web analytics
Fotbal extern

Cât de tare v-ați entuziasmat?

Ahahahahahah, hahahahhahahahahaha, muuhahahahahahahhaha! Și? Vă place la Mondial? Cu fel de fel de naționale, cu fotbal divers. Mișto, ă? Până acum, Panama e numărul 1 pe apărare. Oamenii nici n-au încercat să simuleze un interes ofensiv, nu tată! Din minutul 1 nimeni nu depășește 30 de metri de poarta lui Penedo. Da? Da! Dădeau în ele la disperare din minutul 23, absolut fabulos.

Și în condițiile astea, ce să faci? Poți să ai Hazard, De Bruyne, poți să ai Mertens și băiatul ăla de la Manchester United, că riști să fie degeaba. Selecționata lumii nu poate învinge ușor o echipă de profesioniști care e organizată super-defensiv. N-ai cum, mai ales dacă ăia își propun să strice tot, ai nevoie de noroc, de lovituri libere bătute perfect, de un șut superb, de ceva ieșit din comun, nu poți juca fotbal în fața a două linii cu pressing agresiv în propriul 30. Sau poți, dacă ai bulan să îi deschizi un pic cu un gol venit pe execuție. Dar se putea continua chinul din prima repriză fără golul lui Mertens.

Altfel, nu pot să mă abțin din malițiozitate. Belgia are destul de mulți titulari veniți dintr-un campionat în care doar banii contează și care nu obține performanțe la nivel continental. Practic, ratatea fazelor finale n-ar veni ca o supriză prea mare, băieții sunt obișnuiți.

Redevenind serios. V-a plăcut Belgia? După ce ați văzut Spania, Portugalia, Brazilia, Franța sau Germania, vi se pare Belgia o posibilă câștigătoare de Cupă Mondială în acest an? Că eu cu Panama măcar m-am lămurit. Sunt, de departe, cei mai slabi de la CM.

Eu vreau să văd Belgia cu o echipă care îi pune probleme serioase, o echipă care știe să-l țină în afara jocului pe Hazard, o echipă cu fundași pe măsura lui Lukaku, o echipă cu atacanți valoroși după care, zic eu, fundașii Belgiei vor avea probleme să se țină.

Stoichiță, singurul antrenor din lume prins pe bancă cu telefonul la ureche, spunea că pe vremea lui Panama era praf, nu ca acum. Uitându-mă la cum e acum încerc să îmi imaginez ce era atunci. Asta spune multe despre cât de competent e Stoichiță, cel care e pus șef peste selecționerii României după experiențe prin Panama, Kuweit și Armenia.

Zenit Leningrad, tată! Numele orașului s-a schimbat în 1991, acum 27 de ani! Și comentatorul TVR îi zice Zenin Leningrad.

8 comentarii

  • Stai sa vezi ca vin Mondiale cu 48 de echipe. Cu Burundi si Haiti, stand ambele in defensiva si mingea la mijlocul terenului neatinsa. Nu de alta, dar un 0-0 e valoros. Vorbind serios, Mondialul asta e sub orice critica. Nu vreau sa fiu melancolic sau sa zic dume de genul “pe vremea mea…”, dar asta nu e fotbalul pe care il priveam cand eram mic, nu e sportul care m-a determinat sa imi pierd veri, privind Mondiale sau Europene. Nu stiu ce, dar sunt sigur ca aia care scot bani de pe urma lui stiu. Doar ca publicul mi-e ca dispare usor, usor in stilul asta.

  • ‘Nea Cristi, sunt in brigada cu tine. Ultimile 3-4 articole parca sunt scrise dupa ideile mele. Mie mi se pare de mult ca fotbalul pierde coroana de sport rege. S-a uitat de unde s-a plecat. S-a uitat de ce fotbalul era in topul preferintelor in sport. Ii vad pe copiii astia care confunda ultraeficienta cu talentul pur sau cu spectacolul si, sincer, ii compatimesc. Imi pare rau si nu vreau sa incep cu chestii batranesti dar cred ca este inceputul sfarsitului. Vad pe CR7, un fel de Pinocchio al fotbalului, ca este superadulat, fara a avea pic de carisma, eleganta, farmec. Imi pare un supercorporatist dedicat al fotbalului. Messi, alt ultraeficient, nici el nu prea stie cu fenta, cu farmecul, cu frumosul… o ia intre picioare si nu poti sa i-o iei pt ca e pitic are centrul de greutate f jos si, la fel ca “rivalul sau de moarte”- CR, este, domne, f rapid. Nu mai incearca nimeni o “braziliana” sau niste “craci”. Pardon, mai incearca Budi dar astea sunt floricele, complica lucrurile, iar noua ne place “la scurt”.

    • Va ramane sportul nr.1 la nivel global fiindca e ieftin si exista foarte multa istorie culturala in spate. Este si simplu de inteles si de jucat. In tarile dezvoltate s-ar putea sa ai dreptate si sa piarda teren, desi traditia si cultura sunt greu de schimbat.

      Ca spectacol a ramas mult in urma altor sporturi, parca am mai dat un comentariu odata pe tema asta pe aici. Pai playofful NBA a fost de pe alta planeta fata de ce joaca astia, cel putin din ce-am vazut eu (franta, belgia si brazilia). Dupa ce te uiti la Noua Zeelanda la rugby ai impresia ca astia sunt niste fetiscane care joaca leapsa prin spatele blocului. Eu cu greu mai pot rezista mai mult de 20-30 de minute la un meci o data la cateva saptamani si daca n-ar fi presa sa imi bage pe gat fotbalul probabil ca as uita de tot de el.

    • opreste prostia mai bine zis, cr 7 ? e geniu ba baiatule ! cred ca fotbalul te depaseste. vai de capul meu… joci fotbal pt gol si win? sau pt spectacol si pierzi cu 3-0? vrei braziliene tu, nebunule. du-te si fa tu in spatele blocului, esti pe langa fenomen !

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.