web analytics
Opinie

Cîțu, Steaua și șoapte de sub pod

Cei mai mulți dintre locuitorii acestei țări sunt atât de îndepărtați de noțiunile de civilizație, bun simț sau cultură încât nu e de mirare că lucrurile merg în halul în care merg. Știți deja, suntem ultimii europeni la mai toate capitolele importante. Sau primii când vine vorba despre rata de abandon școlar, boli de inimă, accidente rutiere și alte nenorociri.

Lucrurile astea nu sunt undeva departe de noi. Faptul că noi și grupul nostru de prieteni nu face parte din descrierea asta nu înseamnă că avem motive de mândrie, țara chiar așa e. E o realitate. Firul gândirii populației este atât de corupt încât de multe ori și cele mai simple lucruri, noțiuni elementare, sunt ignorate.

Mă uitam acum cum insistă Cristian Săpunaru, idol al Rapidului, că el va juca în weekend cu Steaua, nu cu Fc Fcsb. Pentru Săpunaru, pentru mintea lui, nu contează absolut deloc realitatea. El ignoră faptul că echipa aia are alt nume, n-are palmares, n-are stema, siglă, ce vreți voi. Mintea lipsită de antrenament a lui Săpunaru insistă că va juca cu Steaua. ”N-a retrogradat niciodată” e argumentul lui, de fapt unicul argument rămas între lipsiții de dinți din ruralul românesc.

Pentru Săpunaru e mai ușor de înțeles că Steaua n-a retrogradat niciodată decât că unul a comis o serie de infracțiuni, semnalate și sancționate de organismele desemnate pentru așa ceva. Crescuți în spiritul ăsta corupt, murdar, oamenii ajung să stimeze furtul, ciordeala, mizeria și pe cel care le comite. De unde și vorba, imposibil de tradus în limbile popoarelor civilizate, cu ”m-am descurcat”. Descurcăreții sunt apreciați. Săpunaru, fotbalist în Turcia în ultimii ani, poate înțelege că Steaua n-a retrogradat, dar nu poate înțelege că unul a fost ars pentru ceea ce putem numi, liberal, furt. Furt până la urmă soluționat de instanță, una care a decis că respectivul și-a însușit lucruri fără dreptul de a face asta.

Nimeni nu îl poate obliga pe Săpunaru să ii zică Steaua echipei lui Becali. Nici pe el, nici pe mine, nici pe George W. Bush. Dar aici nu e despre denumire, ci despre punerea la îndoială a unor lucruri dovedite de justiție.

E sindromul Cîțu-pușcăriașul. Fără să îmi pese foarte tare, nu pot să nu observ cum popularitatea lui Florin Cîțu a crescut considerabil de 24 de ore, de când a apărut public faptul că prim-ministrul României a făcut pușcărie în SUA, acum 20 de ani, pentru o chestie relativ minoră. Brusc, dintr-odată, a devenit de-al nostru. A făcut macarenco, știe cum e treaba, e cu noi ăsta, gata. Îmbrățișăm persoanele din categoria noastră.

Nu mai contează realitatea, contează ce credem noi. Fiecare dintre noi, indiferent de nivelul de pregătire, de numărul de dinți din gură, de felul în care reușim să ne exprimăm. Suntem autorii propriilor adevăruri absolute și nimic nu ne mai scoate de pe șinele astea.

5 comentarii

 • mie mi se pare ca dl, Sapunaru, daca facea asta in Turcia era suspendat pentru ca a adus prejudicii de imagine unui al club, Sa nu spun ca il expatria Erdogan direct peste granita cu Bulgaria. La noi, jucatorii vorbesc despre alte cluburi, despre presedintii altor cluburi, se ironizeaza mai rau ca la usa cortului.
  Sa nu săpun ca au sireturile legate intre ele cand practica meseria lor, in schimb isi dau cu parerea despre chestiuni de drept civil. Nu stiu cum de nu spune dl. Sapunaru cine este primul om ajuns pe Luna: Gagarin, Amstrong sau Laica (poate aflam cum ocazia asta daca nu cumva era o doamna!).
  Legat de Citu, nu sunt de acord, e o cu totul alta poveste. Noi analizam ceva din perspectiva legislatiei romanesti, ori aici vorbim de legislatia altei tari, Daca nimeresti in Elvetia si depasesti viteza regulamentara cu 20km/h, risti sa ai masina confiscata si sa faci si 6 luni parnaie. La noi e tot asa?
  Daca nimeresti in Malta sau UK, cu 0,80 alcoolemie, nu patesti nimic. Asta inseamna ca studentii nostri din UK care conduc cu 0,80 si ajung viitori prim-ministri sunt ”curati”. Au fost niste ”extraordinari”? De ce? Pt ca nu au cazier sa aflam noi de eventurile lor? Pai daca ar fi sa aflam ca studentii nostri conduc prin UK cu 0,80 in mod frecvent, cum am vedea lucrurile? Le vedem ca draq pt ca noi analizam din perspectiva legislatiei noastre. Care poate este defecta, cum e defecta si in privinta contopirii. Ca daca nu era contopire, Becali avea vreo 10 ani de facut plus spor de 30%

 • De obicei cei care folosesc acest scandal au nevoie de money…
  FCSB ca si personaj negativ produce..
  Incearca totusi sa nu confunzi dreptul penal cu dreptul civil…

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.