web analytics
Turism

Cinci lucruri despre New York în primele (aproape) două zile

Știți cum făceau românii după Revoluție atunci când ieșeau pentru prima dată în vestul Europei și se întorceau cu certitudini despre civilizație? Alea gen ”bă, nemții ăștia n-au multe, dar la ei legea-i lege” sau ”italianu’ nu se mișcă în sfânta zi de duminică”. Regulile alea forțate pe care ei le aplicau unei întregi națiuni, deși interacțiunea era evident limitată la puținii oameni de care s-au ”lovit”.

Așa și eu acum cu New York-ul. După o zi jumătate aici:

1. Semafoarele sunt o chestie relativă, orientativă. Pentru pietoni, că mașinile respectă culorile. Dar pietonii trec fără probleme pe roșu, la început îmi era jenă, acum trec pe orice culoare, îs de-al locului.

2. Nu e nimic mai ușor decât sistemul lor de numerotare pentru străzi. Știu deja cât de aproape/departe e un obiectiv în funcție de adresă, nu mai am nevoie de GPS. Și mă gândesc că e super ușor și pentru pompieri/salvare/poliție să localizeze un ”bună ziua, arde/moare/împușcă cineva/ceva pe west 23rd cu 5th” decât ”veniți repede pe intrarea ionescu grigore 23”. Unde mm e Ionescu Grigore 23????

3. Nu știu de ce mă așteptam să fie mizerie, poluare, să respir noxe și praf. Nici gând, mi se pare mai curat din toate punctele de vedere decât Bucureștiul. Sigur, arienii din orașe superioare precum Sibiu pot strâmba din nas, dar ăștia din orașele cu adevărat utile omenirii ar fi mulțumiți de felul în care arată/miroase New York-ul. Ah, și după ce am cumpărat apă îmbuteliată prima dată am constatat că aia de la robinet e mai bună. M-am documentat și am aflat că NY are apă curată și potabilă la robinet.

4. Prețurile la mâncare sunt la fel de orientative ca semafoarele. Adică ce vezi pe fereastră sau în meniu n-are nicio legătură cu ce vei plăti la final. Ai de adăugat taxele, despre care încă nu știu în ce procent sunt, și bacșișul. Și nu e ca la noi, bacșiș lăsat din încheietură. Nu, tată! E bacșiș clar și nu poți scăpa fără. Ah, toată mâncarea e îngrozitor de scumpă, sunt uluit.

5. Am văzut câteva lucruri în perioada asta, de 99% am fost încântat. A fost ca-n filme sau și mai și. Un singur lucru mi se pare supraevaluat: Times Square. În special ziua, nu e vreo mare șmecherie. E o intersecție de drumuri cu niște ecrane pe clădiri. Noaptea se schimbă un pic treaba, luminile sunt impresionante. Altfel, totul e superb în Manhattan.

times square nyc

5 comentarii

  • Asta se intampla cand lasi 3 betivi sa conduca o echipa in loc sa aduci un antrenor cu cojones. Am vazut cel mai violent meci de fotbal din viata mea, am vazut gale UFC mai putin agresive decat ASA – Pandurii. Echipa asta sustinuta ilegal din bani publici este cea mai jenanta echipa din Liga1. Niste fotbalisti frustrati si penibili aproape de varsta pensionarii, parca sunt in criza barbatului de varsta a 3-a. Sunt totusi placut surprins ca jucatorii Pandurilor nu au reactionat…mai ales Sapunaru care e mai smardoias. In retur sper sa ii astepte astia de la Pandurii cu furci si topoare. Fara nicio caterinca, cunosc pe cineva la sanatoriu la Techirghiol, daca baietii lui Iedi vor sa mearga acolo la refacere, pot sa ii ajut. Le doresc insanatosire grabnica… cred ca au terminat tot kelenul medicii de la Pandurii. Penibil, ASA nu are nicio legatura cu sportul, ar trebui sa fie exclusi pe viata din orice competitie sportiva si tot lotul lor sa primeasca ordin de restrictie sa nu se apropie de Pandurii.

  • Legat de punctul 1, asa am fost si eu mai ales ca veneam din Los Angeles unde toata lumea statea la semafor. Chestia e ca ma asteptam sa fie invers, dar am devenit si eu de-al locului foarte repede 😀
    Legat de 5, subevaluate mi se par 7th si 8th avenue. Având in vedere notorietatea de care se bucura 5th avenue.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.