web analytics
BMW F800GS

La capătul lumii cu Mario Gotze: atac Siberia pe Drumul Oaselor

Ce e Drumul Oaselor? Porțiunea de ”șosea” neasfaltată de peste 2000 de kilometri care pleacă din Yakutsk și continuă până la Magadan. Poartă numele ăsta neoficial pentru că în epoca stalinistă a fost construit de deținuții din gulaguri, iar cei care au murit în acest proces care a durat zeci de ani (se vorbește despre sute de mii de oameni) au fost îngropați în fundația drumului.

Acum că mi-am luat motocicletă zic s-o și pun la treabă. Nu e nimic mai oribil decât o motocicletă adventure care stă curată în parcare. Și cum BMW F800GS e o motocicletă care se simte bine la drum lung și zbuciumat am pus la cale un început de plan. Vara asta vreau să plec cu Mario Gotze, așa cum deja știți că se numește motorul meu, până în Siberia. Și nu oriunde, ci până la Magadan, în estul îndepărtat, un loc extrem de izolat de ”lumea civilizată”.

Ca și atunci când plănuiam călătoria cu Transsiberianul de anul trecut, în momentul ăsta am o mie de variante în cap. Sigur, cea mai simplu de enunțat e aia în care mă urc pe motocicletă în București și mă opresc 13.000 de kilometri mai târziu, la Magadan. Însă sunt o mie de detalii de pus la punct, majoritatea care țin de transportul motocicletei înapoi, dar și de o porțiune destul de lungă din Rusia de vest în care aș merge pe un drum drept, puțin spectaculos. Așa că am și varianta asta:

 • București – Moscova (2000 km) – pe motocicletă
 • Moscova – Irkutsk (5200 km) – cu motocicleta în tren, în Transsiberian
 • Irkutsk – Magadan (5100 km) – pe motocicletă, cu 3000 de km de drum neasfaltat, terminând cu Drumul Oaselor din Siberia
 • Magadan – Moscova – cu motocicleta în avion, cargo
 • Moscova – București (2000 km) – pe motocicletă

Aș avea, astfel, o poveste complexă, o călătorie complexă. Merg și pe motocicletă, merg și cu Transsiberianul din nou, merg și cu avionul, merg și și și și… Rămân încă o mulțime de necunoscute. Avionul cargo de la Magadan la Moscova știu că există, știu și cât ar costa, însă nu știu care e programul, dacă trebuie rezervări, programari. Apoi, știu că teoretic se poate urca motocicleta în tren pentru Moscova – Irkutsk, dar nu știu cum, cât costa, cum se pot lua astfel de bilete. Dacă aveți prieteni în Moscova poate mă puneți în contact, le e mai ușor să întrebe la căile ferate de acolo.

Ideea e că Siberia e accesibilă, în special în zona finală de vreo 3000 de kilometri, doar între mijlocul lui iulie și primele zile din august. Până atunci sunt noroaie și plouă, după mijlocul lui august poate să ningă. Deci dacă o fac, în perioada asta o voi face. Și o să pregătesc magneți și tricouri cu Gotze în călătorie 😀

Ce ziceți? Ați citi un jurnal dintr-o astfel de călătorie?

24 comentarii

 • Salut Cristian. Chiar dacă mă mai enervezi tu câteodată când zici ceva rău de Steaua, sunt și eu în asentimentul lui Octavian Sandu. Ce sa zic, îți urez sa ajungi sa faci călătoria, și tu și Gotze ăla. Chit ca mai zici tu din când în când câte ceva rău de Steaua. Oh, wait, am mai zis asta 😛
  Baftă Cristian.

 • Transiberianul a fost de vis ! Fiecare zi petrecuta pe drum și scrisă aici a fost superba , aștept o noua poveste ! Îți urez de pe acum călătorie plăcută și aștept sa ne încânți cu ceea ce vei descoperii pe traseu !

 • Si eu sunt curios sa citesc despre calatoriile tale. De fapt, cu asta te-am si “descoperit”. Imi place cum scrii despre calatorii, ai un stil foarte misto. Despre sport (ma rog, fotbal)… mi se pare ca esti foarte subiectiv si ai cateva fixuri din care nu prea iesi.

