web analytics
Fotbal intern

Circuitul minciunii în natură. Metoda cioflingarul

Dragi copii! Astăzi discutăm despre circuitul minciunii în natură. Și nu atât în natură, cât în presa de sport. Pentru că se apropie finalul primei părți a sezonului, deci vin transferurile, urmează să primiți în feed sute de știruci despre mutările fotbaliștilor din Liga 1. Adevărate, false, exagerate, nici nu va conta. Voi le veți primi. Toată lumea vrea pe toată lumea, evident. A, că din ceea ce urmează să citiți adevărate sunt 3-4, asta e altceva.

”Dar ce, Scutariule, inventează jurnaliștii știri de la zero?”

Bună întrebare, Emanoil! Răspunsul simplu e: DA. Răspunsul dezvoltat e astfel: inventează de la zero, dar se folosesc de niște trucuri pentru a îmbrăca invenția în niște haine subțiri de adevăr. Uite un exemplu concret.

  1. Un site de sport, pariuri, rețete de murături și bârfe politice pune o știre despre doi jucători de la FCSB, Coman și Tănase, să spunem. Cică îi vrea un club din Bulgaria, Ludogoreț, să zicem.
  2. Știrea e pusă undeva acolo, pe site, fără să fie făcut tam-tam în jurul ei.
  3. Bulgarii din presă se alertează, normal, au filtre și citesc când se scrie în străinătate ceva despre clubul lor. Văd informația și, chiar dacă nu obțin confirmări, o publică citând ”presa română”. Sau fără să citeze.
  4. Site-ul de sport, pariuri, rețete de murături și bârfe politice așteaptă 12-24 de ore, cât timp le ia bulgarilor să recicleze invenția inițială. Apoi, după ce apare pe site-urile din bulgaria, cioflingarul de la site-ul de sport, pariuri, rețete de murături și bârfe politice o ia. Și o prezintă drept ”anunțul presei din Bulgaria despre transferurile fotbaliștilor de la FCSB”. Practic, ai o sursă, presa din Bulgaria. No? 🙂
  5. În fața valului de preluări, toate celelalte site-uri sunt victime. Nu poți ignora subiectul, ești obligat să îl abordezi, chiar dacă știrea nu poate fi verificată. Sau, mai rău, ești obligat să îl abordezi pentru că Gigi Becali, să zicem, nu va spune de multe ori adevărul. E în interesul lui să se creadă că fotbaliștii pe care îi deține sunt doriți.

Și uite așa apare o ”știre”, un subiect de discuție care ține câteva zile, săptămâni chiar.

Mișto? Să nu faceți imprudența să nu mă credeți. Vă dau un exemplu oarecum concret. Nu zic despre cine e vorba, dar asta pentru că e un personaj deplorabil. Un ciofligar de la un site de sport întreabă pe Twitter, acum câțiva ani, ceva de genul: ”Știți ce echipe din Premier League au nevoie de portar?”. Și publicul, evident, își dă cu părerea. Unul spune City, altul pomenește Leicester, câțiva zic Newcastle. Cioflingarul se uită pe răspunsuri, ia variantele cel mai des pomenite, și pe site apare știrea: ”Bombă! Ciprian Tătărușanu e pe lista lui Newcastle”.

Ce v-am spus mai sus e sută la sută real. Singura chestie care poate să nu fie adevărată e numele echipei. Eu aș îmi aduc aminte, Newcastle. Dar e posibil să mă înșel. Râdeam, pe vremea aia, în redacție pentru că unul dintre colegi a observat întrebarea cioflingarului și a anticipat bine. A zis ceva de genul: ”Ia să vedeți cum face ăsta știre în câteva ore”. Și a făcut! 😀

Spor la citit!

2 comentarii

  • Noi cititorii am cam incercat sa facem ,,greva,, sa nu mai dam click pe site-urile lor(ziar de impachetat peste ca bine zis ala) dar mai rau am facut, din cauza accesarilor tot mai pune… s-au prostituat tot mai multi colegi de-ai tai. Si oricum pana una alta exista 3 site-uri de sport si blogu asta al tau pe care scri din an in pasti. Asa ca imi place nu imi place sunt consumator de presa sportiva si dau click la ,,Stelistul RAUL Rusescu de la FCSB din vara la Juventus,, pentru ca nu am alta optiune.. nu am de unde sa aleg,

  • “Emanoil” !!! 😂 Poanta sezonului! S-ar mai fi potrivit: Gregorian, Inochentie, Macarie, Corado, s.a.m.d.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.