout, sunt niște cauciucuri 50-50, adică și de asfalt și de offroad, rezistă super mult, dar totul cu prețul aderenței și al silențiozității. Ambele fiind mai repede lipsă. Dar pentru că m-am găsit la SMAEB, hai să văd ce e și cu Michelin Anakee Wild, că am auzit despre ele (din străinătate) cum că nu s-ar toci rapid, iar profilul agresiv mă încântă. Mă duc la stand, le caut, canci. Le găsesc după vreo 10 minute, erau puse pe un stand cu ”Michelin Pilot Road 4”. Bun, mă uit la ele, vreau să întreb dacă au în dimensiuni de BMW F800 GS, dacă sunt așa cum se spune, mai multe. Un nene de la ei bătea ceva la laptop, alți doi stăteau de vorbă între ei la masă, altul era în colțul celălalt, își făcea de treabă cu niște panouri. Am așteptat și eu 5 minute și am plecat. Haidenau K60 Scout rămâne, succes în viață Michelin!

4. Am trimis acum două zile o comandă de chestii pentru motocicletă prin mail. Destul de importantă, vreo 400 de euro cu posibilitatea de mărire a sumei. Ce credeți? Exact, n-am primit nici măcar o confirmare că au primit mailul până azi. Firmă românească, băieți care mai apoi se plâng că țara asta nu oferă condițiile necesare pentru dezvoltare, nu sprijină antreprenorii.

Repet, în caz că vi se pare că nu merită să facă efortul. Vorbim despre cumpărături de sute de euro în fiecare caz, câteva sute de euro bune, nu le-am cerut o husă moto. Nu c-ar trebui să conteze, dar spuneam.

7 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.