La cel de-al patrulea descălecat pe tărâm columbian am decis să îmbin utilul cu plăcutul. Pentru că mă aflu aici în interes profesional, cum ar spune corporatistul, profit de ocazie să beau un număr agravant de cafele. Lucru care nu știu la ce-mi va servi, dar cu certitudine îmi va servi la ceva. Măcar la comparații cu ceea ce avem în România. Pentru că, să ne lăudăm când e cazul de laudă, România are cafea de top mondial. Atât materia primă importată, cât și cafenelele și prăjitoriile din țară.
Prima cafea băută a fost la Tropicalia, un soi de reper în capitala Columbiei în materie de cafenele. Atât pentru că oferă ”peisaje” prietene cu Instagramul, cât și pentru că oamenii chiar au cafea bună. Am ales să beau ”Filtrado Privilegio” din meniul lor pentru că știam că folosesc cafea excelentă. Mă rog, eu voiam să beau ceva din zona asta, am ales ”Privilegio” în loc de clasic pentru că atunci când am întrebat care e diferența, o doamnă de acolo a venit la mine cu două pungi de cafea și m-a pus să le miros. Cea ”normală” mirosea bine, ca o cafea bună, iar ”Privilegio” mirosea precum un shake de păsări Colibri, zmeură și magazin de genți de lux.
A fost o cafea preparată la un Origami Dripper, un văr al V60-ului, și a venit într-o prezentare pe care am apreciat-o masiv. Pe o tavă de lemn am primit un recipient de tip spitalicesc, gradat, în care era cafeaua. Un mic pahar de sticlă pentru consum și un carton de tip ”vedere de la Eforie Sud” în care erau datele despre cafeaua pe care o consumam.
Am băut, așadar, un filtrado dintr-o cafea bourbon rosa, procesată prin spălare, de la o fermă din regiunea Huila care se numește Finca Santa Lucia și care dă cafea într-o grămadă de direcții, inclusiv direct prin Europa. Tropicalia vinde sortimente de la ei sub brand propriu. Nu sunt chiar la nivelul să zic ”de cafea” atunci când mă întreabă cineva ce gust are lichidul pe care-l beau, dar nici suficient de simandicos încât să identific șase note complementare, dar distincte. Asta și pentru că eu cred că e o chestie subiectivă, unu la mână, și apoi o chestie de configurație a papilelor gustative. Dacă n-are gust de acetonă sau de oțet, orice gust din zona bună poate fi interpretat altfel de limba fiecărui om neantrenat în domeniu. Deși gazdele mele spuneau că sortimentul preparat astfel are note de piersică și lime, pentru mine a avut note doar de cafea extraordinar de mătăsoasă și biluțele alea roșii care sunt ca afinele, doar că nu-s afine.
Prețul a fost decent, chiar mic după standarde românești. Măricel după cele de aici. Adică am avut două ”Filtrado Privilegio” la masă și un crumble cu mere și înghețată pentru care am plătit 42.500 de pesos, 45 de lei. 21,2 lei a fost desertul, 10,1 lei a fost porția de cafea, iar restul a fost bacșișul lăsat automat, dacă îți dai acordul. Cred că e undeva la 10% din notă peste tot. Sortimentul ăsta de cafea e la vânzare la Tropicalia, poate fi luat din cafenea, și costa 69 de lei punga de 340 de grame. Preț bun pentru noi, preț mare pentru ce e pe aici.
BUNA ZIUA,
Ma numesc Bogdan, locuiesc la perth in Australia din 2006, ma consider “cel mai mare stelist din diaspora”, am inceput de curind sa urmaresc Natiunea Stelista pe YouTube.
Am un priten foarte bun de la Newcastle, linga Sydney care e columbian, il tot tachinez despre cum i-am batut in 94 si 98 la CM din USA si Franta, o sa ii trimit linkul ca sa vada si el.
Recipientul in care ai primit cafea se numeste Berzelius flask/beaker, nu trebuie sa te gindesti la ceva “spitalicesc”; sunt Inginer Chimist si avem si EMBO Organics, vezi siteul, scuze ca te corectez.
Am fost acasa in Romania si eu dupa 6 ani, am avut norocul sa merg la Steaua-dinamo 2-0 si apoi am mers peste citeva zile la stadion si am putut vorbii cu Dl Stefan Iovan, George Ogararu si Iulian Miu.
Ce facem cu Steaua noastra? Care mai sunt optiunile?
Multa sanatate si succes,
Bogdan
Salut! Sperăm și rămânem aproape în continuare, ce să facem? Nu avem de ales 😀
Sa speram ca in curind se va face dreptate si vom putea promova, multumesc pentru raspuns!
[…] Cafea în Columbia: ep. 1 – Filtrado la Tropicalia […]
Am scris din gresela vorbii cu dublu i, scuze…
Salutare,
Chiar imi era dor sa ma delectez cu detalii picante si placute, din partea aia de lume, scrise de tine la drum de zi, cu umor fin!
Keep up the good work!🙏✌️
🫡
[…] Cafea în Columbia: ep. 1 – Filtrado la Tropicalia […]
Cristi, Te salut cu Respect! Urmăresc cu drag blogul tau, paginile pe care le deții, așa că aștept următorul episod! Keep up! 👏👏👏👍👍
Power