web analytics
Opinie

Biciclete pentru copii. Știi ce trebuie să-l înveți? (P)

Despre faptul că e ok ca cei mici să meargă pe biciclete am vorbit deja. Acum vorbim despre ceea ce tu, părintele, trebuie să supraveghezi din clipa în care ai cumpărat bicicleta pentru copii. Nu e un tutorial, nu mă pretind expert, e un mix de sfaturi de pe marile site-uri care se ocupă cu așa ceva. Așadar, achiziția unei biciclete potrivite pentru copilul tău este doar primul pas. După acest prim pas mai sunt destul de mulți, voi încerca să îi dezvolt în ordine.

Alege bicicleta potrivită. Adică bicicleta potrivită pentru statura copilului tău și încearcă să estimezi felul în care se va dezvolta pentru a nu fi nevoit să schimbi bicicleta în foarte scurt timp. Sigur, aici trebuie păstrată o limită pentru că specialiștii sunt complet contra cumpărării de biciclete mult prea mari în ideea în care ”oricum crește copilul, să-i fie bună mai încolo”. Gândiți-vă la efortul depus pentru mersul pe bicicletă și la faptul că poate învăța greșit anumite tehnici atunci când are de compensat handicapul marimii bicicletei.

Bicicletele fac parte din trafic și trebuie întreținute. În primul rând, mi se pare absolut obligatoriu ca în momentul în care te gândești la achiziționarea unei biciclete, iar Noriel are o gamă largă de astfel de vehicule pe două roți, să te asiguri că îl vei învăța pe cel mic reguli minime de circulație. Sigur, nu vorbim despre cedarea trecerii într-o intersecție masiv semaforizată, deși n-ar fi rău. Vorbim despre semnele basic de circulație, unde se poate plimba și unde nu, cum se traversează strada pe lângă bicicletă dacă mergem pe trecerea de pietoni și multe alte astfel de detalii. Apoi, bicicletele pentru copii sunt în general simple, însă se pot strica. Învață-l pe cel mic cum se pune lanțul dacă îi sare, cum se îndreaptă o oglindă, ce să facă dacă i se rup spițele și tot așa.

Traficul e periculos, fă-te vizibil. Pe vremea mea era o rușine să porți haine reflectorizante atunci când mergeai cu bicicleta. Acum nu ar mai trebui să fie, mai ales că vorbim despre un nivel de trafic incomparabil mai mare Șoferii nu văd bicicliștii, mai ales atunci când bicicliștii sunt copii. Nu neglija ehipamentul reflectorizant, luminile, benzile reflectorizante. La fel, echipamentul de protecție trebuie să fie obligatoriu, chiar dacă niciun copil nu ar vrea să poarte cască de protecție, mănuși sau cotiere.

Toate astea sunt importante, însă nu mulți părinți își găsesc timpul necesar pentru a face munca dincolo de simpla cumpărare a unei biciclete. Iar atunci când intervine, justificat, scuza lipsei de timp, aflați că există din ce în ce mai multe cursuri pentru așa ceva. Sunt instructori specializați care se pot ocupa ca cei mici să învețe să meargă pe biciclete, să explice rolul și importanța purtării echipamentului și să ofere informații utile cu privire la semnele de circulație pe care le puteți întâlni la un drum cu bicicleta.

Lasă un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.