web analytics
Fotbal extern

Cinci meciuri la care trebuie să ajung în următoarele luni

De la România am încetat să mai am speranțe. Cu excepția câtorva cazuri izolate, atmosfera de pe stadioanele noastre este una îngrozitoare. La toate nivelurile, în toate ligile. E trist să te duci pe stadion, e trist să te duci cu copiii pe stadion, iar tristețea asta e una special alimentată, cred eu. Motivele sunt mai multe și poate că le vom dezvolta în viitor, însă totul ține de încercările de a păstra viu unicul element care ne finanțează fotbalul intern și anume drepturile TV.

Nu îi pasă nimănui de ceea ce e pe stadioane, în tribune, pe lângă stadioane în ziua meciului. Publicul nostru de fotbal trebuie să stea în casă, să își facă abonamente la Digi sau la Telekom, și să contribuie la alimentarea cu bani a primelor două ligi.

Fac introducerea asta tocmai pentru a sublinia, chiar dacă superficial, motivele pentru care nu prea mai calc pe stadioanele de la noi. Altfel, dacă n-ar fi ProSport-ul și datoria pe care o am către locul de muncă, probabil c-aș subția și mai tare lista cu prezențe pe stadioane și aș merge doar acolo unde mă simt bine. În aceste condiții, am noroc că îmi este accesibilă destinația Salonic, acolo unde voi tot merge la meciurile lui PAOK. Dar dincolo de Salonic, mi-am făcut un plan – puțin dezvoltat deocamdată – de a fi prezent pe alte stadioane din lumea asta în următoarele luni, hai în următorul an. Și lista, incompletă, e cam așa:

ȚSKA Moscova – Spartak Moscova

M-aș duce la ruși pentru că îmbin vizitarea Moscovei, unul dintre cele mai mișto orașe din lume, cu un derby în care spectacolul din peluze e chiar tare. Am mai discutat cu niște prieteni despre ideea asta și prima reacție e că ar fi scump. Da, doar că nu. E destul de simplu. Ai nevoie de o viză de Rusia care te duce la circa 400 de lei, biletele de avion cu Aeroflotul sunt cam 8-900 de lei, trei nopți de cazare mai mult decât mișto cu un AirBnb sunt cam 450 de lei, altă sută de euro de cheltuială. Și ăștia-s banii.


Raja Casablanca – Wydad Casablanca

Cea mai ușoară variantă de a ajunge la Casablanca din București nu e neapărat și cea mai ieftină, dar nici tragedie nu e. Eu mă gândesc la bilete de avion cu TAP Portugal, prin Lisabona, bilete care costă cam 250 de euro dacă sunt luate cu o rezervă rezonabilă de timp înainte de plecare. Iar Casablanca e chiar un oraș ieftin, așa cum e tot ce înseamnă Marocul. Bănuiesc că ceea ce se întâmplă la un meci de tipul ăsta e cunoscut de fiecare microbist și merită, deși Casablanca e un oraș puțin ofertant. Am fost într-un tur de Maroc în 2016 cu motocicleta și Casablanca m-a impresionat cel mai puțin. Chiar și așa, urât nu e, iar hotelul pentru trei-patru nopți și mâncarea sunt cel mult 100 de euro.


Lech Poznan – Legia Varșovia

Sau invers. Dar prima șansă o să fie meciul de la Poznan. E un pic cam greu de făcut cu mașina ca să fie și comod, sunt vreo 1300 de la București la Poznan, dar merge. Eventual o combinație cu zbor la Varșovia – zboară LOT de pe Otopeni la prețuri foarte ok, și mașină închiriată de acolo. Din câte spune domnul google, Poznan e chiar un oraș mișto, merită văzut. Despre atmosferă bănuiesc că nu e cazul să mai discut, polonezii sunt faimoși în lume pentru asta. E un meci pe care aș vrea să îl văd pe viu atât la Poznan, cât și la Varșovia.


KF Tirana – Partizani Tirana

Știu că sună ciudat. Însă Tirana e foarte accesibilă cu mașina și, din câte tot aud, e un oraș care merită văzut. Ieftinache, mișto, lucruri de făcut dacă se merge băiețește. 😉 Meciul mi-a fost recomandat de cineva care se pricepe la fotbalul albanez tocmai pentru atmosferă și, din câte înțeleg, a fost o atmosferă mișto la ultima întâlnire directă, acum nu foarte mult timp. Asta merge făcută inclusiv într-un weekend, fără mari eforuri.


AIK – Djurgarden

Ăl mai nervos derby din Suedia, acolo unde un prieten insistă de vreo 10 ani să merg. Și am să o fac în viitorul apropiat, mai ales că pare mișto ce se vede pe stadion când joacă echipele astea. Biletele de avion nu sunt o problemă, dacă le iei din timp găsești și cu 300 de lei, problema e că Suedia arde rău la absolut orice. De la cazare la mâncare și la băutură. Și când zic rău, mă refer la rău-rău. Când mă plângeam eu cât de scump a fost Los Angelesul și cât m-a rupt, prietenul ăsta (care a fost în LA de câteva ori) mi-a zis că în California e chiar lejer din punctul ăsta de vedere față de Stockholm.


Bine, sunt convins că sunt o grămadă de alte meciuri mișto. Doar că astea sunt cele la care mi-am propus eu să merg. Și nu, nu mă interesează părerile de tipul ”fotbalul e de căcat, mai bine mă duc pe stadion în Anglia”.

Le-am înșirat pe astea pentru că sunt cele mai accesibile din ceea ce mi-am propus să văd. Așa, dacă o să dea Sf. Mucenic Șasedinpatrujnouă peste mine, mă sui în avion și direct la un meci al lui San Lorenzo cobor. Dar până atunci parcă n-aș strica două mii și ceva de europeni doar pentru asta.

11 comentarii

  • Ai uitat 3 meciuri: Boca – River (primul El Clasico din istorie), Fluminense – Flamengo (arzatorul Flu-Fla, eventual sa incerci varianta cu Flamengo gazda pe Maracana), Independente – Racing (Avellaneda derby). Mi se pare ca cele doua derby-uri din Argentina sunt puse special de catre autoritati in aceeasi etapa din motive de securitate. Plus inca unul extrem de important ca bonus, El Super Classico: Club America – CD Guadalajara pe legendarul stadion Azteca din Ciudad de Mexico, cea mai mare rivalitate din fotbalul mexican, singurele echipe care nu au retrogradat niciodata din Liga MX.

  • Daca ajungi in Baires pentru CASL recomand un derby local cu Racing, Argentinos Juniors, Velez (f interesant derbyul) sau mult mai cunoscutele Boca si River Plate…acolo vei vedea un stadion vibrand, nu 90, ci 120 de minute!
    Bafta pentru primele 5…par foarte bine alese!

  • mama… numai 1 si 1 :)) ce naiba meciuri sunt astea =)) mai te duci la faurei cu rapid e tot aia…

  • Vin si eu la Moscova, am viza pe un an si trebuie sa o valorific :)) e si zbor direct cu Aeroflot cu Sukhoi Superjet

    • Asta e cam ultima grija. Si nici nu mi se pare un obstacol major, biletele sunt usor de obtinut.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.