web analytics
Fotbal extern

Cel mai bun din toate timpurile

Răspunsul la întrebarea ”cine e cel mai bun fotbalist din toate timpurile” nu are cum să fie același nici dacă intri într-un lift aglomerat dintr-un bloc din Colentina. Fiecare are o altă opinie, e o alegere cât se poate de subiectivă, nu e ceva ce poate fi măsurat clar. De aia e și mișto, nu există un răspuns corect. Însă pentru mine, cel mai bun fotbalist din toate timpurile – și mă îndoiesc că voi trăi să prind altul mai mare – este Ronaldinho.

Am văzut zeci de ore cu Maradona, l-am văzut pe Pele, am mai văzut fotbaliști gigant. Am trăit în plin epoca Messi – Cristiano Ronaldo, alți uriași. Însă din punctul meu de vedere Ronaldinho a fost exact ceea ce trebuie să însemne fotbalul. Amestecul de talent colosal, plăcerea evidentă de a juca fotbal, execuțiile din altă lume, alegerile mereu altfel, zâmbetul dințos, toate astea m-au făcut să ajung la concluzia asta.

Și, altă chestie subiectivă, rămân la părerea că tehnica lui Ronaldinho nu a avut-o și nu o are absolut nimeni.

Ronaldinho se retrage, nu e o veste tocmai nouă, dar să zicem că abia acum e oficial anunțul.

6 comentarii

  • Enache e cel mai bun din toate timpurile. Ar putea fi depasit doar de Stelu Filip si Alibec. Dar eu am ramas impresionat pe viata de Somcherechi. A fost cel mai mare fan al meu.

  • Intotdeauna a fost greu sa compari fotbalisti din vremuri diferite. Ronaldinho e si pt mine cel mai mare, mai ales ca in afara de talent si spectaculozitate a avut si sansa sa joace in compania unor alti giganti care i-au permis sa se desfasoare, ma refer aici la colegii de la Barca. Altfel iese jocul cand ii ai pe Xavi, Iniesta, T. Henry, Dani Alves… nici nu-l mai pun pe Messi. Era o perioada in care Barca cred ca putea castiga trofee si cu rezervele. As indrazni insa sa cred ca si Maradona s-ar fi ridicat cam la acelasi nivel ca talent in conditii asemanatoare. Ronaldinho are acest mare plus ca a introdus in meciuri, chiar in meciuri cu miza enorma, jongleriile, fentele de fotbal pe plaja sau de curtea scolii cum le zicem noi, multe brevetate de el, pe cand Diego le facea mai mult la antrenamente sau in meciuri mai putin importante. In cazul lui Diego el era echipa, o lua cu el si se ducea pana in poarta. Messi face acum treaba asta dar nu este un jucator cu sarmul si creativitatea celorlalti doi. Messi este o piesa perfecta intr-un angrenaj gandit la milimetru, intr-un fotbal dus la extrem din punct de vedere fizico-tactic. Faptul ca nu are si vulnerabilitati ma face sa nu-l consider un “magician” ci mai mult o masinuta teleghidata dintr-un joc pe calculator. Ca e foarte eficace, rezultatele, recordurile care nu se mai termina si la el si la Cristiano, nu ne vor face niciodata sa zambim. Ronaldinho a fost un iluzionist, un fel de Magic Johnson care in momentul fentei pacalea si telespectatorul nu numai adversarul. La un moment dat a inceput chiar sa-i scada motivatia, aratase si demonstrase cam tot ce poate fi apreciat in fotbal. Cred ca si fair-play-ul sau mereu prezent si relaxarea cu care privea fotbalul au facut sa fie si un star iubit nu doar apreciat de fani. Din pacate nu vom mai vedea altul ca el prea curand; chiar daca sunt inca fotbalisti care “stiu cu ea”, rigoarea jocului, strictetea din ce in ce mai mare din fotbalul de azi si miza, nu mai lasa loc unui astfel de spectacol.
    PS: Vezi poate totusi il convinge CSA sa mai joace 3-4 sezoane, “la placere”. 😋

  • Magic este cuvântul care îl definește cel mai bine. De departe, a fost cel mai spectaculos fotbalist al tuturor timpurilor! Fentele, driblingurile, pasele lui sunt la ani lumină distanță de orice alt fotbalist. A fost încântare să-l vezi cu câtă plăcere joacă sportul ăsta. Spuneai despre subiectivism in desemnarea celui mai bun din istorie. Vreau să-ți spun că în cercul meu de prieteni și cunoștințe am toate speciile: dinamoviști, steliști, fîcîsîbisti, progresiști, fani ai Barcelonei, ai Realului, ai lui Liverpool, ai lui Man Utd, chiar și ai lui Boca, dar aproape fără excepție toți îl consideră pe “Ronnie” numărul 1. Să nu uităm că a fost aclamat pe Santiago Bernabeu, în calitate de jucător blau-grana, ori lucrul ăsta nu l-a reușit nimeni. Asta înseamnă fotbalul. A ridicat fotbalul la un alt nivel. A fost cu adevărat impresionant. I-a insuflat și lui Messi această plăcere de a juca fotbal, fără a căuta cifre, dar nu a reușit să se prindă în totalitate de el din cauza lui Cristi 7.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.