web analytics
BMW F800GS Turism

Capra neagră. Motocicleta cu care aș pleca pe Drumul Oaselor

Ați auzit de ”Drumul Oaselor”? Șoseaua construită la începutul anilor ’30 de deținuții din gulagurile lui Stalin din Siberia, șosea care și în ziua de azi are în fundație oasele celor morți în timpul șantierului. Zona aia, estul îndepărtat al Rusiei, la doar câteva sute de kilometri sud de Cercul Polar, e foarte dificil de abordat pe șosea, motiv pentru care eu o văd ca pe o provocare. În special ultimii 2000 de kilometri până la Magadan, taiga nepopulată, printre ultimele locuri cu adevărat sălbatice și neatinse de pe planetă.

Dacă lucrurile merg bine, în vara-toamna lui 2017 aș vrea să plec cu motocicleta de la București și să ajung la Magadan, după 12.000 de kilometri, și pe Drumul Oaselor. Pentru asta e nevoie de o motocicletă serioasă, una care să fie suficient de comodă pentru miile de kilometri, una care să facă față pe asfaltul aproximativ al Rusiei, să poată căra bagaje și să se descurce pe macadam și pe teren accidentat. Pentru mine, BMW F800 GS e un excelent exemplu de agregat pregătit pentru tăvăleală. Puțin pretențioasă, cu o gardă la sol uriașă, cu niște roți ideale pentru Drumul Oaselor, cu tehnologie suficient de multă să te ajute, însă fără de care te poți descurca în caz de defecțiuni.

bmw f800 gs

Am mers cu noul F800 GS pe un traseu sugerat de băieții de la Carpathian 2 Wheels Guide. Traseul cu numărul 26, cel care începe de la Miercurea Ciuc și continuă, într-un peisaj superb, cu Lacul Frumoasa, spre Comănești, Târgu Ocna și Oituz. Merită făcut și cu mașina, nu doar cu motocicleta, însă mie mi-a picat cum nu se poate mai bine tura cu F800 GS după multe luni de inactivitate moto. M-am abătut de la drum prin Occidentali, am intrat pe cel mai dificil offroad din ”cariera” mea și am reușit să mă descurc fără să trântesc motocicleta. Roata aia față e minunată! Am făcut cam 750 de kilometri în ultimele două zile și fără să îmi propun să merg liniștit, ba dimpotrivă, am scos un consum de 4,2 l/100 km.

Prețul variantei pe care am avut-o eu e de puțin peste 12.000 de euro pentru că are și niște chestii în plus puse în configurație? Aproape de banii pentru 1200 GS? Probabil, dar nu sunt motociclete care se bat pentru același lucru, cel puțin după priceperea mea.

bmw f800gs

Dacă faceți traseul 26 din ghid să vă așteptați la o șosea bună și foarte bună, la serpentine, apoi la drum ușor virajat și la porțiuni de șosea dreaptă. Să vă mai așteptați la sate puține, poliție cu radar spre deloc și la o groază de mănăstiri, peșteri, lacuri, râuri, saline, schituri și alte obiective turistice interesante.

9 comentarii

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.