web analytics
Diverse

Christoph Daum ne spune cât de praf suntem. Ar fi bine să pricepem ceva

Una dintre campaniile FRF despre care am mai scris aici – ”Performanța are Viitor” – pe care forul fotbalistic o face alături de Gillette s-a concretizat acum printr-o discuție cu selecționerul Christoph Daum. Neamțul vorbește despre multe lucuri interesante, spune și chestii care nu mă interesează, însă am să vă arăt niște lucruri din interviul ăsta pe care trebuie să le băgăm la cap. Suntem de acord că suntem zero la capitolul copii și juniori, da? Uite ce spune neamțul, care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinim pentru a ne reveni.

a. ”Trebuie să aveți cei mai buni antrenori de juniori, pentru că fiecare asemenea antrenor poate face diferența. Antrenorii de juniori buni sunt un element cheie pentru mine

Nu știu cum stau lucrurile azi, dar pe vremea mea ăsta era un coșmar. Eram junior la Steaua la o echipă care avea rezervă de atacant un băiat cu handicap fizic. Serios, antrenorul grupei mele, o fostă glorie a Stelei, îl folosea rezervă pentru Valentin Simion (fotbalist care a ajuns și la echipa mare, cu meciuri destule în Liga 1) pe fiul unui individ (primarul cred) din Adunații Copăceni, băiat care cântărea 30 de kile și care avea probleme de deplasare, nu mai vorbim despre fotbal. E doar un exemplu din nenorocirile care se întâmplau acum 10-15 ani la nivelul unui ditamai club.

b. ”Infrastructura. Să ai un loc unde poți juca fotbal

Cel mai important club de fotbal din România are o mână de grupe de juniori, iar puștii se antrenează în curtea unui liceu. Faptul că nu avem baze sportive, că avem stadioane de zeci de mii de locuri (vezi Medgidia) pe care nu se întâmplă nimic și care se vor dărâma în curând, nu mai e un secret. La fel, noi suntem atât de demenți încât construim stadioane noi din bani publici în orașe ce vor rămâne fără fotbal, Tg. Jiu și Craiova.

c. ”Să poți avea meciuri între antrenamente în care să te poți testa la un nivel bun

Adică competiții. Păi ce competiții să ai, când n-ai juniori și n-ai suficiente grupe de juniori, nici terenuri pe care să joace?

d. ”Mai presus de orice contează atitudinea ta, să înțelegi că trăiești un vis. Trăiește-ți visul de a deveni fotbalist profesionist și muncește pentru asta. Și oferă tot ce ai mai bun din tine

Evident că nu toți, însă cei mai mulți dintre tinerii fotbaliști de azi se strică de la 14-15 ani, nu după 20 ca înainte. Uitați-vă pe rețelele ede socializare, să vedeți de la cine aveți pretenți pentru performanță.

În contextul ăsta, cred că viitorul fotbalului românesc e în ceea ce face Hagi, în ceea ce se mai încearcă în unele locuri. Puștimea talentată trebuie înregimentată într-o academie, într-un loc în care să existe disciplină, în care să primească școlarizare și în care să fie antrenați corespunzător.

Christoph Daum, selecționerul Echipei Naționale de Fotbal a României

Un comentariu

  • Treaba cu fotbalul in Romania sta cam asa…echipa nationala a Romaniei nu a avut in toata istoria ei nici o performanta la nivel international, adica nu a jucat nici o semifinala sau finala de campionat mondial sau european. Singurele asa zis performante au fost niste calificari sporadice, norocoase si la limita la cate un campionat m ondial sau european unde, de regula Romania a fost ciuca bataii. La nivelul fotbalului de cluburi, singura realizare in fotbal a avut-o steaua in 1986 prin cucaerirea Cupei Campionilor europeni. In rest fotbalk in Romania este un sf. Asa ca sa nu ne mai amgim ca cine stie ce mari fotbalisti sunt romanii.. Nici vorba de asa ceva. In fotbal Romania este 0 barat(spre deosebire de handbal de ex unde are multe campionate mondiale cucerite).

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.