web analytics
Opinie

Ce vor taximetriștii?

Nu au ce să facă. Pot să blocheze orașul până le vine rău sau până vine buldozerul să le ia sub șenile Loganurile mâncate de rugină. Ei nu pricep că nu se pot opune dorinței firești a omului din 2019 de a avea parte de servicii bune și, foarte important, extrem de ușor accesibile.

Pentru ce naiba aș alege să merg cu taxiul acum dacă am Uber sau Taxify disponibile? Serios, faceți o listă, poate îmi scapă mie ceva. De ce aș renunța la comanda dintr-o aplicație modernă, una care îmi dă ocazia să aleg un nivel ridicat al confortului dat de mașină, una care îmi aproximează aproape la ban costul călătoriei? De ce să nu știu cât fac până la destinație? De ce să nu stau confortabil știind că șoferul merge cu Waze, așa cum aș fi mers și eu dacă eram la volan, și nu mă ocolește în speranța de a mai puncta câțiva lei? De ce să nu am apă plată gratis, în multe cazuri? Sau o bomboană Bucuria? Sau gumă de mestecat?

Serios, pentru ce aș renunța la asta? Pentru aplicațiile de taxi care abia în 2019 arată cum arăta Uber în prima lună de la apariție? Pentru negocieri? Pentru refuzuri atunci când destinația e neplăcută? Pentru japcă atunci când ieși de la un meci sau de la un concert? Pentru ”să moară familia mea dacă am vreun rest”? Pentru maimuța care învârte ceasul? Pentru ”nu te superi dacă fumez, nu?”. Pentru șansa de a vedea Loganuri cu 600 sau 800.000 de kilometri?

Ei protestează pentru că au impresia că niște lucruri bune, așa cum sunt Uber și Taxify, pot fi făcute neplăcute legându-se de detalii minore. Că nu e loială concurența, că au prețuri mici, că e sclavie la Uber, că ăia nu sunt șoferi profesioniști. Sigur, unele pot fi adevărate. Dar în sute și sute de călătorii cu Uber prin București n-am avut niciodată motive reale să mă simt nesigur, în taxiuri am avut. Sclavie? Sigur, nu e Dubai, dar mă îndoiesc că e atât de rău cât timp crește numărul uberiștilor.

Rezumând. Atunci când vreau să ajung de acasă la redacție sau invers, ce căcat mă poate face pe mine să aleg un Logan obosit în care miroase a levănțică artificială de la Lukoil când pot alege un Uber Select, pentru mai puțini bani, și să îmi vină un Golf, o Octavia sau un BMW nou? De ce aș folosi aplicațiile lor în care nu răspunde nimeni la oră de vârf, când pot alege să stau cu cafeaua în față folosind app-ul Uber, să comand, să văd unde e, și să cobor fix când ajunge.

Care e secretul taximetriștilor? Pe ce se bazează ei?

5 comentarii

  • Mers cu uber la aeroport (otopeni) din locatia X: 40 lei. Intors cu taxi de la aeroport la locatia X: 55 lei, dupa ce spre final a trebuit sa intervin sa-i spun pe unde sa o ia, ca ma mai invartea juma de ora. Si uite asa am dat peste un alt golan de sofer taxi!

  • Desi sunt de acord cu toate argumentele tale si folosesc si eu in principal Uber, adevarul e ca nu e totul perfect legal. Exista intr-adevar niste discrepante in ceea ce priveste taxele pe care trebuie sa le plateasca un taximetrist si un uberist. Si din punct de vedere al ITP-ului am impresia ca la taxi, teoretic, ar trebui sa fie niste controale mai dure si mai dese. In practica vedem ca merge totul pe spaga si toata cazanele is autorizate. Solutia oricum nu ar fi sa interzicem Uber, ci sa reglementam serviciul mai bine. Legea taximetriei ar trebui complet schimbata. E atat de veche incat una din conditiile sa obtii autorizatie pentru firma de taxi este sa detii statie cu frecventa alocata pt taxi. Acum ca exista aplicatii nu mai avem nevoie de asa ceva in lege. Ba chiar aplicatii de taxi bune, gen Clever, ar putea fii interzise pe baza legii actuale.

  • Sunt 100% de acord. De curand am descoperit ca am folosit Uber inca din prima zi de cand i-au dat drumu in Bucuresti. De atunci n-am mai calcat in taxi. Taximetristii nu inteleg ca problema lor sunt ei insisi.

    Am folosit Uber, din aceeasi aplicatie, in vreo 4-5 tari cu usurinta, de ce as mai trece la taxi? E ca si cum s-ar apuca astia care vindeau DVD-uri cu filme sa protesteze impotriva Netflix :))

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.