  Bafta 🙂

 • Bafta!sigur va fi mai interesant decat ce am vazut prin ochii lui ewan si charlie acum ceva ani.

 • Abia astept! Daca jurnalul pentru Transsiberian a fost asa interesant, dar acum. Cum a spus si Octavian Sandu mai sus, verificam blogul in fiecare dimineata. Ca si atunci, articolele sa inceapa cu ceva timp inainte de plecarea propriu-zisa, adica sa prezinti pregatirea motocicletei, bagajul etc. Poate o sa avem si noi ocazia intr-o buna zi sa facem asta si ne-ar prinde bine! 🙂

  Tip: Ia HemoroEasy la tine, HemoroEasy face bine! ?

  • O sa incep inainte, da, dar aici e mai riscant. Ca e aiurea sa incep cu articole de pregatire si sa imi dau seama ca nu o sa pot pleca. 🙂

 • si eu imi doresc mult sa citesc pas cu pas despre aventura ta. prima ta excursie in rusia mi-a placut enorm. abia asteptam sa ma trezesc si sa citesc. am rezonat si cu oamenii din compartimentul tau, deja simteam ca fac parte si eu din acel anturaj.

 • Bravo!!!
  Fara nici o ezitare,m am abonat…mai ales ca in 2011 am stat vreo doua luni in Salekhard.
  Succes,Calistrat Hogas care esti…varianta hard!

 • Imi amintesc de jurnalul de data trecuta cum deschideam telefonul dimineata doar ca sa citesc ‘ce mai facuse Scutariu in transsiberian’ :)).
  Clar as citi si acum.

  • Am facut anul trecut calatoria cu Transsiberianul, dar ma indoiesc ca tot de pe site-ul asta pot obtine informatii cu privire la transportul cargo, trebuie sa urc motocicleta in tren pana la Irkutsk.

   Si sa le scriu in rusa… cam greu 🙂

 • stiu ca sunt destul de tensionate granitele dintre Ucraina si Rusia, sper sa nu ai probleme pe acolo. O alta varianta sa ajungi in Rusia ar fi sa conduci pana la Trabzon si sa iei ferry de acolo spre Soci.

  • Inteleg ca sunt locuri prin care se trece fara probleme, nu cred ca o sa fie ceva. Oricum, sunt variante multe de trecut, dar nu m-as duce prin Turcia.

 • m-am abonat de pe acum la blog. astept postarile de pe drum

  te-ai gandit sa vinzi magnetii la intoarcere? eu as vrea unul cu o imagine de pe drum 😀

  • Nu m-am gandit, nu stiu daca ar cumpara cineva. 🙂 Oricum, daca as face asta ar trebui sa o fac inainte sa plec si sa ii primiti cand revin. Dar mi se pare mult prea complicat

 • Tocmai ieri am vazut prima data (spre rusinea mea) despre aventura asta https://www.facebook.com/4RomaniInSiberia/?fref=ts , facuta cu un Aro.

  Au scos pana acum primele 3 parti video ale excursiei (https://www.youtube.com/watch?v=hgJL1bxlJaU, https://www.youtube.com/watch?v=lLCtK_4YSEE, https://www.youtube.com/watch?v=44Jior_akPA)

  Tot via Moscova, tot pana la Magadan, etc. Cred ca te-ar ajuta baietii cu multa informatie utila + contacte surprinzatoare, cum poti afla din video-uri. Multa informatie pe care au avut-o pare a fi tocmai de pe forumuri de motociclisti, deci si mai bine.

  Succes cu planuirea, si astept cu mare interes sa citesc despre asta si dintr-o alta perspectiva. Daca o sa scoti si un montaj video peste 2-5 ani, cand va fi timp, si mai bine.

  • Am de gand sa documentez si video, desigur. Plus in scris, ulterior, ceva mai amplu, nu doar ce o sa postez pe blog.

   Vedem, deocamdata sunt la inceput cu planurile.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.